БТУ-ЦЕНТР: практика інтегрованої технології

БТУ-ЦЕНТР: практика інтегрованої технології

/ Актуальні статті / П'ятниця, 12 липня 2019 10:35

Під час польової виставки Inernational Field Days Ukraine компанія БТУ-ЦЕНТР, український виробник біопрепаратів, традиційно представила порівняння хімічної та інтегрованої технологій вирощування основних культур. Але якщо минулого року досліди компанії переважно охоплювали період вегетації, то на цьогорічній польовій виставці БТУ-ЦЕНТР зосередилась на покращенні грунтового живлення та обробці насіння. Звичайно, що при цьому не обійшлось і без цікавих новинок.

Інтегрована технологія вирощування культур — проміжна ланка між традиційними хімічним та органічним способами виробництва. Вона не відмовляє­ться від мінеральних добрив і пестицидів, але зменшує обсяги їхнього внесення шляхом залучення біологічних препаратів та інструментів органічного землеробства, які посилюють дію (а в певних випадках і цілковито замінюють) окремих категорій хімічних продуктів. На цьогорічних Inernational Field Days Ukraine компанія БТУ-ЦЕНТР продемонструвала, як це реалізовується у сферах живлення ґрунту та захисту насіння на озимій пшениці, соняшнику та кукурудзі.

 

 

Підвищити ефективність добрив

Однією з головних тем дослідів став ефект від внесення у баковій суміші хімічного азотного живлення та грунтового біодобрива Граундфікс® на основні культури. Потенційно, це доволі цікавий тандем. Ні для кого не секрет, що після внесення у ґрунт частина потенціалу мінеральних добрив втрачається: під дією кислотності, металів та інших елементів воно переходить у форму, яку рослинам важко або неможливо засвоїти. В цю картину органічно вписується Граундфікс® — біопрепарат, основу якого становлять силікатні та активні штами азотфіксувальних (Azotobacter chroococcum, Enterobacter) та фосфор-каліймобілізуючих бактерій (Bacillus megaterium var. Phosphaticum), які збільшують кількість доступних рослинам форм фосфору й обмінного калію у ґрунті та сприяють їхньому накопиченню. Їхній ефект посилений агресивними штамами бактерій Bacillus subtillus та Paenibacillus polymyxa, які чинять фунгіцидну дію. При цьому важливу роль відіграє високий титр бактерій 0,5-1,5 х 109КУО/см³. Цей «компот» доповнюється корисною мікрофлорою: молочно-кислі бактерії, продуценти ферментів, вітаміни, фітогормони, амінокислоти тощо.

Граундфікс® за понад 3 роки присутності на ринку неодноразово доводив свою конкурентоспроможність. Але чи забезпечить він настільки сильний ефект, що можна буде зменшити частку мінерального живлення у баковій суміші без втрати ефективності? Для відповіді на це та інші питання БТУ-ЦЕНТР розділило дослідні ділянки на три зони з різними програмами живлення (табл. «Програми живлення»).

 

Програма живлення

13 404 20 1

 

— На сьогодні (19.06. — ред.) ще рано говорити про видимі ознаки ефективності різних програм живлення на культури, — каже агроном БТУ-ЦЕНТР Олександр Шморгун. — Зараз можна чітко стверджувати, що на основі результатів аналізу ґрунту на ділянках, де вносився Граундфікс®, кількість сапротрофних мікроорганізмів зросла на 10-20% у порівнянні з контролем. Загалом із досвіду господарств Київщини ми знаємо, що Граундфікс® забезпечує надбавку в межах 2-2,5 ц/га (у комбінації з азотними добривами) на озимій пшениці, 3-4 ц/га — на соняшнику, 6-7 ц/га — на кукурудзі. При цьому біодобриво діє у ґрунті й наступного року, забезпечуючи відчутний ефект на подальші культури.

Разом із комбінацією Граундфікс® та азотних добрив на цих ділянках демонструється ефект від біофунгіциду Склероцид® — нового біопрепарату БТУ-ЦЕНТР, який спеціалізується на знищенні збудників білої гнилі: склеротиніях Sclerotinia minor та Sclerotinia scleurotiorum. Головною діючою речовиною біофунгіциду є мікроскопічні гриби Coniothyrium minitans (далі — СM). У ґрунті СM відшукують гриби Sclerotinia за хімічним слідом, що ті по собі лишають. Під час контакту з жертвою СM виділяє речовини, що розчинюють стінки склероцій, деактивує токсичні речовини, суттєво сповільнює перебіг хімічних реакцій у ній (розвиток міцелій зупиняється) та поглинає патоген. А далі полювання продовжується, завдяки чому Склероцид® має пролонгований ефект. У новинці БТУ-ЦЕНТР дія Coniothyrium minitans посилена агресивними штамами Trichoderma harsianum (антагоніст збудників низки насіннєвих, кореневих, ґрунтових, плодових і листових інфекцій), а також бактерій Bacillus licheniformis та Bacillus subtilis, які виробляють антибіотичні речовини проти широкого спектра патогенів, у титрі не менше 3×109 КУО/мл.

