Змагання французьких сорго та кукурудзи за українське поле

Змагання французьких сорго та кукурудзи за українське поле

/ Ідеї & тренди / Субота, 21 грудня 2019 11:38

Франція є найбільшим експортером насіння кукурудзи у світі та найбільшим виробником сорго в Євросоюзі. Нещодавно Французька федерація виробників насіння кукурудзи і сорго запросила аграрних журналістів на зустріч з експертами зерноринку цієї країни. Обговорення перспектив вирощування кукурудзи та сорго в Україні відбулося в Києві в офісі Франко-української торгово-промислової палати.

На початку зустрічі Анна Колаковська, керівник міжнародного відділу Французької федерації виробників насіння кукурудзи та сорго, познайомила присутніх із діяльністю об’єднання. За словами пані Анни, до складу Федерації входять 26 підприємств французького агрокомплексу. Федерація отримує фінансування від Євросоюзу для просування кукурудзи та сорго на світовий ринок. У складі об’єднання працює команда інспекторів, які проводять перевірки полів.

Федерація також реалізує програму просування кукурудзи в Україні з 2017 по 2020 рік, а програму з сорго — з 2019 по 2022 рік.

 

Україна в боротьбі «кукурудзяних титанів»

Як зазначив на зустрічі експерт консалтингової компанії Agritel Україна Олів’є Буйє, лідерами світового ринку кукурудзи нині виступають США, Бразилія, Аргентина та Україна. За частку ринку між експортерами давно вже ведуться справжні торгові війни. І Бразилія, і Аргентина експортують не увесь обсяг виробництва кукурудзи. Наприклад, в Аргентині близько 10 млн тонн залишається на внутрішньому ринку. Восени ці обидва південноамериканські експортери зазвичай вже завершують масовий продаж своєї кукурудзи. Проте ціни на зерно у світі поступово знижуються.

США залишаються потужним конкурентом України на ринку кукурудзи, особливо в другій половині маркетингового року — навесні та влітку. Цього року в США через погодні катаклізми урожай кукурудзи прогнозують на рівні 165 бушелів на акрі посівної площі, тобто дещо менше за середньосвітовий показник. Обсяги виробництва зерна кукурудзи в Штатах завжди «тиснуть» на світові ціни. Тому, якщо в США нинішній урожай справді виявиться меншим, взимку ціни на світовому ринку кукурудзи зростатимуть.

23 414 31 1

За словами уповноваженого з питань економіки та міжнародних відносин Французької федерації виробників насіння кукурудзи і сорго П’єра Гійомена, останнім часом розміри площ під кукурудзу в ЄС поступово збільшувалися. Дві третини обсягів цієї культури вирощуються в ЄС на зерно, а решта — на силос. За прогнозами експертів європейського зерноринку, наступного року посівні площі під кукурудзою в країнах Євросоюзу мають залишитися приблизно на такому ж рівні, як і нині.

 

! На запитання АС «Чому за подібних ґрунтово-кліматичних умов врожайність кукурудзи у Франції майже на третину вища, ніж в Україні?» П’єр Гійомен відповів: «Урожайність насіннєвої кукурудзи насамперед значно залежить від її сорту. Крім того, агропідприємства в країнах Східної Європи інтенсифікують виробництво, запроваджують нові методи та агрономічні прийоми, тому врожайність кукурудзи там зростатиме. Не варто також забувати, що на врожайність кукурудзи дуже впливає зрошення посівів. У Франції 100% посівів насіннєвої кукурудзи забезпечено зрошенням, тоді як в Україні чимало полів ще на богарі. Хочу зазначити, що приблизно третину всіх площ під зерновою кукурудзою у Франції — а це майже 500 тис. га — забезпечено зрошенням. Натомість в Україні кукурудзи під зрошенням зараз вирощується менше».

 

«Основна частина українського експорту зерна кукурудзи, який цього року, за прогнозом, має сягнути 29,5 млн тонн, вже традиційно припадає на країни Євросоюзу», — підкреслив Олів’є Буйє.

 

Тріумф «цариці полів» починається з насіння

У своєму виступі П’єр Гійомен окреслив територіально контури виробництва насіння кукурудзи в Євросоюзі. «У ЄС під насіннєву кукурудзу зараз зайнято загалом 220 тис. га. Найбільші площі — 139 тис. га — припадають на Францію, Румунію та Угорщину. Франція має сприятливий клімат для виробництва кукурудзи. Різноманітні природні умови в нашій країні дозволяють вирощувати до 2 тис. сортів цієї культури (в Угорщині та Румунії вирощують по 200–300 сортів на рік)», — сказав він.

Історичними регіонами вирощування кукурудзи у Франції є південний захід, а також долина Луари та схід країни. Францію також відрізняє розвинуте селекційне законодавство.

