agro business 160 160

Ця перспективна смородина

Ця перспективна смородина

/ Ідеї & тренди / Понеділок, 30 листопада -0001 02:02

Під час виставки ягідників Fresh Business Expo 2017 нам вдалося поспілкуватися з виробниками смородини. Це дуже корисна й рентабельна ягода, яка має чудові бізнесові перспективи як на внутрішньому ринку, так і на експортних напрямках.

В Україні рівень виробництва та споживання ягід ще надто низький. На сьогодні раціон співвітчизників на загал не досягає 70% від науково обґрунтованої норми споживання фруктів і ягід. Це пояснюється невисоким рівнем матеріального добробуту населення… З підвищенням його, за дослідженнями соціологів, у структурі харчування зменшується споживання хліба, картоплі, цукру і збільшується частка саме ягід і фруктів, які з розряду десерту переходять у реєстр повсякденної корисної та здорової їжі.

Тобто в Україні є резерви зростання внутрішнього ринку. До того ж і зовнішні покупці є також. Скажімо, минулого року у нас був значним експорт смородини. Через те, що в Європі вдарили приморозки — Польща взяла чимало нашої ягоди. Хоча й за гарної погоди останні роки в ЄС чорна смородина постійно в дефіциті. Звісно, в нас її беруть переважно як сировину для подальшої переробки. Самі ми, на жаль, переробляємо мало. І за показником експорту смородини Україна зуміла вийти, згідно з дослідженням інвестиційної компанії «Горизонт Капітал», на третє місце у світі. Ну а загальна площа, зайнята під насадженнями смородини по Україні, оцінюється експертами у 6 тис. га. Як бачимо, не так багато — є резерви для зростання й тут.

 

Блискуча рентабельність

Під час виставки ягідників Fresh Business Expo 2017 ми познайомилися з Іваном Кликоцьким, директором фермерського господарства «Сонячна насолода», яке розташоване у селі Черлянське Передмістя, що на Львівщині. Він розповів, як у них йде бізнес саме зі смородини, і деталізував деякі проблеми, якими характеризується ця сфера.

04 371 98 2Його господарство засноване 2013 року. Займається садівництвом і ягодами: полуницею, малиною, смородиною, порічкою, суницею. Вирощують тут також плоди персика, черешні, абрикоса, нектаринів. Загалом під це відведено 100 га. З них 60 га займає смородина. Плантація чимала, але не найбільша. Для порівняння: на Волині приватне підприємство «Фрукт­ЕксПол» має плантацію чорної смородини на 245 га.

Чорної смородини виведено кількасот сортів, у кожного — свої переваги. Від правильного вибору сортів десь на 30% залежить успіх цього бізнесу. При виборі кращими будуть урожайні, районовані сорти, які мають стійкість до хвороб і погодної нестабільності.

ФГ «Сонячна насолода» використовує чорну смородину відбірних сортів насамперед української селекції: «Львів’янка», «Ювілейна Копаня», «Софіївська», «Тібен», «Вернісаж». Сорти ці придатні для заморозки та транспортування, їх можна збирати не лише вручну, а й комбайном. Добре, що смородину не треба саджати щороку, як картоплю. Кущ активно плодоносить шість-вісім років. Гектар смородини дає у середньому 20 т ягід. А промислова технологія обробки ягідників при інтенсивному вирощуванні передбачає рівень урожайності навіть до 40 т/га.

У технології вирощування чорної смородини пильна увага приділяється ґрунту. Вона любить ґрунти низької кислотності: рН має сягати близько 6–6,5. Однак кислотність можна й регулювати, та навіть за середньої можна збирати непогані врожаї. Львівські ягідники удобрюють землю селітрою, нітроамофоскою — це чудове азотно-фосфорно-калійне мінеральне добриво.

Ключовим показником для будь-якого фермера є, звісно, рентабельність. Наскільки вигідно займатися чорною смородиною? «Рентабельність на рівні 60–100%, на мою думку, є дуже непоганим показником», — зазначає Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України. А у дисертації Миколи Кучера (науковець з Уманської державної аграрної академії) наводиться рівень рентабельності виробництва різних сортів смородини на підставі аналізу реальних фермерських продажів. Найвищий рівень рентабельності сягає 170%, його забезпечують ранньостиглі сорти.

 


Сорт «Ювілейна Копаня»

Середньопізній сорт чорної смородини інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН вивели вчені К. Копань і В. Копань. Відрізняється високою, стабільною урожайністю, стійкістю до шкідників і хвороб, підвищеною посухостійкістю. Сорт технологічний для комбайнового збирання врожаю, перспективний для інтенсивного вирощування у всіх зонах ягідництва. Кущ високий, пагони довгі, еластичні. Китиці густі. Ягоди чорні, блискучі, мають вагу до 3,5 г. Дозрівають дружно, одночасно. Споживаються у свіжому виді, а також придатні для заморозки, готування високоякісних продуктів переробки (соки, желе, конфітюри, йогурти тощо).


 

Смородинові комбайни

Збирають урожай смородини нині механізовано — комбайнами. Як відомо, ще в УРСР у плодово-ягідних радгоспах, особливо виноробного напряму, застосовувався смородинозбиральний комбайн «Йонас» (Jonaas) фінського машинобудівного підприємства «Ракеннус Темпо». Воно продає такі комбайни й досі. Два таких має на своєму озброєнні фермерське господарство Івана Кликоцького. Розрахунок окупності фінського комбайна «Йонас-4» на збиранні ягід смородини дав для «Сонячної насолоди» прий­нятний результат — 3,5 років.

