Вибір сошника

/ Механізація АПК / Вівторок, 19 листопада 2013 12:08
altІван МОРОЗОВдоктор техн. наук, професор
Микола МАКАРЕНКОдоцент
Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка
Великий вибір конструкції робочих органів сівалок обумовлений різними агротехнічними цілями, різноманіттям ґрунтів і рослин, що культивуються фермером. Але мета завжди одна - максимальне забезпечення якісного посіву.

 

Урожай залежить від того, як розвивається посіяна культура, і які умови зростання складаються на кожному конкретному полі протягом усього періоду вегетації. Очевидно, що найбільший урожай можна отримати тоді, коли кількість рослин буде розміщена на площі так, що кожна з них забезпечуватиметься вдосталь водою і поживними речовинами, і в той же час не залишиться невикористана площа.
 
Таким чином, у системі агротехнічних заходів вирощування зернових культур посів займає провідне місце. При цьому реалізується головна мета - закласти основу для оптимального використання потенційної урожайності сорту в конкретних ґрунтово-кліматичних умовах шляхом заданого і рівномірного розподілу числа рослин на одиницю площі для створення однакових умов розвитку.
 
Фактори якості висіву
Величина і форма площі живлення регулюється нормою висіву і способом розміщення насіння. Тому якість висіву (ширина міжрядь, якість підготовки ложа для насіння, закладення насіння, вплив робочих органів сівалок на фізико-хімічний склад і властивості ґрунту тощо) має велике значення в отриманні високих і стійких урожаїв. Внаслідок нерівномірності посіву багато рослин виявляються в умовах жорстокої конкуренції із ранніх етапів розвитку. Це призводить до зниження польової схожості насіння, а, отже, і до зменшення урожайності.
 
Оптимальна густота рослин, площа живлення і її форма для зернових культур створюються лише під час сівби, адже при їхньому вирощуванні відсутні операції міжрядної обробки і проріджування сходів, які супроводжуються зменшенням кількості рослин на засіяному полі. Тому основним розрахунковим параметром сівби зернових культур є розрахунок норми висіву насіння.
 
Норма висіву насіння визначається агротехнічними вимогами до сівби для різних культур у різних кліматичних зонах відповідно до способу сівби і задається здебільшого в кілограмах або штуках на гектар.
 
Основними факторами, які визначають норму висіву насіння, є: вид рослин, кліматичні особливості зони вирощування культури, стан ґрунту і погодні умови, родючість ґрунту, якість насіння, мета вирощування культури, спосіб сівби, глибина закладення насіння, розподіл насіння за площею, час сівби, інтенсивність кущення, забур’яненість поля, наявність шкідників і хвороб.
 
Очевидно, що навіть для одного виду рослин норма висіву не є сталою величиною, а змінюється у широких межах.
 
Якісний посів повинен забезпечити найбільш сприятливі умови для проростання насіння і подальшого розвитку рослин, що сприяє збільшенню польової схожості і врожайності сільськогосподарських культур. Забезпечення високої схожості насіння - це не тільки оптимальна витрата посівного матеріалу, це також боротьба за здорові, рівні і сильні рослини, які виростають з даного насіння.
 
Оптимальні умови росту рослин створюються при правильному визначенні термінів посіву, норми висіву, площі живлення рослин і технології закладення насіння в ґрунт.
 
Закладення насіння у ґрунт є завершальною стадією посіву, при якій відбувається безпосередня дія на ґрунт - середовище знаходження насіння з метою змінити його властивості і тим самим створити умови для проростання насіння. Виконання цих умов повинні забезпечити посівні машини.
 
Різновиди сівалок
Аналіз ринку посівних машин вказує, що їх розвиток відбувається у напрямі підвищення продуктивності техніки, підвищення якості посіву, надійності техніки і стабільності виконання технологічного процесу. Створення універсальних сівалок і комбінованих агрегатів, а також посівних комплексів є одним з напрямів удосконалення машин для посіву сільськогосподарських культур.
 
altВідомо, що процес посіву складається з двох основних операцій - рівномірної подачі насіння з насіннєвого ящика до сошників, а також підготовки борозен, укладання у них насіння і подальшого закладення вологим ґрунтом на однакову глибину.
 
При цьому повинні бути виконані наступні основні вимоги: висів заданої кількості насіння на одиницю площі поля; рівномірний розподіл їх за площею поля; закладення на певну глибину. Дотримання вказаних агротехнічних вимог дозволить підвищити якість посіву і отримати високий урожай.
 
При широкій різноманітності пропонованих ринком посівних машин за компонуванням робочих органів їх можна розділити на моноблочні, роздільно-агрегатні і секційні.
 