Завдяки цим факторам, країна нині виступає найбільшим експортером насіння кукурудзи у світі. «У нашій країні, — зазначив французький експерт, — кукурудзу на насіння вирощують на площі в 62 тис. га, в Угорщині — на площі 25 500 га, а в Румунії — на 25 200 га. Слід підкреслити, що насінням, отриманим з 1 га, можна засіяти 120 га товарної кукурудзи — на зерно та на силос. Насіннєвим бізнесом у Франції зайняті 3500 підприємств. У нас працює 34 сучасні насіннєві заводи, сертифіковані за показниками рівня зернових домішок і зернового пилу, а також за рівнем впливу виробництва на стан довкілля. 60% насіннєвої кукурудзи, виробленої у Франції, йде на експорт, в основному до країн ЄС», — сказав П’єр Гійомен.

За словами французького експерта, з 2014 року обсяги імпорту насіння кукурудзи в Україну зменшуються внаслідок зростання рівня місцевого виробництва. Країни ЄС, насамперед Франція, Угорщина та Румунія, зараз забезпечують близько третини потреб України в насінні кукурудзи.

 

Складний рік та його підсумки

Цього літа більшість європейських аграріїв чи не вперше повною мірою відчули примхи глобальних кліматичних змін.

Як повідомив П’єр Гійомен, цього року кукурудзу в країнах ЄС було посіяно на площі 14,8 млн га, що на 4% більше минулорічного показника. У Франції, Румунії та Угорщині сівба відбувалася пізніше, ніж звичайно, через складні погодні умови — прохолоду та дощі. Влітку в цих країнах рослини переживали сильний стрес через загальну аридизацію клімату в Європі. Внаслідок спеки під час цвітіння та посухи нинішній врожай кукурудзи в країнах ЄС очікується на рівні 90–95% запланованого.

«Натомість в Україні погодні умови були кращими, тому аграріям вдалося виростити 105–110% запланованого обсягу зерна кукурудзи», — зазначив пан Гійомен.

У Франції врожайність кукурудзи зараз становить 3,2–3,5 т/га, а в країнах Східної Європи 2,5–3 т/га з тенденцією до зростання.

За інформацією Олів’є Буйє, цього року загальну площу під кукурудзу в Україні було збільшено на 10%, тобто до 4,974 млн га. На цей час половину кукурудзи в Україні вже зібрано. На врожайність культури вплинула посуха. За прогнозом експертів компанії Agritel, в Україні буде зібрано загалом 35,5 млн тонн кукурудзи, тоді як потреба внутрішнього ринку становить 6 млн тонн.

«На початку року ціна на зерно кукурудзи була в Україні найнижчою за останні 10 років, а тепер вона зростає. Втім, ринок може коливатися, тож остаточний прогноз можливий після 15 листопада. Але до кінця року ціни на зерно значно зростати вочевидь не будуть», — підкреслив пан Буйє.

23 414 32

 

Сорго: за умов посухи — поза конкуренцією

Другу частину зустрічі було присвячено перспективам виробництва в Україні сорго, яке досить недавно перейшло з категорії нішевих агрокультур до масових.

Як зазначив у своєму виступі Шарль-Антуан Куртуа, експерт міжнародної організації Sorghum ID, це об’єднання було створено два роки тому за ініціативи Французької федерації виробників насіння кукурудзи і сорго. Sorghum ID отримує фінансування від ЄС для просування сорго в країни Європи.

На переконання пана Куртуа, ця культура може стати ефективною відповіддю аграріїв на аридизацію клімату в світі. Спека повсюдно стає довшою, тож навіть у Іспанії, Франції та Німеччині зернові вже страждають від неї.

 

Основні виробники сорго в Європі

23 414 31 2

 

«З іншого боку, нині вже виведено сорти сорго, які дуже стійкі до посухи. Це — вигідна культура, оскільки не вражається шкідниками та хворобами, а отже, зменшуються витрати на проведення захисних заходів», — зазначив французький експерт.

У кукурудзи врожайність значно вища, ніж у сорго, тому зараз європейський фермер частіше обирає кукурудзу. Проте стабільність культури сорго вища, а ризик вирощування менший. Крім того, воно потребує для свого розвитку на 10–15% менше добрив і наполовину менше води. Цій африканській рослині достатньо 400 мм опадів на рік, тож і фінансові витрати фермера на полив посівів можуть бути мінімальними.

В африканських країнах, а також в Індії, 99% вирощеного зерна сорго йде на виробництво харчової продукції. Із нього виробляють близько двох десятків видів продуктів харчування. В Італії вже навіть навчилися виробляти із сорго молоко. Крім цього, із зерна сорго отримують безглютенову продукцію для спеціального харчування. В ЄС не вирощують ГМО-сорго, адже це заборонено законодавством.

 

Мирна експансія африканського аборигена

За інформацією Шарля-Антуана Куртуа, зараз сорго посідає п’яте місце в світі серед зернових культур, його вирощують на всіх континентах, крім Антарктиди. Щороку виробляється майже 60 млн тонн зерна. При цьому на країни Африки припадає половина світового виробництва. До великих виробників сорго належать також Чилі, Бразилія та Аргентина.

