Tempo L16: коли якісний висів соняшнику — пріоритет

Tempo L16: коли якісний висів соняшнику — пріоритет

/ Актуальні статті / Вівторок, 06 серпня 2019 10:47

Ясна річ: сьогодні (та й у нещодавно минулі роки теж) додаткової гостроти і так нервовому часу посівної кампанії додають два фактори: економічні умови (нижня планка рентабельної урожайності культур, вартість посівного матеріалу, роботи тощо) вимагають якісного висіву технічних культур; погодні (скорочення метеорологічної весни, швидше настання високих температур улітку тощо) — високої швидкості процесу. Але як виконати обидві умови господарству з середнім земельним банком, який здебільшого складається із невеликих полів часто складної форми?

Минулого року для ФГ «Зоря» (Зачепилівський р-н, Харківська обл.) відповіддю на це питання стала 16-рядна сівалка точного висіву Tempo L від компанії Väderstad.

 

Головний пріоритет

ФГ «Зоря» обробляє 1000 га, розташованих переважно на рівнинах із чорноземами, близько 30% стоять на піщаних ґрунтах; горби невеликі й не надто поширені. На цих площах підприємство вирощує озиму пшеницю, сою, кукурудзу та соняшник.

«До сезону 2018 року кукурудзу та соняшник ми сіяли двома механічними 8-рядними сівалками виробництва США, — згадує головний агроном ФГ «Зоря» Іван Башкатов. — Працювали на швидкості 5,5, максимум 7 км/год — за 12 годин кожна сівалка, в кращому випадку, засівала 25 га. При цьому якість була не дуже високою. Так, на соняшнику тільки пропусків нараховувалось близько 5 %, а загалом доводилось понад визначений обсяг додавати 10-15% посівного матеріалу».

14 405 74 1

Разом із тим, потреба в новій сівалці загострилась під впливом кліматичних змін.

«Раніше в нашій зоні два головних фактори для висіву — волога та температура ґрунту — тримали оптимальні значення впродовж 15-25 квітня, — звертає увагу головний агроном ФГ «Зоря». — Сьогодні ґрунт, як і раніше, прогрівається до 15 квітня, але брак вологи в динаміці за останні 5 років настає швидше. 2017-го були такі суховії, що буквально за добу волога випаровувалась із сантиметрового шару, — кукурудзу сіяли на 7-8 см. Тому і виникла потреба в новій сівалці. Але, крім продуктивності, головним критерієм для нас була висока якість висіву соняшнику. Якщо кукурудзу більшість сівалок на ринку сіють без проблем, то з соняшником у багатьох є питання. Тож ми зупинились на сівалках двох виробників, із яких найбільше підійшла Tempo: спочатку придивлялись до 8-рядної моделі F, але потім зупинились на 16-рядній Tempo L із міжряддям 70 см».

 

Розподілення насіння у рядку

За якість розподілу насіння у рядку на Tempo L (як і всіх інших представниках цієї родини) відповідає висівний пристрій Gilstring Seed Meter покоління 2016 року, яке відрізняється від попереднього алюмінієвим корпусом, 4-ма точками кріплення кришки та вдосконаленою формою 3-ох відсікачів. Висівний пристрій має індивідуальний електропривід, завдяки чому комп’ютер, корегуючи оберти диску, витримує задану норму відповідно до поточної швидкості сівалки, а, крім того, забезпечує диференційований висів на основі карт-завдань і автоматичне керування секціями. Gilstring Seed Meter працює за принципом надлишкового тиску (всередині камери 3 кПа). Це означає, що насіння подається у борозну на швидкості 17 м/с, потім миттєво зупиняється м’яким колесом. Цей принцип уможливив висів культур (від ріпаку та цукрового буряку до кукурудзи) на швидкості 10-17 км/год, адже оптимізував процес проходження зерна через висівну трубку, а також зменшив вплив негативних факторів (вібрації, парусність насіння тощо) на якість розподілу.

«Все залежить від якості посівного матеріалу, — каже Іван Башкатов. — Гарно відкаліброване насіння соняшнику Tempo L16 сіяла з якістю 98%, а найгірше — 87%. На кукурудзі якість висіву доходила до 99,7%. Одного разу нам довелось сіяти в умовах підвищеної вологості — думав, що вловлювальне колесо викидатиме насіння на зовні, але цього не відбулось. За рахунок того, що воно м’яке і в робочому положенні постійно деформує, насіння із ґрунтом на нього не налипає, і якість розподілу зберігається. Загалом різниця між заданою та фактичною нормами висіву не перевищувала 5%».

Tempo L оснащується бункерами для насіння об’ємом 100 л.

14 405 74 2

 

Витримка глибини

Відмінністю Tempo L від інших представників сімейства є серійне оснащення паралелограмної навіски секцій гідроциліндрами. Кожен із них здатен продукувати силу, еквівалентну 150 кг, тобто збільшувати притискне зусилля на секцію зі 175 до 325 кг. Висівні модулі розміщені на рамі так, що під час роботи колеса контролю глибини тягнуться — не штовхаються: це зменшує вібрацію та потребу в енергії. Більше того, на деяких моделях Tempo L18, як і на Tempo V12 та R18, секції переставляються — можна змінювати ширину міжряддя із 45 на 70 см.

