Інтенсивне збирання бульби комбайнами

Інтенсивне збирання бульби комбайнами

/ Механізація АПК / Четвер, 02 липня 2020 12:07

Вирощування у значних масштабах популярної картоплі нині неможливе без продуктивних технологій. Найскладніше тут, мабуть, збирання врожаю коренеплодів. Є спеціальні картоплезбиральні комбайни — не дешеві, але високопродуктивні. Поки що їх виробляють лише зарубіжні машиновиробники. Як обрати зручну машину для копання?

Цього сезону ми побачили, як пропозиція картоплі в Україні збільшувалася навіть у західних регіонах, де її вирощують не так багато. Це зумовлено, серед інших причин, інтенсифікацію її вирощування у фермерських господарствах України, досягнутою за рахунок новітніх засобів механізації.

Всім відомо, що картопля за своїм значенням у харчуванні людства й у світовому виробництві сільгосппродукції поступається лише пшениці, кукурудзі й рису. Якнайбільше праці потребує збирання врожаю. Згідно з підрахунками фахівців, до 70% усіх зусиль у технології вирощування картоплі припадає на збирання врожаю. Їх можна значно зменшити, застосувавши картоплезбиральні машини. Крім того, пришвидшення процесу викопування коренеплодів за допомогою спецтехніки дає можливість не лише раніше вийти на ринок (і мати свою премію), а й працює на кінцевих споживачів, які виграють від конкуренції, отримуючи у підсумку привабливішу ціну.

У профільних агропідприємствах, де цілеспрямовано вирощують картоплю, наприклад на чіпси чи фрітки (різану картоплю фрі для підприємств харчування), без засобів механізації взагалі не обійтися. Віктор Погорілий, заступник директора з наукової роботи Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого, каже: «Картопля — примхлива культура. Технологій механізованого збирання стабільно високих урожаїв, як у Польщі (до 50 т/га бульби), у нас ніколи не було. Це окрема школа, і у світі дуже мало фірм, які виробляють картоплезбиральні комбайни».

Однак вибір є вже й у нас. Європейські фермери, а тепер і провідні українські картопляні господарства копають урожай картоплі високопродуктивною технікою відомих машинобудівних компаній Grimme, DeWulf, AVR, Lockwood, Imac, Kolnag, Krukowiak тощо. Вони різноманітні: можуть бути причіпні, напівнавісні та самохідні комбайни. Сучасні картоплезбиральні машини зрізують бадилля, викопують і очищують від зайвих налипань (грудок землі) клубні картоплі, а далі завантажують їх у бункер або ж напряму у кузов вантажівки. Відповідні комбайни недешеві, але високопродуктивні. Як вибрати зручну техніку для копання такої важливої у національному «борщовому наборі» культури?

 

«АВР» (AVR). Євробульбаш

Уже згадану картоплю фрі придумали не французи, як прийнято вважати, а бельгійці. Саме вони — найбільші фанати картоплі в Європі, справжні «євробульбаші». Тому недаремно фірма з Бельгії AVR, розташована у невеличкому містечку Роселаре, вважається провідним європейським виробником техніки у царині картоплярства. Ця машинобудівна компанія виготовляє різноманітні машини для обробітку ґрунту під картоплю — грядоутворювачі, агрегати для обрізання бадилля тощо. І кілька різновидів комбайнів для копання коренеплодів.

14 405 80 4

Комбайни AVR, щоб менше ущільнювати ґрунт, обладнані широкими шинами або ж можуть монтуватися на гусеницях. Для прикладу назвемо популярний у Євросоюзі причіпний комбайн AVR Spіrіt 6100. Ці машини збирають, не ушкоджуючи коренеплодів (бо робочі органи обгумовані), гарантуючи якісний урожай. Якщо ґрунт занадто кам’янистий, є можливість оснастити Spirit щіточками для очищення коренеплодів від зайвих налиплих часточок. Він настільки якісно й дбайливо виконує свої функції, що прямо з його бункера місткістю 5,5 т можна вантажити картоплю у контейнери й відправляти напряму в торговельну мережу.

