Найбільша сушарка в Україні

/ Механізація АПК / Понеділок, 16 листопада 2015 16:11
Нещодавно у Жмеринці відкрився потужний елеватор компанії «Агросіті-Інвест», на якому працюватиме абсолютно нова для України сушарка шведського виробництва Tornum. Ця технологія уже була представлена торік на ганноверській виставці Agritechnika-2014. Новинки стосуються не лише розмірів, але й управління, системи аспірації та інших аспектів.

 

Зерносховище у Жмеринці зводили з нуля за 8 місяців, а загальні інвестиції у нього становлять 14 млн USD.
 
«Цей елеватор у нас не перший і ми використовували весь свій досвід будівництва попередніх об’єктів, — сказав під час відкриття генеральний директор «Агросіті-Інвест» Юрій Люшня. — Ми розуміємо ринок наших товаровиробників, розуміємо, наскільки для них важлива кожна секунда під час збирання врожаю. Тому використовували найсучасніші технології, встановили на елеваторі обладнання провідних європейських та американських виробників. Все це дозволить приймати зерно швидко і якісно».
 
При цьому всім зрозуміло, що на елеваторному комплексі сушіння зерна є одним із найважливіших етапів обробки та підготовки його до зберігання. Він визначає якість продукції, впливає на тривалість зберігання зернових. Важливо не просто висушити зерно до певної вологості, ще більш важливо, щоб в процесі сушіння зерно не втратило своїх якісних показників. Для цього процес сушіння має бути рівномірним по всьому об’єму зерна, не повинно бути вогнищ, де температура значно вище допустимої для конкретного виду зерна.
 
Компанія Tornum відома тим, що постійно проводить чисельні дослідження та експерименти з дегідратації зерна, що дозволяє їй розробляти технології сушіння з використанням кращих сучасних технічних рішень. Завдяки цьому підходу можна отримати сухе зерно високої якості швидко без забруднення навколишнього середовища.
 
Як обирали сушарку

Процес сушіння вимагає наявності якісного обладнання, яке, як правило, є найбільш дорогим елементом комплексу. А через це помилка при підборі зерносушарки — її типу, виробника спричинить за собою не тільки додаткові разові фінансові витрати, але й надалі, протягом усього строку її експлуатації позначатиметься додатковими вкладеннями і високою собівартістю кінцевого продукту.
 
Як розповів головний інженер-технолог компанії «Агросіті-Інвест» Роман Лукашенко, уже був досвід використання інших сушарок. На сьогодні в розпорядженні агрохолдингу знаходиться сім елеваторів загальною потужністю близько 300 тис. т, включаючи новий у Жмеринці.
 
«У нас є дві американські сушарки, — коментує Роман Лукашенко. — На жаль, там задекларовано одне, але ми отримали зовсім інші результати. Тому нам прийшлося докласти неабияких зусиль, аби вийти на потрібну потужність».
 
Що ж стосується сушарок фірми Tornum, то на чотирьох елеваторах компанії встановлено обладнання саме цього виробника. Проблем з ним не виникало ніяких, зі слів Романа, заявлена потужність Tornum повністю відповідає реальній. А отже, питання вибору постачальника для нового майданчика для зерносховища не стояло.
 
Велика потужність
Цікавило дещо інше: сушарка мала бути надзвичайно потужною. Бо сам елеватор у Жмеринці — потужний. Загальна його місткість становить 40 тис. т, і при цьому планується робити три обороти.
 
«Технічно ми в змозі перевалити за сезон 120 тис. т зерна, — коментує Роман Лукашенко. — Для цього ми також збудували тут чотири лінії прийому, установили транспортне обладнання потужністю 200 т/год. Окрім цього, ми провели дві лінії відвантаження на залізницю з одночасною подачею 18 вагонів».
 
Перед інженерами компанії Tornum постало цікаве і непросте завдання розробити та сконструювати сушарку для цього зернозаготівельного підприємства. Труднощі посилювались тим, що габарити сушарки чи не найбільші за історію компанії. Бо для більш потужної сушарки потрібна не просто збільшена конструкція. Необхідно дещо пристосувати всю технологію сушіння. Також непросто було змонтувати установку на місці — через її висоту.
 
Проте зведення сушарки пройшло дуже вдало. Урожаї цього року хороші, тож сушарці прийдеться працювати на повну потужність. У разі сушіння кукурудзи з 30 до 15 % її потужність сягає 81 т/год.
 
Нова технологія
Те, що такі сушарки знадобляться дуже скоро, у компанії Tornum зрозуміли вже давно. Урожаї в Україні збільшуються, а відповідних потужностей з сушіння й зберігання у країні немає. Тому, відчуваючи запити клієнтів, компанія розробила спеціальну лінійку великих сушарок. Вперше їх презентували на сільськогосподарській виставці в Ганновері в 2013 році.
 
