agro business 160 160

Картоплекомбайни: 5 брендів

/ Механізація АПК / Понеділок, 23 вересня 2013 17:00

Віктор БОРЗНЕНКО, спеціально для "АС"

Вирощування й викопування картоплі у промислових масштабах вимагає застосовування якомога продуктивніших технологій. Для механізації процесу збирання бульби служать потужні багатофункціональні комбайни.

 

Цього року картопля подорожчала: за кілограм правлять 5–7 грн, це у порівнянні з минулорічними 1,5 грн дуже помітне зростання. Кон’юнктура ринку нібито сприяє картоплярам. Прогнози на врожай теж непогані: маємо зібрати по країні 22,9 млн т. Але от парадокс: 95% усієї картоплі, яка вирощується в Україні, викопують не в агрофірмах, а… на присадибних ділянках. Ці дані оприлюднив президент Української асоціації виробників картоплі Сергій Рибалко. І садять же немало - у 2012 році, приміром, 1,4 млн га українці відвели під картоплю. Цьогоріч ненабагато менше. Виходить, що «другий хліб» культивують здебільшого кустарно? Та й збирають там бульбу переважно вручну. Індивідуальні власники ділянок, дрібні фермери іноді змушені копати городи малопотужними мотоблоками, а потім знову ж таки мобілізувати людей, аби вручну підбирати картоплю із землі.

 

Але якщо картоплярство - бізнес, а не дачне хобі, тоді вирощування й викопування коренеплодів вимагає застосовування більш продуктивних технологій, ніж звичайна лопата. У господарствах, що займаються культивуванням картоплі у великих обсягах (а тепер з’явилися і такі), виникає потреба в механізації збирання врожаю.

 

Найпростіша машина для цього - картоплекопалка, що навішується на трактор. Вона викопує бульбу, очищує її від землі й укладає валком (буртом). Однак потім ще урожай треба підбирати, перенавантажувати. Тому для кращої, більш технологічної механізації процесу збирання бульби у великих картоплярських господарствах існують потужні комбайни. Така машина - це багатофункціональний комплекс, призначений для виконання кількох операцій одразу: копання картоплі, відділення коренеплодів від гички, накопичення бульб у бункері та подальшого навантаження її в транспортний засіб.

 

За принципом агрегатування комбайни можуть бути причіпні, напівнавісні та самохідні. За шириною захвату - одно-, дво-, три- та чотирирядні. Однорядний комбайн може з успіхом використовуватися на площах до 100 га. Якщо ж картопляні плантації становлять 200 га, тут уже варто звернути увагу на потужнішу - дворядну машину. При ще більших площах (300–600 га) можна купувати чотирирядний комбайн. Ну, а дороговартісні самохідні картоплезбиральні комбайни можуть собі дозволити тільки великі господарства, що спеціалізуються на виробництві картоплі - такі, приміром, як західноукраїнська «Мрія Агрохолдинг».

 

Є два основні способи механізованого збирання бульб. Класична схема - коли комбайн підкопує гребені, розташовані між колесами трактора. Бічна схема: комбайн підриває гребені з правого боку від колії. Загальний принцип дії усіх цих агрегатів полягає у підрізанні шару ґрунту з бульбами картоплі, подачі її на транспортери з метою відокремлення бульб від гички, відділення залишків її спеціальними гичковідокремлювачами, сортування на перебиральному столі та подачу в транспортний засіб. Комбайни можуть укомплектовуватися також додатковим устаткуванням, яке сприяє підвищенню якості збирання картоплі й зниженню втрат.

 

Європейські фермери забирають урожай саме такою технікою виробництва відомих фірм Grimme, Lockwood, Gilles, Imac, WM Kartoffeltechnik, Kolnag, DeWulf, Agromet, Krukowiak, Samro тощо. Як вибрати підходящу для конкретного господарства модель? Ці машини недешеві, звісно, тому задля їх спільної експлуатації тамтешні аграрії поєднуються у сільськогосподарські кооперативи. Цю ідею варто активніше запозичувати й нашим виробникам.

