agro business 160 160

Допомагати армії — добра справа

/ Питання бухгалтерії / Середа, 11 березня 2015 14:26
altЮлія ЄГОРОВАфахівець з оподаткування та бухгалтерського обліку
Ми — фермерське господарство, займаємося рослинництвом. Хочемо зі своїх запасів взяти зерно, зробити з нього крупи, і передати їх для Армії. Яким чином це слід оформити у бухгалтерському обліку та у звітності?

 

Бухгалтерський облік та документування
По-перше, слід визначитися з тим, що собою являє процес перетворення зерна на крупу. Це — виробництво, хоча й не основне для вашого господарства, а допоміжне. Проте обліковувати його треба за тими ж правилами, що й операції з основного виробництва (як-от, наприклад, виробництво зерна).
 
Сировиною для цього виробництва буде готова продукція — зерно, яке обліковується на рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва».
 
На переробку зерна на крупи слід витратити трудові та матеріальні ресурси (нарахувати заробітну плату та соціальні внески, витратити електроенергію, допоміжні матеріали і т.п.), використати обладнання, яке розташоване у певному приміщенні (вартість такого обладнання та приміщення теж буде віднесене на собівартість крупи у вигляді амортизації), можливо, будуть залучені сторонні організації для надання послуг або виконання яких-то робіт (наприклад, ремонт обладнання). Оформляються ці операції актами списання сировини та матеріалів або виробничими звітами, в яких відображається витрати сировини та матеріалів (з цією метою можуть використовуватися також звіти про переробку продукції, про які йдеться далі), відомостями нарахування зарплати та амортизації, актами виконаних робіт (послуг).
 
Крупа, одержана від переробки сільськогосподарської продукції рослинництва, оприбутковується на підставі звіту про переробку продукції, який складається у двох примірниках завідувачем виробництва або майстром. Записи в звіті про витрачені матеріали і тару, а також про вихід готової продукції проводяться щоденно. Звіт затверджується керівником господарства.
 
Готова продукція, що відправляється із пунктів переробки на склад, оформляється накладною (внутрігосподарського призначення) або товарно-транспортними накладними (матеріали), якщо продукція відправляється на сторону (в цьому випадку — передається волонтерам або іншим особам з метою передання далі на потреби ЗСУ).
 
В бухгалтерському обліку собівартість крупи, переданої для потреб ЗСУ, списується до складу інших операційних витрат.
 
Податковий облік
Єдиний податок — четверта група. Списання будь-яких ТМЦ на будь-які потреби фермерського господарства (в тому числі і на благочинні заходи) не впливає на податковий облік з єдиного податку четвертої групи, адже об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь. Відповідно, і на суму єдиного податку четвертої групи ця операція не впливає.
 
altЄдиний податок — третя група. Якщо фермерське господарство є платником єдиного податку третьої групи, операція з передання крупи на потреби ЗСУ не впливає на податковий облік, адже в цьому разі оподатковується грошова виручка, якої в цьому випадку не буде.
 
Податок на прибуток. У випадку, якщо фермерське господарство є платником податку на прибуток, то йому слід зважати на таке. З 01.01.2015 р. правила обліку податку на прибуток кардинально змінилися. Тепер об’єкт оподаткування — це прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування «бухгалтерського» прибутку, який підлягає оподаткуванню, на всі різниці, які виникають у підприємства відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ. «Бухгалтерський» прибуток — це фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), який визначений у фінансовій звітності платника податку на прибуток відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності в залежності від того, які стандарти застосовує такий платник податку. Вже не потрібно визначати доходи та витрати за численними правилами, які існували до 01.01.2015 р.
 
Коригування «бухгалтерського» прибутку на вартість ТМЦ, що передані на сторону без умови їх оплати, робити не потрібно, тому що таке коригування не передбачено нормами розділу ІІІ ПКУ. Отже, знову ж таки операція з безоплатної передачі крупи на потреби ЗСУ не вплине на податковий облік з податку на прибуток.
 
Податок на додану вартість. А ось з оподаткуванням ПДВ не все так позитивно. Безоплатне передання товарів — це оподатковувана операція, тож слід платити ПДВ з вартості переданої крупи. Так, визначення поняття «постачання товару» міститься в пп. 14.1.191 ПКУ, згідно з якою безоплатне передання товару є його постачанням, а постачання товару є оподатковуваної ПДВ операцією згідно п. 185.1 ПКУ, її немає також серед операцій, вказаних у ст. 196 ПКУ. Також не міститься ця операція і в ст. 197 ПКУ, тобто вона не є звільненою від оподаткування ПДВ. Отже, при безоплатному переданні крупи на потреби ЗСУ треба буде нарахувати ПДВ на собівартість такої крупи згідно з абзацом другим п. 188.1 ПКУ.
 
Відображення в обліку виробництва та передачі крупи на потреби ЗСУ
А тепер покажемо все це на прикладі, бо краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Всі цифри в прикладі умовні. Фермерське господарство — платник ПДВ виробило 500 кг пшеничної крупи з 720 кг зерна пшениці. Собівартість цього зерна становить 1300 грн. За переробку цього зерна нарахована заробітна плата двом працівникам за два дні роботи в сумі 300 грн, нарахований ЄСВ за умовною ставкою 37% в сумі 300,00 грн * 37% = 111,00 грн. Витрачено електроенергії на суму 50 грн, амортизація обладнання та приміщення цеху, що припадає на дні переробки — 130 грн. Далі крупа була передана на потреби ЗСУ. Транспортування крупи здійснила стороння організація, вартість транспортування — 150 грн без ПДВ. Бухгалтерський облік цих операцій показаний в таблиці.

Таблиця. Бухгалтерський облік виробництва та передання крупи на потреби ЗСУ
alt

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.