Страхові гербіциди на кукурудзі: варіанти застосування

Страхові гербіциди на кукурудзі: варіанти застосування

/ Агрономія Сьогодні / Понеділок, 01 червня 2020 14:40

За яких умов агровиробники застосовують на кукурудзі страхові гербіциди? Тут є кілька варіантів. По-перше, коли за певних погодно-кліматичних умов ґрунтові препарати не дають позитивного ефекту. По-друге, коли кукурудзою у господарстві зайнято невелику площу і технічний парк здатен забезпечити своєчасне внесення препаратів. Страхова схема порівняно із ґрунтовою дешевша і дає змогу проконтролювати ширший спектр бур’янів — це ще один додатковий аргумент на її користь.

Варіант перший

Своїм досвідом поділився з нами кандидат сільськогосподарських наук, директор «Поля Знань» Олександр Корецький. На його думку, екран післясходового захисту зазвичай накладається на екран досходового. Таку схему внесення гербіцидів на кукурудзі застосовує більшість агровиробників. Проте слід мати на увазі, що впродовж певного часу разом із посходовим захистом діє досходовий, який також сповільнює проростання другої хвилі бур’янів. Тож у разі посходового захисту ви знищуєте лише ті вегетуючі бур’яни, що на той час вже були на полі. Залежно від погодних умов, які можуть скластися під час подальшої вегетації, страхові гербіциди, внесення яких «прив’язують» до фази розвитку культури, можуть знищувати другу хвилю бур’янів, що проросли на рівні 40%, не досягнувши її піку. Решта 60% інтенсивності другої хвилі за наявності вологи може вибухнути пізніше. У такому разі посходовий захист варто відтермінувати, але провести у регламентні строки.

Yari 2019 72

 

Варіант другий

За словами директора, більшість виробників пестицидів рекомендує застосовувати післясходові продукти із прив’язкою до фази розвитку не лише культури, а й вегетації бур’янів. Наприклад, для берізки польової оптимальною є висота 10–15 см, для злакових — два — чотири листки, для маренових — п’ять — шість кілець. На полі може скластися така ситуація, що фаза бур’янів не збігатиметься із фазою розвитку культури і водночас друга хвиля бур’янів не досягатиме піку свого розвитку. Тоді агровиробники мають, насамперед, захистити культуру, адже вона потребує максимального захисту до формування на рослинах десяти листків. Якщо через неналежний передпосівний обробіток ґрунту, неефективний ґрунтовий захист (або взагалі нехтування ним) чи ще з якихось причин друга хвиля забур’яненості наростає швидкими темпами, тоді, звісно, не потрібно чекати, поки настане достатня фаза розвитку культури, а якомога раніше внести післясходові продукти.

У різні роки ситуації складаються різні. За зниження температури (ґрунтові заморозки) кукурудза може втратити два — три листки, але точка росту залишається живою. Після впливу такого несприятливого чинника культура тривалий час оговтується від стресу й потім продовжує свою вегетацію. Це може бути формування четвертого чи п’ятого листка. Коли вносять страхові гербіциди, в агровиробників часто виникає запитання: чи слід враховувати перші, вже відмерлі, листки? Так, їх обов’язково потрібно враховувати, адже культура проходить стадію не реінкарнації, а подальшого розвитку. Якщо на перші листки не зважати, внесення страхових гербіцидів може припасти на пізні фази розвитку культури, внаслідок чого вона може зазнати стресу.

 

