Cтан розвитку внутрішнього продовольчого ринку

/ Економічний гектар / Понеділок, 14 листопада 2016 12:08
Ю. В. КЕРНАСЮКканд. економ. наук, старший 
науковий співробітник лабораторії маркетингу, 
економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності 
Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН
Складна економічна ситуація на внутрішньому ринку продовольчих товарів поряд із нестабільною кон’юнктурою зовнішніх ринків збуту сільськогосподарської продукції створює потенційні загрози і ризики скорочення темпів динаміки розвитку вітчизняного агробізнесу та зниження його дохідності. Тому важливо своєчасно відслідковувати в динаміці зміни, які відбуваються на продовольчому ринку для ефективного прийняття відповідних заходів зі стабілізації ситуації і підтримки взаємовигідного балансу інтересів виробників та споживачів.

 

Індикатори стану
продовольчої безпеки
Прийнято вважати, якщо в економіці країни питома вага національного виробництва за найважливішими продуктами харчування у загальному обсязі їх споживання населенням становить не менше 80% впродовж усього періоду року, то продовольча безпека є стійкою. Однак не менш важливим її індикатором є також і частка продажу вітчизняних продовольчих товарів, які вироблені на території України, через торгову мережу підприємств на внутрішньому ринку.

У всьому світі держава намагається відстежувати в динаміці ті зміни, які відбуваються на продовольчому ринку для своєчасного прийняття відповідних заходів зі стабілізації для підтримки балансу інтересів виробників і споживачів.

Загальновідомо також, що для ефективного функціонування агробізнесу досить чуттєвим є стан динаміки розвитку внутрішнього продовольчого ринку сільськогосподарської продукції і, зокрема, обсягу оптової і роздрібної торгівлі.

Вітчизняна статистика згідно з наявною нині методологією до оптового товарообороту (без ПДВ і акцизу) включає дані щодо обсягів перепродажу (продаж без перероблення) підприємствами від свого імені за власний рахунок нових або вживаних товарів без будь-яких змін (крім звичайних для торгівлі операцій) роздрібним торговцям, підприємствам та організаціям або іншим оптовикам (крім населення) для їх використання чи наступного продажу як в Україні, так і на експорт.

До обороту роздрібної торгівлі включають роздрібний товарооборот підприємств (юридичних осіб), які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі, а також розрахункові обсяги продажу споживчих товарів через торгову мережу, що належить фізичним особам-підприємцям, та на ринках (на основі даних суцільного одноразового обстеження та адміністративних даних щодо мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям).

Поточний стан внутрішнього
продовольчого ринку
Аналіз офіційних статистичних даних динаміки оптового товарообороту продовольчих товарів за період 2005–2015 рр. свідчить, що він зріс в цілому з 79,1 до 224,3 млрд грн, тоді як питома вага продажу товарів вітчизняного виробництва у загальному обсязі скоротилася із 78,6 до 75,2%. При цьому в 2013 і 2014 рр. ця частка була найнижчою і становила відповідно 71,7 та 71,4%.

У І півріччі 2016 р. за попередніми даними підприємствами оптової торгівлі було реалізовано продовольчих товарів на суму 112,3 млрд грн. Із продовольчих товарів найбільше було реалізовано тютюнових виробів, алкогольних напоїв, олій і жирів харчових, молочних продуктів, масла і сирів, шоколаду і виробів кондитерських цукрових, м’яса і м’ясних продуктів, кави, а також вод мінеральних та напоїв безалкогольних (табл. 1).
 
Таблиця 1. Оптовий продаж окремих продовольчих
товарів в Україні за І півріччя 2016 р.
 