Моноблочні сівалки обладнані загальною рамою, на якій змонтовані всі робочі органи. Ця група сівалок забезпечена одним або кількома бункерами, з яких насіння надходить відразу в декілька висівних апаратів і далі по насіннєпроводах у сошники.
 
До цієї групи входять сівалки виробництва країн СНД - типу СЗ-3,6, СЗ-5,4, СЗС-2,1, СЗС-6, СЗС-12, СЗД-2,1, ЛДС-6, СТС-2,1. Із зарубіжних зразків моноблочних сівалок можна виділити наступні агрегати: Amazone D9–60, D9–120, Gaspardo MOD M. Ці машини, на відміну від аналогів з ближнього зарубіжжя, вирізняє застосування сучасних матеріалів і швидке переведення із робочого положення у транспортне, а також висока надійність і продуктивність.
 
Недоліками сівалок цієї групи є значна матеріалоємність на 1 м ширини захвату, висока нерівномірність висіву при малих нормах і підвищений тяговий опір.
 
Роздільно-агрегатні сівалки складаються з окремих блоків, сполучених у єдиний агрегат. Такі сівалки мають бункер великого об’єму, змонтований на тракторі або спеціальному візку-блоці, а також сам посівний блок. На бункері закріплено один або два висівні апарати (дозатори), з'єднаних центральними трубопроводами з одним або двома розподільниками потоків, змонтованих на рамі посівного блоку. Розподільники сполучені насіннєпроводами з сошниками, закріпленими на посівному блоці. З бункера насіння надходить у дозатор, а від нього - в центральний насіннєпровід, до розподільників і в сошники. По такій схемі виконані, наприклад, сівалки виробництва країн ближнього зарубіжжя - СЗС-8, СЗС-14, агрегат ППА-5,4, ППА-7,2, СПН-8, а також агрегати провідних зарубіжних виробників - Gaspardo Pe, Venta TI, Flexicoil, John Deere 750a, Rabe Werk Turbodrill, Amazone Cirrus, Polymat W, Accord Pneumatic і ін.
 
До недоліків цих сівалок можна віднести високу нерівномірність висіву при малій нормі висіву, підвищений ступінь пошкодження насіння при транспортуванні повітряним потоком, а також винесення вологи з ґрунту повітряним потоком із зони залягання насіння.
 
Секційні сівалки складаються з окремих посівних секцій, приєднаних до рами. Кожна секція забезпечена бункером, висівним апаратом, механізмом приводу, сошником, опорними колесами, котками і загортачами. Переміщенням секцій по рамі можна змінювати ширину міжрядь. Таке компонування характерне для спеціальних сівалок.
 
altРазом із традиційними посівними машинами для орних фонів все більше розповсюдження знаходять ґрунтообробно-посівні агрегати, які використовуються в основному для висіву насіння зернових і зернобобових культур при «мінімальній» або «нульовій» технологіях обробітку ґрунту. Як правило, такі комплекси складаються з двох самостійних систем - ґрунтообробної і висівної. Ґрунтообробна система є самостійним багатофункціональним комбінованим знаряддям, призначеним для дрібного обробітку ґрунту. Висівна система, як правило, виконана з використанням системи пневматичного висіву насіння і туків.
 
Подальше вдосконалення таких комплексів ведеться у напрямах підвищення рівномірності розподілу насіння і туків між сошниками; забезпечення заданої точності їх висіву по глибині; збільшення місткості ємкостей для насіння і туків та забезпечення можливості швидкого переведення широкозахватних комплексів в положення для дальнього транспортування і назад в робоче.
 
Ученими постійно ведеться робота з удосконалення конструкції робочих органів сівалок і виконання ними технологічного процесу, обґрунтуванню їх конструктивних і технологічних параметрів на основі результатів лабораторних і польових досліджень з метою забезпечення якісного посіву, а також розглядаються можливості застосування розроблених конструкцій в посівних комплексах, де технологічний процес висіву має свої певні особливості.
 
Незалежно від типу посівних машин загальною тенденцією їх удосконалення є підвищення якісних показників посіву. Досягається це ретельним підбором типу і параметрів робочих органів (сошників) для кожної конкретної ґрунтово-кліматичної зони.
 
Для забезпечення найбільш сприятливих умов проростання насіння їх потрібно укладати сошником у борозну з ущільненим дном і закривати зверху рихлим ґрунтом. Ущільнення дна борозни забезпечує надходження вологи і живильних речовин до насіння і, отже, збільшує їх схожість. Рихлий верхній шар над насінням у борозні не дозволяє волозі випаровуватися і, разом з тим, забезпечує приток повітря до насіння, що також сприятливо позначається на їх проростанні. Ущільнення дна борозни особливо необхідне для посушливих районів.
 