Практичні варіанти

ДП «Зернятко», що розташоване в Менському районі на Чернігівщині, нині обробляє близько 8400 га. Однією з основних культур є кукурудза, яку вирощують на площі 2500 га. За словами співвласника господарства Сергія В’ялого, після висівання кукурудзи приблизно на 25% площі застосовують ґрунтову схему захисту. Чому саме так? Річ у тім, що зазвичай, коли на полях у фазі чотирьох листків культури потрібно внести страхові гербіциди на всій площі, в їх регіоні можуть бути тривалі опади, що заважатимуть внесенню. Така ситуація траплялася вже не один раз. Тож аби певною мірою її нівелювати, вирішили частково застосувати ґрунтову схему. Тож фактично 500 га площі вже застраховані від бур’янів. На решті площі застосовують страхову схему — вносять гербіциди типу форамсульфурон, 31,5 г/л + йодосульфурон, 1,0 г/л + тієнкарбазон-метил, 10 г/л + ципросульфамід (антидот), 15 г/л. Попри те що подібний препарат рекомендовано вносити до фази восьми листків культури, у господарстві, як наголосив його керівник, не чекають критично допустимої фази. Хоча гербіцид справляє достатньо м’який вплив на культуру, його вносять у рекомендованій нормі здебільшого до фази п’яти — шести листків кукурудзи. Якщо ж на полі переважає малорічний тип забур’яненості, тоді немає сенсу застосовувати максимальну рекомендовану норму. Якщо потрібно проконтролювати пирій та наявну на полі падалицю соняшнику (особливо євролайтнінгового), норму доводиться збільшувати до 1,4–1,5 л/га. Коли ж знадобиться внести гербіцид у пізніші фази розвитку культури, не варто вносити його у фазі шести листків. Адже саме в цій фазі у рослин формуються генеративні органи. Якщо внести в цей час гербіцид, кукурудза може «скинути» кілька рядів зерен у качані й через це знизити врожайність. Тож якщо ви не встигаєте обробити страховими гербіцидами всю площу до фази шести листків, ліпше перечекайте цей період розвитку культури й проведіть обробку у фазі семи — восьми листків. У фазі дев’яти — десяти листків вносити гербіциди не варто, позаяк культура зазнає серйозного стресу. Візуальних його симптомів — зміни кольору листків — ви можете й не побачити, проте різко призупиняться ростові процеси. Рослини прости «сидітимуть» протягом тижня, допоки рослинний організм не нейтралізує діючу речовину гербіцидів, що накопичилася в його органах і тканинах.

Yari 2019 73

Доволі своєрідним є приклад групи компаній «РОСТОК ХОЛДИНГ». Якщо після висівання кукурудзи через якісь несприятливі чинники фахівці холдингу бачать, що посів не буде здатен забезпечити врожай на рівні щонайменше 10 т/га, вони вирішують не вносити ґрунтових гербіцидів. Знову ж таки, щоб уникнути додаткових витрат, які до того ж, себе вірогідно, не виправдають. За такого рівня врожайності бур’янів у посівах можна позбутися за допомогою страхових гербіцидів. На решті полів застосовують комбіновану схему захисту посівів кукурудзи від бур’янів.

Як правило, позбавлення посівів від бур’янів у холдингу забезпечують до фази п’ятого листка культуру. Залежно від температурних умов у цей період бур’яни не завжди можна побачити, щоб правильно вирішити, чи вносити ґрунтовий гербіцид. Аби чітко визначити ситуацію, потрібно зайти в поле й ретельно оглянути поверхню ґрунту. Тобто варто побачити й оцінити реальну рольову картину, на підставі якої ухвалити важливе рішення про застосування страхових гербіцидів. Адже названий гербіцид можна внести у нормі 1,5 л/га, а можна й 1,35 л/га — якщо бур’яни не переросли, а перебувають у фазі сходів. Фактично за такої схеми залежно від польової ситуації проблему з бур’янами розв’язують аж до збирання кукурудзи.

Успішний досвід захисту кукурудзи від бур’янів має також ТОВ «Агро-Регіон». На 90% площі компанія вирощує кукурудзу із застосуванням гербіцидної ґрунтової схеми. Адже якщо з якихось причин у поле не можна буде вчасно в’їхати технікою (наприклад, через тривалі дощі), можна отримати істотну бур’янову проблему. Проти дводольних бур’янів по вегетації вносять діючу речовину 2,4-Д, складний 2-етилгексиловий ефір, 615 г/л, флорасулам, 7,4 г/л, а проти однодольних злакових — нікосульфурон, 40 г/л + мезотріон, 100 г/л у нормі 1,2 л/га.

Для кукурудзи важливо, аби посіви були чистими до фази п’яти — семи листків. Тоді культура закладе і за відповідної технології сформує хороший урожай.

На деяких полях компанії існує проблема з ваточником сирійським. За словами головного агронома, бур’ян росте паралельно із культурою, тому у фазі п’яти — шести листків культури проти нього застосовують препарат із діючою речовиною Нікосульфурон, 30 г/л і Мезотріон, 75 г/л. Цей гербіцид не розв’язує проблему викорінення бур’яну, проте доволі добре його стримує, даючи культурі можливість «стартонути».

