Прогноз ринку бобових культур та сої

Прогноз ринку бобових культур та сої

/ Економічний гектар / Понеділок, 17 лютого 2020 15:05

На початку 2020 року було скасовано так звані соєво-ріпакові правки, які були прийняті ще в грудні 2017-го. Як це вплине на ринок сої та зернобобових культур загалом, і чи стабілізується ціна на них? Ці питання привертають особливу увагу з боку вітчизняного агробізнесу.

Мінливі бобові

Вітчизняний ринок зернобобових культур та сої останніми роками досить суттєво залежав як від цінової кон’юнктури, так і регуляторних рішень держави. Ці культури залишаються у мейнстримі напрямів агробізнесу в рослинництві, що найбільш активно розвиваються. Проте минулого року посівні площі під ними різко скоротилися (табл. 1). І проблема не лише в негативному впливі на ринок так званих соєво-ріпакових правок, але й інші чинники також зумовили тренд на скорочення посівних площ зернобобових культур та сої. Насамперед кон’юнктура світового ринку та кліматичні зміни теж вливають на динаміку зміни посівних площ під вказаними сільськогосподарськими культурами.

 

Таблиця 1. Посівні площі зернобобових культур та сої в усіх категоріях господарств України

03 418 18 2

Джерело: складено за даними аналізу інформації Держслужби статистики України

 

Якщо аналізувати період 2015-2019 рр., то чітко можна побачити деякі нові тенденції на ринку зернобобових культур та сої. До останнього часу вона була чи не найбільш динамічно зростальною сільськогосподарською культурою на ринку, попит на яку стабільно підвищувався, як і ціни. Внаслідок цього посівні площі під соєю розширювалися, не поступаючись за темпами зростання іншим більш маржинальним культурам, — соняшнику, кукурудзі. Однак соя, на відміну від соняшнику, досить залежна як від погодних умов року, так і цінової кон’юнктури ринку і регуляторних рішень держави. Сукупний вплив цих чинників у 2018-2019 рр. негативно вплинув на динаміку посівних площ, які скоротилися у цей період, відповідно до 1709,4 та 1579,6 тис. га.

Попит на зернобобові культури та сою формується сьогодні здебільшого зі сторони трендів світового агропродовольчого ринку і його кон’юнктури, де визначальним чинником є ціна на продукцію та рівень споживання. Зернобобові культури та соя традиційно користуються підвищеним попитом на ринку, оскільки в багатьох країнах світу вони є частиною місцевої локальної культури харчування, а також використовуються у кормових цілях. Ціна на світовому ринку формується залежно від попиту і наявної пропозиції, а також інших чинників.

Оскільки минулого року виробництво як зернобобових, так і сої суттєво зменшилося через скорочення посівних площ під ними, то варто очікувати підвищення реалізаційних цін на ринку (діагр. 1). Так, обсяги виробництва гороху, за попередніми даними, у 2019 р. порівняно із 2018-м зменшилися на 27,5%, а сої — на 18%. Тому у разі зниження пропозиції на ринку очікуваним є підвищення попиту на ці культури, а також стабілізація цін. Це зумовить деяке зростання посівних площ у 2020 році з огляду на подальші очікування агробізнесу щодо підвищення вартості та намагання у подальшому диверсифікувати потенційні ризики впливу несприятливих погодно-кліматичних умов.

 

Діагр. 1. Динаміка виробництва зернобобових культур та сої в усіх категоріях господарств України

03 418 19 2Джерело: складено за даними аналізу інформації Держслужби статистики України

 

Переробка зернобобових культур і сої

Окремий інтерес може представляти аналіз даних щодо наявності, надходження і переробки культур зернобобових та сої у підприємствах України, що цим займаються (табл. 2).

 

Таблиця 2. Наявність, надходження і переробка культур зернобобових та сої у підприємствах України у січні-листопаді 2019 року

03 418 20 2

Джерело: складено за даними аналізу інформації Держслужби статистики України

 

За січень-листопад 2019 року підприємствами України було перероблено 51719 т усіх зернобобових культур (сушених), у тому числі 50366 т гороху і 1368963 т сої. Порівняно із попереднім періодом 2018 року переробка зросла лише бобів сої на 153,2%, тоді як ціна купівлі при цьому знизилася на 19,3%. За попередніми експертними оцінками, частка переробленої сої до загального обсягу її виробництва торік становила близько 39,1%. Тобто за фактом вітчизняні олійно-переробні підприємства переробили менше 50% усього річного обсягу виробництва сої. Переробка зернобобових культур взагалі залишається на досить низькому рівні, що не відповідає потенційним можливостям та виробничим потужностям підприємств харчової галузі.