Рівномірний розподіл насіння за площею живлення, а також рівномірне їх закладання на однакову глибину залежить від конструкції сошника як завершальної ланки всієї системи робочих органів посівної машини.
 
Вимоги до сошників
Вимоги до висівних сошників постійно зростають: оптимальна рівномірна глибина посіву, хороше накочення, висів без закупорки робочих органів органічними залишками - і це все при швидкості близько 20 км/год.
 
Відомо, що будь-який вплив на ґрунт, у тому числі і посів - це насамперед засіб зміни його параметрів. У такому випадку це передусім зміна щільності посівного шару ґрунту, яка своєю чергою впливає на ввесь комплекс його фізичних умов: водний, повітряний і тепловий режими і, отже, на умови біологічної активності.
 
Якість роботи сошників визначається ступенем виконання ними агротехнічних вимог.
 
Сучасні вимоги до сошників можна сформулювати наступним чином:
 
  • формувати борозну для насіння з ущільненим ложе і шорсткою його поверхнею (при цьому не переміщувати на поверхню вологі нижні шари ґрунту, щоб не висушити його);
  • висіяне насіння повинне рівномірно розподілятися на ущільнене ложе, на площі і в одному заданому горизонтальному шарі;
  • закривати насіння вологим ущільненим в оптимальних межах ґрунтом.
 
При русі сошника в ґрунті формується певний профіль борозни:
 
  • відкидається або заклинюється вглиб ґрунт;
  • ущільнюється чи ні ложе для насіння;
  • створюється певна шорсткість дна борозни, або вона рівна;
  • сошник стійко рухається або здійснює спливання чи помітні коливання у поздовжньо-вертикальній площині.
 
На перелічені операції в основному впливають форма і параметри лобової поверхні сошника. Особливо значний вплив на технологічний процес надає кут входження у ґрунт, форма і параметри його опорної площини, сила тяжіння. Шорстка поверхня ложа для насіння формується наявністю гребінки на опорній площині і її параметрами. На формування борозни впливає ширина сошника.
 
В Україні, як і в більшості зерносіючих країнах, на зернових сівалках переважно застосовуються дискові і наральникові (анкерні і кілевидні) сошники.
 
Будь-який сошник, виконаний за різною конструктивною схемою, повинен стабільно виконувати наступні функції:
 
  • очищувати посівне ложе від органічних залишків;
  • укладати насіння у посівний горизонт;
  • підтримувати постійну глибину посіву;
  • мати хороше самоочищення;
  • прикривати насіння достатньою кількістю вологого ґрунту;
  • швидко пристосовуватись до змінних ґрунтових умов;
  • мати захист від каменів для безперебійної роботи;
  • забезпечувати оптимальну якість висіву навіть при робочій швидкості до 20 км/год.;
  • мати значний термін використання і низькі експлуатаційні витрати на обслуговування.
 
Щоб врахувати всі можливі умови посіву, виробники сівалок пропонують цілий ряд сошників різних типів: однодисковий, дводисковий, долотовидний або анкерний у різних конструктивних виконаннях.
 
Проаналізуємо переваги і недоліки різних видів сошників, які використовуються на сівалках.
 
Диски, анкери, долота
Однодисковий сошник працює за принципом дискової борони. Він обертається у ґрунті під кутом від 3 до 7 градусів до напряму руху. Це дозволяє під час руху відхиляти пожнивні залишки і верхній шар ґрунту трохи убік. За диском слідує маленький борозник, який утворює посівне ложе. Потім у цю борозну лягає насіння.
 
Деякі виробники сівалок використовують зубчаті диски, щоб поліпшити якість розрізання верхнього шару, майже завжди диски опуклі. Переваги опуклих дисків полягають у тому, що вони вимагають менше місця, відкидають менше ґрунту, а також дозволяють працювати з вужчими міжряддями.
 
Тенденція розвитку таких сошників прямує до збільшення розміру дисків. Вони характеризуються більшою зносостійкістю і плавною роботою. З універсальними сівалками можуть розвивати швидкість до 20 км/год.
 
Перевагами однодискових сошників є хороша придатність для посіву по мульчі, вони вимагають мінімального технічного обслуговування і мають просту конструкцію.
 
До недоліків - виникнення ефекту подвійного ряду (ряди наближаються один до одного) внаслідок зношування навішування. Для вирішення цієї проблеми сошники встановлюються на трубі, яку можна переміщувати під час регулювання.
 
