Призери «SIMA 2011»

/ Механізація АПК / Середа, 23 березня 2011 11:30

Володимир ЯСИНЕЦЬКИЙ, канд. техн. наук, академік АІНУ,

Олександр ПОНОМАРЕНКО, провідний інженер, УкрНДІПВТ ім.  Л. Погорілого
У період з 20 по 24 лютого у Парижі (Франція) відбулася одна з найкращих міжнародних виставок сільськогосподарської техніки в Європі. Наведені нижче експоненти удостоїлися золотих та срібних медалей:

Золоті нагороди

Компанія CaseIH
Система автоматичної синхронізації двох транспортних засобів
Система автоматичної синхронізації двох транспортних засобів
Підвищення продуктивності є пріоритетом для Case IH, і це призвело до розроблення технології ефективної потужності, а також до системи передового землеробства AFS (Advanced Farming System). Система V2V («машина-машина» -- система дистанційного керування двома засобами пересування) -- революційне технологічне застосування цієї системи. Вона дає змогу синхронізувати роботу двох транспортних засобів силами одного водія. Наприклад, оператор зернового комбайна може контролювати одночасно і рух трактора, щоб вивантажити бункер за допомогою бездротового зв’язку Wi-Fi, або ZigBee з’єднання двох транспортних засобів. Швидкість руху і керування агрегатом можна вперше контролювати головною машиною -- зернозбиральним комбайном.
Систему можливо застосовувати для всіх операцій, які передбачають синхронну роботу двох засобів, зокрема збирання урожаю. Результат -- безпосереднє підвищення продуктивності.
 
Компанія RRIFRANCE
Електророзбризкувач
Електророзбризкувач
Цей поворотний розбризкував включає роторний елемент, який контролюється дуже маленьким електромотором. Інновація полягає в обертальній функції, заданій силою води, яка породжує значні втрати тиску при відриві необхідної для розпилення води, залишаючи весь початковий тиск наявний у зоні форсунки, тим самим значно збільшуючи його. Мета -- забезпечити оптимальний розподіл води на дальніх кінцях точок обертання та скатів шляхом максимального зниження миттєвої норми внесення, усуваючи ризик пошкодження і деформування ґрунту через просідання і вимивання та шляхом регулювання подачі води. Зниження величини необхідного тиску економить воду та енергію (зменшення вартості на гектар), підвищує ефективність зрошування, підживлення і постачання рослин необхідними елементами. Водночас знижується негативний вплив на довкілля (стікання надлишку води у водойми та придорожні канави), не засмічуються поворотні кінці.
 
Компанія JohnDeere
Комунікаційна система ISOBUS для автоматизації операцій збирання врожаю
Комунікаційна система ISOBUS для автоматизації операцій збирання врожаю
Перші програми, які використовують процедуру зв'язку ISOBUS, здійснили основний технологічний стрибок для управління машинами і проведення операцій, зокрема у збиранні врожаю:
·        Система «автоматизований прес-підбирач ISOBUS» (ISOBUS Baler Automation) дає змогу двостороннього обміну даними між трактором і прес-підбирачем. Прес-підбирач може автоматично запускати різні повторювані операції у визначений час, такі як зупинка трактора, обв’язування і потім викидання рулону. Використання у поєднанні з системою швидкого скидання Fast Release System, встановленою на нових прес-підбирачах John Deere 960 і 990, відчутно скорочує час на викидання тюків і збільшує їх щільність. Дві системи працюють разом у повній злагоді, підвищуючи продуктивність, знижуючи витрати енергії і поліпшуючи зручність експлуатації. Два типи систем керування трактор-знаряддя були розроблені компанією John Deere у співпраці з фірмами Грімме і Петтінгер. Трактори Грімме керуються знаряддями Петтінгер, використовуючи обмін інформацією через з'єднання ISOBUS:
·        Система кореневого полозка Root Runner компанії Грімме розроблялась для своїх бурякозбиральних комбайнів та картоплекопачів. Для керування трактора використовується інформація датчиків, які механічно розпізнають рядки і гребені.
·        Система «валкошукач» (Swath скаут) винайдена фірмою Петтінгер для своїх самонавантажувальних причепів і використовує сканер валків, який передає інформацію на трактор, аби той був керований автоматично.
 
Срібні нагороди
Компанія AGROTRONIX
Система керування операціями розкидання гною
Система керування операціями розкидання гною
Система EPANDIX не лише максимально точно керує машиною, а й є спрощеним рішенням відстеження колії. Вона слугує сполучною ланкою між машиною і ПК оперативного управління. Ця система призначена для підвищення якості та регулярності операцій розкидання. Вона може контролювати продуктивність залежно від швидкості стрічкових конвеєрних розкидачів, поєднуючи автоматичне регулювання на стрічці на основі швидкості, враховуючи висоту дверного просвіту розкидача (запатентований процес), забезпечуючи можливість посилати профіль навантаження продукту на двері таким чином, щоб регулярно постачати систему розкидання (патент CEMAGREF). Крім того, інтегрована бортова система зважування для завантаження дає змогу точно регулювати кількість розкидання і оцінити щільність зразу після завантаження (запатентований процес).
Метою цього проекту було доповнення його функцією позиціювання пристроєм GPS для спрощення виявлення місця точки навантаження і загального розташування зони розкидання. Просто і дуже зручно для користувачів, до того ж таке рішення допомагає знаходити точку завантаження продукту, а також зону розкидання.
 
