Проблем із насінням та ЗЗР не буде?

/ Експертна думка / Четвер, 05 березня 2015 14:39
altІрина САДОВА, спеціально для "АС"
Основні виробники та постачальники насіння і засобів захисту рослин особливо не панікують та з України іти не збираються, попри кризу і непевну політичну ситуацію. Обережним оптимізмом називає загалом стан ринку матеріально-технічних ресурсів в АПК України, наприклад, аналітик компанії «УкрАгроКонсалт» Андрій Кім. І, здається, висловлює думку більшості.

 

Зрозуміло, що практично всі визнають зниження продажів своїх продуктів — через падіння цін на зернові культури у 2013 році, девальвацію національної валюти у 2014-му, нестабільну економіко-політичну ситуацію та бойові дії на південному сході країни. Утім, зниження це відбулося не настільки катастрофічно, як очікували песимісти. Зокрема, крупні компанії встигли підігнати різноманітні фінансові інструменти: привчили своїх клієнтів до кредитів, векселів, аграрних розписок, застосовували хеджування товарних цін, що дозволило розв’язати проблему з грошима під час посівної компанії. «Також свою роль відіграло те, що частину ризиків покупця (передусім валютних) компанії брали на себе», — зауважує Андрій Кім і прогнозує, що надалі кількість інструментів ще збільшуватиметься. Тому основні гравці не очікують для себе провальних показників і наступного сезону.
 
Менші постачальники болючіше переживають зниження продажів і дивляться у майбутнє не так оптимістично. Хоча панічних настроїв теж не виявляють.
 
Компанія «УкрАгроКонсалт» так оцінила у динаміці ємність українського ринку ЗЗР:
alt
 
Структура українського ринку ЗЗР така, що споживчий попит на пестициди, інсектициди і фунгіциди задовольняється, в основному, завдяки імпорту (вітчизняне виробництво представлене двома заводами). При цьому географія імпорту препаратів для захисту рослин в Україну залишилася традиційною, уточнює фахівець відділу хімічної промисловості ДП «Держзовнішінформ» Роман Куценко: «Лідерами поставок є країни ЄС (їх частка в загальному обсязі імпорту — 54%) і Китай (31%)». Але за 11 місяців 2014 року в Україну було імпортовано засобів захисту рослин на 15% менше, ніж за аналогічний період 2013 року», — додає координатор мікроекономічних досліджень агентства Agrisurvey Віталій Кордиш.
 
Підраховано, що ціна на ЗЗР у гривневому еквіваленті зросла більш ніж на 20%, що, звісно, позначилося на гаманцях українських аграріїв.
 
У таких умовах аналітики не наважуються робити однозначні висновки. З одного боку, починаючи з 2015 і до 2018 року прогнозується зниження споживання ЗЗР на 5-15% через велику насиченість земель пестицидами і зменшення кількості шкідників. Але з іншого — ризик втратити урожай все одно змушує аграріїв продовжувати інвестувати в ЗЗР. Інша річ, що вони при цьому мусять або зменшувати їх використання, або ж переходити на дешевшу і часто неякісну продукцію, що вплине на ефективність виробництва і загрожує у довгостроковій перспективі ускладнити фітосанітарну та карантинну ситуацію в країні.
 
Загалом серед покупців матеріально-технічних ресурсів — при чому не тільки у невеликих підприємствах, але й у крупних агрохолдингів — намітилася загальна тенденція. Усе частіше аграрії не прагнуть досягати максимальної урожайності, купуючи дороге насіння, застосовуючи добрива та ЗЗР за максимальними нормами, а переходять до оптимізації. Тобто намагаються оптимально узгоджувати урожайність із витратами на ресурси.
 
 

 
altОлексій СТЕЦЕНКО, директор зі стратегічного розвитку та маркетингу ТОВ «Монсанто Україна»
- Стратегічні наміри «Монсанто» спрямовані на те, аби підтримати Україну у важкий час. Ми не тільки не скорочуємо свою присутність, але й продовжуємо активно розвивати бізнес, сприяти розвиткові українського ринку загалом, підтримувати сільгоспвиробників. Вже з початку грудня ми в середньому на 10% знизили ціни на весь наш гібридний перелік. За деякими гібридами скорочення вартості сягає 19% порівняно із минулою пропозицією. Це значна інвестиція, адже розуміємо, що наші партнери, клієнти потребують реальної допомоги.
 