Зараз Tornum пропонує досить широкий перелік габаритних сушарок, а їхня головна особливість полягає у тому, що вони в два рази дозволяють збільшити пропускну спроможність елеватора — як на етапі приймання врожаю, і в процесі обробки вологого зерна. Клієнт може підібрати сушарку максимально точно до потужності свого виробництва.
 
Нова серія сушарок відрізняється не тільки високими показниками продуктивності. Вражають і фізичні розміри комплексів: ширина досягає 16 м, а висота — 25 м, корисний об’єм становить 545 м³. Такий масштаб дозволяє вважати ці сушарки Tornum найбільшими в своєму сегменті у світі.
 
Сушарки можуть використовуватися для різних типів зернових культур.
 
Екологічність
Оскільки компанія Tornum походить зі Швеції, то разом з високими технологіями вона приносить і європейське ставлення до навколишнього середовища.
 

Усе обладнання розробляється з використанням останніх принципів та методів для мінімізації впливу на навколишнє середовище. Якщо поглянути на витрати за термін служби сушарки, сума всіх рахунків за електроенергію, безумовно, перевищує витрати на інвестиції.
 
Нині собі важко уявити сушильну установку без систем аспірації. Адже особливо при сушінні соняшнику у сушарці будь-якого типу можуть трапитися невеликі займання і вибухи. Усуваються вони зазвичай зливом зерна з аварійних секцій сушарки. Зрештою, нині для запобігання цим небажаним явищам просто встановлюють системи аспірації. На Жмеринському елеваторі сушарку обладнано цикловентиляторами CAC, що одержали назву Clean Air Control Fans, а також сепараторами Centriklon, що використовуються для мінімізації запилення прилеглих районів. Тут застосовано і шумоглушники — це приклад додаткового обладнання сушарки, яке ще більше підвищує її екологічність.
 
Установка обладнана вентилятором для забезпечення максимального потоку повітря з мінімальним шумом. Вбудована система відділення пилу видаляє до 95% пилу та легких домішок. Компактний високопотужний відцентровий сепаратор Centriklon видаляє пил і висівки навіть ефективніше, ніж система Clean Air Control. Відсутність рухомих частин означає мінімальне технічне обслуговування.
 
Система контролю
Цікавою особливістю сушарки Tornum є Intelligent Dryer Control System, тобто інтелектуальна система управління нею. У процесі сушіння найголовніше правильно забезпечити весь ланцюжок виробничого процесу: необхідний відсоток вологості зерна на виході, його якість, мінімізація великих перепадів електроенергії. Якщо один елемент випадає, то це відразу позначається на додаткових виробничих витратах.
 
«Якщо на попередніх моделях на наших елеваторах схеми управління були релейно-контакторними, то тут уже використані останні досягнення техніки, — пояснює Роман Лукашенко. — Інтелектуальні системи управління Tornum включають у себе цілу низку різноманітних датчиків, а усі дані фіксуються комп’ютером».
 
Система IDC дозволяє оптимально налагодити процес сушіння різних видів зерна, починаючи з пшениці і закінчуючи кукурудзою. Адже на елеваторі в Жмеринці планується приймати усі види сільськогосподарських культур. І перемикатися між різними режимами роботи треба буде швидко.
 
Так виглядає процес сушіння з пульта управління
 
 
Система враховує ряд показників: вологість, температуру повітря, тип зерна, зовнішні умови середовища. Тут же за допомогою комп’ютера можна спостерігати в реальному часі, як іде процес сушіння, можна проводити запис показань сушарки, розрахунок реальної вологості у потоці тощо.
 
На основі цих даних IDC моделює найбільш оптимальний варіант сушки для зерна і запускає його в автоматичному режимі, контролюючи при цьому частоту розвантажень у секції екстракції, швидкість. Як результат, скорочується час сушіння та істотно економиться споживання електроенергії й газу.
 
Ефективність системи IDC можна показати на одному прикладі. Якщо у виробництві допущена помилка, і на виході виходить зерно з 13% вологи замість 14%, то додаткові витрати на електроенергію зростуть на 20%, при цьому потужність сушарки знизитися на 16%. Система інтелектуального управління сушаркою від Tornum дозволяє уникнути цих втрат, максимально наблизивши процес виробництва до закладених у програму показниками.
 
Тепер, коли сушарку Tornum запущено в експлуатацію, агрохолдинг «Агросіті-Інвест» повністю готовий до нового врожаю. Очікуються високі об’єми зерна, то ж сушарка не простоюватиме. А що вона працюватиме надійно, сумніватися не приходиться. Це ж шведська якість.

 

 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.