13 404 21 2

Склероцид® можна вносити на поле весною, за 30 днів до сівби (як ми зробили на цих дослідних ділянках), обробляти насіння та вносити позакоренево, але найкращий ефект буде від внесення препарату після збирання культури, яку вражає біла гниль, наприклад соняшнику, — зазначає Олександр Шморгун. — Для ефективної роботи біофунгіциду Склероцид® рослинні рештки мають бути добре подрібнені та розподілені полем. Внесення здійснюється пізно ввечері у нормі 1,0-5,0 л/га (вилив 150-300 л/га), і одразу після цього рештки потрібно заробити в ґрунт на глибину 10-15 см. Дію препарату можна посилити, додавши в бакову суміш деструктор стерні Екостерн® 1,5 л/га, — досліди довели, що це дуже ефективний тандем.

 

Подвійний захист насіння

Не менш важливою темою цьогорічних дослідів БТУ-ЦЕНТР стало дослідження ефективності тандему біологічного протруйника насіння та мікоризного препарату Мікофренд®.

 

Озима пшениця

За словами Олександра Шморгуна, озима пшениця, посіяна 5 жовтня, вирощувалась за трьома програмами (табл. «Озима пшениця»), які відрізняються одна від одної тільки на етапі обробки насіння. Після відновлення вегетації була здійснена друга фунгіцидна обробка та друга інсектицидна. Як і на всіх інших культурах також було внесено ґрунтовий гербіцид із біоприлипачем Липосам®: він створює сітку (не суцільну плівку) з полісахаридів, яка запобігає промиванню гербіциду під час злив.

 

Досліди на озимій пшениці

13 404 20 2

 

— Звичайно, остаточну оцінку поставить комбайн, але на сьогодні найкращий розвиток має пшениця на досліді, де захист насіння забезпечили Мікофренд® біофунгіцид Мікохелп®, — оцінює агроном БТУ-ЦЕНТР. — Сходи пшениці на цьому досліді були кращими, ніж на інших; після відновлення вегетації висота рослин вища на 1-2 см; а зараз ми бачимо, що колос на цьому варіанті ліпше виповнений, ніж на решті. Отже, ми можемо сподіватись, що тут відбудеться кращий налив зерна та суттєвіша маса тисячі зерен.

Біопрепарат Мікофренд®, який тільки минулого року доповнив пропозицію БТУ-ЦЕНТР, створений на основі двох штамів мікроскопічного гриба Glomus VS. Для основних культур він є мікоризним: оплітає/вживлюється у коріння рослини, отримуючи звідти продукти фотосинтезу та кисень/вуглекислий газ. Замість цього гриб надає рослині захист від патогенів, дозоване та збалансоване живлення, зокрема, переводить недоступні форми фосфору й азоту в доступні, і втримує вологу навколо коріння.

 

Дослід, на якому розвиток озимої пшениці найкращий

13 404 21 1

 

Glomus VS розвивається разом із кореневою системою рослини, але його міцелії розростаються на більшу площу, розширюючи цим життєвий простір і самої рослини. На виході результатом такої співпраці є рослина з високою стресо­стійкістю, сильним імунітетом та, відповідно, гарними шансами на широке розкриття свого репродуктивного генетичного потенціалу. Разом із Glomus VS Мікофренд® містить комплекс бактерій, який сприяє утворенню мікоризи та ризосфери рослин (Streptomyces sp., Pseudomonas Fluorescens та ін.), а також Trichoderma Harzianum.

 

Соняшник і кукурудза

Ефект від Мікофренд® видно і на соняшнику та кукурудзі: обидві культури мають кращу розвинену кореневу систему та товстіші стебла порівняно з контрольними варіантами. Повноцінно ефект від мікоризи проявиться на етапах цвітіння та формування насіння.

 

Дослід на соняшнику

13 404 22 5

13 404 21 33

 

Дослід на кукурудзі

13 404 22 4

13 404 21 44

Замість висновку

БТУ-ЦЕНТР продовжує розробляти та випробовувати варіанти вирощування культур за інтегрованої технології. Незабаром, після дозрівання озимої пшениці та початку цвітіння соняшнику й кукурудзи, ми опублікуємо результати, які забезпечили вище згадані дослідні ділянки.

Є і ще один важливий момент. Поруч з Inernational Field Days Ukraine БТУ-ЦЕНТР заклала дослідне поле озимої пшениці, на якій випробовує­ться 12 варіантів вирощування колосових за інтегрованої технології. Невід’ємним елементом деяких із них є ще одна новинка — мікоризний препарат Меланоріз®. Чи виправдає очікування інтегроване живлення? Як Мікофренд® вплине на соняшник і кукурудзу? Який із 12 варіантів інтегрованого вирощування озимої пшениці принесе найкращий результат? Про все це — в наступних номерах «Агробізнесу Сьогодні».

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.