Показово, що 60-65% насіння, яке продаємо тут, виробляється саме в Україні. Зараз триває робота з проектування та оформлення дозвільної документації на будівництво насіннєвого заводу. Сміливо порівнюємо якість насіння, яке виробляється в Україні, з виробленим у Європі — українське за більшістю показників тримає лідерські позиції. Пояснюємо це тим, що надзвичайно уважно ставимося до безпосередніх потреб агровиробників, враховуємо їхні вимоги, намагаємось покращити минулі результати. Надзвичайну увагу приділяємо калібруванню насіння, якості виробництва на полях, генетичній чистоті наших гібридів, яка сягає 98-100%.
altУ нас в Україні вже досвідчена команда, перевірена роками практичної роботи в полях. Персонал засвоює найкращі практики під час регулярних навчань та стажувань. Щоб зацікавити наших партнерів-сільгоспвиробників і довести, що насіння, вирощене в Україні, має найкращу якість, ми оголосили конкурс на найвищу урожайність, отриману з насіння ДЕКАЛБ. Саме зараз опрацьовуємо результати з усіх областей, від, на нашу думку, найкращих агрономів. Їм є за що позмагатися, адже на переможців чекає мотиваційна поїздка на стажування до Європи, там матимуть екскурсії на насіннєвий завод у Франції, де готуються батьківські форми, з яких вирощується насіння в Україні.
 
Компанія «Монсанто» підготувала новий цікавий продукт для аграріїв: Торк — природний стимулятор урожайності сільськогосподарських культур. Він уже зареєстрований в Україні для використання на кукурудзі. Тепер продаватимемо гібриди кукурудзи, при протруюванні яких вже використовувався цей абсолютно новий препарат. Характерно, що вперше за довгу історію «Монсанто» в Україні, та й, думаю, інших компаній, виводимо на ринок продукт одночасно із США. Він зареєстрований і буде продаватися лише у 3 країнах світу — Україні, США та Італії. Після застосування цього препарату корінці рослини під час проростання активніше взаємодіють із грунтовою мікрофлорою. Кількарічні дослідження показали: унаслідок цього кукурудза живиться більш ефективно, тож маємо суттєву прибавку урожайності — до 3-7%. До речі, дослідження тривали у різних країнах, але такий результат дала саме Україна. Тепер аграрії шляхом інвестування невеликих коштів на обробку — до 5 дол. на га — прогнозовано можуть отримувати урожайність понад 8 т на гібридній кукурудзі, а отже, додатково до 30-40 дол. на га. Крім того, ми підсилюємо стійкість рослини до стресових умов. Навіть у посушливий рік результат наближається не до мінімального, а до максимального показника — 7%. Продукт абсолютно доступний, тому пропонуємо його для всіх клієнтів. Але найперше для тих, хто зацікавлений в інноваціях і охоче поділиться своїми результатами, враженнями та досвідом.
 
 

 
altВікторія ТАРАН, менеджер з маркетингу відділу кукурудзи та олійних культур Україна, Молдова, Грузія, ТОВ «КВС-Україна»
- Компанія «КВС-Україна» швидко зреагувала на тривожну ситуацію та пішла назустріч українському виробнику. Саме ми першими анонсували прайс-лист у гривнях на насіння гібридів кукурудзи українського виробництва, знявши для аграріїв валютну складову при закупівлі насіннєвого матеріалу. Сподіваюсь, що це наш відповідальний та вагомий внесок в успіх вітчизняних товаровиробників.
 
Восени ми успішно започаткували акцію на озимому ріпаку «50/50», метою якої є гарантування компенсації від 50-ти і більше відсотків витрат на насіння у випадку неотримання сходів восени чи втрати посівів навесні. Плануємо її продовжити.
 
Також активно працюємо з молоддю. В 2014 році ми прочитали лекцію студентам кафедри селекції агрономічного факультету НУБіП, разом з «Українським клубом аграрного бізнесу» провели практичний семінар для студентів-випускників агрономічних факультетів аграрних вузів країни, підтримали конкурс «Кращий молодий агроном» та конкурс «Найкращі студентські ідеї для агробізнесу». Сьогоднішні студенти — це наші завтрашні колеги та клієнти, тому працюватимемо з ними і надалі.
 
Постійно намагаємось вдосконалюватись. Минулого року на нашому сайті запропонували аграріям калькулятори визначення норми висіву, густоти рослин тощо, також ведемо моніторинг посівів озимого ріпаку, описуємо розвиток рослин за різних технологій вирощування. Так намагаємось допомагати, підтримувати наших аграріїв не тільки в полі, але й он-лайн. Мушу сказати, що кількість відвідувачів сайту за минулий рік виросла вдвічі, а отже — ми на правильному шляху. Готуємо й нові сервіси.
 
