Микола Сольський: «За 2022 рік аграрії отримали пільгових кредитів на загальну суму в понад 90 млрд грн»

Микола Сольський: «За 2022 рік аграрії отримали пільгових кредитів на загальну суму в понад 90 млрд грн»

/ Подія / Четвер, 05 січня 2023 16:01

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський підбив підсумки аграрного воєнного 2022 року під час пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ. Він окреслив основні результати роботи в напрямах дерегуляції, підтримки агросектору, агрологістики, євроінтеграції, меліорації та розвитку рибництва. Розповів очільник міністерства і про перспективи відновлення та розвитку АПК в 2023 році.

За словами Миколи Сольського, зміни пов’язані зі спрощенням імпорту та експорту агропродукції. Загалом було ухвалено 4 Закони та 11 Постанов КМУ, які спростили в тому числі: земельні відносини; доступ аграріїв до пального, пестицидів та агрохімікатів; імпорт харчових продуктів і кормів, продуктів тваринного та рослинного походження, генетичного матеріалу, пестицидів і агрохімікатів; виробництво спирту та біоетанолу тощо.

Міністр зазначив, що на початку весни 2022 року Уряд оперативно відреагував на термінову потребу аграріїв у пільговому кредитуванні. Держава передбачила гарантії у розмірі 80% на кредит у межах «5-7-9», а до предметів застави дозволила включати зерно. За цією програмою аграрії залучили близько 40 млрд грн.

Показовим є те, що немає жодного неповернення коштів за отриманими кредитами», – наголосив він.

Як розповів очільник міністерства, у цілому ж за 2022 рік аграрії отримали кредитів на загальну суму в понад 90 млрд грн. 50 млн євро від ЄС були надані у вигляді субсидій і дотацій за обробіток від 1 до 120 га с/г угідь та за утримання від 3 до 100 корів. Також зазначив, що влітку була запущена грантова програма зі створення та розвитку садів і теплиць. Підготовлено типові проєкти. Станом на сьогодні погоджено 78 заявок на 378 млн грн.

Ми очікуємо високий рівень довіри до цієї програми, і це дуже добре, адже ці сфери дозволяють швидко створювати робочі місця. Зараз це хороша ідея для діяльності жителів села. Держава дає фермеру велику компенсацію в розмірі 70% – декілька сот тисяч гривень на 1 га», – зазначив Міністр аграрної політики.

Також Микола Сольський розповів, що відкриття ринку землі дозволило активізувати розвиток садівництва. Адже власник зацікавлений інвестувати кошти у власну землю.

Минулого року Мінагрополітики спільно з партнерами – FAO та USAID – забезпечили розподіл рукавів для тимчасового зберігання зерна місткістю близько 8 млн тонн, а також обладнання, необхідного для завантаження та вивантаження збіжжя. Завдяки цьому наразі проблеми зі зберіганням врожаю немає. Крім того, міжнародні партнери допомогли українським фермерам із насіннєвим матеріалом, зокрема з гречкою та іншими культурами.

Solskiy 2

Міністр підкреслив, що вся державна та міжнародна допомога розподіляється виключно через платформу ДАР (Державний аграрний реєстр), запущену влітку 2022-го.

Це спростило роботу багатьом, зробило її прозорою. Тому, до прикладу, USAID запустить частину своїх програм із наступного року саме через ДАР», – зазначив він.

Як підкреслив Микола Сольський, у напрямі агрологістики є декілька важливих результатів.У червні Єврокомісія на рік скасувала мита та обмеження на імпорт с/г продукції до Європи. Міністр зауважив, що європейська сторона готова до обговорення подальшої співпраці. За його словами, чітке розуміння правил квотування на тривалий період дозволить українським с/г виробникам отримати зрозумілі координати, у яких сферах і як розвиватися.

Наступний позитивний результат, за словами міністра, – зернова угода з Туреччиною та ООН. Вона дозволила експортувати з серпня по грудень майже 16 млн тонн зернових.

Також очільник відомства підкреслив важливість розвитку «Шляхів солідарності».

Європейці відреагували на чимало прохань українського уряду щодо спрощення логістики. А в листопаді було виділено 1 млрд євро на її розвиток», – зазначив Микола Сольський.

За його словами, сьогодні українське зерно йде до низки країн ЄС за спрощеною процедурою.

Важливою ініціативою був і запуск гуманітарної програми під патронатом Президента України Володимира Зеленського Grain from Ukraine. Станом на сьогодні до фінансування Grain from Ukraine долучилося понад 30 країн (країни ЄС, США, Канада, Велика Британія, Японія, Корея, Катар) і міжнародних організацій. Уже залучено майже $ 200 млн внесків.

Микола Сольський нагадав, що 23 червня лідери 27 країн-членів ЄС ухвалили історичне рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Мінагрополітики відповідає за виконання 696 завдань – це 30,8% від загальної кількості (2259).

Попри війну, щодня Міністерство виконувало в напрямку євроінтеграції багато роботи – динаміка помітна. За кількістю виконаних завдань ми маємо одні з найкращих результатів. При цьому ми працюємо в значно обмеженіші строки, ніж мали інші країни. Уже з весни розпочинається формування переговорних процедур. Попереду нас чекає дуже складна робота», – акцентував Микола Сольський.

 

Меліорація та розвиток рибництва

За словами Міністра, попри війну, меліорації та розвитку рибництва було приділено минулого чимало уваги. Так, галузь рибництва по максимуму цифровізується – усі ключові процедури з нового року повністю переведені у формат електронних аукціонів через систему «Прозорро».