У дводискових сошників розташовані поряд два диски утворюють V-подібне насінне ложе. До канавки, що утворилася, вноситься насіння. Диски прямі і знаходяться під кутом близько 3 градусів по напряму руху.
 
У дводискового сошника чистоту дисків підтримують скребки. У деяких сівалок один диск приблизно на 2,5 см зміщений назад. Таким чином, він йде позаду переднього. Це забезпечує менше зношення дисків і добре очищення з двох сторін. Крім того сошники тонші, їх прохідність зростає.
 
При застосуванні балансирного навішування дводискового сошника для повторення контуру поля він здійснює рух по дузі за допомогою балансирного важеля. В результаті такого руху сошник переміщується безпосередньо з роликом. Таким чином, глибина висіву насіння витримується не зовсім точно.
 
При паралелограмному навішуванні сошника виникає протилежний ефект. Однак з'єднання між вузлом висіву і рамою виконано складніше, і є більше центрів обертання, а, відповідно, точок змащування.
 
З дводисковими сошниками можлива швидкість від 15 до 20 км/год.
 

alt

Позитивною стороною дводискових сошників є хороша придатність для посіву по мульчі, висока якість укладання насіння, центрований рух сошників. Негативною - є більш складна конструкція в порівнянні з однодисковим.
 
Долотовидні сошники спушують навіть сухий, твердий ґрунт і справляються з товстими мульчуючими шарами. Окрім посіву, не проводиться ніякого іншого обробітку ґрунту. Сошник виконаний подібно до лапи культиватора і працює на встановленій глибині. Конструкція дозволяє використовувати високі робочі швидкості і є хорошою альтернативою для великих площ.
 
Плюсом долотовидних сошників є хороша придатність для посіву по мульчі, висока продуктивність, можливість прямого посіву, проста конструкції машини. Недоліки: при використанні машин із рамною конструкцією поверхня поля має бути добре вирівняна.
 
Анкерні сошники є класичними - розрізають ґрунт і формують при цьому посівне ложе. Наконечник сошника, як правило, виконаний з чавуну і його можна легко замінити. Для посіву по мульчі є наконечники особливої форми. У багатьох анкерних сошників можливе переобладнання на стрічковий посів. Для цього випуск насіння розширюється по ширині стрічки.
 
Оскільки сошник часто експлуатується з роторною бороною, це обмежує його швидкість. Виробники рекомендують швидкість 10 км/год.
 
Терміни служби чавунних наконечників дуже високі, їх заміна проста. Закріплення відбувається переважно за допомогою тільки одного болта.
 
Перевагами анкерних сошників є проста вигідна конструкція, можливість використання для стрічкового посіву. Недоліком - посів по мульчі можливий тільки обмежено;
 
Чи можна рекомендувати універсальний сошник для всіх типів ґрунтів? Очевидно, що ні. В Україні є 39 типів ґрунтів, які включають 91 вид, що істотно відрізняються за фізико-механічними властивостями. Для більш ефективного використання сошників доцільно скористатись наступними рекомендаціями щодо застосування серійних і експериментальних робочих органів:
 
  • дискові й анкерні сошники з гострим кутом входження у ґрунт рекомендується застосовувати на щільних ґрунтах із великим питомим опором (4–5)*104 Н/м2 і для висіву насіння із глибоким закладенням (до 0,10 м). Дискові сошники менш вимогливі до підготовки ґрунту, задовільно працюють на забруднених і перезволожених ґрунтах (з вологістю понад 20 %);
  • кільовидні сошники з тупим кутом входження у ґрунт ефективно застосовувати на ґрунтах добре розпушених, з малим питомим опором (2–3)*104 Н/см2 і для насіння, закладення яких згідно з агровимогами допускається на невелику глибину, як правило, до 0,05 м;
  • сошники з прямим кутом входження у ґрунт і з комбінованим наральником рекомендується застосовувати на ґрунтах із середнім питомим опором (3–4)*104 Н/м2 і для насіння із глибиною закладення від 0,04 до 0,08 м. Сошники з такими наральниками забезпечують достатню рівномірність розподілу насіння у ґрунті;
  • анкерно-дискові сошники більш універсальні, можуть працювати на будь-яких ґрунтах, з різним питомим опором і при висіві будь-яких зернових культур із глибиною закладення 0,04–0,08 м;
  • на ерозійно-небезпечних ґрунтах варто застосовувати дискові і наральникові сошники з ущільнювачами-сепараторами поверхневого шару ґрунту, що забезпечить підвищену рівномірність розподілу насіння як по площі, так і глибині.

 

 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.