Але головне — нинішнього року компанія «КВС-Україна» пропонує українським аграріям багато своїх нових продуктів. Зокрема, це шість нових гібридів кукурудзи — Сільвініо (ФАО 200), Коліас (ФАО 210), Амамонте (ФАО 240), Камаріллас (ФАО 320), Кінемас (ФАО 350) та Кребс (ФАО 400). Це високоврожайні гібриди, які швидко віддають вологу в осінній період, а це надзвичайно важливо для аграріїв за нинішніх умов. Також ці гібриди відзначаються посухостійкістю та стійкістю до вилягання, що теж важливо з огляду на кліматичні зміни, які спостерігаємо останніми роками. До прикладу, у Дніпропетровській області після буревію із 40 висіяних гібридів тільки наші гібриди Авангард, КВС 381, Колібріс та Каріфолс вистояли проти негоди.
 
Також на ринок виходять три нові гібриди озимого ріпаку — Гибрірок, Туран та Травіата, і два нові гібриди соняшнику — КВС Драгон та КВС Мондео. Гибрірок зараз — найпопулярніший гібрид у Європі, і ми раді запропонувати його українським аграріям. Впевнені, що його агрономічні характеристики нікого не залишать байдужими, тож посяде гідне місце у посівах наших товаровиробників. Туран та Травіата вперше були представлені у демонстраційних посівах та показали чудові результати: майже 4 т/га, але потенційно можуть дати й 6 т.
 
КВС Драгон та КВС Мондео — нові високопродуктивні гібриди соняшнику, стійкі до стресових умов та рас вовчка А-Е з потенціалом урожайності на рівні 5 т/га.
 
Упевнена, що українські аграрії належно оцінять наші новинки, адже селекціонери компанії KWS майже 160 років вкладають душу в розробку нових сортів та гібридів.
 
 

 
altСергій РЕЗНІЧЕНКО, менеджер з маркетингу компанії DuPontPioneer в Україні
- У цьому сезоні компанія DuPontPioneer збільшила свою пропозицію сучасних гібридів та додала два нових високоурожайних гібриди лінійки Optimum®AQUAmax® — P9241 з ФАО 360 та P0216 з ФАО 480. Тепер з ними разом із вже відомим P9175 можна вибудувати гарний конвеєр і скористатися перевагами гібридів, які максимально ефективно використовують наявну вологу в більшості зон вирощування кукурудзи в Україні. Також лінійка Pioneer поповнилася гібридом P7709 — першим в Україні зубовим гібридом у ранньостиглій групі (ФАО 190), що робить його одним із кращих ранньостиглих гібридів за вологовіддачею. Це підтверджує одне з головних завдань, яким керуються селекціонери DuPontPioneer: забезпечити фермерів гібридами з максимальною урожайністю, помноженою на економію на досушуванні.
 
Також варто згадати і гібриди P9721 та P9578, які хоча і не відносяться до лінійки Optimum®AQUAmax®, але дозволяють отримувати високі врожаї, мають низьку збиральну вологість та добре захищені від основних хвороб кукурудзи.
 
Завдяки появі в лінійці DuPontPioneer нових соняшників з унікальним новим горизонтальним захистом від вовчка P64LE25 та P64LE99 фермери основних зон вирощування соняшнику можуть бути певні — їх високі врожаї не залежать від засмічення поля вовчком, а гібрид P64LC53 зі стійкістю до найбільш агресивних рас цього паразита ще й дозволить використовувати на полі, на якому він вирощується, гербіциди за технологією Clearfield®.

alt

У 2015 році компанія DuPontPioneer зберігає механізми співпраці 2014 року, який також був непростим в Україні, з їх адаптацією до умов поточного року та удосконаленням з метою підтримки українських фермерів. У зв’язку з обмеженістю банківського кредитного ресурсу в Україні наша компанія надає відтермінування оплати клієнтам терміном 8-10 місяців, синхронізованим до сезонності в аграрному секторі. Також наша компанія забезпечує страхування посівів та надає гарантію на насіння. Удосконалено систему мотивації, надання знижок. Крім того, у 2015 на деякі групи гібридів Pioneer діє спеціальна цінова пропозиція та системи мотивації.
 
