Про ефективність елеваторів і сушарок

Про ефективність елеваторів і сушарок

/ Подія / Вівторок, 20 березня 2018 11:25

В офісі холдингу «АгроДженерейшн» у Києві нещодавно пройшов круглий стіл на тему: «Максимальна ефективність та економія коштів при виборі елеваторного обладнання». У плідній дискусії взяли участь виробники елеваторного й сушильного обладнання, будівельно-проектні організації, вчені у галузі теплофізики та безпеки продуктів харчування.

В обговоренні взяли участь відомі гравці ринку переробки зерна: представники Державної продовольчо-зернової корпорації України, багатопрофільного концерну «Бюлер», міжнародного холдингу Adept Group, групи компаній «Зернова столиця», аграріїв із «Галс-Агро» та ін. Глибини розмові додавали виступи вчених з Інституту теплофізики НАНУ та Національного університету харчових технологій.

За якими критеріями, крім ціни, аграрії вибирають сушильне обладнання? Відомо, що успішний бізнес будь-якого елеватора базується не лише на вправному менеджменті, а й на гарних сушарках. Дискусії точилися щодо конструкції сушарок — матеріалу, з якого їх виготовляють, модифікацій (шахтні, мобільні абощо), енергоносіїв, на яких вони працюють.

 

06 373 91 1

 

Технічний директор українського представництва швейцарського концерну «Бюлер» (Buhler) Сергій Зінчук розповів про ті рішення, які пропонує для аграріїв його компанія. Для зберігання у них є все — від невеликих фермерських силосів зерносховищ до великих зернових терміналів. Для роботи із зерном — обладнання та технологічні лінії для сушіння, охолодження, очищення, сортування. Дохід концерну, який працює у 140 країнах, за 2017 фінансовий рік сягнув приблизно $2,5 млрд.

У рамках круглого столу розглядалися питання технічного переобладнання, заходи з капітального ремонту та модернізації елеваторних потужностей. Олексій Ломакін, технічний спеціаліст групи компаній «Зернова Столиця», розповів про запровадження на елеваторах «розумного обладнання», який дозволяє автоматизувати контроль за технологічними процесами на відстані через мережу Інтернет. Згідно з нормативами, бій зерна, сміттєві домішки можуть досягати до 7–10% від загальної прийнятої елеватором маси врожаю. Поліпшивши очищення, впровадивши обережніше ставлення до продукту, елеватор може не тільки задовольнити клієнта, але й отримати собі додаткову вигоду на цих відсотках.

06 373 92 1Академік НАНУ, директор Інституту технічної теплофізики Юрій Снєжкін виступив із критикою виробників деяких сушарок. Іноді вони вказують у своїй документації параметри, яких нібито досягає агрегат. Але ці дані суперечать законам теплофізики. Це стосується показників ККД, які машиновиробниками іноді завищуються. Або кількості необхідного теплоносія на одиницю сушіння — цей параметр нерідко занижується.

Із цікавою пропозицією звернувся до виробників елеваторної машинерії агроном, канд. біолог. наук Ярослав Бардин: «У Дніпропетровській області є два елеватори. Нам потрібно зберігати там безглютенове сорго. Відділити усі домішки, а насамперед — шкідливу амброзію. Для цього потрібно відмінне стовідсоткове очищення. Чи готові ви взяти участь у модернізації цих елеваторів? Маємо також проекти переробки сорго на борошно й крупу. Є у вас відповідне обладнання?». Сергій Зінчук запевнив, що компанія «Бюлер» має відповідні рішення і залюбки візьме участь у цьому тендері.

У підходах до сушіння варто враховувати такі основні фактори: якість, надійність і безпеку людей. Можна заощадити, проігнорувавши безпеку — наприклад, норми канцерогенності у димі… Але це — економія на собі, на здоров’ї людей. Натомість, наприклад, холдинг «Кернел» послідовно платить за екологію. Це міжнародна прозора компанія — при інших підходах до безпеки здоров’я їх ніхто не зрозуміє.

А наскільки ефективні в елеваторному господарстві енергоощадні технології? Директор компанії «Ренерго» Дмитро Зозуля розповів про переобладнання наявних сушарок, що працюють на газі, на біопаливо. Він вважає, що будь-який агрохолдинг, «з одного боку, великий споживач газу, а з іншого, джерело біомаси для його успішного заміщення. Агропідприємства мають велику кількість органічних залишків. Наприклад, відходи зерна очищення на елеваторах. Навіть пил добрі господарі вже використовують як паливо». Компанія «Ренерго» реалізувала понад 60 проектів з переведення обладнання із газу для спалювання альтернативного палива. Серед них — 10 зерносушарок. Більшість сушарок, які його колеги модернізували, — це шахтні. Їх взагалі більшість у країні. І вони майже усі придатні для модернізації, підходящі для цього.

