agro business 160 160

Передові агрегати і технічні тренди

/ Механізація АПК / Вівторок, 05 листопада 2013 12:58
Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для "АС"
У Німеччині на заводі Amazone BBG «Агробізнес Сьогодні» побачив, як виробляють причепні ґрунтообробні і обприскувальні агрегати. А на випробувальному полігоні під Лейпцигом ми спостерігали у польових умовах за деякими новинками, які показував і обкатував цей машиновиробник напередодні технічного бієнале AGRІTECHNІCA-2013.

 

«Це для Данії. Завтра вони туди поїдуть»,- каже Андре Якобі, керівник відділу продажу заводу BBG, показуючи на завантажену автомобільну платформу. На ній ретельно закріплюються робітниками два причіпних обприскувачі марки UG. Ми стоїмо на прохідній заводу AMAZONE BBG під Лейпцигом у Німеччині.
 
altГрупа журналістів із 25 країн відвідала 20 серпня підприємство з виробництва сільгосптехніки, а потім подивилися роботу різних машин на дослідницькому полі. Співвласник сімейної компанії, генеральний директор AMAZONEN-WERKE Крістіан Драйєр, розповів нам про сучасний стан справ на підприємстві. На загал цього року продажі AMAZONE перетинають рубіж € 500 млн. Рік ще не закінчився, але вже зараз зрозуміло, що очікуване підвищення обороту більш ніж на 15-20 % порівняно з попереднім роком виглядає переконливо й значно перевищує середній рівень зростання по машинобудівній галузі Євросоюзу. З нами поспілкувався також пан Клаус Драйєр. Він почав свою діяльність як директор компанії Amazone ще 1958 року. Саме він послідовно вибудував потужну мережу збуту й експорту, яка нині дає такі переконливі результати.
 
Також була цікавою й супутня культурна програма. Зокрема, у Лейпцигу (до речі, місті-побратимі Києва) ми відвідали пивницю Ауербаха. Тут, згідно з відомим твором Гете, міркував над життям філософ і винахідник доктор Фауст.
 
Після соцтабору - розвинутий капіталізм
Перед входом у цехи заводу BBG тягнуться стелажі з запчастинами. Якийсь запас основних деталей розташований просто неба. Клімат у Німеччині - не цукор, але для надійних і витривалих вузлів та механізмів це байдуже. Бо у подальшій роботі їм доводиться стикатися ще й не з таким агресивним середовищем, як дощ і вітер. Але є, звісно, тут також новий критий склад-павільйон площею 2000 кв. м і місткістю 6000 місць (європіддонів). Втім, у павільйоні чи на стелажах техніка AMAZONE не залежується - вона тут робиться стовідсотково під замовлення й розходиться по агропідприємствах, мов свіжі булочки.
 
Отже, розглядаємо цехи з виробництва ґрунтообробних знарядь AMAZONE BBG. Це підприємство до 1990 року було державним і називалося «Лейпцизький завод ґрунтообробних знарядь», бо тоді, як відомо, Лейпциг входив у соціалістичний табір разом зі східною частиною Німеччини. Однак завод у Лейпцизі діяв задовго до виникнення соцтабору: тут почали робити аграрну техніку ще 150 років тому. Ну, а група компаній AMAZONE придбала BBG вже 1998 року, після кількох попередників. Тепер тут усе працює, мов годинник. Звісно, довелося багато чого переобладнати. Завод BBG постійно модернізується. Сюди власники компанії брати Крістіан і Юстус Драйєри вклали загалом € 6,5 млн а найбільшою одноразовою інвестицією, що сягала близько € 4 млн стало будівництво тут у 2012 році фарбувальної лінії.
 

alt

Нам показує усе це Йорг  Поллекс, директор заводу AMAZONE BBG та Йенс Майснер, керівник відділу продажів до наступного ряду країн: Україна, Білорусія, Балтійські країни, Молдова, Румунія, Болгарія, який вільно володіє російською мовою. На AMAZONE вільно спілкуються з гостями англійською, французькою, іспанською і навіть китайською. Видно, що це - експортно орієнтована компанія: за межі Німеччини йде більше 80 % її продукції. Та й засновник її AMAZONE Генріх Драйєр, починаючи діяльність у 1883 році, вже тоді орієнтувався на експорт.
 
Нині під Лейпцигом виготовляються культиватори Catros, Cenіus і Centaur - якісні багатофункціональні знаряддя для ґрунтообробітку. Роблять також з різноманітним оснащенням причіпні обприскувачі UG Specіal і UG Super.
 
