Соняшниковий експорт

/ Економічний гектар / Четвер, 02 лютого 2012 14:33

alt

Цього року аграріям вдалося досягти рекордного показнику врожаю соняшнику - 8 млн 800 тис. т. Цей показник став абсолютним рекордом у новітній історії України. Однак навіть такий урожай не встигає за розширенням потужностей заводів, які вже можуть переробляти близько 11 млн т насіння.
У 2011 році українські сільгоспвиробники вийшли на абсолютний рекорд - після того, як був зібраний урожай з 99,9% посівних площ, виявилося, що соняшнику зібрали 8,79 млн т. Це найвищий результат в історії України, який перевершує рекорд-2010 більш ніж на 1 млн т (торік було зібрано 7,7 млн т соняшнику). Цьогорічне збільшення врожаю спричинило як розширення посівних площ під цією культурою (соняшник був посіяний на 4,1 млн га - 116% від прогнозу), так і збільшення урожайності у порівнянні з минулим роком - 19,1 ц/га проти 16 ц/га в 2010-му на аналогічну дату.
При цьому зі слів генерального директора асоціації «Укроліяпром» Степана Капшука, показаний результат ще можна перевищити: у 2011-2012 маркетинговому році загальне виробництво основних видів олійних культур в Україні перевищить 12 млн т при потужностях з їх переробки 11 млн т.
Також, за його словами, в 2011-2012 МР Україна продовжить залишатися одним зі світових лідерів як з виробництва насіння соняшнику, так і соняшникової олії (3,25 млн т).
«Ми сьогодні займаємо друге місце у світі з виробництва соняшнику після Росії, насамперед, за рахунок збільшення посівних площ. За врожайністю цієї культури Україна займає 10 місце в світі, а з виробництва соняшникової олії на Україну припадає 25% світового ринку», - зауважив експерт.
altОдночасно він підкреслив, що такі обсяги виробництва можливо утримати тільки за умови збереження дії експортного мита на насіння соняшнику та недопущення введення експортного мита на соняшникову олію.
Експортно-митне питання було одним з основних торік. З одного боку, суттєво напружена ситуація на ринку сировини змусила учасників ринку відстоювати збереження експортного мита на насіння соняшнику, яка мало не була принесена в жертву на переговорах з ЄС про створення зони вільної торгівлі. Експерти побоювалися, що така жертва не закінчилася б чимось добрим для українського ринку. Так, в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) заявляли, що «скасування експортних мит може призвести до занепаду однієї з найуспішніших галузей не лише агропромислового комплексу, а й економіки України в цілому». «Якщо не буде бар'єру для експорту насіння соняшнику, його просто вивезуть в країни Європейського Союзу, і ми станемо сировинним придатком по ще одній позиції» - зазначив експерт аграрних ринків УКАБ Роман Сластьон.
В УКАБ також були переконані, що збереження ставки експортного мита на насіння соняшнику має стати одним із принципових положень переговорів про створення ЗВТ з ЄС, адже поступки в цьому питанні завдадуть Україні значних збитків.
Питання обнулення експортного мита на соняшник було одним з найбільш складних у переговорах про зону вільної торгівлі Україна - ЄС. Пропонувалися різні варіанти його врегулювання: за словами Степана Капшука, спочатку сторони обговорювали компромісний варіант - поступове зменшення експортного мита, однак лише на обмежений обсяг соняшнику - 100 тис. т. «Європейська сторона зажадала 170 тис. т, ми пропонували 130 тис. т», - зазначив він.
У результаті сторони досягли компромісу. Європейський союз погодився надати Україні значну квоту на безмитне ввезення у ЄС аграрної продукції. При цьому по ряду товарних груп квота зростатиме протягом перших 5 років дії режиму вільної торгівлі.
В рамках СОТ Україна повинна зменшити експортне мито на насіння соняшнику з 15 до 10%, а при торгівлі з ЄС відбудеться ще більш суттєве її зниження. Але якщо експорт в ЄС буде перевищувати певний обсяг, то ставка мита підвищиться до рівня, який застосовується у відносинах із СОТ. Для насіння соняшнику граничний обсяг становить 100 тис. т на рік.
«Експортне мито поступово знижується і заміщується додатковим збором, який компенсує різницю між новим митом і показником у 10%. 15 років буде застосовуватися податок (а не експортне мито), еквівалентний діючому експортному миту», - пояснив в інтерв'ю виданню «Дзеркало тижня» уповноважений Кабінету міністрів з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.
З його слів, два положення будуть діяти, одночасно доповнюючи і корелюючи одне з одним. Так, в перший рік після підписання мито становитиме 9%, а вищезгаданий додатковий збір - 1%, другого року мито сягатиме 8%, а збір - 2%, і так протягом 15 років, таким чином, захисна міра фактично залишиться незмінною.
