Картоплярство по GPS? Так!

/ Механізація АПК / Понеділок, 23 вересня 2013 16:06
Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для "АС"
Згурівський район (Київщина) став своєрідним демонстраційним полігоном прогресивного картоплярства й овочівництва. На базі компанії «Ван Хоф Юкрейн» українські фермери побачили широкий спектр обладнання для виробництва й зберігання картоплі, а також цибулі і моркви. В основному ці агрегати й технології родом із Нідерландів - країни, однієї з найбільш передових у Європі стосовно сільського господарства.

 

Вікна будинку, у якому живе агроном Олімпій Іванов, виходять на Чорне море. Аграрій працює у господарстві «Евріка» у здавна населеному греками Овідіопольському районі Одещини. Але за це літо агроном скупнувся лише двічі - нема часу пляжитися. Однак зараз подолав близько 700 км і приїхав аж у Згурівський район Київської області. Чому?
 
altЦей район - один із найрозвинутіших на Київщині, а, може, й у вітчизняному АПК. Тут працюють кілька широко відомих агрофірм, зокрема, «Урожай», «Нива Переяславщини» і «Українська Молочна Компанія». Базується у селі Пасківщина й сільськогосподарське підприємство з нідерландськими інвестиціями «Ван Хоф Юкрейн». Воно обробляє 10 тис. га земель, добре оснащене імпортною технікою. Переважно вирощує зернові. Але також культивує 160 га картоплі за допомогою GPS-технологій, а на наступний рік планує засадити бульбою ще більше: близько 300 га. Має три картоплесховища: два на 2000 т і ще одне на 1100 т. Саме на базі цього господарства консорціум нідерландських компаній «ПЛЮС» організував 13 серпня День поля, присвячений технологіям точного землеробства в овочівництві, насамперед - у картоплярстві.
 
Ми можемо придбати у наших супермаркетах нідерландську картоплю - чому? Як вдається завойовувати фермерам із далеких Нідерландів наші ринки? Щоб отримати відповідь, на День поля прибуло близько трьох десятків представників українських компаній.
 
Космос поруч із вітряком
У програмі значилася польова демонстрація технологій та техніки для точного землеробства, а також використання системи супутникового моніторингу посівів. Ми вже бачили в полях і степах України подібні технології у виконанні німців, американців, французів. Але, вочевидь, багатьом фермерам було цікаво познайомитися саме з голландцями, бо Нідерланди ж, як відомо, - один із світових лідерів у царині землеробства.
 
Так от, перше враження: згуртованість. Голландці тримаються разом. Консорціум «ПЛЮС» представляє 27 компаній аграрного сектора із Нідерландів, у тому числі два університети.
 
Перед початком польових демонстрацій пройшла бліц-конфренція у селі Усівка, у фольклорному ресторані «Садиба заможного селянина», під дерев’яним вітряком, яких, до речі, багато в Нідерландах - причому не декоративних, як у нас. Там вони реально працюють, дають електроенергію. А поруч із садибою- оригінальний новозбудований Свято-Духівський храм. Таке от віяння часу: Бог і космос стають актуальнішими. І охочіше їдуть до нас іноземці, пропонуючи нову техніку і технології. Що ж, як казав Шевченко, «чужому научаймося - і свого не цураймося». Чому ж можна повчитися у голландців?
 
Серед найактивніших голландських підприємств - ТОВ «АПХ Груп Юкрейн», дочірнє підприємство міжнародної APH Group, що спеціалізується на овочівництві й картоплярстві. Група підприємців, яка пропонує повний набір обладнання для виробництва картоплі, цибулі й моркви, починаючи з підготовки ґрунту і садіння та закінчуючи пакувальним обладнанням для відправлення овочевої продукції у супермаркети. Про цих виробників картоплярської та овочівницької техніки нам докладно розповів Мартайн Зайлема, експортний координатор APH Group.
 

Точне землеробство
Кожне поле, ба навіть ділянка неоднорідні за рельєфом, ґрунтовим покривом, агрохімічним складом ґрунтів. Тож і вимагає персоналізованого обробітку. Метою такого землеробства є найбільш продуктивне й ощадливе використовування кожного дециметра землі й загальне зменшення витрат. Крім того, ці технології можуть застосовуватися також для поліпшення стану ґрунтів і задля оптимізації рішень менеджерів.
 