 

«Грімме» (Grimme). Мов у казці братів Грімм

Непогано останні років 10 на українських полях зарекомендували себе комбайни німецького виробництва Grimme. Наприклад, їх використовує Аграрна технологічна компанія, яка обробляє близько 30 тис. га землі в Житомирській області, та збирає на рік приблизно 28 тис. т картоплі. При цьому компанія регулярно досягає рекордних показників з урожайності.

 

altЄ у виробника Grimme машини для копання відносно невеликих площ, до 80 га: тут підійдуть однорядні картоплезбиральні комбайни SE 75, які характеризуються надійною конструкцією. Вони оснащені бункерами місткістю від 2 т до 4,3 т, залежно від моделі, можуть налаштовуватися під різні типи ґрунтів. Ці машини відповідають усім вимогам сучасних технологій картоплярства.

 

Має Grіmme і потужніші комбайни, і навіть майже казково потужні, для найбільших агрогосподарств: наприклад, моделі Tectron 410/415 із двигуном на 490 к. с. Це - вірогідно, вищий клас картоплезбиральної техніки. Вони здійснюють підкоп чотирьох рядів без механічного впливу на гребені, роблять ощадне просіювання картоплі по всій ширині машини. Комбайн Tectron може копати однаково продуктивно як на легких, так само на важких, липких ґрунтах. Можливо, насамперед завдяки винаходу компанії - системі підкопу Terra-Float. П'ять опорних коліс рухаються між гребенями землі й виконують функції регулювання глибини, копіювання рельєфу поля, додаткового розвантаження передньої осі, бічного обмеження підкопу, а також запобігають потраплянню бадилля в зону підкопу й перешкоджають випаданню картоплі між лемешами. Перевантажувальний бункер ємністю 10 т конструктивно відрізняється подовженою спереду формою, що дає можливість дбайливо перевантажувати картоплю у кузов або причіп.

 

alt   alt

 

Комбайни Tectron обладнуються новими комфортабельними універсальними кабінами фірми Class (що відомі українським аграріям тракторами, а також зерновими і кормозбиральними комбайнами від тієї-таки фірми Class) й двома сенсорними терміналами CCІ 200. На не ідеальних українських картопляних плантаціях цей комбайн показує відмінні результати з продуктивності і якості збирання врожаю, вивантажуючи у транспортні засоби майже чисту картоплю без домішок землі.

 

«Палєссє». Народжений для бульби

Тот не знает наслажденья,

Кто картошки не едал.

Піонерська пісня

 

Білоруська компанія «Гомсільмаш» випускає комбайни не тільки для збирання кормів і зерна, а й для копання картоплі - зокрема, «Палєссє РТ25», що природно для країни, де люблять і культивують бульбу. Ця напівпричіпна машина при вмілому користуванні забезпечує дбайливе збирання врожаю, ефективне сортування й непогану продуктивність. Такі характеристики комбайна забезпечують насамперед опорні котки, які фіксують глибину підкопування.

 

Викопування бульб здійснюється за допомогою лемішної системи. Конструкторами врахована можливість регулювання кута атаки лемеша й глибини копання (до 25 см з урахуванням висоти гребенів). Далі викопані коренеплоди надходять на конвеєри, що здійснюють відділення їх від бадилля, налиплих камінчиків, грудок землі. Прути транспортера обгорнені гумою. Завдяки цьому досягається м’яке очищення, і в підсумку збирач отримує бульби високої якості, непобиті.

 

«Палєссє РТ25» використовується для копання на ґрунтах середньої й легкої щільності в умовах м'якого й помірного клімату на рівнинній місцевості з ухилом полів не більше 4°. Може одночасно копати два ряди. За годину ця машина здатна обробити гектар при відстані між рядами 90 см.

