Про готівку і перевірку

/ Питання бухгалтерії / Субота, 12 січня 2013 14:38

У цій податковій консультації зібрано актуальні питання та проблеми оподаткування, ведення перевірок, а також податкових новел, що очікують платників податків у новому році.


alt
На запитання платників податків відповідає перший заступник начальника ДПІ у Сихівському районі м. Львова Роман ПАЦ
 
  • Прошу надати роз’яснення, чи повинні члени садового товариства сплачувати земельний податок, якщо земля приватизована, чи є воно платником?
Якщо земельні ділянки приватизовані громадянами - членами садівничого товариства, і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує право на земельну ділянку, то такі громадяни, крім тих, кому надані пільги щодо сплати земельного податку згідно зі ст. 281 Податкового кодексу України, є платниками земельного податку. При цьому нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться органами державної податкової служби, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.
 
Садівницьке товариство є платником земельного податку за земельні ділянки, включаючи земельні ділянки загального користування, надані такому товариству для ведення садівництва і щодо яких члени товариства не оформили право на свою земельну ділянку.
 
  • Який порядок обліку сум ПДВ, які за результатами камеральної або документальної позапланової виїзної перевірки визнані органом державної податкової служби як занижені суми податку, заявлені до бюджетного відшкодування?
Оскільки сума заниженого бюджетного відшкодування не може бути відображена у рядках 23.1 та 23.2 податкової декларації із ПДВ, то відповідно на таку суму зменшується значення рядка 24 податкової декларації з ПДВ, яке зі знаком «-» відображається у рядку 21.3 податкової декларації з ПДВ у податковому періоді, в якому отримано повідомлення-рішення за формою «В2». Зазначена сума заниженого бюджетного відшкодування підлягає перенесенню до картки особового рахунку платника податку, і в подальшому ця сума (за умови підтвердження документальною перевіркою правомірності її декларування) бере участь у погашенні податкових зобов’язань із ПДВ такого платника податку в порядку календарної черговості виникнення таких переплат.
 
  • Чи має право підприємство вести касову книгу в електронному вигляді?
Підприємства можуть вести касову книгу в електронній формі за допомогою комп’ютерних засобів. Програмне забезпечення, за допомогою якого ведеться касова книга, має забезпечувати візуальне відображення і роздрукування кожної з двох частин аркуша касової книги («Вкладний аркуш касової книги» та «Звіт касира»), які за формою і змістом мають відтворювати форму та зміст касової книги в паперовій формі. Записи в касовій книзі здійснюються на підставі відповідної інформації із касових документів.
 
  • Чи має право підприємство зберігати в касі кошти, передбачені для виплат, які належать до фонду оплати праці та здійснюються за рахунок виручки, понад три робочі дні?
Підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку, одержану в банку для виплат, що належать до фонду оплати праці, а також пенсій, стипендій, дивідендів (доходу), понад установлений ліміт каси протягом трьох робочих днів, включаючи день одержання готівки в банку.
 
При цьому, підприємство має право зберігати в касі готівку для виплат, які належать до фонду оплати праці та здійснюються за рахунок виручки, понад установлений йому ліміт каси протягом трьох робочих днів із дня настання строків цих виплат у сумі, що зазначена в переданих до каси платіжних (розрахунково-платіжних) відомостях.

 

 
Податкова консультація від начальника відділу адміністрування податку на прибуток управління оподаткування юридичних осіб ДПС у Львівській області Наталії ЧИЧКЕВИЧ
 
  • Прошу сказати, з якого часу запроваджується авансова сплата податку на прибуток підприємств?
Закон України №5083-VI«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку із проведенням адміністративної реформи в Україні» вносить істотні зміни щодо термінів сплати податкових зобов'язань із податку на прибуток.
 
З січня 2013 року платники податку зобов'язані платити авансовий внесок із податку на прибуток підприємств у порядку та у строки, встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менш 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.
 
Ця норма не застосовується: 
  • до осіб, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені);
  • до платників податків, дохід яких за останній річний звітний податковий період не перевищує 10 млн грн, і неприбуткових установ (організацій).
Разом із річною податковою декларацією (вперше за 2012 рік) платник податків подає розрахунок щомісячних авансових внесків, які повинні виплачуватися у наступні 12 місяців.
 
  • Наше підприємство згідно з договором оренди легкового автомобіля проводить страхування автомобіля (автоцивілка та КАСКО). Чи можемо ми віднести суму страхування на витрати?
Як визначено пп. 140.1.6 п. 140.1 ст. 140 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), до складу витрат, які визначаються як витрати подвійного призначення, включаються, зокрема, будь-які витрати зі страхування цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією транспортних засобів, що перебувають у складі основних засобів платника податку.
 