 
Технології точного землеробства презентував генеральний директор компанії «Агрі 2.0» Крістіан де Фріз. Його компанія може поставити пакет комп’ютерного й програмного забезпечення, впровадити систему точного землеробства в будь-якому господарстві (починаючи з 40 га), гарантувавши своєчасний техсервіс. Пан де Фріз розказав про досягнення його компанії у справі картографування ґрунтів і моніторингу врожаїв, показав на прикладах ефективність аналізу ґрунтових проб, точного внесення добрив і системи регулювання поливів. Також очільник компанії «Агрі 2.0» розповів про сканер Verіs, що здатний сканувати всі три найбільш важливі параметри ґрунту: електропровідність, органічну речовину й рН.
 
Про систему супутникового моніторингу стану посівів Fieldlook розповіла Оксана Болькіна, представник в Україні консорціуму «ПЛЮС». Fieldlook - це такі «чарівні окуляри» (супутникові засоби моніторингу), завдяки яким фермери можуть стежити за ростом рослин, вологістю, мінеральними речовинами й урожаєм. При цьому одержувати щотижневу інформацію за параметрами: приріст біомаси, індекс листової поверхні, індекс вегетації, рівень прийнятих опадів, концентрація азоту у рослинах тощо.
 
На полі картопляному
У другій частині Дня поля учасники відвідали картопляні плантації, де, власне, демонструвалася машинерія, що працює із використанням систем супутникової навігації.
 
altУвазі відвідувачів спочатку були представлені компактні прилади для аналізу погоди і посівів: метеостанції, станції вологості, системи моніторингу від компанії Adcon Telemetry. Юрій Петрук, представник компанії «Агрі 2.0» в Україні, показав, як діє у польових умовах метеостанція на сонячній батареї. Вся інформація із сенсорів надходить через Інтернет на переносний комп'ютер співробітника господарства: керівника, агронома або інженера. Всі дані відображаються у режимі реального часу.
 
Далі фахівці «Агрі 2.0» показали, як працюють системи підрулювання й автоматичного водіння на овочах. Для прикладу узяли саджання цибулі. Крістіан де Фріз навіть здійснив такий демонстраційний трюк: вистрибнув із кабіни, й трактор сам тягнув кількасот метрів саджалку Cramer, чітко висаджуючи цю непросту у роботі культуру «під керівництвом» GPS. Причому такою системою точного землеробства «Агрі 2.0» береться обладнати будь-який трактор, у тому числі білоруський, український чи китайський.
 
Далі багатьох цікавив процес збирання врожаю. Один з учасників Дня поля, заступник генерального директора ТОВ «Солана» Ірина Майор, розриває землю й перевіряє, як виросла картопля на полі «Ван Хоф Юкрейн». На двох кущах вона нараховує 14 товарних картоплин і кілька дрібніших. Разом з іншими аграріями ми калькулюємо приблизну врожайність поля: виходить 28–30 ц/га. Це сорт Міранда. То як її скопає комбайн?
 
Механізатор господарства «Ван Хоф Юкрейн» Валерій Шматов сідає за кермо трактора й рушає полем. Причіпний комбайн DeWulf 1700 копає одразу два рядки. Гості й учасники Дня поля слідом за проходом агрегату пильно дивляться, чи не лишилася картопля на полі. Бункер наповнюється за кілька хвилин, за ним під’їжджає інший трактор зі спеціальним «картопляним» причепом Bijsma Hercules, обладнаним «стоп-шоком» - мішком, що запобігає ушкодженню коренеплодів при падінні. Знову аграрії прискіпливо зазирають у кузов: чи не побилася картопля? Старший фахівець технічного забезпечення ТОВ «Чіпси Люкс» Іван Лесів промацує також валики комбайна DeWulf - чи не застрягли у механізмі грудки землі? Ну, а загальне враження наших аграріїв таке: голландська техніка працює добре, та освоїти її не складно. У Нідерландах поля набагато менші, ніж у нас. Однак тамтешні фермери ощадливіші і точніші у технологіях. Навіть підрахунки вони ведуть не в центнерах і гектарах, а в кілограмах і дециметрах.
 
