agro business 160 160

Мудрий вибирає Carrier

/ Механізація АПК / Вівторок, 08 жовтня 2013 11:55
Олесь КОСАРЧУКспеціально для "АС"
В господарстві «Сократ» (Запорізька обл., 3,5 тис. га) розпочали оновлення грунтообробних знарядь. «Від надійності фундаменту залежить, наскільки надійним буде будинок, - міркує грек за етнічним походженням, але дійсний українець за справами Сократ Параскєвов. - Наскільки добре підготуємо грунт під посів, таким буде і старт розвитку рослин».

 

Закладати початок майбутньому урожаю в ПП «Сократ» випало шведському дискатору Carrier 820 шириною захвату 8,2 м, ця модель займає середню ланку в пропонованому шведською компанією Vaderstad діапазоні ширини захвату від 3 до 12,25 м.
 
altCarrier обрали після рекомендацій сусідніх господарств та споглядання результатів роботи дискатора. Висновок керівництва ПП «Сократ» був схожим з думками багатьох українських аграріїв: «Фантастично, настільки цей дискатор здатен добре подрібнювати грудку, рівномірно перемішувати землю з пожнивними рештками та вирівнювати поля». Жодної фантастики, це вже давно працює, перший Carrier (теж, до речі, модель 820) був завезений в Україну в 2006 році та досі обробив 50 тис. га.
 
Заглибитись на 5 см
На запорізьких грунтах «Сократа» протягом осені-2012 та весни-2013 шведський дискатор обробив 6,5 тис. га. На втіху агроному, груддя не вивертав, на глибину 4–6 см готував грунт під посів озимих культур після озимої пшениці та соняшнику. Середня глибина обробітку 5 см - це саме та глибина, в якій зосереджені аеробні види бактерій, що сприяють швидкому перегниванню соломи, та куди буде висіяне насіння. Закономірно, що дедалі більше аграріїв розуміють важливість поверхневого обробітку грунту.
 
Для якісного проростання насіння структура землі повинна бути рівномірно подрібненою та достатньо щільною. Carrier - один із небагатьох культиваторів, першочергове призначення якого полягає в обробітку ґрунту саме на невелику глибину, до 10 см. За роки експлуатації по всьому світі Carrier добре зарекомендував себе під час обробітку грунту після оранки, глибокого розпушення чи по будь-яких пожнивних рештках (окрім високоврожайної кукурудзи).
 
Якісне посівне ложе
Carrier задає посівам чудовий фундамент, в прямому розумінні. Шведський грунтообробний агрегат здатен чітко обробляти на задану глибину, починаючи від 3 см. Після інших дискових борін таких результатів, як правило, неможливо досягти, оскільки більшість подібних знарядь якісно обробляють, якщо обробіток глибше 6-7 см, але це зумовлює утворення невирівняного насіннєвого ложа, перевитрату палива, погіршення умов для рівномірного проростання насіння культур.
 
У ПП «Сократ» не досліджували, наскільки Carrier впливає на врожайність (але взагалі цікава тема), однак там впевнені, що застосування дискатора на невеликій глибині дає хороший поштовх для розвитку рослин. «Після застосування Carrier ми почали отримувати дружні сходи, чого не було під час дискування вітчизняними дисковими боронами», - говорить Сократ Параскєвов.
 
Крім якісної підготовки насіннєвого ложа, від застосування дискатора виявляється ще один ефект: неглибокий обробіток грунту провокує більш активне проростання насіння падалиці і бур’янів. Подальше використання препаратів на основі гліфосату усуне проблему забур’яненості на триваліший час.
 
Секрети якісного дискування
Carrier має кілька технічних впроваджень, які дозволяють бути тим, ким він є, тобто найкращим у своєму сегменті. Фірмовою рисою всіх моделей Carrier є висока швидкість роботи - 13–15 км/год. Саме висока швидкість є однією з найважливіших передумов якісного обробітку грунту дисковим культиватором Carrier, невеликий діаметр 450 мм дисків конічної форми, працюють по принципу фрези, формуючи дрібногрудочкувату структуру ґрунту.
 
altЩоб машина витримувала задану глибину обробітку на вказаній швидкості, інженери Vaderstad Verken забезпечили високий тиск на кожен диск, навантження сягає 115–125 кг, що удвоє-вчетверо перевищує показники аналогічних машин інших виробників. Сила тиску збільшується, зокрема, завдяки передачі частини ваги трактора на культиватор. Як наслідок, Carrier однаково добре подрібнює та заробляє в ґрунт дуже широкий спектр пожнивних решток.
 
Коток - ще один козир та невід’ємна частина дискатора Carrier. Завдяки йому грудочки додатково подрібнюються, оброблений шар грунту ущільнюється, що запобігає непродуктивним втратам вологи. Обробіток ґрунту одночасно з коткуванням економить кошти на проведення додаткової операції після культивації та робить насіннєве ложе більш вологонасиченим. Тривалий експлуатаційний період котків забезпечується оригінальним рішенням - розміщення підшипників у спеціальних гумових сайленблоках. Котки здатні працювати в різних умовах, оскільки обладнані чистиками, що запобігають налипанню грунту.
 
Штригельна борона, що йде як додаткова опція, використовується для рівномірного розподілення скупчень пожнивних решток перед дисками.
 