Проходимо цехами. Усюди - дисципліна, порядок, чіткість операцій. Тут зварюють раму, там - прилаштовують робочі органи, тут - фарбують, занурюючи деталі у ванну з фарбою. Людей небагато. Підходимо, розпитуємо. Робітники, працюючи у цехах над будь-яким вузлом, вже від початкової стадії складання знають не лише свої функції, а й для кого його роблять і куди поїде агрегат: в Австралію, приміром, чи Францію. Ця інформація міститься у супутній документації. Від замовлення до отримання будь-якої машини проходить, залежно від сезону й відстані експорту, від одного до трьох тижнів.
 
Нові сезони від AMAZONE
За два місяці усі журнали писатимуть про інновації у галузі агромашинобудування - бо у листопаді відбудеться виставка AGRІTECHNІCA-2013. Але AMAZONE випередила багатьох: показала і обкатала свої новинки, так би мовити, на випередження конкурентів. У всіх групах техніки компанія приготувала до технічного бієнале цікавинки, і деякі з них цілком тягнуть на сенсацію. Їх представляли публіці керівник відділу продукт-менеджменту Штефан Кіфер та Крістофер Лауманн, голова відділу підтримки продажів. Причому зробили це амазонці у кращих традиціях шоу-маркетингу: у вигляді жвавого діалогу, з жартами і показом слайдів на плазмових панелях. Це нагадувало вернісаж мод. Зрештою, недаремно: саме AMAZONE є законодавцем багатьох останніх європейських тенденцій і трендів у сфері агромашинобудування.
 
altБагато хто з гостей здивовано підстрибнув, коли перед гостями Дня поля трактор вивіз оборотного плуга Cayron 200. У лінійці ґрунтообробних знарядь AMAZONE якийсь час були відсутні ці традиційні знаряддя роботи на землі. Хоча саме з них починалося сільгоспмашинобудування на заводі BBG ще у XIX ст., коли наш земляк - граф Бобринський у 1857р. замовив виробництво 120 плугів, що дало в той час значний імпульс для розвитку компанії. Тепер знову плуг повертається у прайс-аркуш виробника: навісний п’яти- або шестикорпусний Cayron 200 призначений для роботи із тракторами потужністю до 240 к. с. Дехто з українських механізаторів ще пам’ятає добротний плуг  B501, який випускався у НДР під радянський трактор K 700. Так-от: його робили саме тут, на заводі BBG. І AMAZONE, схоже, не збирається відрікатися від позитивного досвіду попередників.
 
А чи актуальний наразі плуг взагалі як знаряддя праці? Чи не застарів у принципі? Наскільки широко в Німеччині застосовують безплужні системи - ноу-тіл, міні-тіл? Для «Агробізнесу Сьогодні» роз’яснення дав начальник експортного відділу Д-р Свен Дутсі: «Якщо взяти Європу, й зокрема Україну, звісно, ми бачимо всюди цей тренд - застосування мульчованого посіву. Ноу-тілом, міні-тілом хочуть займатися багато хто. Але є зони, де прямій посів ніколи не застосовувався й не може застосовуватися. І в сільськогосподарському відношенні бувають ситуації й умови, коли обійтися без плуга неможливо. Наприклад, є такі бур’яни, проти яких ще не придумані засоби захисту рослин. А плуг підриває їхнє коріння. А взагалі потрібно оцінювати конкретне поле й конкретну ситуацію: сонце, воду, ґрунт, клімат і оброблювані культури».
 
Не могла не зацікавити нас легка, порівняно недорога сівалка AD- P Specіal, розроблена для господарств середнього розміру. Її можна агрегатувати і з ротаційними боронами інших виробників, що важливо для українських господарств, де техніка найчастіше дуже різноманітна. Місткість її насіннєвого бункера становить 750 л. Є новинки й більші розміром. Сівалка Cayena, скажімо, має великий і вузький бункер для насіння: він уміщає 3600 л та виглядає дуже компактно. Її довжина становить усього 6,7 м, транспортна ширина - 2,9 м. Відрізняється чудовою маневреністю.
 
altНа полі під Лейпцигом демонструвався й причіпний посівний комплекс Cіrrus 03-C із системою Sіngle-Shoot для чіткого дозування добрив у посівні ряди. Новинкою виявилася, зокрема, така його деталь, як дишло, що висувається телескопічно й налаштовується індивідуально до будь-якого трактора й різної ширини колії, що теж актуально для українських умов.
 
Співробітництво компаній AMAZONE та іншого німецького підприємства Vogelsang привело до появи спеціальної адаптера SynCult - додатка до культиватора Catros. Він дозволяє закладати рідкий тваринний гній при одночасній операції внесення добрив і обробітку ґрунту. Безпосереднє закладення рідкого гною під час боронування дає агрономічні переваги щодо ефективності поживних речовин. Ну, а самі дискові борони Catros вже працюють в Україні.
 