Отже, в обліку з податку на прибуток відображаються витрати на КАСКО-страхування та витрати на страхування цивільної відповідальності власного автомобіля (який обліковується у складі основаних засобів), за умови використання такого автомобіля у господарській діяльності платника податку та за наявності належним чином оформлених первинних документів.
alt 
  • Чи може ТзОВ на загальній системі оподаткування продати нерухомість (основні засоби) непов’язаній особі за балансовою (залишковою) вартістю?
ТзОВ має право продати власну нерухомість (яка знаходиться на його балансі) непов’язаній особі за будь-яку договірну ціну, яка влаштовує сторони угоди купівлі-продажу, у т. ч. за балансовою (залишковою) вартістю. При цьому треба врахувати, що продаж основних засобів відображається у податковому обліку з податку на прибуток згідно з п.п. 146.13, 146.14 Податкового кодексу України, де вказано, що сума перевищення доходів від продажу чи іншого відчуження над балансовою вартістю окремих об'єктів основних засобів та нематеріальних активів включається до доходів платника податку, а сума перевищення балансової вартості над доходами від такого продажу чи іншого відчуження включається до витрат платника податку.
 
Водночас звертаю Вашу увагу, що дохід від продажу чи іншого відчуження об'єкта основних засобів та нематеріальних активів для цілей застосування цієї статті визначається згідно з договором про продаж або інше відчуження об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, але не нижче звичайної ціни такого об'єкта (активу) (п. 146.14 ПКУ).

  • Прошу відповісти, чи можна включити до витрат суми податків та зборів, сплачених наперед?
Ні. Відповідно до пп. 138.5.1 п. 138.5 ст. 138 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) датою здійснення витрат, нарахованих платником податку у вигляді сум податків та зборів, вважається останній день звітного податкового періоду, за який проводиться нарахування податкового зобов'язання з податку та збору. Тобто до витрат можна включити лише суми, нараховані за відповідний звітний період.

  • Чи може наше підприємство врахувати у складі витрат суму орендної плати за договором оперативної оренди житлового приміщення?
Сума орендної плати за житлове приміщення не враховується при визначенні оподатковуваного прибутку орендаря, оскільки використання для виробничих потреб житлових будинків та їх частин без переведення до нежитлового фонду є неправомірним.

  • Наше підприємство - платник податку на прибуток займається виробництвом та продажем власної продукції (доставляємо за адресами власним автомобілем) як за безготівковим розрахунком, так і за готівку, без використання РРО. Торгуємо на підставі торгового патенту. Як урахувати вартість торгового патенту в зменшення податку на прибуток від діяльності з продажу за готівку або від усієї торгівлі, у т.ч. за безготівковий рахунок?
Зарахувати вартість патенту можна лише в зменшення податку на прибуток від виду діяльності, для якого придбано такий патент. У вашому випадку патентованим видом діяльності є торгівля за готівку в пунктах продажу товарів.

  • Чи здійснюється перерахунок курсових різниць по іноземних інвестиціях?
Узагальнюючою податковою консультацією щодо визначення курсових різниць від перерахунку операцій у іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти, затвердженою наказом ДПС України від 05.07.2012 №574, визначено, що по іноземних інвестиціях курсові різниці не перераховуються.
 
 

Є запитання до податківців? 
Пишіть нам:
04136, м. Київ, вул. Маршала Гречка, 13
«Агробізнес Сьогодні»
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

 

 08 травня 2024
У громадах Харківської області, де дозволяє безпекова ситуація, триває посівна кампанія. Найбільше ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяли аграрії Богодухівського та Красноградського районів області.
У громадах Харківської області, де дозволяє безпекова ситуація, триває посівна кампанія. Найбільше ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяли аграрії Богодухівського та Красноградського районів області.
08 травня 2024
 08 травня 2024
У квітні з Реєстру індустріальних (промислових) парків було виключено чотири такі території.
У квітні з Реєстру індустріальних (промислових) парків було виключено чотири такі території.
08 травня 2024
 08 травня 2024
Господарства усіх категорій України за підсумками 2023 року виростили 258,3 тис. т овочів закритого ґрунту, що на 3% менше показника попереднього року (266,2 тис. т).
Господарства усіх категорій України за підсумками 2023 року виростили 258,3 тис. т овочів закритого ґрунту, що на 3% менше показника попереднього року (266,2 тис. т).
08 травня 2024
 08 травня 2024
Євгенія Молчанова, власниця дніпропетровської сироварні «Зелений Гай», коштом гранту збільшила виробництво сиру на 150%, створила нові робочі місця та організувала навчання інших фермерів в прифронтових областях.
Євгенія Молчанова, власниця дніпропетровської сироварні «Зелений Гай», коштом гранту збільшила виробництво сиру на 150%, створила нові робочі місця та організувала навчання інших фермерів в прифронтових областях.
08 травня 2024
 07 травня 2024
На засіданні Кабінету Міністрів України 7 травня було схвалено законопроект щодо ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Турецькою Республікою.
На засіданні Кабінету Міністрів України 7 травня було схвалено законопроект щодо ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Турецькою Республікою.
07 травня 2024
 07 травня 2024
Поточного тижня торговельна активність в Україні у сегменті цибулі дещо активізувалася, що дозволило продавцям знову підвищити відпускні ціни. До позитивних коригувань вдавалися виключно власники якісної цибулі, пропозиція якої на ринку продовжує скорочуватися.
Поточного тижня торговельна активність в Україні у сегменті цибулі дещо активізувалася, що дозволило продавцям знову підвищити відпускні ціни. До позитивних коригувань вдавалися виключно власники якісної цибулі, пропозиція якої на ринку продовжує скорочуватися.
07 травня 2024

Please publish modules in offcanvas position.