США виробляють 12 млн тонн на рік, проте за останні 5 років зменшили виробництво цієї культури. Половина американського сорго донедавна експортувалася до Китаю, але торік Китай запровадив ввізне мито на американське сорго, і цей експорт припинився. Разом з тим, Китаю бракує власного сорго, і тому він імпортує його з Аргентини та країн ЄС і планує завозити зерно ще й з Росії.

 

!АС попросив Шарля-Антуана Куртуа, експерта міжнародної організації Sorghum ID, прокоментувати думку, яка побутує серед частини українського агробізнесу, про те, що, за умов погіршення кліматичних умов, сорго (в близькій перспективі) здатне витіснити з українських полів не лише кукурудзу, а навіть і цукровий буряк. «Я загалом поділяю подіб­ний оптимізм. Вважаю, справа тут лише в термінах. Проте не думаю, що сорго здатне цілком замінити кукурудзу, адже в кожної з цих двох культур є своя ринкова ніша. Водночас я вірю в прогрес генетики. Факти свідчать про те, що за останні 15 років рентабельність виробництва сорго значно зросла. Врожайність цієї культури щороку збільшується завдяки селекційній роботі. Одним із напрямів діяльності організації Sorghum ID, яку я представляю, є аналіз ринку сорго в Україні. І ми бачимо зростання інтересу аграріїв до цієї культури у вашій країні».

 

Натомість надлишок свого сорго США експортують до Іспанії в обсязі 700 тис. тонн на рік, до інших країн ЄС і до Японії. Найбільшим імпортером сорго в ЄС виступає Іспанія, де площа вирощування становить 9 тис. га, а річний обсяг виробництва — 43 тис. тонн.

У Франції, яка є найбільшим виробником сорго в Євросоюзі, на площі 70 тис. га виробляється 350 тис. тонн зерна цієї культури за рік. У країнах ЄС площі під цією культурою зростають, натомість в Україні, на жаль, зменшуються. Зараз це — 35 тис. га. На цій площі виробляється 120 тис. тонн за рік. У 2019 р. Україна експортувала до Китаю 4500 тонн зерна сорго. Досі з України щороку вивозилося 100 тис. тонн сорго до Іспанії, проте зараз цей експорт зменшився через зростання імпорту зі США.

Як бачимо, у Європі сорго поступово перетворюється на звичайну зернову та кормову культуру. «Разом з тим, — зазначив Шарль-Антуан Куртуа, — в країнах ЄС обсяги споживання сорго-продукції поки що анекдотично малі».

 

Марко БУГАЙ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 12 травня 2024
У Херсонській області відзначається значне зростання площ під кавуном, які за рік збільшилися вп'ятеро, досягнувши 1000 га. Одночасно тривають роботи з розмінування полів: сапери вже обстежили та розмінували 47% земель, але ще на близько 270 тис. га залишаються російські міни та вибухівка.
У Херсонській області відзначається значне зростання площ під кавуном, які за рік збільшилися вп'ятеро, досягнувши 1000 га. Одночасно тривають роботи з розмінування полів: сапери вже обстежили та розмінували 47% земель, але ще на близько 270 тис. га залишаються російські міни та вибухівка.
12 травня 2024
 11 травня 2024
Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.
Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.
11 травня 2024
 10 травня 2024
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, коментуючи ідею побудувати порт на Тисі поблизу українсько-угорського кордону, заявив, що про будівництво порту на Закарпатті говорити зарано. Посадовець уточнив, що «до будівництва порту ще далеко».
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, коментуючи ідею побудувати порт на Тисі поблизу українсько-угорського кордону, заявив, що про будівництво порту на Закарпатті говорити зарано. Посадовець уточнив, що «до будівництва порту ще далеко».
10 травня 2024
 10 травня 2024
Цього тижня в Україні різко знизилися ціни на полуницю з місцевих господарств. Основною причиною ситуації експерти називають, насамперед, стрімке збільшення пропозиції даної ягоди з господарств західних областей.
Цього тижня в Україні різко знизилися ціни на полуницю з місцевих господарств. Основною причиною ситуації експерти називають, насамперед, стрімке збільшення пропозиції даної ягоди з господарств західних областей.
10 травня 2024
 10 травня 2024
Станом на 10 травня на контрольованій Україною території засіяно 4 млн 320,2 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 10 травня на контрольованій Україною території засіяно 4 млн 320,2 тис. га зернових та зернобобових культур.
10 травня 2024
 10 травня 2024
Верховна Рада України врегулювала розподіл плати за землю, яку здаватимуть в оренду через аукціони.
Верховна Рада України врегулювала розподіл плати за землю, яку здаватимуть в оренду через аукціони.
10 травня 2024

Please publish modules in offcanvas position.