Водночас, саме розвиток переробки сої та зернобобових культур на засадах формування оптимальних еквівалентних цін як для аграрія, так і олійно-переробних підприємств є одним зі стратегічних напрямів розвитку вітчизняного АПК.

Таким чином, варто очікувати, що відміна соєво-ріпакових правок суттєвого негативного впливу на розвиток вітчизняних олійно-переробних підприємств не матиме, однак позитивно вплине на цінову ситуацію на внутрішньому ринку та сприятиме призупиненню тенденції скорочення посівних площ під соєю.

 

Цінові тренди зовнішнього аграрного ринку

Попри скасування внутрішніх регуляторних актів, які мали певний негативний вплив на формування внутрішніх цін на сою, а також ревальвацію гривні, аграрна галузь залежить також і від глобальної кон’юнктури.

Торік, за даними аналізу інформації митної статистики, середня експортна ціна 1 т соєвих бобів з України (обсяги поставки на світові аграрні ринки досягли 3190,4 тис. т на загальну суму 1024,9 млн дол. США) сягала 369,6 дол. (діагр. 2).

 

Діагр. 2. Динаміка зміни ціни експорту сої з України

03 418 21

Джерело: складено за даними аналізу інформації митної статистики

 

У 2017-2019 рр. спостерігалося зниження ціни експорту сої, що також безпосередньо вплинуло на внутрішній ринок.

За даними аналізу інформації USDA, у 2019-2020 маркетинговому сезоні світове виробництво і пропозиція сої сягатиме 337,70 млн т, що значно нижче аналогічного показника попереднього періоду 2018-2019-358,28 млн т і 2017-2018-341,99 млн т. Скорочення пропозиції сої на світовому агропродовольчому ринку поточного маркетингового сезону зумовлено нижчими порівняно з попереднім періодом обсягами її виробництва в США (-23,67 млн т), у тому числі у Бразилії (-6 млн т) та Аргентині (-2,3 млн т), що із певною вірогідністю зумовить підвищення цін на неї в умовах збереження високого попиту в багатьох країнах.

Тому варто очікувати цього року повернення посівних площ сої у вітчизняних господарствах на рівень попередніх показників з огляду на окремі сподівання зростання світових і внутрішніх цін та підвищення попиту в країнах ЄС та Південно-Східної Азії.

 

Перспективи і прогнози розвитку ринку бобових

Впродовж останніх 10 років зернобобові культури та соя знаходиться у мейнстримі розвитку вітчизняного сільського господарства завдяки стабільній рентабельності вирощування і високому попиту внутрішнього та світового аграрного ринку. Однак глобальні кліматичні зміни нині змушують аграріїв вести пошук стратегічних рішень з адаптації до цих умов технології їх вирощування для зменшення ризиків і економічних втрат.

Наявні в багатьох регіонах агроресурсні і природно-кліматичні умови для вирощування вказаних сільськогосподарських культур дозволяють суттєво збільшити їх виробництво, однак нинішній рівень її урожайності не відповідає тому потенціалу, який закладено в інноваційних сортах вітчизняної селекції.

03 418 18 1

Фактично за середньої урожайності зернобобових культур та сої у багатьох господарствах на рівні 2,0-2,2 т/га потенціал інноваційних сортів за умов дотримання технології вирощування і оптимального використання сортового складу насіння різних груп стиглості за відповідних прогнозованих погодно-кліматичних умов становить не менше 3,5-4,0 т/га.

На сучасному етапі розвитку аграрного сектору економіки забезпечити конкурентоспроможність виробництва зернобобових культур та сої на високому рівні надзвичайно складно без широкого застосування інноваційних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Одним із перспективних напрямів в умовах кліматичних змін є застосування технологій зрошення на наукових засадах кліматично оптимізованого ведення агропромислового виробництва.

Цього року, за нашими експертними оцінками і даними аналізу аграрного ринку, посівні площі під зернобобовими культурами можуть зрости до 400-500 тис. га, а під соєю — до 1,8-2,0 млн га.

 

Юрій КЕРНАСЮК, канд. економ. наук, ІСГС НААН,
сільськогосподарський експерт-дорадник з аудиту,
економіки та управління підприємством

 

 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.