Далі Д-р Свен Дутсі показав нам новий самохідний обприскувач Pantera 4502 із номінальним обсягом бака 4500 л (а реально він навіть більший: 4800 л). На ньому встановлений мотор Deutz потужністю 218 к. с., що має 10 % додаткової потужності й сприяє додатковому резерву потужності при роботі на схилах і у важких умовах. Його припустима швидкість руху сягає 50 км/год., а кабіна не лише комфортабельна, а й виглядає напрочуд вишукано і стильно, ніби це не польова машина, а представницький лімузин. До числа найбільш помітних машин, яких ми побачили на дослідницькому полі, віднесемо й причіпний обприскувач UX 11200 з обсягом бака 12000 л. У принципі, він уже кілька років випускається серійно, хоча в Україні таких поки ще обмаль.
 
Всім відомо, що AMAZONE є передовим виробником розкидачів мінеральних речовин у Європі й світі. Таким, що задає моду у царині удобрювальної техніки. Це триває теж здавна, а саме з 1915 року, відколи Генріх Драйєр запатентував перший такий агрегат, і на сьогодні вже продано 1 000 000 розкидачів цієї компанії. Інноваційною розробкою є новий начіпний удобрювач ZA-TS. На останніх його моделях ми побачили багато нових зручних опцій: наявність суперточних ваг, інтегрованого пристрою для розподілу добрив на межах, GPS-навігатора. Усе це уможливлює точну, як в аптеці, роботу цього агрегату з дорогоцінними препаратами для рослин. Навіть на горбах і схилах, де працювати найскладніше.
 
altТакож почули ми в Німеччині й про те, що в липні 2013р. компанія стала повним власником заводу «Євротехніка» у Самарі, де виробляються тепер сільгоспмашини під брендом AMAZONE. Перші кроки співпраці з заводом «Євротехніка» компанія AMAZONE почала в середині 90-х років. За останні роки при активній участі спеціалістів компанії AMAZONE проведена інноваційна модернізація виробництва. В даний час завод «Євротехніка» виробляє загалом 54 найменувань сільськогосподарських машин для посіву зернових і технічних культур, ґрунтообробних агрегатів, розкидачів мінеральних добрив, причіпних оприскувачів, техніки для посадки і збирання картоплі. Серед низки сільськогосподарських машин, які завод «Євротехніка» поставляє в Україну, найбільшим попитом користується механічна сівалка з одночасним внесенням мінеральних добрив D9 6000-TC.
 
При робочій ширині 6 м., транспортна ширина складає 2,4м., а наявність дискових сошників RoTeC+ дає можливість виконувати якісний рядовий посів зі швидкістю агрегату - до 18км./год.
 
Доктору Фаусту й не снилося
AMAZONE вміє не тільки цікаво подати відомі речі, але й здивувати навіть таку досвідчену публіку, як агротехнічні журналісти. Певною сенсацією став показ агрегата XTill для обробітку ґрунту за системою стріп-тіл, тобто смугами. Таке смугове землеробство, як ми знаємо, американська технологія. На запитання «Агробізнесу Сьогодні» Д-р Свен Дутсі пояснює: «Перші машини на полях Німеччини, що працюють смугово, ми побачили у 2003-2004 роках. Тоді самі фермери їх почали виготовляти, переобладнуючи особисті старі агрегати. Ну, а нині є вже приблизно 30-40 фермерів, які застосовують стріп-тіл». XTill має досить високу тягову потребу й підходить далеко не для кожної місцевості. AMAZONE збирається застосовувати цей агрегат у комбінації із сівалкою Cіrrus.
 
altПобачили ми й техніку завтрашнього дня - робота BoniRob. Його розробляли спеціалісти AMAZONE разом з університетом Оснабрюка і відомою компанією Robert Bosch. Польовий робот BonіRob працює за допомогою спеціальних камер і датчиків, має самостійну систему навігації, може визначати GPS-координати окремих рослин, складати технологічні карти проведених робіт набагато швидше й ефективніше, ніж спроможна людина. Цей робот замінюватиме, по суті, лінійного агронома: збирає усю необхідну інформацію про рослини, ґрунти, бур’янів, шкідників та відправляє її головному агрономові для прийняття рішення. Інколи BonіRob може приймати рішення й сам: наприклад, щодо механічного регулювання чисельності моркви на одиницю площі. Так і уявляєш: загони роботів самостійно працюють на ланах, удобрюють рослини й борються із бур’янами та шкідниками, прополюють овочі… Цей фантастичний винахід, мабуть, ввижався ще докторові Фаусту у XVII ст. і от зараз він знайшов матеріальне інженерне втілення.
 
Населення світу зростає. Колись соціологи пророкували людству смерть від голоду. Аж ні. Про гербіциди, ґрунти, добрива ми знаємо сьогодні більше, ніж якихось 10 років тому. Зростає урожайність і меншає проблем для хліборобів. І не в останню чергу - завдяки інноваціям і чудовій якості новітніх агромашин. Таких, які ми оце побачили влітку під Лейпцигом.

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.