Мідь — проста, як п’ять копійок, хоча з якого боку подивитись...

Мідь — проста, як п’ять копійок, хоча з якого боку подивитись...

/ Актуальні статті / Четвер, 10 травня 2018 11:02

Застосування мідьвісних фунгіцидів у садах, виноградниках та на овочевих культурах давно стало стандартним агроприйомом. В останні роки ситуація почала дещо змінюватись. Препарати міді впевнено розширюють список культур, на яких застосовуються, та демонструють переконливі результати. Як вони працюють і чи вартують вкладених грошей? Відповіді ми шукали в ПСП «Сокільча» (Попільнянський р-н, Житомирська обл.).

Елементи технології

На сьогодні в обробітку ПСП «Сокільча» близько 2500 га полів, розташованих на чорноземних і суглинкових ґрунтах. Господарство з року в рік вирощує озиму пшеницю, ярий ячмінь, а також горох, цукрові буряки, кукурудзу (на зерно та силос), ріпак, одно- та багаторічні трави. «Сьогодні ми отримуємо непогані врожаї, — зазначає головний агроном ПСП «Сокільча» Михайло Паламарчук. — Зокрема, пшениці мали 85 ц/га на круг, 760 ц/га цукрових буряків у заліку. Але на цьому не зупиняємось: плануємо досягти 10 т/га врожайності пшениці та 100 т/га цукрових буряків. Близько біля цього ходимо, на окремих полях досягали і перевершували показники (озима пшениця 13,6 т/га), але на круг поки що не виходить. Тож є чого прагнути».

 

08 375 58 1

 

Ясна річ, що отримувати такі результати і, тим більше, ставити такі амбітні цілі в сьогоднішніх умовах господарству дозволяє дієва, гнучка та перевірена технологія вирощування, сталими елементами якої є продукти виробництва Нуфарм. «Ми почали співпрацювати з Нуфарм у 2012 році. Зокрема, використовуємо системний гербіцид Модіпур® 700 КС на цукрових буряках, а на пшениці та ячмені — мофрорегулятор Стабілан® 750 SL в.р.к тощо, — згадує Михайло Паламарчук. — Давно беремо і мідьвмісний фунгіцид Чемп®Ультра DP. В рік замовляємо велику кількість цього препарату, адже вносимо його майже на всіх культурах: колосових, цукрових буряках*, а також на горосі* й кукурудзі*» (*- у процесі реєстрації - ред.).

 

Чому саме мідь?

Для рослин мікроелемент мідь (Cu) відіграє подвійну роль: сприяє активнішому фотосинтезу та захищає їх від патогенів: мідь блокує ферментативні реакції, утворює хелати, інактивує білки клітинних мем­бран і зрештою знищує збудників комплексу хвороб. Мідьвмісні фунгіциди мають контактну дію, а тому в сучасних формуляціях особливий акцент робиться на стійкості до змивання з лис­тової поверхні.

«Вагома частина дослідницької діяльності Нуфарм направлена на вдосконалення та поліпшення формуляції, наявних продуктів, які довели свою ефективність, — наголошує регіональний представник Нуфарм у Волинській, Житомирській, Київській та Рівненській областях Віктор Попрожук. — Чемп®Ультра DP є одним із результатів цього процесу. По суті, це поліпшений варіант мідьвмісного фунгіциду Чемпіон® ЗП. Препарат нової генерації має сучасну препаративну форму — водорозчинні гранули, які краще розчинаються, не утворюють пилу, зручні під час транспортування, зберігання та застосування. Це забезпечує покриття поверхні рослин кристалами міді на 44% краще порівняно зі змочуваними порошками.

 

08 375 58 3

 

Чемп®Ультра DP у технологіях захисту ПСП «Сокільча»

«Раніше на озимій пшениці траплялись проблеми з хворобами, зокрема, був фузаріоз колоса. Тож саме на ній ми вирішили випробувати Чемп®Ультра DP: розмежували дослідні ділянки, на яких вносили його, згідно з рекомендаціями, — розповідає головний агроном ПСП «Сокільча». — Перше, що кинулось в око, — забарвлення пшениці: на дослідних ділянках вона одразу стала темно-зеленого кольору з біло-блакитним відтінком, ніби сріблом вкрита! Пізніше на досліді ми відмітили менший розвиток хвороб. Тож почали застосовувати Чемп®Ультра DP».