Апартаменти для овочів

alt

Показали голландці й овочесховище у селі Туровка того-таки Згурівського району. Воно проектувалося в основному під картоплю, хоча зберігати у ньому можна будь-яку городину. Склад? Комора? Ці чисті й затишні апартаменти для сільгосппродукції хтось із фермерів жартома навіть назвав «п’ятизірковим готелем». Температура, вологість, склад повітря - усе постійно моніториться датчиками й контролюється комп’ютером від виробника систем клімат-контролю Omnivent. Добра теплоізоляція дозволяє підтримувати тут сталі параметри, комфортні для сільгосп-продукціїї у будь-який холод чи спеку.
 
Обладнане сховище й машинами для найрізноманітніших функцій. Наприклад, агрегат для сортування картоплі - Bijsma Hercules. Про його роботу докладно розповів Денис Заяць, директор ТОВ «АПХ Груп Юкрейн». Побачили гості й суперточні ваги фірми Manter. Вентиляційне, охолоджувальне та зволожувальне обладнання. Лінії із завантаження й вивантаження. Є у Туровці на складі й спеціальний агрегат, що пакує картоплю у мішки для відправлення просто у супермаркети. Причому «керувати сховищем можна не тільки з Києва, а й з Нідерландів», - усміхається Мартайн Зайлема, показуючи пульт управління цією суперсучасною овочебазою, приєднаний також до мережі Інтернету.
 
У голландців не було, скажімо, ракетного конструкторського бюро «Південмаш» чи свого космонавта Леоніда Каденюка. Але вони примудрилися з космосу узяти набагато більше користі, ніж ми. Бо якщо когось цікавила усесвітня велич і далеч, то їх - космічна точність, контроль за використанням кожного сантиметра землі. По закінченні Дня поля гості на спільній вечері під вітряком обмінялися враженнями, озвучували наміри про перспективи впровадження систем точного землеробства й голландського картоплярства у своїх агрофірмах. На пшениці й кукурудзі GPS-технології застосовують вже чимало українських фермерів, а от на бульбі - усе ще тільки починається.

Коментар користувача
 
altВалерій ШМАТОВ, механізатор господарства «Ван Хоф Юкрейн» (Згурівський район Київської обл.) 
- Уже четвертий сезон я збираю картоплю причіпним комбайном DeWulf. Враження від нього непогане. Починаємо у сезон копати з шостої ранку - і до смерку. За такий день роботи викопую 4–5 га картоплі. Хоча тут чимало приладів, призвичаївся я швидко. Інструктували фахівці з «АПХ Груп Юкрейн». Година інструктажу - і я вже працював у полі. З цим комбайном DeWulf у нас агрегатувалися трактори John Deere, Claas, New Holland, навіть МТЗ-82 його тягне.

Коментарі учасників
 
altОлімпій ІВАНОВагроном ТОВ «Агрофірма Евріка» (Овідіопольський р-н Одеської обл.)
Наша «Евріка» на ринку України існує більше 20 років. Ми зараз обробляємо 1800 га, вирощуємо зернові, а також овочі, під якими в нас зайнято 700 га: горошок, капуста, цибуля, перець, морква. Ну й картоплі маємо приблизно 100 га. Є своя переробка, завод: робимо плодоовочеву консервацію під торговельною маркою «З бабусиної грядки». Тут на голландському Дні поля мене цікавлять насамперед технології з картоплі. Ми її копаємо причіпними комбайнами Grіmme. У нас проблеми із ґрунтами - вони в Овідіопольському районі важкі, картопля при збиранні б’ється. Сюди приїхали й наші інженери: агроном подивиться зі свого боку, інженери - зі свого. Якщо ж вирішимо щось купити, то на наступний рік придбаємо. Ну, також нас зацікавило овочесховище.
 
altІван ЛЕСІВстарший фахівець технічного забезпечення ТОВ «Чіпси Люкс» (Київська обл.) 
- Ми вирощуємо картоплю під чіпси. Тут є свої нюанси. Підбираємо спеціальні сорти, ПЛЮС - особлива технологія обробітку. Має обов’язково бути полив, для цього ми використовуємо поливальну систему Bauer барабанного типу і також RM100. Дуже важливий етап - збирання картоплі. Коли йтиме земляна грудка, ви картоплю поб’єте. Ми застосовуємо різну техніку, але переважно марки Grimme. Хочемо знайти альтернативу, вже давно шукаємо. Не тому, що Grimme нас не влаштовує - а просто на одного постачальника покладатися ніколи не варто. Бо всяке може бути… Цікавлять нас і GPS-технології у цій справі.

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.