«Йонас» надійний у роботі, має високу якість збирання ягід із чистотою збору 95%. При цьому бережно ставиться до насаджень. Робоча швидкість залежить від висоти кущів і урожайності ягід, але не перевищує 1,2 км/год. Транспортна швидкість — 15 км/год. Продуктивність його сягає 0,25 га/год.

Схожі машини для ягід випускаються і в Польщі. Фірма Weremczuk є однією з найбільших виробників смородинних комбайнів у світі як причіпних, так і самохідних. Вона випускає подібний до фінського комбайн, схожий також і за назвою: «Йоанна» (Joanna). Продуктивність популярної моделі «Йоанна-4» становить 0,15 га/год. Точність збирання — 98%. Мінімальна необхідна потужність трактора — 30 к. с.

Зручно те, що «Йоанна» — машина, призначена для збирання не лише смородини, а й аґрусу, малини, чорниці і навіть деяких дикоросів, як шипшина тощо. Також згадаємо ще одне чудове рішення тієї-таки вище згаданої польської фірми Weremczuk — самохідний комбайн «Віктор» (Viktor). Вперше він був виведений на ринок близько 10 років тому, але вже встиг завоювати популярність у Польщі, викликаючи заздрощі і в наших ягідників. Виробник продає ці комбайни з Любліна, це не так далеко від кордону з Україною.

Ще один близький європейський сусід, «Радвілішський машинобудівний завод» — один із найбільших підприємств з виробництва сільгосптехніки у Литві, для збирання смородини випускає непоганий комбайн «Йоварас» (Jovaras). Ця машина доволі продуктивна — збирає до 0,2 га ягід за 1 годину. Також ця техніка дозволяє забезпечити фасування ягід у пластикові ящики.

Вчені й практики підрахували, що продуктивність одного робітника при комбайновому збиранні ягід порівняно з ручним підвищується в 10–12 разів, а собівартість ягід знижується на 35–45%.

 

Про реалізацію та інвестиції

Зібрану комбайнами смородину ФГ «Сонячна насолода» пускає насамперед на сезонний продаж ягід. Свіжа смородина їде у Київ, Харків, Дніпро, Одесу. «Ми орієнтуємося насамперед на ринок «фреш» — тобто продаємо свіжі ягоди у великі міста. Тут треба діяти швидко: зібрав — наступного дня продав», — каже пан Іван. Однак увесь урожай таким чином продати важко. В цілому по Україні, згідно з експертними дослідженнями, у 2017 році реалізація свіжих плодів і ягід за схемою «сад-прилавок» становила десь 25% від тотального збору.

Дуже активними споживачами смородини на внутрішньому ринку раніше були Донбас та Крим. Тепер там в українських ягідників збуту немає. Але заміни на тих територіях не відбулося: південно-східні регіони переживають окупацію, на жаль, практично без свіжої смородини. Та й інших ягід, фруктів, овочів там далеко не вдосталь.

Однак ринок чорної смородини ще далекий від насичення: попит поки що стабільно випереджає пропозицію як по Україні, так і за кордоном. Налагодити збут смородини нескладно. Багато трейдерів і переробників готові купити ягоди прямо з кущів на умовах самовивозу.

 

04 371 100

 

Звісно, ягідна продукція зазвичай має обмежений термін зберігання та швидко псується. Однак за рахунок завантаження продукції у плодосховища втрати якісних показників скорочуються та термін зберігання ягід подовжується. «Сонячна насолода» має склади, холодильник. Але, щоб вийти на якісно новий рівень розвитку, мріє про таке: «Ми хочемо придбати обладнання для шокової заморозки ягід, — ділиться сподіваннями Іван Кликоцький. — Але для цього потрібні чималі гроші. Шукаємо інвесторів».

Ягідникам потрібно вкладатися у сучасні сорти, охолодження, сортування й упаковку продукції. Інвестиції в смородину — це цілком виправдана справа, вважають ті, хто зай­мається нею. Бо і в Україні, і в Європі зростає споживання цієї ягоди, і експерти прогнозують цей тренд принаймні на ближнє десятиліття.

Міркували у господарстві «Сонячна насолода» про різні шляхи отримання додаткової вартості — наприклад, ягідні конфітюри, джеми на ринку дуже затребувані. Але, знову ж таки, на переробні потужності бракує інвестицій. Тому фермерське господарство співпрацює з переробниками-сусідами: партнери пускають смородину на шокову заморозку, а потім рефрижераторами експортують у Польщу. Там побудовано за останні роки чимало сучасних переробних підприємств, яким сировину тільки давай — і вони вироблять тонни європейські розфасованих джемів, конфітюрів, йогуртів, пастили, цукерок та іншої продукції з високою доданою вартістю. Отже, партнерами «Сонячної насолоди» є торговельні і плодопереробні підприємства не лише України, а й Євросоюзу.

Іван Кликоцький вказує також на типову нині для Західної України проблему із кадрами. «Взагалі-то людей нам вистачає, але під час збирання врожаю треба наймати працівників додатково. Однак зараз усі тікають працювати у Польщу — там більше платять». Можна нарікати на відкриті кордони, а можна й порадіти цьому. Бо сусідство з ЄС пом’якшує типову для слабко розвинених країн проблему масового безробіття. І також створює здорову конкуренцію, яка зрештою є рушієм розвитку й прогресу.

 

Григорій МЕРЕФ’ЯНСЬКИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 

 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.