Ліцензування господарської діяльності у племінній справі

/ У правовому полі / Вівторок, 04 червня 2013 13:14
alt
Законом України «Про племінну справу у тваринництві» в редакції від 21 грудня 1999 року господарська діяльність у племінній справі у тваринництві, пов’язана з торгівлею племінними (генетичними) ресурсами, проведенням генетичної експертизи походження та аномалій тварин, підлягає ліцензуванню та реєстрації відповідно до законодавства. У чинному законодавстві України племінні (генетичні) ресурси визначаються як тварини, сперма, ембріони, яйцеклітини, які мають племінну (генетичну) цінність. Під торгівлею племінними (генетичними) ресурсами розуміються будь-які операції, що здійснюються за договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передавання прав власності на племінні (генетичні) ресурси власного та невласного виробництва для відтворення.

 

Генетична експертиза аномалій тварин полягає у виявленні лабораторними методами морфофункціональних порушень в організмі тварин, які виникають у результаті генних і хромосомних мутацій. Генетична експертиза походження тварин - ідентифікація тварин лабораторними методами з метою здійснення контролю за достовірністю їх походження.
 
У ст. 1 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 року ліцензування визначається як видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпоряджень про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування. Суб'єкт господарювання зобов'язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов. Ліцензійні умови - це установлений з урахуванням вимог законів вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов'язкових для виконання при провадженні видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.
 
Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин затверджені Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 1 жовтня 2012 року № 589 (Наказ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2012 року за № 1752/22064). Дія цих Ліцензійних умов поширюється на всіх суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин. При цьому необхідно звернути увагу, що наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства аграрної політики та продовольства України від 1 жовтня 2012 р. № 1084/588 визнано такими, що втратили чинність, ряд нормативних актів.
 
Ліцензія є єдиним документом, який дає право ліцензіату на провадження господарської діяльності з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин протягом строку, визначеного Кабінетом Міністрів України, та за умови виконання ним згаданих вище Ліцензійних умов. Органом ліцензування провадження господарської діяльності з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин є Міністерство аграрної політики та продовольства України.
 
Для отримання ліцензії суб'єкт господарювання особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до органу ліцензування із заявою про видачу ліцензії та документами відповідно до ст. 10 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» та п. 35 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2001 року № 756 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 червня 2011 року № 712).
 
У разі наявності у заявника філій або інших відокремлених підрозділів, які провадитимуть господарську діяльність на підставі отриманої ліцензії, у заяві зазначаються їх перелік та місцезнаходження. У разі створення ліцензіатом нової філії, іншого нового відокремленого підрозділу, які провадитимуть вид господарської діяльності згідно з отриманою ліцензією, ліцензіат повинен подати до органу ліцензування заяву про видачу копії ліцензії та документи, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності.
 
Оформлення заяв про переоформлення ліцензії, про видачу дубліката ліцензії здійснюється суб'єктами господарювання за встановленими формами (додатки до вказаних вище Ліцензійних умов).
 
altГосподарську діяльність з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин можуть провадити суб’єкти племінної справи у тваринництві - власники племінних (генетичних) ресурсів з відповідним статусом за наявності відповідної матеріально-технічної бази та за умови виконання ними організаційних, спеціальних, технологічних та кваліфікаційних вимог. На підтвердження зазначеного надається відомість про наявність атестата про присвоєння суб’єкту господарської діяльності статусу суб’єкта племінної справи у тваринництві, власних або орендованих приміщень, необхідних для провадження відповідного виду господарської діяльності, матеріально-технічної бази, необхідної для провадження відповідного виду господарської діяльності. Торгівля племінними (генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин без наявності ліцензії на провадження цієї діяльності забороняється.
 
Ліцензія на господарську діяльність з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин видається із зазначенням окремих робіт, що можуть виконуватися в межах виду господарської діяльності. Якщо суб’єкт господарювання планує провадити господарську діяльність не в повному обсязі, а частково з окремих видів робіт, у заяві про видачу ліцензії після виду господарської діяльності зазначаються види робіт, на які вона поширюється, а саме: торгівля племінними (генетичними) ресурсами (із зазначенням окремих видів племінних (генетичних) ресурсів: заморожених сперми, ембріонів, яйцеклітин та грени, а також виду і породи (кросу) тварин, зазначених в атестаті про присвоєння суб’єкту племінної справи у тваринництві відповідного статусу); проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин.
 
Виконання робіт з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами - племінними тваринами здійснюється суб’єктами господарювання на підставі ліцензії за таких умов: наявності сертифікатів племінних (генетичних) ресурсів; племінні тварини повинні бути ідентифіковані, зареєстровані у державних книгах племінних тварин, мати дані відповідно до вимог з племінного обліку, документів офіційного обліку продуктивності та офіційної оцінки за типом, походити від батьків, зареєстрованих у державних книгах племінних тварин, та нормативно-правових актів.
 
Виконання робіт з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами - спермою здійснюється суб'єктами господарювання на підставі ліцензії за таких умов: наявності сертифікатів племінних (генетичних) ресурсів; сперма має бути одержана від племінних атестованих плідників, допущених до використання для відтворення, ідентифікована, заготовлена та оброблена в умовах, передбачених технологічними вимогами, встановленими для цієї продукції, відповідати ветеринарно-санітарним вимогам і правилам, а дані про неї повинні відповідати вимогам з племінного обліку та вимогам нормативно-правових актів.
 
Виконання робіт з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами - ембріонами, яйцеклітинами, греною здійснюється суб'єктами господарювання на підставі ліцензії за таких умов: наявності сертифікатів племінних (генетичних) ресурсів; ембріони, яйцеклітини повинні бути одержані від племінних тварин, ідентифіковані, заготовлені та оброблені в умовах, передбачених технологічними вимогами, встановленими для цієї продукції, відповідати ветеринарно-санітарним вимогам і правилам, а дані про них повинні відповідати вимогам з племінного обліку та відповідати вимогам нормативно-правових актів.
 
Провадження господарської діяльності з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин здійснюються за наявності відповідної матеріально-технічної бази та виробничих приміщень. Лабораторні прилади, обладнання та апаратура повинні мати технічні паспорти та підлягають своєчасному технічному обслуговуванню і атестації, засоби вимірювальної техніки - своєчасній повірці.
 
Для провадження господарської діяльності з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин юридична особа у своєму штаті обов’язково повинна мати спеціаліста з відповідною фаховою освітою (зоотехнічною, ветеринарною). Для провадження господарської діяльності з торгівлі племінними (генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин фізична особа - суб’єкт підприємницької діяльності повинна мати відповідну фахову освіту або спеціаліста з відповідною фаховою освітою (зоотехнічною, ветеринарною), що працює на договірних умовах. Працівники, які виконують спеціальні роботи, пов’язані з веденням офіційного обліку продуктивності тварин, офіційної класифікації (оцінки) за типом, отриманням, ідентифікацією, зберіганням сперми, ембріонів, яйцеклітин, грени, штучним осіменінням маток та трансплантацією ембріонів, повинні пройти атестацію.
 
За видачу ліцензії заявник вносить плату у розмірі та порядку, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2000 року № 1755 «Про строк дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу».
 
Ліцензіат не може передавати ліцензію або її копію іншій юридичній або фізичній особі для провадження господарської діяльності. Ліцензіат зобов’язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії. У разі виникнення таких змін ліцензіат зобов’язаний протягом десяти робочих днів в установленому порядку подати до органу ліцензування відповідне повідомлення в письмовій формі разом із документами, які підтверджують зазначені зміни, або копіями цих документів.

 

 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.