Väderstad — техніка для доброго старту

/ Механізація АПК / Понеділок, 14 серпня 2017 16:03
Минулого року розпочався перший виробничий сезон нового гравця на аграрному ринку — ТОВ «Вест Агро Груп». Починати завжди непросто, тим більше, коли підприємство ставить за стратегічну мету не збільшення площ, а раціональне використання землі та забезпечення максимального виходу продукції з одиниці площі. Зрозуміло, що для досягнення цієї мети потрібна ефективна ґрунтообробна та посівна техніка. «Вест Агро Груп» зробило ставку на сівалку точного висіву Tempo F8 та два культиватори Top Down від шведського виробника Väderstad.

Сьогодні в обробітку «Вест Агро Груп» близько 10 тис. га, на яких вирощується озимі пшениця, ячмінь і ріпак, а також гречка, горох, соя, соняшник і цукрові буряки. Рельєф переважно вирівняний, ґрунти типові для Львівщини: вапняки, глинисті, піщані, чорноземи тощо, середня площа поля становить 70 га.

Сівалка для
українських реалій
У першій половині 2016 року «Вест Агро Груп» придбало Tempo F8 — сівалку точного висіву на 8 рядків із міжряддям 75 см. Чому в свій перший виробничий сезон господарство зупинило свій вибір саме на ній? «Ми придбали Tempo для сівби соняшнику, але після закінчення будівництва елеватора також будемо сіяти нею кукурудзу, — розповідає генеральний директор «Вест Агро Груп» Ігор Зварич. — Обрали Tempo, тому що ця сівалка дуже добре підходить для українських реалій: коли через мінливу погоду потрібно швидко, але якісно відсіятись, щоб отримати результат; або коли механізатор думає тільки про те, як би швидше напрацювати побільше гектарів…Tempo, незалежно від того, який механізатор сидить за кермом, при високих швидкостях дає стабільно високу якість висіву».

Але завдяки чому це стало можливим?
 

Принцип влучного
пострілу
Визначною рисою Tempo є її висівна система PowerShoot. Принцип її роботи простий: з насіннєвого бункера об'ємом 70 л зернини подаються до висівного пристрою, у якому вентилятор підтримує надлишковий тиск. За рахунок цього насіння прикріплюється до отворів насіннєвого диска. Перша особливість — згори висівного пристрою встановлено 3 відсікачі, які відділяють зайве насіння та двійники. Під ними розташована пластина, яка попереджує потрапляння зайвого насіння до висівної трубки. Після відокремлення зайвого матеріалу насіння, прикріплене по одному до кожного отвору на диску, переміщується до висівної трубки, навпроти якої розміщене гумове колесо, розташоване у кришці висівного пристрою. Воно блокує потік повітря через отвори висівного диска — насіння відокремлюється і, пройшовши через датчик, який зчитує інформацію щодо якості та оперативно подає інформацію на пульт управління сівалки в кабіну трактора, потрапляє до короткої висівної трубки. І тут починається найцікавіше: насіння не падає в посівне ложе під дією сили тяжіння — воно буквально вистрілюється у ґрунт (на швидкості 17 м/с) різницею між внутрішнім тиском висівного пристрою і тиску ззовні, а потім одразу притискається м'яким прижимним колесом. Ця система значно зменшує ризик відскакування насіння від висівної трубки, а також мінімізує негативний вплив вібрацій на якість висіву при роботі на високих швидкостях та схилах. Якості висіву сприяє і друга цікава особливість Tempo: розташовані на маятниковій підвісці колеса контролю глибини не штовхаються, а тягнуться, завдяки чому зменшується загальна енерговитрата та вібрація висівних секцій.

Та все це теорія, а як Tempo F8 працює у польових умовах?

Практичний досвід
«Вона напрацювала понад 2000 га — сіяли соняшник з одночасним внесенням NPK або карбаміду в нормі 200 кг/га з середньою швидкістю 15 км/год. Продуктивність за 12-годинну зміну доходила до 80 га, — зазначає головний агроном «Вест Агро Груп» Ігор Максимів. — Tempo F8 працювала в умовах підвищеної (не надлишкової) вологості — сошники не забивалися, вона дуже добре тримає глибину та розподіляє насіння із рівномірним інтервалом — проблем з якістю не було. Кількість двійників і пропусків у межах 3-5% — допустимий показник, на полі це взагалі непомітно».

«Щодо обслуговування, то за 2 тис. га серйозних поломок не було, — каже механізатор «Вест Агро Груп» Іван Вороняк. — Один раз сталася прикрість: різко пішли дощі, і відбулася реакція міндобрив, вони закам’яніли, як наслідок, пошкодили моторчик, що подає добрива з бункера (об'єм 1700 л) на аплікатор. Сервіс зреагував у районі протягом 12 годин — приїхали і поставили новий по гарантії. Також раз поміняли декілька прижимних коліс, і все».

«Загалом ми нею дуже задоволені: одна Tempo F8 робить обсяг роботи, для якого потрібно дві сівалки», — підкреслює Ігор Максимів.