Основною стратегією розвитку нашого бізнесу є максимально правильний підбір нашого продукту згідно з потребами клієнта, тому як ніколи залишається актуальною мета «правильний продукт — на правильний гектар». Саме тому основним каналом інформації про наші продукти були і залишаються професіональні агрономи-консультанти DuPontPioneer, мета яких — через тісний контакт із тими, хто вирощує наші гібриди, розуміти потреби фермерів і вчасно допомагати не тільки підібрати найбільш потрібний гібрид, але й отримати з нього максимум. Адже ми чітко розуміємо: буде виробник з урожаєм — досягнемо успіху і ми.
 
Одним із дієвих інструментів-акцій нашої компанії є програма прогнозування «Піонер Плюс», яка успішно реалізовується вже другий рік в Україні і протягом багатьох років є популярною в інших європейських країнах. Вона дозволяє отримати додаткові вигоди як для сільгоспвиробників, так і для дистриб’юторів. Її суть — у залученні виробників до прогнозування сівби того чи іншого гібриду, що допомагає компанії DuPontPioneer вчасно дбати про доступність наших продуктів. Крім всього іншого, клієнти отримують і фінансові переваги участі в цій програмі, а також можливість випробувати в комерційних умовах найновіші досягнення селекції Pioneer.
 
 

 
altДмитро СТРАТІЄВСЬКИЙ, начальник відділу маркетингу по СНД ТОВ «Август-Україна»
- Наступного сезону пропонуємо такі нові продукти, як Реггі, Твін Пек Грейдер+Парадокс, Віал Тріо, Оплот, Ракурс, Спіріт, Твін Пек Дублон+ Балерина, Транш Cупер. Кожен із них має свої переваги. Наприклад, Твін Пек Грейдер+Парадокс — це ідеальне для контролю широкого спектру бурянів у посівах соняшнику в період вегетації культури. Ракурс — двокомпонентний фунгіцид на зернові з високою ефективністю проти септоріозу та іржі у посівах пшениці. Препарат Спіріт містить у своєму складі діючу речовину з групи стробілуринові та застосовується проти широкого спектру захворювань у посівах колосових, соняшнику, сої та ріпаку.
 
Твін Пек Дублон+Балерина є раціональним засобом контролю бур’янів у посівах кукурудзи. Це оптимальне, недороге у наш скрутний час рішення для захисту культури від злакових та дводольних бур’янів.
 
Минулого року ми розпочали проект надання сервісу з обробки полів самохідними висококліренсними обприскувачами. Це дозволяє агровиробникам якісно внести високоефективні продукти нашої компанії. Будемо продовжувати проект і нинішнього року, у перспективі розширюючи географію цього сервісу на всю територію України.
 
Одним із сервісів, що ми надаватимемо нашим клієнтам, — проведення аналізу ґрунту та рослин.
 
Наш інтернет-ресурс «Поле-он-лай» буде оновлено. Запускаємо нову пошукову систему, яка дозволятиме легше знаходити необхідну інформацію. Додатково надаватимемо на сторінках цього ресурсу розширену інформацію про сорти та гібриди, які вирощуємо за допомогою нашого партнера — компанії КВС. Тож виробники зможуть спостерігати за розвитком культур, впливом технологій та особливостями поведінки сортів (гібридів) в он-лайн режимі.
 
Два роки тому компанія прийняла для себе стратегічне рішення працювати виключно у B2B-бізнесі. Тому й наші акції будуть спрямовані саме на підтримку цієї стратегії. Плануємо спільні заходи із нашими партнерами, залежно від тієї підтримки, яку вони від нас очікують, в тому числі орієнтуючись на потреби наших кінцевих споживачів.
 
 

 
altЄвгеній АВРАМЕНКО, генеральний директор ТОВ «ЗААТБАУ Україна»
- На кризу відповідаємо тим, що для своїх клієнтів чітко фіксуємо ціни на наші продукти у гривні. Австрійська сторона абсолютно підтримала таке рішення. Це величезний ризик, але свідомо йдемо на цей крок. Ціни «ЗААТБАУ» не змінюватимуться впродовж усього сезону, незалежно від валютного курсу.
 
Для нас принциповим є розмноження частини сортів та гібридів на території України. Одразу адаптуємо їх до особливостей та специфіки українських грунтово-кліматичних умов та зменшуємо логістичне навантаження, допомагаємо уникати різних митних неприємностей. Певно що зменшуємо валютні ризики. Маємо сотні гектарів ділянок гібридизації сої, кукурудзи, гороху та ярої пшениці. Загалом задоволені стартом програми гібридизації, будемо її продовжувати. Зокрема, розширимо вдвічі проекти по сої, бо на неї є досить великий попит. Виробництво вимагає додаткових кадрів, тому замість одного куратора напряму додамо ще трьох фахівців, щоб вони безпосередньо на місцях постійно відстежували всі процеси, допомагали в регіонах. Наступного сезону активно будемо рухатися на південь України.
 