У сфері рибництва введено аукціони, визначено правила формування лотів. Це основне, що зумовить подальший розвиток галузі, бо по суті вона була законсервована протягом останніх 15 років», – підкреслив міністр.

У сфері гідротехнічної меліорації, як пояснив Сольський, мають відбутися дві важливі зміни. Перша – меліоративні об’єкти мають бути передані в управління організаціям водокористувачів. Друга – реформа, яка стосується управління державними меліоративними системами та магістральними каналами.

 

Яким буде 2023 рік для агросектору?

Які перспективи відновлення та розвитку АПК? Які програми підтримки передбачено для галузі? На ці питання міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський також відповів під час пресконференції.

За його словами, однією з найгостріших проблем для аграріїв наразі є мінімальна ліквідність агропродукції. Низька ціна на зерно для українського фермера та дорога логістика.

Якщо минулого року основна робота Міністерства була зосереджена на відновленні морського експорту та пошуку альтернативних шляхів, то цього року нам потрібно працювати над збільшенням ліквідності ринку, якому не вистачає кредитних коштів. Ми шукаємо інструменти, щоб змінити ситуацію», – зазначив Микола Сольський.

На думку міністра, наступного року очікується зміна у структурі посівних площ.

Кукурудза – культура, яка давала найбільший валовий дохід, частково ще залишається не зібраною через погодні умови, ракетні обстріли, проблеми з електроенергією. Тобто поля залишаються не підготовленими до весняних робіт належним чином. Це означає, що багато фермерів перейдуть на інші культури. Зокрема, на соняшник і сою», – сказав Міністр аграрної політики.

Микола Сольський запевнив, що у 2023 році Мінагрополітики продовжить курс на дерегуляцію, реформу меліорації, розвиток переробки, підтримку аграріїв, міжнародну співпрацю та євроінтеграцію. Наразі відповідно до плану заходів з виконання Угоди про асоціацію, Мінагрополітики має зобов'язання виконати 696 завдань, що становить 30,8% від загальної кількості (2259) для України. Також Міністр підкреслив важливість реалізації масштабних інфраструктурних проєктів, таких як будівництво олійного трубопроводу Ягодин-Гданськ.

Він розповів про очікувані щодо програми підтримки для аграріїв на наступний рік. Уряд продовжить спрощене кредитування за програмою «5-7-9». Також буде продовжена програма безповоротних грантів на створення садів і теплиць. Триватиме співпраця і з міжнародними організаціями – USAID та ФАО, які реалізують програми підтримки для аграріїв.

Solskiy 3

 

Втрати в агросекторі за рік війни

На запитання журналістів про втрати за рік війни в агросекторі міністр відповів наступне: «Ми однозначно втратили і продовжуємо втрачати. Можна почати з таких простих та зрозумілих цифр. Перше, десь 20% орних земель зараз знаходяться не під контролем України. Вони під окупацією.  Землі давали країні в основному ранні озимі зернові, тому що це зона озимої пшениці, частково озимого ячменю, і соняшника. Саме ці землі будуть найбільш заміновані.

Основне, якщо говорити в цілому, то ми втратили дуже сильно динаміку. Кожен рік розвивалися. В 2021-му році мали рекорд – 108 млн. тонн. У 2022 – лише трохи більше 60 млн. т. Більшість проєктів з переробки чи розвитку заморожені, відкладені або анульовані.  Втрата динаміки на кілька років. Навіть якщо протягом місяця буде перемога, на тих умовах, які ми вважаємо за потрібне. Але динаміку на кілька років все одно втратили практично в кожній сфері. Хоча деякі речі мене досить сильно дивують. В цьому році вперше почали експорт насіння кукурудзи у великій кількості в Європу. Ми стали настільки конкурентними, що витісняємо французьких виробників навіть в період війни. Що мені дає надію, то це конкурентне середовище. Кожен фермер щось представляє, це не випадкова людина в цій сфері. Більше 90% полів на підконтрольній території були засіяні, майже все зібрано. Фантастичні ціни на газ та транспорт, все одно посушилося і якось вивезли зерно. Абсолютна більшість аграріїв заплатили орендну плату до нового року. Фермер – це не тільки про гроші, а про стиль життя. Він, не дивлячись на всі обставини,  в наступному році планує знову засіяти, у нього іншого плану немає. На жаль, динаміка така, що наступного року зберемо ще менше, ніж в цьому».

 

Коротко про головне

Дерегуляція:

• Ухвалено 4 Закони та 11 Постанов КМУ;

 

Підтримка агросектору:

• за 2022 рік аграрії отримали пільгових кредитів на загальну суму в понад 90 млрд грн;
• запущена грантова програма зі створення та розвитку садів і теплиць. Станом на сьогодні погоджено 78 заявок на 378 млн грн.

 

Агрологістика:

• єврокомісія на рік скасувала мита та обмеження на імпорт с/г продукції до Європи;
• зернова угода з Туреччиною та ООН. Вона дозволила експортувати з серпня по грудень майже 16 млн тонн зернових;

 

«Шляхи солідарності»

• Євроінтеграція: 23 червня лідери 27 країн-членів ЄС ухвалили історичне рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Мінагрополітики відповідає за виконання 696 завдань – це 30,8% від загальної кількості (2259).

Підготувала Тетяна Ковальчук

 

 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.