 

alt

Перебрані й очищені бульби транспортуються у бункер місткістю 2500 кг. Вивантаження картоплі відбувається за допомогою шнека на висоті 2,8 м. Швидкість руху комбайна під час збирання картоплі - до 6 км/год. А в транспортному режимі він розвиває до15 км/год. Урухомлюється цей причіпний агрегат трактором: звісно, «любить» він білоруські МТЗ-80 і МТЗ-82, але агрегатуватиметься й з будь-яким зарубіжним тягачем такої ж потужності або більшої.

 

Для підвищення загальної надійності в конструкції комбайна застосовані запчастини провідних світових виробників. Стабільну роботу машини забезпечують, зокрема, піднімальний транспортер виробництва фірми Weіmar, ремені компанії Artemі, а також імпортна європейська гідравліка. Крім іншого, білоруські інженери оснастили свій комбайн інспекційним столом для перебирання вручну: обладнані робочі місця для чотирьох сортувальників. Люди відбраковують гнилі або пошкоджені бульби, каміння та інший непотріб. Чимала продуктивність комбайна «Палєссє РТ25» робить його затребуваним у господарствах із розвиненим картоплярством. А завдяки своєму білоруському походженню він має бути інтуїтивно зрозумілим також і українським механізаторам.

 

«Локвуд» (Lockwood). Здуває з картоплі пилинки

Картоплезбиральні комбайни Lockwood (США) - відомі машини для викопування бульб картоплі, їхнього очищення від землі й бадилля, бур'яну, подальшого насипання у бункер і наступного вивантаження в автотранспортні засоби. Кожному фермерові важливо вибирати комбайн з урахуванням розміру своєї картопляної ниви, щоб встигнути все вчасно прибрати. Але якщо площі великі, й доводиться замислюватися, чи купувати два дворядних або один чотирирядний, то перевагу слід віддати, на думку експертів, другому варіанту: це вийде дешевше і продуктивніше. Щодо комбайна Lockwood, то він навіть трирядний може збирати картоплю одразу з 4 рядків, якщо міжряддя дорівнює 70 см.

 

Відмінними рисами марки Lockwood є гарні експлуатаційні якості й високий ступінь адаптації до різних погодних, кліматичних умов і станів ґрунту. Цей комбайн стане у пригоді там, де треба зібрати картоплю з поля швидко, з мінімальними втратами, у тому числі й молоду. Мінімальна необхідна потужність трактора для агрегатування з цим комбайном невелика: залежно від модифікацій, 125–170 к. с. Великий асортимент робочих апаратів і систем уможливлює підбір найбільш підходящої трансформації машини для збирання картоплі на різних ґрунтах. Травмування коренеплодів під час копання практично відсутнє.

 

Регульована ширина колії транспортних коліс забезпечує функціональну сталість комбайна, незважаючи на ширину міжряддя, за будь-яких ґрунтових умов. За допомогою відділювача й подрібнювача бадилля є можливість копати як молоду картоплю, так і вже сформовану, з густим листям і стеблами. Комбайн Lockwood обладнаний захистом тієї частини агрегату, що безпосередньо підкопує землю, від ушкодження камінцями. Lockwood забезпечує дбайливе поводження з великими поточними партіями картоплі. Потужна система нагнітання повітря (вбудований вентилятор) дозволяє комбайну ефективно відділяти картоплини від бадилля й, так би мовити, обдмухувати бульбу від землі й бруду.

 

Два великих колеса забезпечують малий радіус розвороту й збільшену прохідність машини. Завдяки комбайновим пристроям можна, не виходячи з трактора, спостерігати за ходом викопування й початкового очищення на приймаючому і на вторинному транспортерах. Це важливо восени, коли на дворі вже холодно, і зайвий раз вистрибувати з кабіни механізатору не до шмиги.

 

«Унія» (Unia). З поля - до супермаркету

Добре, синку, добре!