Іншим болючим питанням для гравців ринку стало введення експортних мит на соняшникову олію, яке могло призвести до обвалу цін на сировину - насіння соняшнику.
Як повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, Міністерство фінансів запропонувало ввести експортне мито на соняшникову олію, яке може становити 5% вартості експортного контракту, але не менше 42 євро/т. Разом з тим, за даними аграріїв, розглядалася можливість введення мита на олію в розмірі 10%, але не менше 90 євро/т.
Експерти від таких планів здивовані. На думку пана Капшука, такий захід вкрай не бажаний для масложирової галузі України, яка є потужним генератором надходження валюти в країну, поставляючи продукцію на зовнішні ринки. Введення мита, за його словами, по-перше, спровокує обвал цін на соняшник приблизно на $100-200 за тонну, а також призведе до закриття половини заводів з переробки соняшнику. Держбюджет від такого заходу, на його переконання, «нічого не виграє».
altПри цьому експерт аграрного ринку Марія Колесник заявила, що після введення мит на ріпак, сою і соняшник сільгоспвиробництво в Україні втратить рентабельність. «Такі заходи із введення мит на експорт сої, ріпаку та соняшнику продиктовані виключно бажанням уряду наповнити за рахунок аграріїв дохідну частину державного бюджету», - вважає вона. За словами експерта, якщо Міністерство фінансів зможе «продавити» це рішення на засіданні Кабінету Міністрів, то уряд його прийме.
«Експортні мита - це ініціатива не Міністерства аграрної промисловості і продовольства. Навпаки, Мінагропрод постійно намагається скасувати експортні обмеження на зерно, тому що аграрна галузь просто вмирає. Але Мінфін наполягає на цих митах, щоб таким чином наповнювати бюджет, а він, як відомо, має більший вплив на прем'єра», - пояснила пані Колесник виданню «Дело».
У той же час, на думку експерта, для аграрного сектора України дуже важливо мати можливість вільно продавати свою продукцію за кордон, оскільки зважаючи на несприятливу світову кон'юнктуру це єдиний спосіб не зазнати великих збитків. «На світових ринках продовольства наразі ціни просто руйнуються. Соняшник вже закуповують по 3 тис. грн, хоча місяць тому було 4 тис. грн. Це відбувається з кількох причин: і за рахунок того, що зібрали великий урожай, а також у зв’язку з тим, що світові фінансові ринки падають. Якщо ще буде введене експортне мито на ріпак, сою і соняшник, то їх виробництво взагалі втратить рентабельність», - говорить Марія Колесник.
Вона також зазначила, що якщо експортні обмеження будуть введені і на ці культури, то українським аграріям доведеться взагалі відмовлятися від посівів, оскільки з введенням мит на зерно багато їх них перейшли саме на ріпак та сою, щоб не працювати у збиток.
«Аграрії втрачають і на пшениці, і на кукурудзі, а з введенням мит на ріпак та сою будуть втрачати ще й на цих культурах. У найкритичнішій ситуації може статися так, що сільгоспземлі взагалі будуть стояти незасіяними», - прогнозує Марія Колесник.
На щастя, ця ідея поки що залишилася нереалізованою, і наразі гравці ринку можуть жити відносно спокійно. Втім, у державних колах не виключають, що найближчим часом до розгляду цього питання можуть повернутися. Поки що ж, за прогнозами департаменту сільського господарства США (USDA), незважаючи на зростання виробництва в поточному маркетинговому році, частка України на світовому ринку соняшникової олії скоротиться на 6,8 п. п., до 51,6%.
Це відбувається за рахунок того, що вітчизняних виробників витісняють російські конкуренти, які збільшили обсяги експорту в 5,5 разу, до 1 млн т, тоді як вітчизняні переробники зможуть поставити на світові ринки близько 2,9 млн т олії (+9,4%).
У минулому маркетинговому році Росія істотно скоротила експорт олії через неврожай соняшнику, викликаного посухою, і навіть була змушена його імпортувати, розповів голова асоціації «Укроліяпром». «Цього року у нас практично однакове виробництво насіння соняшнику - 8,7-9 млн т і соняшникової олії - близько 3 млн т», - додав він.
Однак споживання в країні набагато вище, ніж в Україні. За оцінками USDA, Росія і Аргентина розділять друге місце за обсягами експорту олії.
Високий урожай соняшнику в Україні та Росії знизив світові ціни на олію. За жовтень вони впали більш ніж на 16%, до $ 1020/т, хоча потім і відкоригувалася у листопаді до $ 1080/т. «Такі ціни протримаються до весни, вплинути на них зможуть хіба що зовнішні чинники: валютні коливання або ціни на нафту», - відзначив Капшук. 

 

 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.