День поля компанії «Агросем»: інноваційні технології, що приносять прибуток

/ Актуальні статті / Понеділок, 03 жовтня 2016 10:10
Наприкінці серпня у Тернопільській області ТОВ «Агросем» провело масштабний День поля. Під час заходу презентували нові гібриди та програми живлення сільгоспкультур, а також технології, які покликані значно скоротити витрати агровиробництва.

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для "АС"

Ранком 18 серпня біля с. Дзвиняч у Заліщицькому районі на Тернопільщині, на одному з полів ПП «НВАП «Ель Гаучо», панувало неабияке пожвавлення: декілька сотень аграріїв із Західної та Центральної України приїхали сюди, аби відвідати День поля ТОВ «Агросем».
 
Керівники господарств, агрономи, головні інженери, молоді оператори… — на цьому заході зібрались різні люди з різних за обсягами виробництва сільгосппідприємств, але усіх об’єднує одне — потреба в нових технологіях для підвищення ефективності свого господарства. Саме цим і пояснюється така велика популярність заходу, адже за 16 років своєї діяльності ТОВ «Агросем» завоювало собі гарну репутацію серед сільгоспвиробників передусім завдяки індивідуальному підбору технологій під умови кожного клієнта та подальшому якісному супроводу… Просто кажучи, продані «Агросем» розробки правильно впроваджуються у господарствах, а, відтак, працюють.

«Я радий вас вітати на нашому Дні поля, — наголошує, звертаючись до численних відвідувачів, директор ТОВ «Агросем» Олексій Кулик. — На сьогодні в нашому портфелі є продукція світових компаній-виробників насіння, ЗЗР, добрив і техніки. Ми поставили за мету бути на крок попереду тих технологій, які зараз є в Україні, і наполегливо працюємо над тим, щоб демонструвати вам інноваційні розробки, впроваджувати їх разом із вами й отримувати ще кращі результати на нашій, українській землі».

Потужні новинки селекції
Отриманню гарних результатів можуть посприяти нові гібриди соняшнику, сої та кукурудзи від добрих партнерів «Агросем»: MAISADOUR, DOW SEEDS, KWS, SAATEN-UNION та PROGRAIN, демонстраційні посіви яких викликали жваву цікавість аграріїв.

Соняшник
Під час презентації гібридів соняшнику на окрему увагу відвідувачів заслужили нові гібриди під технологію Clearfield®. Так, на демонстрації гібридів MAISADOUR аграріїв, зокрема, зацікавив ранньостиглий гібрид MAS 80.IR, головною особливістю якого є гарне співвідношення між вмістом олії (47–51%), продуктивністю, посухостійкістю та адаптованістю під технологію Clearfield®. Не менше уваги відвідувачів привернула і презентація високоолеїнового гібриду DOW SEEDS 8Х288КЛДМ, який підходить для вирощування за технологію Clearfield ®. Ключова деталь: після обробки гербіцидом він не має «жовтого ефекту», що позитивно впливає на врожайність. Серед представлених гібридів SAATEN-UNION запам’ятався сільгоспвиробникам середньоранній гібрид ІН 5543 ІМІ, створений під технологію Clearfield®. Його головними особливостями є висока врожайність (28–30 ц/га) та стійкість до стресових умов і вилягання.

Соя
Демонстрація результатів останньої селекції сої від PROGRAIN розділила відвідувачів на тих, які віддають перевагу сортам із високим вмістом білка, та тих, яким більше до вподоби традиційні високо­врожайні неГМ-сорти. Представників першої групи зацікавив сорт Maxus — найбільш ранній сорт високобілкової сої в Україні — 2400 теплових одиниць. Його головна перевага — формування білка на рівні 44–46% у перерахунку на суху речовину. При цьому сорт є стійким до вилягання та склеротинії, є гарним попередником для озимих культур. В умовах минулого року його середня врожайність становила 2,6 ц/га.

Новий сорт Kofu лишився у пам’яті представників другої групи завдяки своїй високій урожайності — при 2500 теплових одиниць він формує в середньому 3,7 ц/га, чому посприяла здатність до розгалуження. Крім того, Kofu підкупає тим, що він стійкий до розтріскування, вилягання та склеротинії.

Кукурудза
Ясна річ, що без заслуженої уваги не лишилися й нові гібриди «цариці полів». Так, однією з презентованих новинок MAISADOUR став гібрид зернового напряму MAS 25.F з ФАО 250, створений під інтенсивну технологію вирощування. Серед його переваг — тонкий стержень качана, толерантність до посухи, швидка вологовіддача та потенціал урожайності на рівні 15,5 т/га. Із презентованих гібридів DOW SEEDS сільгоспвиробники звернули особливу увагу на ДС1083С — новий інтенсивний гібрид з ФАО 320, який здатний формувати врожайність на рівні 17 т/га і, водночас, має гарну вологовіддачу. В своїй презентації представники KWS зробили наголос на бренді Unique Dent, який об’єднує гібриди, що характеризуються раннім ФАО, швидкою вологовіддачею та високою ремонтантністю. До них, зокрема, належить гібрид Каньйонс із ФАО 230, що має чудову толерантність до стресів і високих температур, придатний до вирощування за інтенсивною та екстенсивною технологіями, має дуже швидку вологовіддачу та потенціал урожайності на рівні 14 т/га.

