Насіння та захист озимого ріпаку компанії BASF

Насіння та захист озимого ріпаку компанії BASF

/ Актуальні статті / Четвер, 18 липня 2019 10:42

Однією із найбільш рентабельних культур в Україні є озимий ріпак. Важко спрогнозувати труднощі цього сезону посівної кампанії для сільгоспвиробників, пов’язані з погодними умовами. Лімітувальним фактором для отримання сходів ріпаку вважає­ться наявність вологи, а тому частим явищем є ранні посіви, як це ми спостерігали минулого сезону. Вони потребують більш ретельного підходу до елементів технології вирощування. Саме тому важливо використовувати якісне насіння та надійний захист.

Наявне портфоліо зареєстрованих та комерціалізованих гібридів озимого ріпаку BASF дає змогу вирощувати їх у будь-якій кліматичній зоні України. Холодні зими з різкими перепадами температур, весняні примхи та затяжні посухи, а також інші перешкоди з успіхом долають такі гібриди, як ІнВ1066, ІнВ1030, Сейфер, Панчер, Фенцер, Лексер, Брентано та Джампер, а наявність гібридів під вироб­ничу систему Clearfield® ІнВ1166 КЛ та Елмер КЛ полегшує боротьбу з бур’янами, в тому числі й хрестоцвітими.

ІнВ1166 КЛ — новий гібрид, який кардинально відрізняється від уже відомого Елмер КЛ. Він підходить для оптимальних та пізніх строків сівби, оскільки інтенсивно розвивається з осені, характеризується раннім цвітінням та більш пізнім дозріванням у порівнянні з Елмер КЛ. Використання у господарстві двох різних гібридів за характеристиками дасть змогу нівелювати примхи погодних умов та допоможе зменшити навантаження на техніку як під час висіву, так і протягом збору врожаю.

Основною характеристикою середньостиглого гібриду ІнВ1030 є висока адаптивність до умов вирощування. Він дуже добре себе почуває як на сході, так і на заході України, що підтвердили середні показники врожайності за три роки досліджень у внутрішніх дослідах — 47,5 та 49,3 ц/га відповідно. Саме за стабільно високі показники врожайності, високу зимо­стійкість та стійкість до полягання цей гібрид зайняв місце в комерційній лінійці озимих ріпаків BASF.

ІнВ1066 добре доповнює лінійку середньопізніх гібридів із високим потенціалом урожайності, особливо в центральних та західних областях країни, де забезпечував в середньому від 49,9 до 52,2 ц/га. Він демонструє швидкий розвиток з осені, формує сильні та потужні рослини з високою стійкістю до вилягання.

 

13 404 54 2

Фото 1. Лінійка озимих ріпаків, 7 червня 2019 р. Агроцентр BASF Київська обл., Білоцерківський р-н, смт Терезине

 

Підбираючи різні за розвитком гібриди, ми маємо змогу попередити ряд негативних факторів. Так, за потреби раніше посіяти, можемо обрати гібрид із більш повільним розвитком восени — Лексер. У регіо­нах із достатнім зволоженням не рекомендується його загущувати. Лексер розкриває свій потенціал за знижених норм висіву, має високий бал гілкування та володіє високою компенсаційною здатністю. У демонстраційних посівах результати врожайності 2018 року були на рівні 40,5 ц/га в Дніпропетровській та 42,8 ц/га у Київській областях.

У випадках пізніх строків сівби або за умов посіву в cухий ґрунт й отриманню пізніх сходів ефективно буде використати для сівби Панчер, Сейфер та Фенцер. Дані гібриди мають швидкі темпи розвитку навіть за зниження температури і краще за інші гібриди встигають сформувати вегетативну масу й накопичити необхідну кількість цукрів для перезимівлі рослин. Торік на демонстраційних ділянках у господарствах вони забезпечили: Фенцер на Дніпропетров­щині — від 42,2 до 46,4 ц/га, Панчер — від 34,0 ц/га на Херсонщині, до 50,7 ц/га на Київщині. Основною відмінністю між ними є швидкість відновлення вегетації та розвиток навесні, а також строки стиглості. Найбільш повільно відновлюють свою вегетацію навесні Сейфер, показники врожайності якого минулого року становили 41,6 ц/га у Житомирській та 46 ,3 ц/га — у Київській областях на демопосівах господарств, і Брентано.

Для вирішення викликів, які стоять перед аграріями, BASF впроваджує новий для ринку України інноваційний підхід із продажу насіння. Це комплексна пропозиція гібридів насіння озимого ріпаку і препарату Карамба®. До цієї пакетної пропозиції входить 11 паків, кожен із яких включає дві посівні одиниці певного гібри­ду і 5 л засобу захисту ріпаку Карамба®. Назви запропонованих BASF паків вказують на характеристики гібридів. Наприклад, із паком «Універсальний» аграрій отримає гібрид Брентано з високим ступенем адаптації до умов вирощування у всіх регіонах. Пропозиція включає ще: «Пластичний» із гібридом ІНВ 1120, «Оптимальний» із Панчер, «Стійкий» із гібридом Фенцер, «Досконалий» із Сейфер, «Високоолійний» із гі­бридом Лексер, «Квік старт» із Джампер, «КЛ пізній» із гібридом ІНВ1166 КЛ, «КЛ ранній» з ЕЛМЕР КЛ, «Пізній» із гібридом ІНВ1066 та «Стабільний» з ІНВ1030.

