Ринок кукурудзи: тренди і прогнози

Ринок кукурудзи: тренди і прогнози

/ Економічний гектар / Вівторок, 17 березня 2020 14:45

Кукурудза — це зернова яра культура, яка переважно використовується для корму в тваринництві. В останньому десятилітті попит на неї невпинно зростає через високу енергетичну цінність за відносно низької ціни.

Світовий ринок

Основними виробниками й експортерами є США, Бразилія, Аргентина та Україна.

 

США

Безперечним лідером у вирощуванні кукурудзи завжди були США, проте з початку ­2010-х експорт американської кукурудзи став зменшуватися через бум у виробництві біоетанолу та посилення конкуренції з боку інших великих виробників. 2012-2013 МР був невдалим для кукурудзи через посуху, але при цьому вже наступного сезону урожай досяг колишніх значень, а в 2017-2018 МР було зібрано рекордний урожай у 371 млн т. Найбільшим покупцем є Мексика, а також країни Центральної Америки і Південно-Східної Азії.

 

Аргентина

Експорт кукурудзи з Аргентини багато в чому залежить від рішень, прийнятих урядом. Наприклад, наприкінці 2015 року скасовано експортне мито на цю культуру. Це викликало збільшення посівних площ на третину, що призвело до врожаю в 41 млн т (при тому, що до цього він не перевищував 30 млн т). Наступне введення податку на експорт кукурудзи відбулося у вересні 2018 року, але особливого впливу на його обсяги не зробило. Експорт 2019-2020 МР прогнозується на рівні попереднього сезону. Кукурудза аргентинського походження поставляється на ринки Азії, Близького Сходу та Південної Америки.

 

Бразилія

Кліматичні умови цієї країни дозволяють збирати два врожаї кукурудзи на рік. Бразильська кукурудза другого врожаю спочатку призначалася для зарубіжних ринків, але внутрішній попит на корми і біоетанол продовжує зростати. Перший (річний) із 2007 року став зменшуватися, у той час як другий (зимовий) урожай із кожним роком збільшувався і наразі приблизно дорівнює ¾ від всього обсягу виробництва, який у 2019-2020 МР прогнозується на рівні 101 млн т. Основними покупцями виступають Іран, Європейський Союз, Єгипет, Японія, В’єтнам, Малайзія, Тайвань і Південна Корея.

 

Україна

Україна стала нарощувати виробництво й експорт із 2013-2014 МР, скориставшись наданим доступом до Китаю і ЄС. Крім того, зростанню експорту сприяють такі чинники:

  • географічна близькість до ключових ринків на Близькому Сході і в Північній Африці,
  • розвивається галузь зберігання і логістики, зростає пропускна здатність портів,
  • репутація постачальника якісної кукурудзи (без ГМО та інших добавок),
  • скорочення внутрішнього споживання.

 

Українська кукурудза та її основні конкуренти

Основними покупцями української кукурудзи в останні роки є ЄС і Китай.

04 419 22

Попит із боку Євросоюзу в 2019-2020 МР знизився за рахунок власного вдалого врожаю, але це з лишком компенсується підвищеним попитом з боку Єгипту і Туреччини цього сезону (експорт кукурудзи в ці країни зріс у кілька разів у порівнянні з 2018-2019 МР).

 

Основні постачальники кукурудзи в ЄС

Україна займає провідну позицію в імпорті Євросоюзу (51% станом на 20 січня 2020 року), але частка Бразилії постійно зростає, що не може не турбувати українських експортерів.

04 419 25 1

За останні 5 років Китай став найважливішим напрямком для експорту кукурудзи з України, займаючи другу позицію після ЄС.

 

Основні постачальники кукурудзи в Китай

У різні сезони на частку Китаю припадало від 5 до 20% українського експорту. Для Китаю Україна зараз є основним постачальником кукурудзи. У 2018-2019 МР частка нашої кукурудзи в китайському імпорті досягла 80%.

 

Основні постачальники кукурудзи в Китай

04 419 25 2

04 419 25 3

 

Останні події та їх вплив на світовий ринок кукурудзи

1. У грудні 2019 року новий уряд Аргентини прийняв рішення знову ввести експортні мита на сільськогосподарську продукцію. Саме для кукурудзи мито було встановлено на рівні 12%. Таке рішення викликало зростання цін на продукцію конкурентів, але на кількості посівних площ ніяк не відбилося — аргентинські фермери вірять у те, що вони все одно зможуть продати свій майбутній урожай на експорт.

2. 15 січня 2020 року Китай і США підписали угоду про відновлення торгових відносин, за умовами якого Пекін зобов’язався збільшити закупівлі американських товарів і послуг у найближчі два роки на 200 млрд дол. За попередніми даними, обсяг сільськогосподарської продукції повинен становити 40-50 млрд дол.

3. Агрометеорологічні умови під час посівної кампанії у Бразилії та Аргентині викликали побоювання в учасників ринку, але в січні 2020 року в обох країнах пройшли дощі, що трохи поліпшило перспективи майбутнього врожаю.

4. Іран оголосив про припинення закупівель бразильської кукурудзи через те, що президент Бразилії встав на сторону Дональда Трампа під час військового конфлікту в Ірані. Для Бразилії це суттєва втрата, позаяк обсяг імпорту кукурудзи в Іран в 2019-2020 МР прогнозується на рівні 10 млн т. Одним з альтернативних варіантів може виступити зерно з Чорноморського регіону.

 

Прогнози і перспективи для української кукурудзи в 2020 році

Останній пункт може справити позитивний вплив на український експорт кукурудзи. Швидше за все, Іран передусім звернеться до Росії для поповнення запасів кукурудзи (він є основним покупцем російської кукурудзи з часткою у 65% 2018-2019 МР), однак експортні можливості РФ навряд чи зможуть покрити всі потреби Ірану, тому є велика ймовірність, що їх увагу приверне кукурудза українського походження.