Вона складається з подвійного ряду штригельних зубців товщиною 12 мм. Довжина зуба становить 500 мм, що сприяє великій пропускній здатності значної клькості рослинних решток, а отже, не забивається. Це особливо важливо при мінімальній технології обробітку грунту.
 
Міцніший від граніту
Напевне, багато хто з читачів цієї публікації бачили відео реального тестування прототипів техніки Vaderstad в гранітних кар’єрах Швеції - це незабутньо. Швидкість трактора, на око, кілометрів 15, робочі органи агрегатів різко змінюють висоту кожної миті і незрозуміло, чи той, порскаючий в різні боки гравій, не є продуктом виготовлених за шведською технологією дисків. Звичайно, що після такого тестування Carrier, окрім категорично якісного обробітку грунту, так само категорично міцний. Стійкість до пошкоджень зумовлена кількома техніко-технологічними рішеннями. Одне з них - це гумові амортизатори на стійках, що сприймають на себе удари об перешкоди на полі (це високо цінують на півдні України, де землю і камінь інколи неможливо відрізнити одне від одного). Кожна зі стійок витримує вертикальний та бічний удари із зусиллям до 2 т. При зіткненні з камінням диск не лопне та не зігнеться, адже має безпрецедентну для сільського господарства міцність сталі 55 одиниць по Роквеллу (за стандартної величини 47–48 на іншій техніці) та товщину 5 мм. Таким чином, зносостійкість дисків, що встановлені на техніці Vaderstad, є значно кращою в порівнянні з відомими світовими аналогами.
 
Висока частота розміщення дисків (відстань між кожним диском 12,5 см) та їх малий діаметр (45 см) зумовлює високий ступінь подрібнення грудок та пожнивних решток.
 
Культивація і сівба за один прохід
Поверхня полів ПП «Сократ» відрізняються від сусідських. Дрібногрудочкувата структура грунту по всьому полю та рівномірне змішування землі та пожнивних решток - це дійсно фірмовий почерк Vaderstad Carrier. Здавалося б, ідеалу досягнуто. Але ж досконалості немає меж. У нашому випадку, наступний крок до досконалості реалізується в одночасній, разом з культивуванням, сівбі дрібнонасіннєвих культур та сидератів. Для цього Vaderstad пропонує додатковий навісний модуль BioDrill - бункер місткістю 360 л, дозуючий пристрій та пневматична система розподілу насіння. На початку вересня в ПП «Сократ» збиралися тестувати BioDrill і в цілому налаштовані придбати такий модуль. Оскільки за 145 тис. грн господарство отримує можливість сіяти дрібнонасіннєві культури безпосередньо під час обробітку грунту. Годі говорити, наскільки ця опція може бути корисною (зменшує кількість проходів техніки по полю, висіває насіння у щойно оброблений, вологий грунт) для кожного, хто працює із сидератами чи озимим ріпаком.
 
Досвід експлуатації

alt

У процесі експлуатації Carrier в господастві зіштовхнулися з двома проблемами: вихід з ладу стійок та значна відстань від сервісного центру, що розташований в Харкові (близько 400 км). З часом обидві проблеми навчилися вирішувати: трубчасті стійки замінювали на модернізовані заводом литі стійки (саме в такій комплектації дискатори Carrier зараз постачаються на ринок України). Дальність складу була компенсована швидкістю реакції менеджерів з продажу техніки ТОВ «Ведерстад». При першому виклику запчастини приходили та встановлювалися на перший-другий день після сигналу.
 
В той же час, диски Carrier навіть після 6,5 тис. га на південних чорноземах ще цілком придатні до експлуатації.
 
Крізь терни до зірок
Попри вкрай складні природно-кліматичні та економічні умови, в господарстві мають намір придбати ще один Carrier. В «Сократі» понад усе прагнуть зменшити час підготовки грунту та мати підстраховку на випадок виходу з ладу одного з агрегатів. На питання, де господарство, на полях якого випадає близько 200 мм опадів на рік, знаходить гроші на купівлю одного з найдорожчих грунтообробних агрегатів, С. Параскєвов відповів просто: «Беремо кредит, гасимо, потім знову беремо… На заробітну плату працівникам та розвиток залишається. Цього достатньо, щоб рухатися вперед, оскільки отримуємо кращі результати».
 
Греки славляться мудрістю. Сократ Сергійович Параскєвов розуміє: необхідною передумовою розвитку є високоефективна техніка. «Мій сусід-фермер теж Carrier придбав, за моєю рекомендацією. - говорить С. Параскєвов. - Потім каже мені: ти мене в борги загнав! Але ж важливо інше: як швидко ти їх зможеш віддати, тобто наскільки ефективною є техніка, яку ти купуєш».
 
Carrier ефективний. Чого варта лише пряма економія коштів на паливі від його застосування. До речі, в «Сократі» на 1 га агрегатований з Carrier трактор New Holland витрачає 3,5–4 л/га.
 
Парадоксально, що про прямі економічні вигоди аграрії згадують в третю чи четверту чергу. Набагато важливішими є якість обробітку та надійність агрегату - ці характеристики бачать всі, і, одного разу купивши Carrier, виводять його на технічну передову битви за врожай.

Коментар власника
 
altСократ ПАРАСКЄВОВдиректор ПП «Сократ»
- По якості обробітку кращого дискатора немає. Культивар не вивертає грудку, сіяти можна вже після першого обробітку грунту. Якщо в цьому році буде ціна на зернові та соняшник - я б ще один придбав. Старі грунтобробні агрегати продам.

 

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.