Одна з кращих причіпних моделей — AVR Variant. Вона має бункер обсягом 5 т. Назвемо принагідно й один із найбільших збирачів картоплі — AVR Puma plus, у бункер якого можна вкласти 8 т. Попри такий великий обсяг, туди майже не потрапляє земля, бо якість просіювання завантажуваної картоплі просто бездоганна.

 

Картопляна «Свята Анна» (Anna)

Для збирання вирощених коренеплодів із картопляного поля багатьма українськими фермерами застосовується картоплезбиральний комбайн марки Anna, який виробляється у сусідній Польщі. Якщо називати конкретні моделі — мабуть, слід згадати популярний комбайн Anna Z 644 (див. табл.). Він напівнавісний, однорядний, оснащений з’єднувальними елементами, які дозволяють використовувати його в агрегатуванні з популярним в Україні трактором типу «МТЗ-82» потужністю навіть менше популярних 100 к. с. Проходячи полем, він методом підкопування відділяє картоплю від ґрунту, і паралельно з цим процесом від бульб відділяється бадилля.

14 405 80 1

Комбайн забезпечує збір урожаю у накопичувальний бункер для подальшого вивантаження у кузов вантажівки чи причепу. Максимальної продуктивності ця машина досягає на полях із середніми і легкими ґрунтами, які очищені від великогабаритного каміння й інших нерослинних предметів. Продуктивність комбайна становить 0,5 га/год, хоча реальна здатність збирання його у кожному конкретному господарстві багато в чому залежить від вологості і в’язкості ґрунтів. Накопичувальний бункер розраховано на безперервний збір до 1,5 т картоплі. У разі наповнення накопичувального відсіку вщерть комбайн виконує зупинку для вивантаження зібраної бульби на транспортний засіб. Він має функції регулювання глибини копання, систему видалення бадилля. Оснащений інспекційним столом і бункером для каменів та грудок.

 

Таблиця. Технічні характеристики картоплезбирача Anna Z-644

14 405 80 2

 

Польський картоплезбиральний комбайн Anna Z-644 дуже простий в обслуговуванні і надійний агрегат. Він є оптимальним варіантом для невеликих фермерських господарств. За незначних експлуатаційних витрат коефіцієнт продуктивності цієї техніки доволі високий. Оскільки він зручний в експлуатації, недорогий, має багато інших переваг — фермери на нього хіба що не моляться.

 

Барон фон «Грімме» (Grimme)

«Ми не якісь фон-барони — гнемо спину, копаємо картоплю лопатою», — бідкалася колись тітка-колгоспниця. Сьогодні ж ми кажемо традиційній лопаті: «ні!». На українських полях уже добре зарекомендували себе комбайни для копання картоплі німецького «барона» машиновиробництва Grimme («Грімме»). Лінія високопродуктивних машин, що випускаються цим виробником, величезна: у портфелі Grimme понад 150 варіантів. На вітчизняних полях можна зустріти як навісні міні-комбайни, так і потужні агрегати причіпного й самохідного типу. Конструкція моделей теж різниться, випускаються одно- і дворядні моделі.

Серед них є будь-які: і для невеликих фермерів, що обробляють до 80 га — наприклад, однорядні комбайни Grimme SE75 із бункерами місткістю до 4,3 т. І дуже потужні — для картопляних агрохолдингів.

14 405 80 3

До найбільш продуктивних моделей цієї компанії серед присутніх на українському ринку агромашин відноситься Grimme Tectron 410/415, оснащених двигуном у 490 к. с. Така машина здатна копати картоплю не лише на легких пісочних ґрунтах, а й на важких, глинистих. Вона може вантажити свіжовикопану картоплю майже без домішок землі у власний бункер обсягом 10 т або ж у кузов вантажівки чи причіп. На українських картопляних полях, не надто рівних і зручних (наприклад, на Тернопільщині), цей комбайн демонструє чудові показники продуктивності копання й якості збирання коренеплодів. Щодо її переваг можна також відзначити:

  • оптимальне очищення бульб картоплі;
  • великий набір опцій індивідуальної комплектації;
  • функція вирівнювання нахилу машини;
  • гарний огляд із кабіни;
  • максимально плавний хід полем.