Цей препарат на озимій пшениці та ярому ячмені у ПСП «Сокільче» вноситься 2-4 рази. «Вперше у фазі кущіння, тоді ми додаємо Чемп®Ультра DP у бакову суміш до мікроелементів чи карбаміду. Це як ін’єкція або крапельниця для людини: зупиняє розвиток хвороб, а також сприяє кращому засвоєнню азотних добрив. Наступні 1-3 обробки здійснюємо до фази колоса в баковій суміші з пестицидами», — пояснює Михайло Паламарчук.

 

Чим та як вносять

Чемп®Ультра DP на поля господарства вносять два самохідні обприскувачі в нормі 0,1-0,2 кг/га з витратою робочого розчину 200 л/га. «В останні два роки в нас змінилась кліматична зона: за температурою пересунулись на рівень Уманщини, з'явились степові вітри. Тому для внесення будь-якого продукту ми підбираємо час та форсунки: працюємо здебільшого інжекторними», — додає він. Якість води господарства якнайкраще підходить для приготування робочого розчину. Для Чемп®Ультра DP рівень pH води має бути в межах 5-11.

«Я задоволений тим, що ми його використовуємо: хай не вбиває, але попереджує масовий розвиток хвороб. Це позначилося на врожайності: +5-6 ц/га до контролю (за 4-кратного внесення — ред.). І якість зерна краща: після того, як почали його застосовувати, в нас ніколи не буває фуражної пшениці — тільки 2 або 3 клас», — наголошує Михайло Паламарчук.

 

Що це дає на цукрових буряках?

Чемп®Ультра DP на цукрових буряках у господарстві вносять двічі в нормі 1,2 кг/га, зокрема, в баковій суміші з гербіцидами. Зі слів головного агронома ПСП «Сокільча», на культурі препарат можна вносити вже із 5-6 листочків: для поліпшення живлення молодих рослин, але більша користь буде від внесення перед змиканням рядків. «За рахунок внесення Чемп®Ультра DP цукрові буряки від церкоспорозу нам потрібно обробляти лише один раз: мідь стримує розвиток гриба Cercospora beticola Sacc. Це вже відчутний «плюс» рентабельності», — звертає увагу Михайло Паламарчук.

 

Який ефект від застосування на горосі?

Горох господарство обробляє мідьвмісним фунгіцид двічі в нормі 0,4 кг/га: «Перший раз у баковій суміші з гербіцидами: тоді Чемп®Ультра DP працює більше для живлення, поліпшуючи засвоєння азоту рослинами. Другий вноситься для захисту культури в баковій суміші з інсектицидами. Віддача відчутна: +2 ц/га до контролю», — каже головний агроном.

 

Не Чемп®Ультра єдиним

Досягненню таких результатів посприяв і фізіологічний вплив міді: входячи до складу ферментів, він активізує білковий і вуглеводний обміни. За достатньої кількості міді в рослинах поліпшується синтез білка та фотосинтез, покращується засвоєння азоту, водночас сильнішає імунітет проти грибкових і бактеріальних хвороб, зростає стійкість до вилягання та кліматичних стресів (холодів, спеки та браку вологи). Особливо яскраво ця додаткова дія мідьвмісних фунгіцидів видна на препараті Купроксат®.

«Купроксат® є замінником «бордоської рідини», яка тривалий час використовувалась за радянських часів. Але вона завжди була складною у приготуванні: під час змішування мідного купросу з вапном потрібно було чітко витримувати пропорції, аби не отримати кислий чи лужний розчин, який викликав фітотоксичність, — розповідає Віктор Попрожук. — З часом, особливо, коли мідь стала стратегічною сировиною, «бордоську рідину» та подібні фунгіциди замінили ефективніші препарати, спеціальна формуляція яких забезпечує стійкість до змивання та високу біологічну ефективність проти збудників хвороб. До таких фунгіцидів належить Купроксат®».

