Універсальна сівалка для швидкої роботи

/ Механізація АПК / П'ятниця, 26 червня 2015 15:21
Ростислав ПАНІЧЕВ, спеціально для "АС"
Недарма ця сівалка називається Rapid. Англійською мовою це означає «швидкий», або «стрімкий». І так воно й є: ця сівалка здатна показувати якісний результат на швидкості 15 км/год. Проте ТОВ «Агротрейд Груп» вирішило придбати її не лише через це. Господарство сіє різні культури, у тому числі й сою. А тому необхідний був такий агрегат, який би міг працювати з різним посівним матеріалом.

 

Вийшло так, що Віталію Біленку, голові господарства, вдалось вигідно продати сою і придбати за ці гроші сівалку для висіву тієї ж сої — Rapid 400C виробництва шведської компанії Vaderstad.
 
На ячменю
Одначе на Київщині, де розташоване господарство, цю культуру починають висівати в кінці квітня. То ж був час випробувати новий агрегат на ярому ячмені.
 
alt alt
 
«Ячменю ми сіємо небагато, — розповідає Віталій Біленко. — Ось цього року ми засіяли лише 53 га, і врожай піде на паї. Більше сіяти його не вигідно, оскільки за ціною він не дуже відрізняється від фуражної пшениці. Хоча на ньому ми отримуємо непоганий результат: торік з гектара збирали по 7 т ячменю».
 
І це навіть при тому, що СЗшкою сіяли. Уже порівнюючи сходи ячменю із тим, що мали торік, Віталій Біленко каже, що це небо і земля. І це стосується не лише дружніх і рівних сходів. Тут ще є й економічна складова.
 
Rapid по оранці
У господарстві віднедавна повернулися від дискування до традиційної оранки. Помітили, що урожайність від цього на всіх культурах тепер значно більша. Але ж лишалася проблема надмірного застосування техніки. Бо для роботи стара сівалка вимагала ще втручання інших сільськогосподарських знарядь.
 
І під час посівної ТОВ «Агротрейд Груп» один трактор спочатку дискував, другий з «лійкою» вносив добрива, а третій ще культивував. За культиватором ішла вже сівалка, а далі вступали у дію котки. Точно, як пише старий підручник з рослинництва. Виходило, що була задіяна на цих роботах практично вся тракторна бригада.
 
alt alt
 
Окрім цього, слід зважити й на те, що аграрії тут не жаліють добрив, забезпечуючи рослини поживними речовинами у нормальному обсязі.
 
«Аби рік не прогуляти й отримати нормальний урожай, при сівбі ячменю ми вносимо на гектар 200 кг карбаміду та ще 100 кг NPK, — пояснює Віталій Біленко. — Звісна річ, добрива та високе навантаження на машино-транспортний парк сильно впливають на малу рентабельність виробництва сільгоспкультур. І ось ми побачили, що з сівалкою Rapid усе зміниться».
 
Ще за пару тижнів до того часу, коли треба було сіяти ячмінь, закрили вологу та заборонували. А тоді вже пустили розкидач добрив, за яким йшла сівалка Rapid 400C.
 
«Разом з цим вона своїми дисками заробила в ґрунт розкиданий по поверхні поля карбамід, — коментує голова господарства. — У бункері ж сівалки також було покладено добриво, яке вона заробляла вже на певну глибину. Таким чином, ми забезпечили рослини достатньою кількістю поживних речовин».
 
За один прохід
Економічність сівалки Rapid 400C полягає у тому, що за один прохід вона виконує одразу декілька технологічних операцій. Завдяки наявним різноманітним знаряддям обробітку ґрунту та унікальним висівним сошникам сівалка Rapid здатна виконувати висів за будь-яких умов. Це дає змогу зменшити кількість технологічних операцій і проходів по полю перед сівбою. Стабільно-високий тиск сошника висіву насіння робить можливим відмінне проникнення їх у ґрунт.
 
alt alt
 
За один раз сівалка виконує культивацію, сівбу, ущільнення ґрунту і розпушування поверхневого шару. При цьому сівалка Rapid 400C здатна здійснювати якісний висів культур у різних умовах і за різних технологій: не лише після оранки, як у господарстві Віталія Біленка, але й по мінімальному обробітку, або за нульовою технологією з безпосередньою сівбою в стерню.
 
Сам же фермер відмічає, що в сівалки є досить зручна функція контролю глибини висіву й оптимального тиску сошників, завдяки чому насіння висівається рівномірно. Йому подобається і те, що тут невелика кількість рухомих частин, а на всіх робочих частинах встановлені спеціальні амортизуючі елементи, завдяки чому сівалка прослужить багато років.
 
Соя
Коли мова заходить за посів сої, то тут дуже важливо підібрати такий агрегат для сівби, який не буде травмувати посівний матеріал. Пневматична сівалка не годиться. Там насіння рухається по насіннєпроводах за допомогою повітря, що подається із високим тиском. На жаль, під час цього процесу соя легко розтріскується, через що схожість її буде вже вкрай низькою.
 
altНатомість сівалка Rapid є механічною. У ній можна змінювати ширину висіву міжряддя кратну 12,5 см, а саме насіння після висівної катушки проходить короткий інтервал до сім’яложа, можна точно бути впевненим, що посівний матеріал не буде травмований.
 
У ТОВ «Агротрейд Груп» цю культуру вважають однією з найприбутковіших. Торік під неї збільшили навіть площі до 600 га.
 
«Цього року ми лишились на тому самому рівні, — розповідає Віталій Біленко. — Спочатку хотіли зупинитися більше на кукурудзі. Але, на жаль, наша сушарка не дозволяє довести її до кондиції, а вологе зерно продавати невигідно. Якщо брати по озимині, то пшениці нам вистачає з головою. А от соя — так у неї рентабельність вище виходить».
 