Ясна річ: жоден гібрид ніколи не розкриє свій потенціал без гарного живлення. Саме тому представники партнера «Агросем», компанії YARA, дали вичерпні рекомендації щодо застосування добрив на кожній представленій культурі.

Технології точного землеробства на захисті інвестицій

YARA N-Sensor
Заощадити на добривах. Нещодавно це розглядалося б як вимушений крок або як божевілля, бо така економність зазвичай призводить до великих втрат. Так було вчора, але сьогодні завдяки розробці компанії YARA — приладу N-Sensor, робота якого заінтригувала багатьох відвідувачів, це цілком можливо. Він призначений для диференційованого внесення азотних добрив на озимих і ярих пшениці та ячменю, озимому ріпаку, а також на картоплі та кукурудзі. Принцип роботи такий: прилад встановлюється на даху трактора і за допомогою спеціального кабелю приєднується до комп’ютера розкидача. Після цього на окремому моніторі N-Sensor обирається культура, її стадія розвитку, добриво та граничні відхилення норми його внесення. Далі все відбувається так само, як при звичайному розкиданні добрив, з однією різницею: «N-Sensor, скануючи зелену поверхню, визначає щільність посіву, вміст хлорофілу та азоту в рослинах і, відповідно до отриманих даних, оперативно змінює норму розкидання. Наприклад, де більша щільність і більша потреба — збільшує норму внесення. Все це забезпечує більш рівномірний посів, підвищення урожайності, якості та економію добрив на рівні 10–12%, — пояснює регіональний представник з роботи з клієнтами в Західній Україні ТОВ «Яра-Україна» Олександр Конопацький. — Крім того, він не потребує особливого обслуговування, і без шкоди для себе може знаходитися на даху трактора впродовж виконання польових робіт. За окремими даними, при інтенсивній технології внесення азотних добрив на площі 1500 га/рік N-Sensor може окупитися за рік».

Інновації John Deere
Непідробне здивування та захоплення сільгоспвиробників викликала демонстрація технологій точного землеробства від John Deere, офіційним дилером якого є компанія «Агросем».

Першою продемонструвала свій потенціал система автоматичного управління AutoTrac. Вона дозволяє трактору, що рухається без допомоги оператора, оминати будь-які перешкоди на полі. В чому аграрії змогли впевнитися на власні очі, коли трактор сам точно оминав тюки із сіном, а оператор у цей час виключно для демонстрації (!) вийшов з кабіни і йшов поруч із ним. «AutoTrac» працює наступним чином: на комп’ютері оператор з урахуванням перешкод на полі вказує траєкторію руху трактора, натискає кнопку — і робота почалася, — зазначає менеджер із технічної підтримки «Джон Дір-Україна» Ігор Стешко. — При цьому можна вказати безліч перешкод, і трактор усіх їх омине».

Другою довела свою ефективність не менш корисна система I-TECPro, яка дозволяє трактору після відповідних налаштувань автоматично розвертатися, виконуючи при цьому всі необхідні функції з причіпним обладнанням. Це зменшує ущільнення ґрунту на розвертальних смугах, скорочує час на розвороти та підвищує загальну ефективність роботи.

Останньою вражала глядачів система Machine Sync від John Deere, яка здатна значно прискорити та поліпшити процес вивантаження зерна з комбайна. Працює вона так: у зоні 100–200 м оператор трактора з трейлером віддає керування своєю машиною оператору комбайна. Цебто трактор повторює всі маневри збирача, залишаючись при цьому на безпечній відстані від нього, яка, водночас, дозволяє проводити завантаження зерном на ходу. «Важливо, що оператор комбайна за допомогою додаткових стрілок на моніторі може корегувати розташування трактора: перед бункера заповнений — натискання на стрілку, і трактор сам набирає швидкість та виїжджає вперед. Шнек стоїть неточно над центром бункера трейлера — корегує положення натиском на стрілки ліворуч чи праворуч, — додає Ігор Стешко. — Після вивантаження комбайнер «відпускає» трактор, і той їде до вантажівки вивантажувати зерно. Machine Sync прискорює збір культур і дозволяє заощадити кошти».

Фотогалерея

Коментарі
 
Іван ПУДЛИКстарший агроном агрохолдингу «Мрія»
 На презентації технологій точного землеробства зацікавили всі презентовані системи. Найбільше сподобалась програма MachineSync, яка дозволяє трактору з перевантажувачем працювати в парі з комбайном. Це майбутнє, думаю, що, може, запровадиться і у нас. У нас працюють трактори John Deer 8 і 9-тої серій — ця техніка варта вкладених грошей. Загалом на нинішньому заході було багато чого цікавого. Дякуючи компанії «Агросем», є чого повчитись і на що подивитися.
 
Володимир БОРТНЯКголовний агроном ПАП «Колос» (Тернопільська обл.)
 На сьогоднішньому Дні поля серед презентованих гібридів найбільше сподобались сорти сої, які акцентовані на білок, а крім того, побачив гарні гібриди соняшнику, з якого можна отримати додаткові прибутки завдяки добрій олійності, зокрема, сподобався сорт KWS «Драгон» — досить непогано себе показує. Всі компанії продемонстрували гарну лінійку кукурудзи. Особливо сподобались гібриди MAISADOUR з ФАО до 320, які відповідають нашій зоні, бо за інтенсивної технології вирощування можна досягти врожайності до 15 т/га. З компанією «Агросем» ми поки що не працювали, можливо, в майбутньому будемо.
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.