 
Джерело: Державна служба статистики України

Як і слід було очікувати, порівняно з відповідним періодом попереднього року збільшились обсяги продажу круп, борошна грубого помелу (у 3,6 разу), борошна (у 2,9 разу), вермуту та інших ароматизованих вин (у 2,6 разу), сидру та вин плодово-ягідних (у 2,1 разу), хлібобулочних та борошняних кондитерських виробів (на 96,1%). Ця тенденція споживчих настроїв завжди була характерна саме для складних, у соціально-економічному сенсі, періодів розвитку нашої країни.

Водночас, за даними аналізу інформації Державної служби статистики, поряд з цим зменшились і обсяги продажу риби, ракоподібних та молюсків (на 46,9%), фруктів і овочів перероблених (на 38,2%), олій рослинних (на 36,7%), шоколаду і виробів кондитерських цукрових (на 33,2%), продуктів молочних, масла та сирів (на 27,9%), а також рису (на 27,1%).

Певний інтерес викликає оцінка питомої ваги сільськогосподарської продукції вітчизняного виробництва на аграрному ринку. За цією ж інформацією частка оптової торгівлі товарами вітчизняного виробництва порівняно з відповідним періодом попереднього року зменшилася на 2,5 відсоткових пункти і становила 45,3% загального обсягу продажу.

Вище середньої у країні частка оптового продажу продовольчих товарів вітчизняного виробництва була в розрізі наступних груп товарів: «яйця», «вироби тютюнові», «сіль харчова», «цукор», «борошно», «крупи», «сидр і вина плодово-ягідні» і «пиво» (99–93% від загальних обсягів продажу кожного товару), «хлібобулочні і борошняні кондитерські вироби», «м’ясо і м’ясні продукти», «олії і жири харчові», «продукти молочні», «масло і сири», «води мінеральні і напої безалкогольні» й «соки фруктові і овочеві», «картопля», «напої алкогольні дистильовані», «вироби макаронні», «шоколад і вироби кондитерські цукрові» (90–70%).

Не менш важливим є аналіз структури роздрібної торгівлі продовольчими товарами та динаміки її змін (табл. 2).
 
Таблиця 2. Товарна структура роздрібного товарообороту
продовольчих товарів в Україні за І півріччя 2016 р.
 
 
Джерело: Державна служба статистики України

За 6 місяців 2016 р. роздрібний товарооборот продовольчими товарами в Україні становив майже 106,3 млрд грн., або 42,1% від загального його обсягу включно з непродовольчими товарами. При цьому частка товарів вітчизняного виробництва, які були продані через торгову мережу, сягала 85%. Найвищою вона виявилася за такими групами продовольчих товарів, як «яйця» (99%), «цукор» (98%), «маргарин» (97,9%), «вироби хлібобулочні крім кондитерських» (97,5%), «масло вершкове» (97,3%), «м’ясо та птиця свіжі та заморожені» (96,3%).

Найнижчим цей показник був у групі: «свіжі плоди, ягоди, виноград, горіхи» (40,9%), «кава» (44,8%), «продукти гомогенізовані харчові» (45,5%), «риба і морепродукти харчові» (56,5%), «чай, кава, какао та прянощі» (56,7%), «консерви фруктово-ягідні» (60,4%) і «овочі та фрукти перероблені» (63,2%). Стосовно кави, чаю, какао, прянощів і риби та морепродуктів низький рівень частки представленої на ринку продукції вітчизняного виробництва може знайти розумне пояснення, однак щодо інших продовольчих товарів виникає безліч запитань. Адже маючи потужний агроресурсний потенціал, країна цілком спроможна забезпечити власне виробництво значної частини плодів, ягід, винограду, окремих видів горіхів, а також овочів, які, на жаль, нині змушена імпортувати.

Ємність внутрішнього продовольчого ринку за структурою роздрібного товарообороту в І півріччі 2016 р. характеризувалася наявністю 7 видів товарів, які в сукупності займали майже 47% усього його обсягу. Серед цих товарів найбільша питома вага припадала на тютюнові вироби — 14%, окремо по 6% на вироби цукрові кондитерські, молоко і продукти молочні, м’ясо і птицю свіжі та заморожені та по 5% — на горілку і вироби лікеро-горілчані, м’ясо копчене, солоне і ковбасні вироби та пиво (діагр. 1).
 