«ЗААТБАУ» придбали цього року селекційну компанію в Румунії, яка спеціалізується на соняшнику, тому вже найближчим часом плануємо пропонувати досить велику лінійку гібридів соняшнику, в тому числі цікавих для господарств південної та східної України.
 
Загалом оптимізували свій продуктовий портфель. Якщо раніше гідно конкурувати могли серед гібридів кукурудзи з ФАО 220-260, то вже зараз прийшли і у категорію з ФАО від 320 до360. Упродовж 2-х років дають гарні результати такі нові гібриди, як Вінсенто (ФАО 290), Амандо (330), Маттео (310), Торрано (370). Це гібриди інтенсивного типу, з якими можна виходити на потужні результати врожайності і з оптимальною вологовіддачею. Один із кращих результатів демонструє новий кременисто-зубовидний гібрид Данубіо з ФАО 260.
 
Ми готові запропонувати якісні сорти сої як для переробки, так і для експорту з конкурентними показниками урожайності, вмісту білка, олії. Вже зареєстрованих 6 сортів сої та готуються до реєстрації найближчим часом ще 4-5. У лінійці буде 2 нових ранньостиглих сорти високої урожайності та якості зерна. Додамо 2 сорти і у середньопізній групі. Клієнти повинні мати з чого вибрати. В Україні соя часто хворіє через насиченість сівозміни цукровими буряками, ріпаком, соняшником. Невдовзі запропонуємо сорт сої, стійкий до таких вражень.
 
Забезпечимо лінійку нішових культур — льону олійного, гарбуза олійного, спельти, кормових трав, коріандру, кмину, фацелії, щоб надати можливість широкого вибору тим, хто на них спеціалізується.
 
Спробуємо також заповнити нішу органічного насінництва. В Україні вже є господарства, які активно вирощують органічну продукцію для внутрішнього ринку і на експорт на площах десь до 200 тис. га. А от пропозицій сертифікованого органічного насіння для них обмаль. Будемо допомагати.
 
Стартувала послуга для тих, хто купує наше насіння кукурудзи: клієнти мають безкоштовну можливість провести грунтову діагностику і ще двічі протягом вегетації — листкову. За її підсумками отримують від нас конкретну консультаційну пропозицію. Взялися також за розробку актуальної послуги, допомагаючи виробникові зручно та вигідно збувати вирощену продукцію за прийнятними цінами.
 
Ну і, звичайно, будемо продовжувати організовувати навчання для сільгоспвиробників, надавати їм професійні консультації з вирощування тієї чи іншої культури.
 
 

 
altОлександр ОЛІЙНИК, керівник департаменту розвитку продуктів ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн»
- Для ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн», одного з відомих постачальників оригінальних ЗЗР, 2014 рік видався таким же нелегким, як і для всієї галузі. Однак, не дивлячись на всі труднощі, компанія планує і надалі розширювати своє портфоліо та розробляти нові технології захисту рослин.
 
У 2015 році на ринок повинні вийти нові препарати: Нагомі, ВГ — сучасний піретроїдний інсектицид для захисту зернових культур та ріпаку; Сакура, КС — контактно-системний фунгіцид для захисту яблуні від парші, плодових гнилей та борошнистої роси, також проводиться розширення реєстрації на виноград проти мілдью та оїдіуму; Ютака, КС — трикомпонентний фунгіцид проти комплексу хвороб на зернових та ріпаку. Крім цього, компанія планує традиційно розвивати плодово-овочевий напрям, розширюючи спектр застосування відомих препаратів: фунгіцид Топсін-М 500, КС для захисту капусти та томатів, і біопрепарат Казумін 2Л, ВР — для захисту капусти від бактеріозів.
 
Окремо слід наголосити на технології боротьби з кліщами на сої, для цього компанія ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн» розробила свої рекомендації із застосуванням акарицидів Ніссоран, ЗП та Балазо, КЕ спільно з ад’ювантом Скаба, КЕ.
 
Наша компанія завжди намагається бути ближчою до сільгоспвиробників, розвиваючи як традиційні для себе напрями спеціальних культур, так і сегмент польових культур. З цією метою цьогоріч буде проведено цілий ряд семінарів та закладено демонстраційні ділянки, де можна буде ознайомитися із перевагами наших препаратів.

 

 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.