«Tempo F8 дає можливість сіяти швидко і якісно — результатом задоволені, — ділиться генеральний директор «Вест Агро Груп». — Будемо пробувати її на сої: за допомогою точного землеробства сівба вздовж поля із міжряддям 75 см, а потім зі зміщенням відносно висіяних рядків на 37,5 см — внаслідок цього отримаємо посів із міжряддям 37,5 см».

Середня урожайність соняшнику в «Вест Агро Груп» становила 2,8 т/га.

+1 т/га
«У найближчі три сезони ми не плануємо збільшувати площі. Пріоритетним для нас є досягнення максимального виходу продукції з гектара при раціональному використанні земель», — наголошує Ігор Зварич.

Зрозуміло, що досягти цього без якісної підготовки ґрунту неможливо.

«До культиватора Top Down ми почали придивлятись десь усередині минулого року. Тоді зробили дослід на соняшнику. Частину одного поля обробили бороною з дисками діаметром 80 см, а другу — диско-лаповим агрегатом Top Down. Одне поле, однакова технологія, те саме насіння. Результат — на частині поля, обробленій культиватором Top Down, соняшник зібрали з урожайністю на 1 т/га вище, — звертає увагу генеральний директор «Вест Агро Груп». — Разом із тим, на окремих полях попередні господарі тривалий час обробляли ґрунт дисковими боронами на одну й ту ж глибину. Як наслідок, на глибині 5 см утворилася потужна підошва, яку треба було зірвати».
 
Це серйозна проблема для багатьох вітчизняних господарств, адже через утворення підошви в осінньо-зимовий період відбувається погане накопичення вологи, а в весняно-літній — вода не підіймається у верхній горизонт, до коренів рослин. Більше того, в таких умовах корені рослин не проникають углиб ґрунту — розростаються у боки. Як результат, гірше засвоєння поживних речовин, сильний брак вологи влітку, масове вилягання за сильних вітрів…

Для боротьби з цією проблемою влітку 2016 року «Вест Агро Груп» придбали культиватори Top Down 700 з робочою шириною 7 м, а згодом і меншу версію — Top Down 500.

Чотири операції за
один прохід
«Культиваторами Top Down ми працювали на глибину 25 см, зокрема, по зерновій, ріпаковій та соняшниковій стерні. Остання була дуже висока, тому перед обробітком, щоб не пошкодити трактора, пускали котки, а після них працював Top Down, — згадує Ігор Максимів. — За один прохід культиватор виконував кілька операцій».

Подрібнення стерні — головне завдання двох рядів зубчастих дисків, що закріплені на рамі за допомогою індивідуальних стійок, які обладнані гумовими амортизаторами. Діаметр дисків, виготовлених із зносостійкої сталі твердістю 55 одиниць за Роквелом, становить 450 мм, завдяки чому вони ефективніше розрізають, подрібнюють і перемішують рослинні рештки з верхнім шаром ґрунту. Диски мають конічну форму, що дозволяє їм зберігати сталим кут атаки незалежно від глибини та зношення.

Три ряди лап не тільки зруйнували переущільнений шар, залишений дисковими боронами. Працюючи на задану глибину за допомогою гідрокомпенсаторів, які створюють регульоване зусилля до 700 кг, вони перемішали, розпушили, вирівняли ґрунт і підтягнули вологу. Відтак, після сівби насіння опиняється в умовах, сприятливих для проростання та подальшого розвитку.

Після того, як борозни від лап усунули зіркоподібні вирівнювальні диски, зносостійкий сталевий коток SteelRunner закриває вологу, а заразом подрібнює та вдавлює рослинні решки в ґрунт, що пришвидшує їх розкладання.

Практичний досвід
«Остаточний результат покаже комбайн: після збору будемо аналізувати поля, оброблені Top Down, і невеликий відсоток площ, які ми обробили іншою технікою. Але вже зараз на площах, які підготовив культиватор Top Down, бачимо гарний розвиток кореневої системи озимих пшениці та ріпаку», — оцінює головний агроном «Вест Агро Груп». — У Top Down мені подобається надійність і добра якість: після обробітку 4000 га ще не довелося міняти робочі органи, які, до речі, гарно тримають задану глибину та, на відміну від подібної техніки, добре працюють в умовах підвищеної вологості. Щодо продуктивності, то Top Down 500 робив до 50 га за 12 годин, Top Down 700 — до 70 га, а на вологому ґрунті, відповідно, 35-40 га та 55-60 га. Витрата палива коливалась у межах 16-20 л/га, залежно від полів: маємо і такі, які нормально не оброблялися впродовж багатьох років, і тому є підстави сподіватися на подальше зниження витрат на підготовку ґрунту… Загалом культиватор Top Down дозволяє робити такий обробіток ґрунту, який нам потрібен. Ми задоволені цією технікою, наразі нічого іншого не шукаємо».

Ілля ЧОРНИЙ
спеціально для "Агробізнес Сьогодні"

 

 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.