Поруч із фунгіцидними та ростостимулючими властивостями цей препарат цікавий тим, що містить сірку (S), яка входить до складу амінокислот і коферментів. Дія S особливо добре простежується на соняшнику, ріпаку, сої, горосі, цукровому буряку та кукурудзі. Віднедавна Купроксат® отримав реєстрацію на такі культури, як соя та соняшник і успішно використовується багатьма господарствами та холдингами.

«Позаминулого року ми вперше застосували Купроксат® на кукурудзі* (*- у процесі реєстрації - ред.), — відзначає головний агроном ПСП «Сокільча». — Оптимально вносити його у фазі 5-7 листочків, якщо обробити у фазі 10-ти — ефект буде не таким вираженим. Як і на пшениці, перша ознака дії міді — зміна кольору: культура набула насиченого темно-зеленого забарвлення, порівно з контролем. Фунгіцидна дія мідьвмісних препаратів на кукурудзі проявляється не стільки під час вегетації, скільки в разі затримки збору врожаю: тоді активізується багато хвороб, які впливають на збереження зерна. Раніше були питання до цього, а зараз нормально: Купроксат® попереджає їхнє поширення».

 

Підсумуємо

«Мідьвмісні фунгіциди Нуфарм добре покривають поверхню рослин і довго не змиваються, вони безпечні, можуть використовуватися в органічному землеробстві та чудово сприймаються культурами. Головне завдання — якнайкраще донести їх до рослини, — резюмує Михайло Паламарчук. — Загалом Чемп®Ультра DP та Купроксат® — добрі продукти, які ми щороку замовляємо та використовуємо».

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

  

 08 травня 2024
У громадах Харківської області, де дозволяє безпекова ситуація, триває посівна кампанія. Найбільше ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяли аграрії Богодухівського та Красноградського районів області.
У громадах Харківської області, де дозволяє безпекова ситуація, триває посівна кампанія. Найбільше ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяли аграрії Богодухівського та Красноградського районів області.
08 травня 2024
 08 травня 2024
У квітні з Реєстру індустріальних (промислових) парків було виключено чотири такі території.
У квітні з Реєстру індустріальних (промислових) парків було виключено чотири такі території.
08 травня 2024
 08 травня 2024
Господарства усіх категорій України за підсумками 2023 року виростили 258,3 тис. т овочів закритого ґрунту, що на 3% менше показника попереднього року (266,2 тис. т).
Господарства усіх категорій України за підсумками 2023 року виростили 258,3 тис. т овочів закритого ґрунту, що на 3% менше показника попереднього року (266,2 тис. т).
08 травня 2024
 08 травня 2024
Євгенія Молчанова, власниця дніпропетровської сироварні «Зелений Гай», коштом гранту збільшила виробництво сиру на 150%, створила нові робочі місця та організувала навчання інших фермерів в прифронтових областях.
Євгенія Молчанова, власниця дніпропетровської сироварні «Зелений Гай», коштом гранту збільшила виробництво сиру на 150%, створила нові робочі місця та організувала навчання інших фермерів в прифронтових областях.
08 травня 2024
 07 травня 2024
На засіданні Кабінету Міністрів України 7 травня було схвалено законопроект щодо ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Турецькою Республікою.
На засіданні Кабінету Міністрів України 7 травня було схвалено законопроект щодо ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Турецькою Республікою.
07 травня 2024
 07 травня 2024
Поточного тижня торговельна активність в Україні у сегменті цибулі дещо активізувалася, що дозволило продавцям знову підвищити відпускні ціни. До позитивних коригувань вдавалися виключно власники якісної цибулі, пропозиція якої на ринку продовжує скорочуватися.
Поточного тижня торговельна активність в Україні у сегменті цибулі дещо активізувалася, що дозволило продавцям знову підвищити відпускні ціни. До позитивних коригувань вдавалися виключно власники якісної цибулі, пропозиція якої на ринку продовжує скорочуватися.
07 травня 2024

Please publish modules in offcanvas position.