Колеса контролю глибини мають велику контактну площу, що мінімізує ущільнення зони висіву, а також оснащені маятниковою підвіскою, отже, здатні м’яко копіювати поверхню. Витримка заданої глибини досягається і завдяки гідравлічному довантаженню «крил», яке переносить частину ваги з центральних на крайні секції.

«Якщо поле посіяне за добу — сходи з’являються майже в один день. Проблем із витримкою глибини немає як на рівнинах, так і на пагорбах», — відзначає головний агроном ФГ «Зоря».

Іншою характерною рисою Tempo L є встановлення очисників ряду на раму через паралелограмну навіску.

«Коли ми сіяли кукурудзу на полі, трапився відносно глибокий пересушений шар, але виручили очисники ряду, — зазначає респондент. — Заглибили їх, вони зняли сухий шар, і ми посіяли на глибину 6 см, де ще була волога. Так, отримали гребені, але потім виявилось, що вони пішли на користь: будь-які опади стікали ближче до кореневої системи, і ця кукурудза сформувала суттєвішу врожайність».

14 405 75 1

 

Внесення добрив

Tempo L оснащена сталевим бункером для добрив об’ємом 5000 л. Гранульоване живлення розділяється на порції дозувальною системою Fenix ІІІ-го покоління у нормі до 350 кг/га (за швидкості 15 км/год). Котушки системи отримують енергію від електродвигунів потужністю 40 Вт, що працюють у високому швидкісному діапазоні: це зменшує ризик заклинювання та сприяє витримці стабільного потоку. Під час роботи котушок на невеликих обертах редуктор 64:1 забезпечує широкий діапазон норм висіву. Комірки котушок розміщені за принципом off-set (лопаті першої знаходяться навпроти западин другої). Поліпшені для якіснішої роботи на великих швидкостях диско-анкерні сошники вносять добрива на 4-5 см вбік від майбутньої борозни для насіння. Їхня Г-подібна стійка оснащена пружинними амортизаторами, які продукують до 150 кг притискного зусилля.

«Ми працювали в діапазоні від 80 до 250 кг/га, здебільшого фактична норма відповідала заданій: у бункері лишався пил, невеликі вологі шматки тощо, — каже Іван Башкатов. Диско-анкерні сошники мені дуже подобаються: безпроблемно входять у ґрунти різної щільності та тримають глибину. Дводискові з ними й порівнювати нічого».

Сівалка підприємства обладнана опційною системою внесення гранульованих пестицидів і мікродобрив, які з додаткових 30-літрових бункерів на кожній секції вносяться у відкриту борозною із насінням.

14 405 75 2

 

Експлуатація

Керування Tempo L здійснює­ться виключно через ISOBUS-тер­мі­нал трактора, за допомогою бло­ку управління Gateway. Калібрування та основні налаштування задаються оператором через IPad із відповідним програмним забезпеченням.

«У налаштуванні Tempo L немає нічого складного: 5 хв. на встановлення норми висіву насіння і 10 хв., щоб налаштувати внесення добрив, — ділиться досвідом головний агроном ФГ «Зоря». — Тоді як на механічних сівалках дуже багато часу забирало налаштування секцій під фракцію насіння та регулювання прижимних лапок. Також у нас є технологія посекційного керування секціями, яка працює на основі платного сигналу з точністю 15 см. Але і це забезпечило економію насіння: разом з ефектом від якості його розподілу, — близько 15% на соняшнику в порівнянні зі старими сівалками».

 

Продуктивність

«У середньому Tempo L працювала на швидкості 13-15 км/год — за зміну 8 годин ми засівали 60-70 га га, але це при тому, що середній розмір поля у нас становить 40 га, і є площі доволі складної конфігурації (поле 176 га засіяли 24 години), — зазначає Іван Башкатов. — До цього додається час на автопілотування, яке нещодавно з’явилось у нас.., — багато факторів. Тим не менш, з усіма тренуваннями 2018 року ми відсіялись за тиждень — це вдвічі, а то й втричі швидше, ніж у попередні роки, і ми знаємо, що це не межа, оскільки потенціал можливостей сівалки Tempo L16 є значними».

14 405 75 3

 

Підсумки

Тож чи виправдала себе інвестиція ФГ «Зоря» у Tempo L16?

«Перший ефект від Tempo L16 — це економія посівного матеріалу: на сівбу 250 га кукурудзою за аналогічних норм ми витратили на 25 посівних одиниць менше, ніж у минулі роки, — резюмує Іван Башкатов. — Рідко таке буває, але наші очікування виправдались. Ми її купували як сівалку, що найкраще сіє соняшник, і вона забезпечила це: немає видхилень по нормі висіву, хороше розподілення, насінин у ряду… — посіяний Tempo L соняшник забезпечив прибавку до врожаю 2-3 ц/га. Думаю, вона стала для нас вигідним придбанням, яке окупиться за 3-4 роки. А, може, й раніше, адже плануємо восени посіяти нею ріпак».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.