Аграрій пояснює це тим, що багато треба витратити грошей на добрива і засоби захисту для хорошого результату по пшениці. А от на сою аж стільки не треба. Арифметика агровиробнцтва дуже проста: для пшениці восени потрібно внести 150 кг/га NPK, навесні 200 кг/га сульфату амонію та ще плюс дві підкормки по 100 кг селітри.
 
«На сою ж ми витрачаємо всього лише 120 кг NPK на гектар, трошки ще додаємо мікродобрив і це все», — пояснює він.
 
Бункер
Добре те, що під час сівби чи то сої, чи то ячменю не доводилось простоювати часто, чекаючи, поки дозавантажиться бункер. У Rapid 400C загальний об’єм бункера становить 4200 л.
 
«Ті сівалки, якими ми працювали раніше, мали набагато менший бункер, — каже Віталій. — Але це дуже незручно. Тут треба швиденько відсіятись, а весь час доводиться зупинятися і досипати насіння».
 
alt alt
 
Для одночасного висіву насіння та добрив у сівалці Rapid передбачено спеціальну перегородку. Особливістю її є те, що на відміну від посівної техніки інших виробників, вона тут не фіксована, а рухома. Vaderstad передбачив вісім можливих положень перегородки. Це зручно, наприклад, під час висіву ріпаку: його насіння дрібне і займає мало місця у бункері. Встановлюючи перегородку на потрібне положення, можна засипати в бункер максимальну кількість добрив і вже не зупинятися часто, аби досипати посівний матеріал чи мінеральні добрива.
 
На полі
Виявилось, що сівалка Rapid досить добре себе поводить у полі. В господарстві згадують, що зі старим обладнанням було складніше: якщо на полі є хоч якесь невелике забур’янення, неодмінно треба було пропустити спершу культиватор. Сама сівалка просто би загрузла в бур’янах. «А тут навіть якщо і невеликі сходи бур’янів, то Rapid переб’є їх і відсіється відмінно», — відмічає Віталій Біленко.
 
Однією з переваг сівалки Rapid є її здатність витримувати задану глибину загортання насіння у складних польових умовах. Поле, де в господарстві сіяли сою, характеризувалося аж трьома типами ґрунтів. Тим не менш, високої якості висіву вдалося досягти. Адже кожне прикочуюче колесо сівалки контролює глибину висіву насіння за допомогою спеціального механізму. А завдяки гумовим амортизаторам стійок висівних сошників забезпечуються стабільність і точність глибини висіву насіння навіть на високих швидкостях. Притискне зусилля кожного висівного сошника сівалки Rapid сягає до 130 кг (це за умови пустого бункера), що забезпечує проникнення висівного сошника навіть за несприятливих ґрунтових умов.
 
Не слід боятися, якщо раптом на полі сівалка наштовхнеться на який-небудь камінь чи іншу перепону. Якась інша сівалка, може, й поламалася б при цьому, але у сівалки Rapid кожна стійка має гумову амортизуючу підвіску, що забезпечує вертикальну амплітуду коливання до 125 мм. Під час зіткнень сошників із каменями, перешкодами вони захищають їх від пошкоджень. Самі ж камені вдавлюються у ґрунт диском.
 
До речі, всі диски виготовлені з високоякісної загартованої шведської сталі марки V55, тобто твердістю 55 одиниць за Роквеллом. Вона й забезпечує безвідмовну роботу у важких умовах, зносостійкість та тривалий термін експлуатації.
 
altЯкість висіву насіння
Сівалка Rapid дуже точно та акуратно формує посівне ложе. Диск розрізає канавку, а сошник формує насіннєве ложе, і висіває насіння на задану глибину. Диск має робочий кут атаки 3 градуси, завдяки чому створюються найоптимальніші умови для проростання зерна. Кожне колесо прикочує два насіннєвих рядки, створюючи хороший контакт насіння із ґрунтом, так що додаткового прикочування проводити вже не потрібно.
 
Сівалка Rapid створює достатньо розпушений верхній наднасіннєвий шар ґрунту, щоб забезпечити доступ повітря до зерна та дружну появу сходів. Шар ґрунту, де розміщене насіння, і все, що нижче, залишається у непорушеному стані з формованими капілярами, по яких транспортується волога до насіння.
 
Відстань між рядками, на яку висіває ця сівалка, становить 12,5 см. Таким чином, забезпечується оптимальне розподілення рослин на одиниці площі та зменшується внутрішня конкуренція між ними.
 
Для кращого розвитку і проростання
Під час сівби Rapid 400C одночасно здійснює і внесення добрив на відстані 6,25 см від рослини на встановленій глибині. Фахівці радять добрива загортати на 2-3 см глибше, аніж насіння. Таким чином, забезпечиться оптимальне засвоєння рослинами внесених елементів живлення.
 
За рядом висівних секцій іде ряд прикочуючих коліс, кожен з яких прикочує два рядки насіння і один рядок добрив. Розміщені вони в шаховому порядку. Це означає, що кожне друге колесо зміщене на 190 мм, і кріпляться вони незалежних осях. Таке інженерне рішення збільшує прохідність шляхом зниження тягових зусиль, виключає можливість нагортання і більш рівномірне розподілення пожнивних решток на поверхню.
 
Після прикочуючих коліс розміщена розпушувальна борона, яка мульчує поверхню, запобігаючи випаровуванню вологи з ґрунту та утворенню ґрунтової кірки після сильних дощів.
 
У результаті доброго контакту насіння з ґрунтом створюються сприятливі умови для проростання насіння. Зрештою це і видно по дружніх сходах ячменю на полі господарства ТОВ «Агротрейд Груп».

 

 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.