Якщо говорити про наслідки нового американо-китайської угоди, то ми вважаємо, що конкуренція на китайському ринку кукурудзи посилиться, але при цьому Китай продовжить нарощувати закупівлі фуражного зерна в процесі відновлення поголів’я свиней після епідемії свинячого грипу. Очікується, що це зростання сягне понад 50% у рік. Отже, у разі збільшення частки США в імпорті кукурудзи обсяги експорту з України також продовжать зростати.

Ще одним аргументом на користь такого сценарію є приваблива ціна українського походження у порівнянні з кукурудзою із США, Бразилії чи Аргентини. Наші розрахунки показують, що в лютому американське походження з урахуванням доставки з Мексиканської затоки обійдеться Китаю дорожче за українське на 3-4 долари.

Наостанок можна зробити висновок, що в 2019-2020 МР Україна продовжить домінувати на європейському і китайському ринках, проте у міру виснаження внутрішніх запасів, надходження на ринок нових урожаїв із Південної Америки (аргентинська кукурудза надійде на ринок вже в березні) і традиційного зниження цін у цей період, ситуація може змінитися.

2020-2021 МР слід очікувати загострення конкуренції з боку обох Америк. Бразилія стабільно збільшує площі сільгоспкультур, зокрема кукурудзи (іноді навіть ціною знищення тропічних лісів). США також можуть наростити площі ярих культур, оскільки значно скоротилися під озимими. Ще одним важливим фактором ризику є погода — в останні півроку почастішали кліматичні аномалії: посуха в Австралії, Південній Америці, дощі в Європі, ранній сніг у США. Наслідки від подібних явищ найчастіше мають найбільше значення для сільського господарства.

Запрошуємо Вас розглянути подальший розвиток ринків зернових і олійних культур на 17-тій міжнародній конференції «Зерно Причорномор’я», яку проведе компанія «Укр­агроконсалт» 22-23 квітня в Києві. Конференція детально розгляне вплив глобальних змін на аграрний сектор України і Чорноморського регіону, дасть гравцям сільгоспгалузі краще розуміння ринку для адаптації бізнес-стратегій в нових умовах, надасть ексклюзивні прогнози від провідних світових аналітиків і практиків агробізнесу, а також розгляне найбільш актуальні для українських аграріїв теми, серед яких — відкриття ринку землі і зернова логістика. Щорічно в конференції беруть участь понад 700 операторів агробізнесу з 50+ країн світу. Бажаємо всім аграріям успіхів і чекаємо нової зустрічі в квітні!

 

Єлизавета МАЛИШКО, експерт зернового ринку,
Марина МАРИНИЧ, аналітик зернового ринку, УкрАгроКонсалт

 

 13 травня 2024
Зниження температурного режиму та дощова погода кінця квітня дещо стримували розповсюдження шкідників у посівах польових культур та багаторічних насаджень. Та з підвищенням позначок на стовпчиках термометрів умови для їх розмноження та поширення стали значно сприятливішими. Тому фахівці Ukravit рекомендують господарствам проводити регулярний моніторинг полів та насаджень і за потреби застосовувати відповідні інсектициди.
Зниження температурного режиму та дощова погода кінця квітня дещо стримували розповсюдження шкідників у посівах польових культур та багаторічних насаджень. Та з підвищенням позначок на стовпчиках термометрів умови для їх розмноження та поширення стали значно сприятливішими. Тому фахівці Ukravit рекомендують господарствам проводити регулярний ...
13 травня 2024
 13 травня 2024
З початку 2023/24 маркетингового року український експорт цукру становив 530 тис. тонн, що на 70% перевищує минулорічний показник.
З початку 2023/24 маркетингового року український експорт цукру становив 530 тис. тонн, що на 70% перевищує минулорічний показник.
13 травня 2024
 13 травня 2024
Підприємство ТОВ «Воля», що на Черкащині, отримало грант на придбання обладнання для передпродажної доробки картоплі. Лінія вже замовлена і виготовляється, тож восени можна буде запустити переробку.
Підприємство ТОВ «Воля», що на Черкащині, отримало грант на придбання обладнання для передпродажної доробки картоплі. Лінія вже замовлена і виготовляється, тож восени можна буде запустити переробку.
13 травня 2024
 12 травня 2024
У Херсонській області відзначається значне зростання площ під кавуном, які за рік збільшилися вп'ятеро, досягнувши 1000 га. Одночасно тривають роботи з розмінування полів: сапери вже обстежили та розмінували 47% земель, але ще на близько 270 тис. га залишаються російські міни та вибухівка.
У Херсонській області відзначається значне зростання площ під кавуном, які за рік збільшилися вп'ятеро, досягнувши 1000 га. Одночасно тривають роботи з розмінування полів: сапери вже обстежили та розмінували 47% земель, але ще на близько 270 тис. га залишаються російські міни та вибухівка.
12 травня 2024
 11 травня 2024
Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.
Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.
11 травня 2024
 10 травня 2024
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, коментуючи ідею побудувати порт на Тисі поблизу українсько-угорського кордону, заявив, що про будівництво порту на Закарпатті говорити зарано. Посадовець уточнив, що «до будівництва порту ще далеко».
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, коментуючи ідею побудувати порт на Тисі поблизу українсько-угорського кордону, заявив, що про будівництво порту на Закарпатті говорити зарано. Посадовець уточнив, що «до будівництва порту ще далеко».
10 травня 2024

Please publish modules in offcanvas position.