 
Фірма CLAASFrance   
Підвісні гусениці
 
 
Підвісні гумові гусениці цього діапазону комбайнів були спеціально розроблені фірмою CLAAS. Активна система компенсації на поворотах означає, що вони можуть рухатися на швидкості до 40 км/год. на дорогах (у Франції встановлено 25 км/год.), позаяк його габарити не перевищують 3,5 м. Покращення у допустимій вантажопідйомності машин з метою зменшення ущільнення ґрунту означає, що можуть бути використані спрощені робочі технічні маршрути. Крім підвищення комфорту на дорогах і в полі, споживачі відмітили високий рівень стабільності різального апарату з точки зору копіювання рельєфу.
 
Компанія CaseIH
Безступінчастий відбір потужності CASE IH
Невдовзі система безступінчастої коробки передач відбору потужності буде використовуватися на потужних тракторах Case IH. Ця технологія передбачає забезпечення користувачів нескінченною кількістю швидкостей відбору потужності (на відміну від нинішніх 4), які за потреби можна замінювати у процесі роботи, не від’єднуючи системи відбору потужності. Регулюючи швидкість роботи знаряддя залежно від умов, ця технологія дає змогу досягти бажаної швидкості відбору на нижчих обертах двигуна. Це економить енергію та означає, що швидкість обертання вала відбору можна змінювати в процесі роботи, забезпечуючи стабільність зв'язку між трактором та знаряддям під час повільного запуску під навантаженням або аварійного гальмування, що дає дуже цікаві можливості для безперервної адаптації і оптимізації експлуатаційних параметрів трактора.
 
Компанія FRANQUET
Електронна система для експлуатації та керування знаряддями обробітку ґрунту
Налаштування знаряддя передпосівної підготовки -- робочої глибини  зубів, планувального ножа і трубки, задньої підвіски котків Кросскілл малого діаметра -- контролюються за допомогою електронного приладу в кабіні та автоматичної системи позиціювання знаряддя паралельно до землі. Кутові датчики порівнюють передні і задні рівні компонента, що використовується. Комп'ютер отримує інформацію і виправляє нахил важелем регулювання третьою точкою. Це коригує ефект мінливої підвіски котків Кросскілл малого діаметра, який має тенденцію піднімати задню частину знаряддя. Установки можуть коригуватися з кабіни залежно від неоднорідності ґрунту. Робота на постійній глибині забезпечує найкращі умови для посіву та появи сходів.
 
Компанія ISAGRI
Мультисайтовий бортовий комп’ютер
Бортовий комп'ютер встановлюється на тракторі чи у доїльному залі, аби дати можливість фермерам керувати робочим процесом безпосередньо на місці. Ця система робить інформацію більш доступною і може використовуватися з багатьма засобами зв’язку та для обміну інформацією, що спрощує роботу і використання даних. До того ж забезпечується доступ до Інтернету (для консультацій стосовно курсів валют, даних ринку, прогнозу погоди тощо).
 
Компанія KVERNELANDGROUP
Пульт керування з подвійним екраном ISOBUS
Пульт керування IsoMatch Tellus ISOBUS проектувався для забезпечення простоти користування та багатофункціональності. Це перший термінал із подвійним кольоровим екраном, який задовольняє конкретні ергономічні вимоги користувачів стосовно управління двома машинами ISOBUS одночасно, наприклад, одна спереду, інша -- ззаду. Він також забезпечує зв'язок з Інтернетом через пристрій Bluetooth. Через камеру можна спостерігати за робочим знаряддям, також є можливість перевіряти картографію операцій розкидання та дані GPS і здійснювати прокладання курсу на ділянці.
 
 
 
 
Компанія NEWHOLLAND
Система для биркування тюків
Під час пресування система Crop ID ідентифікує кожен тюк, використовуючи радіочастотну бирку, яка прикріплюється до вузла однієї із
зав’язок тюка. Інформація про масу, вологість, ділянку, консервант тощо надходить до бирки через радіочастотний передавач, завантажується у процесор управління даними в той час, як формується тюк, а потім передається на бирку. Для зчитування інформації з неї про тюк використовується інфрачервоний сканер.
 
Компанія SULKYBUREL
Система розподілу добрив та оптимізація ширини розподілу секціями
Автоматизована система Econov оптимізує ширину захвату секціями під час широкозахватного внесення гранульованих добрив. Розкидач добрив може використовувати свою бортову електроніку для зв’язку з іншими пристроями, що застосовуються на тракторі і пов’язані з сенсорами позиціювання GPS (приміром, система керування секціями обприскувача, рульова колонка тощо).
Система оптимально підходить для автоматичного використання на краях поля, поворотних смугах та посеред поля. Це дешеве рішення для оптимального розподілу добрива за допомогою: регулювання ширини захвату секціями для автоматичного пристосування розкидання до форми поля; адаптації виходу залежно від регулювання ширини захвату; автоматизації кроків, необхідних для відкривання і закривання уловлювачів; для керування секціями на краях полів (навіть якщо розподільні пластини мають серповидну форму, спосіб виготовлення і відкривання секцій є прогресивним та оптимізованим, щоб здійснювати лінійні зупинки і пуски).
 
Компанія TECNOMA
Керування штангою послідовного обприскування із використанням електронних зображень бур’янів
Компанія Tecnoma спільно з центром Dijon AGRO SUP розробила систему, яка використовує бортовий сенсор з камерою для керування обприскувальними штангами, аби зменшити кількість гербіцидів, вносячи їх тільки там, де необхідно.
Камера встановлюється на передній частині трактора чи самохідної машини та оцифровує зображення посівів і площ з бур’янами. Ці зображення аналізуються, щоб виявити бур’яни. Отримана інформація використовується для управління секціями обприскувальної штанги для внесення гербіцидів на посіви або пусті місця залежно від забур’яненості. 

 

 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.