Діагр. 1. Аналіз ємності продовольчого ринку України
за структурою роздрібного товарообороту в І півріччі 2016 р.
Джерело: розраховано за даними Державної служби статистики України

Якщо аналізувати в динаміці роздрібний товарооборот продовольчих товарів, то загалом впродовж 2005–2015 рр. він зріс із 34,9 до 200 млрд грн, або майже вшестеро. Найбільш висока динаміка зростання спостерігалася у групі таких продовольчих товарів, як «свіжі плоди, ягоди, виноград, горіхи» (10,5 разу), «свіжі овочі» (9,8 разу), «крупи» (9 разів), «вироби макаронні» (8,6 разу), «консерви, готові продукти м’ясні» (8,3 разу), «вироби тютюні» (8,1 разу), «сир сичужний, плавлений та кисломолочний» (7,8 разу), «олії рослинні» (7,7 разу), «яйця» (7,6 разу).

Окремої уваги потребує оцінка зміни питомої ваги продажу продовольчих товарів вітчизняного виробництва в загальній структурі динаміки роздрібного товарообороту. Адже цей показник є також певною мірою, індикатором оцінки рівня продовольчої безпеки країни і стану розвитку галузі сільськогосподарського виробництва.

За вказаний період у цілому частка продажу продовольчих товарів, які вироблені в Україні, через роздрібну торговельну мережу зменшилася із 90,9% у 2005 р. до 85,2% у 2015 р., або на 5,7%. І ця тенденція, на жаль, зберігається також і в 2016 р., навіть попри суттєве коливання курсу національної грошової одиниці впродовж 2015 р., що вже вплинуло на обсяги імпорту товарів із-за кордону (табл. 3).
 
Таблиця 3. Частка продажу окремих продовольчих товарів, які
вироблені в Україні, через роздрібну торговельну мережу (у відсотках)
 
 
Джерело: розраховано за даними Державної служби статистики України

Досить значним виявилося зниження частки продовольчих товарів на ринку в роздрібній мережі за групою «свіжі плоди, ягоди, виноград, горіхи» (– 21,6%), «риба і морепродукти харчові» (–20,8%) і «вироби макаронні» (10,5%).

Суттєво зменшалася у структурі також і питомої ваги продовольчих товарів вітчизняного виробництва в групі «свіжі овочі» (– 6,6%) і «м’ясо і птиця свіжі та заморожені» (–4,3%) відповідно. Без значних змін залишалися такі продовольчі товари, як масло вершкове, олії рослинні, яйця, вироби хлібобулочні, крупи, картопля.

Варто передусім відзначити, що вітчизняний малий і середній агробізнес цілком здатен повернути втрачені за останні роки позиції за цими окремими товарними групами продовольчої продукції, наростивши їх виробництво. Потрібно лише розробити сучасний ефективний механізм державної фінансової підтримки галузі сільського господарства і створити на законодавчому рівні необхідні інституціональні умови для нормального функціонування та ведення господарської діяльності підприємствами малого та середнього агробізнесу.

Сьогодні як ніколи стоїть завдання реалізації у галузі сільського господарства стратегії конкурентоспроможного розвитку, яка висуває нові вимоги до товаровиробника. Повернути втрачені позиції на вітчизняному продовольчому ринку можливо лише за виконання двох важливих заходів — виробництва сільськогосподарської продукції вищої якості і забезпечення при цьому порівняно нижчих витрат.

Забезпечити вітчизняний продовольчий ринок якісною продукцією за доступною ціною можливо за умов застосування новітніх технічних засобів і перспективних технологій вирощування сільськогосподарських культур, високоякісного насіння і нових сортів рослин та порід тварин, а також комплексного впровадження на практиці інноваційних наукових розробок.

 

 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.