М. Гоголь «Тарас Бульба»

 

У відомого польського виробника сільськогосподарських машин Unia Group є також цікаві моделі картоплезбиральних комбайнів. Зокрема, серії Pyra. Це - машини, що підходять для збирання картоплі на ґрунтах легкої та середньої щільності, на плантаціях із шириною міжрядь від 75 до 90 см. Комбайн має кілька модифікацій: Pyra 1500 із бічною схемою підкопу й бункером на 1500 л, та Pyra 3000 - із бункером на 3000 л. Є у цього виробника й дворядний комбайн Pyra II, призначений для прискореного копання коренеплодів. Продуктивність його, залежно від умов (тобто від стану ґрунтів і ширини міжрядь), може сягати до 0,45 га/год.

 

altКомбайн цей обладнаний транспортером з можливістю вивантаження бульб на висоту до 3,2 м, має відділювач бадилля, а, відтак, добре очищує коренеплоди. Така машина стане у пригоді на великих плантаціях картоплі. Використання очисних елементів з гумовим покриттям забезпечує дбайливе очищення від землі та гарантує мінімальне пошкодження бульб.

 

Крім того, картоплезбирач Pyra II оснащений роликами, що копіюють рельєф і ведуть машину по борозні, утримуючи постійну робочу глибину. Чотири дискових ножі відрізають бадилля. Цей комбайн має безступінчасте регулювання ножів і роликів у діапазоні від 75 до 90 см ширини міжрядь. Комбайнові лемеші можна встановлювати під відповідним кутом за допомогою регулювального болта. У стандартне оснащення цього комбайна входить пальцева гірка, що відокремлює дрібні забруднення й грудки землі від картоплі на розташованій під кутом пальцевій стрічці. Потік картоплі акуратно розподіляється по всій її довжині й ефективно очищується. Бульби падають на навантажувальний транспортер, а зайвий бруд виноситься на поле.

 

Завдяки застосуванню поворотних ходових коліс зменшується радіус розвороту цього картоплекомбайна. Це дозволяє вправно маневрувати машиною навіть на порівняно невеликому полі.

 

alt

Дворядний картоплезбиральний комбайн Pyra II оснащений транспортером, що завантажує викопану картоплю вже безпосередньо на причіп. Навантажувальний транспортер піднімає коренеплоди на висоту до 3,2 м. Його можна встановити так, щоб картопля у причіп падала з невеликої висоти й не билася анітрохи. До речі, всі вузли транспортера в комбайні мають гумовий захист, що зменшує будь-яке ушкодження картоплі. Відділювач бадилля працює так: напрямні прутки подають бадилля на обгумовані валки, які його втягують й викидають під машину на викопане поле. Керувати цим комбайном можна вручну або з кабіни трактора за допомогою пульта.

 

Є в того ж таки виробника Unia трохи менші картоплезбиральні комбайни - однорядні Bolko. Вони призначені для збирання картоплі на полях із легкими ґрунтами, на яких рівень засміченості каменями невеликий. Бункер Bolko уміщає 1250 кг, піднімається гідравлікою й має регульовану висоту розвантаження.

 

У модифікації цього ж комбайна Bolko S замість бункера для картоплі встановлена платформа для мішків або ящиків, що дозволяє відразу при збиранні картоплі фасувати її в ринкову тару й везти прямо до супермаркету.

 

«АВР» (AVR). Євробульба є!

Фірма AVR (Бельгія) - ще один провідний європейський машинобудівник у сфері картоплярства. Крім агрегатів для обробітку ґрунту під бульбу, для обрізки бадилля абощо виготовляє ця компанія і кілька різновидів картоплекопальних комбайнів.

 

Будь-яка машина AVR - це широкі шини, які мінімально ущільнюють землю. А деякі моделі можуть встановлюватися і на гусеничній ходовій. Ширина міжрядь у цих комбайнів налаштовується згідно з вимогами покупця (тобто його господарства) на 70 см; 75 см; або 90 см. Висота вивантаження може варіюватися від 1,5 до 3,7 м.