Крім вибору правильного гібриду, потрібно створити оптимальні умови росту та розвитку рослин ріпаку. Для цього необхідно усунути конкуренцію з боку бур’янів, що призводить до витягування посівів, слабшого розвитку рослин та втрати поживних речовин із ґрунту. Саме тому важливим є гербіци­д­ний захист восени.

Виробнича система Clearfield® для ріпаку передбачає використання післясходового гербіциду з широким спектром дії Нопасаран® і висівання стійких до нього гібридів ріпаку. Перевагою системи є те, що одноразове внесення Нопасаран® із нормою витрати 1,2-1,5 л/га + ПАР Метолат 1,2-1,5 л/га у фазі 2-6 листків у культури (бур’яни на початкових фазах розвитку: 2-4 листки — у дводольних, 1-4 листки — у злакових) дає можливість повноцінно контролювати однорічні злакові та дводольні бур’яни (рис. 1), у тому числі проблемні: редьку дику, гірчицю, лободу білу, а також падалицю злакових культур.

 

13 404 54 3

Рис. 1. Ефективність гербіциду Нопасаран® проти основних бур’янів у посівах ріпаку

 

Для знищення однорічних злакових і дводольних бур’янів у посівах традиційного ріпаку добре себе зарекомендували гербіциди: Бутізан® 400, Бутізан® Стар та Бутізан® Авант.

Особливу увагу хочемо звернути на Бутізан® Авант із нормою витрати 1,5-2,5 л/га, який характеризується меншою залежністю від вологості, для активізації його дії достатньо 5 мм опадів. Застосування цього гербіциду забезпечує надійний контроль бур’янів, таких як ромашка, підмаренник чіпкий, види глухої кропиви, гірчаку, герані, кучерявець Софії, мак дикий тощо. Якщо насіння почало вже проростати, а це відбувається за оптимальних умов приблизно через 48 годин після сівби, уникайте застосування Бутізан® Авант досходово, або якщо прогнозуються рясні опади в найближчі дні після запланованого обприскування.

Однією із переваг гербіцидів Бутізан® 400, Бутізан® Стар та Бутізан® Авант є досить широкий спектр дії та тривалий період застосування: до, після сівби або по 2-ох справжніх листках культури (ВВСН 12), коли бур’яни перебувають на початкових фазах розвитку.

Важливим елементом технології у вирощуванні ріпаку озимого є забезпечення оптимального розвитку рослин та захист від вимерзання. Посіви, на яких застосовувалась Карамба® Турбо, рівномірно сповільнюють свій ріст. Це значно зменшує ризик переростання й втрати листя або навіть загибелі рослин у зимовий період. Для захисту від переростання, формування потужної кореневої системи рослин, підготовки їх до кращої перезимівлі та профілактики від хвороб необхідно застосовувати морфорегулятор із фунгіцидною дією Карамба® Турбо або фунгіцид Карамба®, що входять до пакетної пропозиції разом із гібридами ріпаку.

Під час сівби культури в оптимальні терміни рекомендовано застосовувати Карамба® Турбо, 0,7-1,0 л/га або Карамба®, 0,75-1,0 л/га у фазі 4 листків залежно від густоти посівів та стану рослин. На ранніх посівах краще подвійне внесення: Карамба® Турбо, 0,7 л/га у фазі 4 листків та Карамба® Турбо, 0,7 л/га, або ж Карамба®, 0,75-1,0 л/га через 14-21 день після першої обробки залежно від стану рослин. Пам’ятайте, найкращий час для першого застосування регулятора росту, коли рослини ріпаку знаходяться у фазі 4 листків —початок розкриття 5-го листка.

 

13 404 55

Фото 2 і 3. Вплив осіннього застосування Карамба® Турбо на пере­зи­мівлю рослин озимого ріпаку.
Агроцентр BASF, Київська обл., Білоцерківський р-н, смт Терезине, 2019 р.

 

Важливим моментом є те, що восени часто спостерігає­ться значне коливання денних та нічних температур. Карамба® Турбо є менш залежною від погодних умов і ефективно працює за середньодобової температури +5° С, у той час як більшість препаратів на основі тільки триазолів починають добре діяти від +12° С. Часто виникає ситуація нерівномірності сходів рослин ріпаку, звідси питання: коли ж правильно використати регулятори росту та яка їхня доцільність? У таких випадках орієнтиром є фаза розвитку тих рослин, які є в більшості на посівах. І за рахунок внесення Карамба® та Карамба® Турбо призупиняються ростові процеси більших рослин на довший період, ніж менших, які отримають «меншу» кількість препарату та мають інтенсивніший метаболізм, вирівнюючись, таким чином, із більшими рослинами за розмірами. А продукти асиміляції надходять до нижньої частини рослини та витрачаються на формування міцної та потужної кореневої системи. Окрім морфорегуляції, препарати Карамба® Турбо та Карамба® надійно захищають посіви від основних хвороб, зокрема фомозу, що найчастіше розвиває­ться в осінній період.

Для досягнення максимальних результатів важливим є ретельний підхід до усіх технологічних моментів вирощування ріпаку. Успішної посівної кампанії та отримання високих урожаїв!

 

Марія МАТКОВСЬКА, технічний менеджер BASF
із розвитку продуктів на соняшнику та ріпаку
Тарас КОСТИНА, керівник напряму
маркетингу відділу насіння BASF

 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.