Аграрні відходи мають великий енергетичний потенціал. Аграрна біомаса — один із ключових енергоресурсів нашої країни. Тих відходів, які є сьогодні в аграрній сфері, досить, щоб замінити близько 20 млрд куб. м природного газу. Тому є сенс дивитися на біомасу як на ресурс. І навчитися його монетизувати. Наприклад, у компанії «Нібулон» є багато відходів. Вони відкрили з нього виробництво біопалива. Ще компанії, де вже реалізовані такі проекти, ви знаєте — це «Миронівський хлібопродукт», «Кернел», «Аграрний регіон». Вони використовують відходи соняшнику, пелети тощо.

06 373 93 1Інтерес до заміни газу чимось іншим підвищився з 2014 року, відколи стало зрозумілим, що економіка, побудована на добросусідських відносинах із газопостачальною Росією, закінчилася. Аграрії почали активніше спалювати біомасу. У хід пішли стебла кукурудзи, відходи елеваторів, енергетичні культури… Навіть така екзотична сировина, як курячий послід. Вже сьогодні є відпрацьовані рішення, що дозволяють спалювати різні види біомаси у промислових масштабах.

Альтернативне паливо може істотно здешевити процес сушіння. Однак не завжди те, що економічно вигідно, є корисним для здоров’я людей. Наприклад, у диму від спалювання тріски можуть бути канцерогенні речовини. Про це нагадав професор Національного університету харчових технологій Ігор Гапонюк.

Теплофізик Юрій Снєжкін дав загальне бачення ситуації: «У сільському господарстві витрачається 15% усієї енергії, яку використовує Україна. Для порівняння: у промисловості — 25%. Це на загал. А в агросекторі найбільше енергії де використовується? На елеваторах при сушінні». Вчений вважає, що найбільш ефективним способом економії у цих процесах є когенерація, тобто спільне вироблення електричної й теплової енергії. Вчений також запропонував якомога ширше використовувати теплові насоси, у тому числі й на елеваторах.

«Вчені не заробляють гроші — вони отримують зарплату від держави. Тому й видумують чудасії», — прозвучав закид одного з аграріїв-практиків. Однак технічний директор українського представництва компанії «Бюлер» підтримав саме вчених, нагадавши, що його компанія планово витрачає на інновації і наукові розробки щорічно до 5% свого бюджету. «Ми співпрацюємо з університетами та дослідницькими центрами, що гарантує лідерство у передових галузях знань», — зазначив представник «Бюлер».

 

Коментарі

06 373 91 2Леонід ТЕРЕЩЕНКОзаступник директора департаменту Державної продовольчо-зернової корпорації України

— Нині наша компанія перевалює понад 3 млн т зерна щорічно. Також корпорація з року в рік нарощує його переробку, вкладаючи кошти у модернізацію наших підприємств. Ми маємо Новоукраїнський хлібокомбінат, а також заводи з виробництва гречаної крупи та вівсяних пластівців. Придбали для корпорації кілька сушарок закордонного виробництва — італійських, турецьких, американських. Хоча більшість — вітчизняні: 183 сушарки ДСП-32 і ДСП-50. Це обладнання виготовлено більше 25 років тому й зарекомендувало себе як надійне, довговічне, безвідмовне. Дякуючи карлівському KMZ, який є їх розробником і виробником, ці сушарки мають майбутнє. Використовуємо як теплоносій природний та скраплений газ. Щодо твердопаливних теплогенераторів для сушарок — маємо кілька проектів, придивляємося. Але слід розуміти, що у нас високі вимоги до харчових кондицій зерна. Воно у нас — високої якості, основна його частина переробляється на українських підприємствах або йде на експорт

 

06 373 92 3Сергій ЗІНЧУКтехнічний директор українського представництва компанії Buhler

— Глобальна місія компанії «Бюлер» (Buhler) — це турбота про те, як прогодувати людство. При цьому наша мета — зменшувати енерговитрати і збільшувати собівартість продукції. Щороку в світі від неправильного зберігання і транспортування втрачається 85 млн т зерна. Ви уявляєте? Це 12% всього виробництва зернових на планеті, вирощеного важкою працею. Наша мета — зменшувати ці втрати. Ми хочемо, щоб усі мали достатньо їжі, й прагнемо зменшити відходи продовольства. Для цього виготовляємо обладнання для приймання, очистки, сушіння і зберігання зерна. Наше лабораторне обладнання вам відоме, мабуть, здавен. Ми — послідовно інноваційна компанія. Щоб зменшувати щоденні витрати газу й електроенергії, існують рішення, запатентовані компанією Buhler. Наприклад, запровадили автоматичний онлайн-контроль Ecomation під час сушіння: він дозволяє оптимально відстежувати процеси управління процесом сушіння і коригувати щосекунди. Також завдання компанії Buhler — дбати про довкілля.

Наші сушарки дають значно менше викидів у повітря, ніж агрегати конкурентів. Компанія Buhler походить зі Швейцарії, з Європи, де ферми за обсягом виробництва невеликі. Але вони залюбки купують наше обладнання, не вважаючи його дорогим. Наша сушарка окупиться за два роки. Крім того, можна спростити придбання: ми користуємося усіма законними схемами фінансування. Позики українських і зарубіжних банків, товарний кредит… Щодо аграрних розписок — теж можемо обговорювати кредитування під них, все залежить від конкретних умов.