 

Причіпний картоплезбиральний комбайн AVR Spіrіt 6100 із бічним підкопом забезпечує рівномірний потік картоплі й найвищу якість очищення та відділення землі й бадилля. Ці комбайни дбайливо виконують збирання, не ушкоджуючи бульб: плоди стикаються тільки з обгумованими робочими органами, що виключає можливість ушкодження картоплі й, відтак, зниження споживчих якостей урожаю. Комбайн-картопляр AVR Spіrіt 6100 настільки класно копає картоплю, що теж дозволяє прямо з бункера затарювати її у контейнери для відправки у супермаркети. Ємність бункер сягає приблизно 5,5 т. Звісно, чим він місткіший, тим менше часу йде у полі на розвантаження, тим продуктивніше йде копання загалом.

 

У цієї машини копальний блок має великий отвір, отже, це також забезпечує більшу продуктивність праці. Якщо камінців у ґрунті надто багато, можна устаткувати Spirit спеціальними щітками для відділення бульб від усього зайвого. Під сортувальним столом встановлено ящик, куди й складаються камінці. Навряд чи серед них знайдуться коштовні, але така опція дозволяє потроху очищувати надто каменисте поле.

 

Ще одна відмінна машина від цього ж бельгійського виробника - дворядний AVR Spirit 8200. Комбайн надійно і якісно виконує технологічний процес викопування бульб, нагромадження картоплі в бункері, з наступним вивантаженням у транспортний засіб відповідно до вимог сільськогосподарського виробництва. Може копати фронтально й збоку. Зміна прямого підкопу на бічний здійснюється гідравлічно, дозволяючи операторові реагувати на стан ґрунту: на вологих ґрунтах бічний підкоп позбавляє від необхідності вести трактор по міжряддю, даючи можливість використовувати широкі колеса зі збільшеною прохідністю.

 

Після заповнення бункера (вантажопідйомність якого 8000 кг), картопля вивантажується у транспортний засіб. Комбайн для роботи на ухилах має пристрій горизонтального вирівнювання зі спеціальним креноміром. Кліренс - 300 мм. Комбайн обладнаний власними зовнішніми світловими приладами, що доповнюють фари трактора і дозволяють працювати вночі, й проблисковим маяком. Швидкість руху становить до 20 км/год.

 

У деяких модифікаціях комбайнів AVR (наприклад, у машини марки Variant) передбачена модернізована підкопувальна секція, що дозволяє у складних умовах уникнути заторів картоплі й оперативно зібрати вирощений урожай. Є також струшуючий механізм, що допомагає позбавити коренеплоди від налиплого ґрунту. Взагалі Variant - одна з найостанніших причіпних моделей, у якій фірма AVR застосувала чимало вдалих рішень, апробованих на прогресивних самохідних машинах. Які ще цікаві особливості конструкції цієї машини? Бункер у нього - з п’ятитонний обгумованим дном. Підйом бункера при вивантаженні на висоту 4 м здійснюється паралелограмним механізмом, що вирівнюється на схилах гідросистемою.

 

Ну, і ще один із найбільших і найсучасніших комбайнів для картоплі, що є в цього виробника, - це AVR Puma plus. Він чотирирядковий, у бункер вміщується 8 т. Якість просіювання машиною картоплі перед потраплянням до бункеру самі виробники характеризують як «феноменальну».


Коментар користувача

 

altВіллем НАММЕНСМАфармменджер напряму картоплярства, «Мрія Агрохолдинг» (Тернопільська обл.)