 

Самохідні машини Grimme Tectron гарні й своїми зручними кабінами рівня «лімузин», які виготовляє німецька фірма Class. Вони універсальні для усієї самохідної техніки, тобто такі самі, як на зернозбиральних і кормозбиральним комбайнах Class, добре відомих українським сільськогосподарським виробникам і дилерам агротехніки. У таку кабіну не соромно сісти будь-якому «фон барону».

 

«Де Вульф» (DeWulf). Фермерський угідник

Комбайни ще однієї відомої марки DeWulf полюбляють фермери у двох провідних картопляних державах Європи — у Бельгії та Нідерландах. В Україну їх імпортують кілька дистриб’юторів, зокрема, пропонує компанія «АПХ Груп Юкрейн» (Нідерланди-Україна), яка продає також іншу техніку для потреб картоплярів і займається сервісними послугами, може провести ремонт відповідного обладнання.

Один причіпний дворядний комбайн DeWulf за сезон збирає до 200 га. Важливо, що він вивантажує коренеплоди під час збирання, на ходу. Більш продуктивним є самохідний чотирирядний комбайн Kwatro Xtreme, оснащений двигуном Scania потужністю 500 к. с., який нещодавно з’явився на європейських плантаціях картоплі. Цей комбайн оснащений кількома транспортерами, що добре просіюють картоплю від грудок землі й камінчиків, видаючи її у бункер чистою, хоч віддавай одразу в супермаркет.

14 405 82 2

Конструкція фронтального пристрою дозволяє машині Kwatro Xtreme не втрачати чудової стійкості на схилах і на слизькому ґрунті. Цьому сприяє і його ідеальний розподіл ваги, і ходова частина, що мінімально ущільнює ґрунт після проходу машини. Kwatro Xtreme демонструє напрочуд гарну маневреність навіть на найменших ділянках. Бо максимальний кут повороту заднього колеса у нього сягає 60°. Цей комбайн оснащений автоматичним контролером глибини копання і кількома відеокамерами, що дозволяють всебічно контролювати якість роботи.

Фермерам, які диверсифікують вирощування городини, цікавим буде той факт, що Dewulf — універсальна машина, здатна догоджати і в інших ситуаціях. За допомогою додаткових пристроїв комбайн перетвориться на моркво- або цибулезбиральний.

 

Коментарі 

14 405 82 3Микола БАБЕНКОгенеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві

— В індивідуальних господарствах свиней нерідко відгодовують картоплею. В промисловому ж свинарстві картопля не така поширена. Чому? Це пов’язано з її поживністю. Вона не має тих інгредієнтів, які б давали добру собівартість свинини. Але в нас є крупні промислові крохмально-паточні комбінати. Вони не знають, куди дівати відходи від переробки картоплі. І готові віддавати їх за невеликі гроші, а то й безкоштовно. І це була б добра сировина для рідкої відгодівлі свиней.

Голландський картоплезбирач Dewulf — універсальний: за допомогою додаткових пристроїв комбайн стає моркво- або цибулезбиральним

 

14 405 82 4Віктор ПОГОРІЛИЙзаступник директора з наукової роботи УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

— Питаєте, чому в Україні немає власного картоплезбирального комбайна? Я б не сказав, що зовсім ніякої механізації до картоплі немає — є дещо. Багато вітчизняних виробників випускають і картоплесаджалки, і картоплекопалки. Щодо комбайна — тут питання глибше. Вони дороговартісні. Щоб ефективно використовувати комбайн, треба мати великі обсяги виробництва. У нас картоплі вирощують чимало, однак 95% — на присадибних ділянках, де використовувати комбайн недоцільно. Наш крупний агробізнес орієнтований на імпорт — на зовнішні ринки. Ми ще не дійшли до збуту картоплі за кордон. Також варто пам’ятати: картопля — дуже примхлива культура й відповідний комбайн — складна техніка. Якісні двигун, гідравліка, підшипники та інші компоненти для виготовлення такої машини є у нас? Так що нам до вітчизняного картоплезбирального комбайна ще далеченько. Хоча додам і оптимізму: той народ, який вирощує картоплю, ніколи не голодуватиме.

 

Віктор БОРЗНЕНКО, Василь ЗАГАРНИЙ
спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.