 

Універсальний варіант

Інновації не стоять на місці й у цьому напрямі. Нині на ринку гербіцидів є продукти, що можна застосовувати і як ґрунтові, і як страхові. За словами агронома відділення «Голінка» СП «Агродім» Олексія Деркача, останнім часом на його полях використовують універсальні гербіциди, тобто такі, що можна вносити як до сходів, так і по вегетації культури. Рішення про застосування таких гербіцидів приймають залежно від погодних умов. Якщо посіяли у менш зволожений ґрунт, а надалі спостерігається посушлива погода, бур’яни проростають менш інтенсивно. У такому разі у фазі чотирьох листків культури вносять гербіцид з діючою речовиною флорасулам, 6,25 г/л + 2–етилгексиловий ефір 2,4–Д, 452,5 г/л. Саме за такого варіанта гербіцид знищує пророслі бур’яни, а також діє як ґрунтовий, стримуючи проростання наступних хвиль бур’янів. Тож, як кажуть, «одним пострілом двох зайців». У вологі роки цей гербіцид вносять після висівання як ґрунтовий, не чекаючи масового проростання бур’янів.

Незалежно від того, чи застосовуєте ви лише ґрунтові препарати, чи тільки страхові, найголовніше завдання агронома — забезпечити чистоту посівів культури протягом усього періоду вегетації.

 

Степан ЛОЗЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 07 травня 2024
На засіданні Кабінету Міністрів України 7 травня було схвалено законопроект щодо ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Турецькою Республікою.
На засіданні Кабінету Міністрів України 7 травня було схвалено законопроект щодо ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Турецькою Республікою.
07 травня 2024
 07 травня 2024
Поточного тижня торговельна активність в Україні у сегменті цибулі дещо активізувалася, що дозволило продавцям знову підвищити відпускні ціни. До позитивних коригувань вдавалися виключно власники якісної цибулі, пропозиція якої на ринку продовжує скорочуватися.
Поточного тижня торговельна активність в Україні у сегменті цибулі дещо активізувалася, що дозволило продавцям знову підвищити відпускні ціни. До позитивних коригувань вдавалися виключно власники якісної цибулі, пропозиція якої на ринку продовжує скорочуватися.
07 травня 2024
 07 травня 2024
Всеукраїнська Аграрна Рада виступає проти прийняття підтриманої податковим комітетом ВРУ правки №32 до законопроєкту №10168-2, якою передбачається встановлення 14% ставки ПДВ на експорт всіх видів агропродукції, окрім олії, горіхів та меду.
Всеукраїнська Аграрна Рада виступає проти прийняття підтриманої податковим комітетом ВРУ правки №32 до законопроєкту №10168-2, якою передбачається встановлення 14% ставки ПДВ на експорт всіх видів агропродукції, окрім олії, горіхів та меду.
07 травня 2024
 07 травня 2024
Фонд державного майна України виставляє на приватизаційний аукціон 16 травня 2024 року ДП «Шабалинівський спиртовий завод» із стартовою ціною 959,1 тис. грн.
Фонд державного майна України виставляє на приватизаційний аукціон 16 травня 2024 року ДП «Шабалинівський спиртовий завод» із стартовою ціною 959,1 тис. грн.
07 травня 2024
 07 травня 2024
Імпорт свинини до України у квітні дещо зріс проти попереднього місяця, проте залишається малопомітним у сукупній ємності ринку.
Імпорт свинини до України у квітні дещо зріс проти попереднього місяця, проте залишається малопомітним у сукупній ємності ринку.
07 травня 2024
 07 травня 2024
В Україні ринок індичатини в 2023 році за обсягами виробництва повернувся до довоєнного рівня. Якщо в 2022 році було імпортовано 1,75 млн голів добових індичат, у 2023 році ‒ вже 2,5 млн голів.
В Україні ринок індичатини в 2023 році за обсягами виробництва повернувся до довоєнного рівня. Якщо в 2022 році було імпортовано 1,75 млн голів добових індичат, у 2023 році ‒ вже 2,5 млн голів.
07 травня 2024

Please publish modules in offcanvas position.