 

06 373 92 2Олексій ЛОМАКІНначальник департаменту автоматизації групи компаній «Зернова Столиця»

— Ми — одеська компанія, тому спитаю без гумору: для чого будується елеватор? Не для зберігання чи переробки зерна. Відповідь: щоб отримати прибуток. Всі прагнуть знизити собівартість. Але ж обладнання потрібно вибрати не для того, щоб заощаджувати, а щоб заробляти. Ми — це завод елеваторного обладнання. Ефективний елеватор починається з розумного проекту. Ми проектуємо елеватори, будуємо й експлуатуємо. У нас є повна лінійка елеваторного обладнання. Нічого надприродного — все вітчизняне. Ми можемо звільнити замовника від утримання штату обслуговуючого персоналу. Як? Фахівці групи компаній «Зернова Столиця» розробили систему «SMART-елеватор». Наша мета — автоматизація технологічних процесів на елеваторі на базі «розумного обладнання». Все оснащене датчиками, програмними модулями, контролерами. Система дозволяє віддалено з будь-якої точки світу через Інтернет відстежити інтенсивність роботи обладнання, рівень споживання ним електроенергії, час аварійних простоїв та їх причини, екологічні нормативи та ін. Наша система призначена керувати елеватором, а він уже буде заробляти для вас гроші.

 

06 373 92 4Ігор ГАПОНЮКдоктор техн. наук, професор Національного університету харчових технологій

— Відомо, що близько 85% собівартості сушіння зерна — це вартість енергоносія. Альтернативне паливо може здешевити процес, опустивши цю собівартість до 60–65%. Для спалювання одного кубометру газу потрібно 10 куб. м повітря, для кубометру будь-якого іншого енергоносія — набагато більше. Альтернативні види палива можуть бути дешевшими за газ. Але для їхнього спалювання потрібна камера більшого розміру, більша за габаритами сушарка, де спалюється більше повітря. І невеликі розміри агрегату можуть обмежувати продуктивність сушіння. Тобто коли йдеться про великі обсяги сушіння, про підвищену продуктивність — тут альтернативне паливо під питанням. Так що тут не лише проблема довкілля… Ми можемо виконувати аудит сушарок щодо різних режимів сушіння і видів палива. Звертайтеся!

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 13 травня 2024
Зниження температурного режиму та дощова погода кінця квітня дещо стримували розповсюдження шкідників у посівах польових культур та багаторічних насаджень. Та з підвищенням позначок на стовпчиках термометрів умови для їх розмноження та поширення стали значно сприятливішими. Тому фахівці Ukravit рекомендують господарствам проводити регулярний моніторинг полів та насаджень і за потреби застосовувати відповідні інсектициди.
Зниження температурного режиму та дощова погода кінця квітня дещо стримували розповсюдження шкідників у посівах польових культур та багаторічних насаджень. Та з підвищенням позначок на стовпчиках термометрів умови для їх розмноження та поширення стали значно сприятливішими. Тому фахівці Ukravit рекомендують господарствам проводити регулярний ...
13 травня 2024
 13 травня 2024
З початку 2023/24 маркетингового року український експорт цукру становив 530 тис. тонн, що на 70% перевищує минулорічний показник.
З початку 2023/24 маркетингового року український експорт цукру становив 530 тис. тонн, що на 70% перевищує минулорічний показник.
13 травня 2024
 13 травня 2024
Підприємство ТОВ «Воля», що на Черкащині, отримало грант на придбання обладнання для передпродажної доробки картоплі. Лінія вже замовлена і виготовляється, тож восени можна буде запустити переробку.
Підприємство ТОВ «Воля», що на Черкащині, отримало грант на придбання обладнання для передпродажної доробки картоплі. Лінія вже замовлена і виготовляється, тож восени можна буде запустити переробку.
13 травня 2024
 12 травня 2024
У Херсонській області відзначається значне зростання площ під кавуном, які за рік збільшилися вп'ятеро, досягнувши 1000 га. Одночасно тривають роботи з розмінування полів: сапери вже обстежили та розмінували 47% земель, але ще на близько 270 тис. га залишаються російські міни та вибухівка.
У Херсонській області відзначається значне зростання площ під кавуном, які за рік збільшилися вп'ятеро, досягнувши 1000 га. Одночасно тривають роботи з розмінування полів: сапери вже обстежили та розмінували 47% земель, але ще на близько 270 тис. га залишаються російські міни та вибухівка.
12 травня 2024
 11 травня 2024
Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.
Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.
11 травня 2024
 10 травня 2024
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, коментуючи ідею побудувати порт на Тисі поблизу українсько-угорського кордону, заявив, що про будівництво порту на Закарпатті говорити зарано. Посадовець уточнив, що «до будівництва порту ще далеко».
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, коментуючи ідею побудувати порт на Тисі поблизу українсько-угорського кордону, заявив, що про будівництво порту на Закарпатті говорити зарано. Посадовець уточнив, що «до будівництва порту ще далеко».
10 травня 2024

Please publish modules in offcanvas position.