Власний елеватор: як обрахувати потужності під ваші завдання

Власний елеватор: як обрахувати потужності під ваші завдання

/ Зберігання / Четвер, 29 липня 2021 09:51

Літо — пора жнив, тож, ясна річ, аграрії зосереджуються саме на збиранні врожаю. Та згодом постає питання його доробки та зберігання, тож уже восени зазвичай закладають старт будівництву нових зерносховищ. Якщо і ви маєте в планах зведення власного елеватора чи хоча б розглядаєте таку можливість найближчим часом, поради експертів щодо розрахунку потужності й інші нюанси підбору обладнання стануть вам у пригоді.

 

Який вигляд має «базова» комплектація елеватора?

Якщо говорити, наприклад, про так званий фермерський елеватор, то тут обов’язково потрібні завальна яма, очисна машина (для попереднього очищення зерна від грубих домішок) і зерносушарка. Біля сушарки мають бути встановлені оперативні силоси (хопери), за потреби — силоси тривалого зберігання на плоскому днищі, і звісно, транспортне обладнання. На великому фермерському підприємстві також має бути повноцінний вузол відвантаження на автомобільний і по можливості — на залізничний транспорт.

 

Зерносушарка: як прорахувати потужність й обрати потрібні опції

Продуктивність сушарки розраховують з огляду на кількість зерна, яке збирається в господарстві й надходить на елеватор за добу. Наприклад, комбайни за добу збирають 200 т продукції, і господарство планує працювати 20 год щодоби (4 год потрібно для проведення технологічних зупинок). Отже, продуктивність сушарки: 200 т ÷ 20 год = 10 т/год.

Оптимальне співвідношення діаметра й висоти силоса — коли діаметр = висоті, тобто якщо діаметр — 27,5 м, то й висота має бути 27,5 м. За такого співвідношення металомісткість на 1 т зберігання оптимальна, а отже, ціна такого силоса теж оптимальна. Однак через обмеження за розміром ділянки під установлення силосів таке співвідношення не завжди вдається зберегти.

Також потрібно врахувати максимальний відсоток вологості, з яким зерно зазвичай надходить на елеватор, і саму культуру — адже під час сушіння різних культур продуктивність тієї самої зерносушарки буде різною (наприклад, по кукурудзі втричі меншою, ніж по пшениці). Тобто ТЗ на зерносушарку звучатиме, наприклад, так: зерносушарка продуктивністю 10 т/год із вологістю 22% по кукурудзі.

Щодо вибору системи захисту від пилу, то вона насамперед залежить від місця розташування елеватора. Якщо об’єкт нашого замовника розташовано в населеному пункті, радимо нашу зерносушарку Brice-Baker із системою аспірації — вона утримує виділення 97,85% пилу за межі обладнання, причому ці показники доведено незалежними лабораторними дослідженнями. Якщо ж сушарка розташована в полі, то достатньо обрати пилопригнічення — це більш бюджетне рішення, проте також ефективне. Йому зазвичай віддають перевагу наші замовники-фермери — через можливість заощадити під час покупки.

14 453 54 1

Хоча газ на сьогодні найдоступніший за ціною вид палива, використання зерносушарки на альтернативних видах палива — теж хороший спосіб заощадити. Але переважно для тих господарств, що мають власні джерела такого пального, й обсяги сушіння в них невеликі. До речі, можна розглядати й обидва варіанти: зерносушарки Brice-Baker виробництва KMZ Industries, наприклад, можуть працювати одночасно на двох видах пального.

 

Оперативні силоси: врахуйте кут нахилу

Об’єм і необхідна кількість хоперів, як і продуктивність сушарки, залежать від добового обсягу вологого зерна, що надходить на елеватор (вологий продукт перед сушінням зберігають саме в конусних силосах). Тобто якщо сушарка, наприклад, потужністю 400 т/добу, то має бути два хопери по 200 т, або ж один на 400 т, якщо елеватор монокультурний.

Важливо також правильно обрати кут нахилу конусного силосу — з огляду на продукт, який буде в ньому зберігатися: під стандартні культури достатньо 45°, а під продукти переробки (шрот, макуха) — оскільки вони жирні та схильні до налипання — краще використовувати силос із кутом нахилу 65°.

 

Силоси тривалого зберігання: які та скільки?

Щоб виробник правильно підібрав для вас силоси тривалого зберігання, потрібно повідомити йому обсяг продукту, який ви плануєте зберігати на елеваторі довгостроково. Наприклад, ви плануєте зберігати 5000 т зерна. Зберігати його можна в одному силосі на 5 000 т, у двох силосах по 2500 т, у п’яти силосах по 1000 т і т. д. Найоптимальнішим за ціною буде варіант «один силос на 5000 т», але він можливий тільки тільки якщо на елеваторі зберігають один вид культури.

До речі, про культуру. Вона теж надзвичайно важлива у підборі об’єму силосу. Наприклад, якщо в силос поміщається 5000 т пшениці, то соняшнику туди поміститися вже 2500 т (щільність соняшнику — 0,4 т/м³, а пшениці — 0,8 т/м³).