 - Ми маємо декілька різних комбайнів марки Grimme: однорядні Grimme SE 85–55, дворядні Grimme SE 150–60, чотирирядні самохідні Grimme Tectron 415 з бункером місткістю до 15 т картоплі. Площа посівів картоплі у нас постійно зростає, тому техніку докуповуємо. Продуктивність картоплезбирачів залежить від ґрунтів (сухі чи вологі вони) і логістичних умов для зберігання. SE 85–55 збирає близько 5 га за добу за сприятливих умов, SE 150–60 - близько 10 га за той самий час, а от Tectron 415 збере упродовж доби близько 20 га. Найпродуктивніші самохідні моделі Tectron 415 були нами закуплені в 2011–2012 роках. Оскільки картопляні площі тоді сягали 5000 га, необхідно було підвищити ефективність техніки.

 

Обслуговування здійснюється безпосередньо компанією Grimme. Також вони провадять спеціальні тренінги для наших механіків. Якщо наші фахівці не можуть владнати якесь питання, то я маю прямий контакт із Grimme (бо працював у цій компанії протягом 3,5 років). Проте більшість несправностей можемо виправити самостійно або проконсультуватися телефоном із партнерами в Німеччині. Якщо виникнуть дійсно проблемні питання, то закордонний спеціаліст може приїхати до нас.


Коментар користувача

 

altАнатолій КОЛЕСНИКвиконавчий директор ТОВ «Аграрна технологічна компанія» (с. Старий Любар, Житомирська обл., в обробітку близько 30 тис. га)

- Наше підприємство використовує картоплезбиральні комбайни Grimme, їх у нас чотири штуки. Працюємо з ними вже 5 років. Грімме - німецька корпорація, яка випускає надійну картоплесаджальну й збиральну техніку. Ми задоволені цими машинами. Вони дуже продуктивні, хоча й працюють у нас, мабуть, набагато інтенсивніше, ніж у тих самих німців. Збирають картоплю вони чисто, якісно. Майже не ламаються: ми за 5 років ще не зверталися до дилера (він у Києві), а поточне обслуговування робимо самі.


Коментарі дилерів

 

altОлег  ДУБОВИКменеджер з продажу компанії «АПХ Груп Юкрейн» (Нідерланди-Україна), яка продає різноманітну техніку для картоплярства

- Ми пропонуємо картопле-збиральні комбайни DeWulf: причіпні дворядні та самохідні чотирирядні як з прямим, так і з боковим підкопом. Їх виготовляють у Бельгії. Нині в Україні працює два дворядні комбайни DeWulf. Їх придбали агрофірми середніх розмірів, які вирощують 100–200 га картоплі. Бо один причіпний комбайн за сезон може упоратися саме з такою площею, забезпечуючи відмінну якість зібраної картоплі. Комбайн Dewulf здійснює вивантаження продукту на ходу - це підвищує продуктивність праці. А великі колеса забезпечують відмінну прохідність за найскладніших погодних умов.

 

Наш фахівець приїхав із Голландії в українське господарство, допоміг навчити тракториста, як з ним працювати, змінювати налаштування. Компанія «АПХ Груп» має сервісні автомобілі з досвідченим персоналом, який може якісно провести технічне обслуговування або ремонт.

 

Андрій МАЛЄЄВменеджер відділу продажів ТОВ «Адена» (Рівне)

 - Наша компанія представляє новинку - малогабаритний картоплезбиральний комбайн SS-1 японського виробництва. Техніка призначена для фермерів і одноосібників, що вирощують картоплю на площах до кількох десятків га. На таких виробників передусім розрахований цей японський комбайн, що був розроблений зовсім недавно, а тепер представлений на українському ринку. Це компактна й легка (важить усього 800 кг) навісна машина. Однорядний японський картоплезбиральний комбайн викопує бульби й подає у бункер місткістю приблизно на 600 кг, а з нього врожай вивантажується вже в кузов транспортного засобу. Щоб тягти такий комбайн, досить трактора класу МТЗ-80/82, напевно, найбільш розповсюдженого в Україні. Продуктивність комбайна - до гектара за добу, а на важких ґрунтах - до 0,7 га. Завдяки тому, що він не причіпний, а навісний, не потребує багато місця для розвороту, що дуже зручно при роботі на невеликих ділянках.

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.