Ще одна безпечна можливість заощадити, коли йдеться, про силоси на плоскому днищі — це вибір системи аерації. Наприклад, система з повною аерацією підлоги «фул-флор» (full floor) не має аераційних каналів як таких. Увесь простір між базовим бетоном і площиною «фул-флор» (близько 30 см) заповнює повітря, яке продуває зернову масу. Тому, на відміну від інших систем, «фул-флор» не потребує додаткового об’єму бетону для аероканалів, а встановлюється на металевих опорах безпосередньо на базовий фундамент. Хоча монтувати таку підлогу дещо складніше, економія на бетоні тут суттєва.

Заощадити можна, і відмовившись від підсилосної галереї на користь системи вивантаження у фундаменті: для силосів діаметром від 11 до 24 м вона вимірюється в сотнях тисяч гривень. Плюс економія часу на бетонних і земляних роботах.

Спрощує технологічні процеси на елеваторі, полегшує вивантаження зерна і робить його більш щадним і бічне вивантаження. На сьогодні KMZ Industries — єдиний з українських виробників елеваторного обладнання, хто реалізував таку опцію для своїх замовників. Бічне вивантаження (його ще називають гравітаційним або самопливним) відбувається під впливом сили тяжіння й передбачає розвантаження зерна безпосередньо на машину, не застосовуючи класичне транспортне елеваторне обладнання. Таким чином, вдається скоротити час вивантаження й суттєво заощадити на електроенергії: адже на відміну від класичного транспортування зерно вивантажується тільки під дією сили тяжіння.

14 453 55

 

Що потрібно знати, щоб обрати транспортне обладнання?

1. Характеристики продукту, що буде транспортуватися: питому вагу; температуру (для продуктів переробки — жому, шроту); шматкуватість продукту; гранульований це продукт чи ні.

Питома вага продукту — важливий параметр, адже в одного й того самого транспортера буде різна продуктивність за переміщення одного й того самого продукту. Наприклад, транспортер, який переміщує пшеницю зі швидкістю 100 т/год, кукурудзу вже транспортуватиме зі швидкістю 90 т/год.

2. Продуктивність обладнання (т/год або т/добу).

Для її розрахунку потрібно розуміти, яку кількість зерна елеватор прийматиме на добу. Далі розділити її на 24 год, і ви отримаєте потрібну продуктивність транспорту для вашого елеватора.

3. Довжину — для стрічкових і ланцюгових конвеєрів, висоту — для норій.

Довжину потрібно вказувати від крайньої точки завантаження до крайньої точки вивантаження, а висоту — від низу черевика (від фундаменту) до точки вивантаження (патрубка розвантаження). Габаритні розміри транспортерів за однакової довжини можуть різнитися.

4. Кількість точок завантаження та вивантаження.

Ланцюгові й стрічкові конвеєри можуть мати кілька /необмежену кількість точок завантаження та вивантаження, а в норії максимальна кількість можливих точок завантаження — дві.

 

Як замовити сепаратор

Зерноочисне обладнання потрібне, щоб позбутися домішок, які заважають подальшому зберіганню зерна. А ще попереднє очищення зерна від грубих домішок є обов’язковою умовою для заощадження пального під час сушіння зерна.

Вибираючи сепаратор, треба враховувати, очищуватимете ви вологу культуру чи суху, і яку саме культуру очищуватимете — від цього буде залежати вибір решіт. Якщо планується очищення кількох видів культур, потрібно замовити кілька комплектів решіт.

Потрібна продуктивність сепаратора так само розраховується, виходячи з кількості зерна в тоннах, яке буде надходити на підприємство й потребуватиме очищення. Її ділять на 24 й отримують необхідний показник у тоннах на годину.

 

Плануйте заздалегідь!

І наостанок. Будь-який елеватор повинен починатися з проєкту, першим етапом якого буде складання бізнес-плану (адже елеватор це передусім — об’єкт інвестиції). Далі — розробка базової концепції, що ґрунтується на технологічних процесах вашого майбутнього елеватора: прораховують необхідні потужності зберігання, транспортного обладнання, сушіння, сепаратора тощо, про що ми і розповідали в статті.

І обов’язковий наступний етап — інженерні та геологічні вишукування, без яких, наприклад, непередбачувані ґрунти можуть звести нанівець усе будівництво. Цей етап можна починати вже восени, аби до нового року, не поспішаючи, визначитися з виробником обладнання й почати будівництво. Тоді вже до наступного врожаю ви матимете власний новенький елеватор, а черги й витрати на зберігання на сторонніх зерносховищах вас уже зовсім не турбуватимуть. Осінь уже скоро — час обговорювати й продумувати цю ідею, аби вона, як і врожай, встигла дозріти!

Руслан ДЕМЧУК, регіональний менеджер компанії KMZ Industries

 

 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.