Конференція Corteva Agriscience™: засоби агрохімії, гібриди насіння і технологічні новинки

Конференція Corteva Agriscience™: засоби агрохімії, гібриди насіння і технологічні новинки

/ Актуальні статті / Вівторок, 09 квітня 2019 10:25

Сільське господарство в Україні зростає завдяки використанню новітніх технологій, зокрема, у сфері насінництва й агрохімії. Розпочався новий аграрний сезон. Що цікавого чекає на фермерську спільноту?

У готелі «Рамада Енкор» під Києвом 19 лютого пройшла науково-практична конференція. Corteva Agriscience™, Сільськогосподарський підрозділ DowDuPont, присвятив її популярним засобам агрохімії, гібридам насіння і тим технологічним новинкам, які з’являться на ринку поточного сезону. На довершення конференції пройшло традиційне урочисте нагородження переможців конкурсу врожайності «Pioneer Максимум 2018».

Учасники конференції ознайомилися з особливостями польових досліджень, що проводяться для лінійки гібридів кукурудзи й соняшнику Піонер, а також із портфелем та практикою застосування інноваційних препаратів на пшениці, кукурудзі, соняшнику, сої, ріпаку.

Значна частина шкодочинних об’єктів, як ми знаємо, можуть пристосовуватися до засобів захисту рослин, розвивають резистентність. Клімат також змінюється, а це сприяє зміні ситуації із хворобами, шкідниками, бур’янами тощо. Тому постійно виникає потреба винаходити нові молекули, комбінувати наявні рішення, та застосовувати щось нове і незвичне. Важливо вибирати такі ЗЗР, щоб якомога менше створювати негативного впливу на навколишнє середовище та сівозміну. Зменшення норм застосування та робочого розчину, скорочення кількості проходів — теж нагальні питання. Саме у цьому напрямі й діє Corteva Agriscience™.

06 397 48

 

Світовий рівень

Фунгіцидам, які представлені на ринку і з’являться протягом ближчих років, присвятив свій виступ глобальний портфоліо-менеджер із розвитку фунгіцидів Рафаель Годіно. Він розповів про «історію успіху» молекули пікоксістробін, яка стоїть в основі фунгіцидного портфелю компанії для захисту польових культур. Пікоксістробрін зареєстрований у більш ніж 40 країнах та ним від початку виходу на ринок вже захищено близько 250 млн га сільгоспкультур. Рафаель Годіно повідав також про ті нові фунгіциди, які нині розробляє Corteva Agriscience™.

А портфоліо-менеджер в Україні Сергій Саблук зауважив, що вже сьогодні кожен п’ятий гектар в Україні (або 22% посівних площ) обробляється фунгіцидами від Corteva Agriscience™, що є лідером на цьому ринку. Фахівець докладно розказав про препарат Танос® — фунгіцид для захисту від хвороб соняшнику та інших культур (винограду, картоплі, помідорів). Він чітко контролює такі хвороби, як пероноспороз, фомоз, фомопсидоз, або бурий стебловий рак, несправжню борошнисту росу, альтернаріоз, септоріоз, склеротиніоз (білу гниль) та сіру гниль.

«Ми особливо його пропонуємо для Півдня та південного Сходу, — каже пан Саблук. — Бо захисна дія Танос® менш залежить від температур і наявності вологи, він у будь-якому разі виконає свою роботу та забезпечує збереження врожаю у середньому на рівні 3 ц/га».

 

Нове для наших аграріїв

Нещодавно вчені винайшли новий оригінальний клас хімічних сполук — арилпіколінати. На їх основі створили новітню молекулу Арилекс™ Актив, яка поповнила портфель гербіцидів, що належать Corteva Agriscience™. Менеджер із гербіцидів в Україні, Білорусі та країнах Центральної Азії Галина Радзіцька презентувала аграріям відео про те, як молекула Арилекс™ Актив впевнено починає крокувати Європою, тобто застосовується фермерами на різних культурах, насамперед на зернових колосових.

Вона високоселективна до зернових культур, гнучка за фазами застосування та до температурного режиму. Інноваційний гербіцид Квелекс™ (на основі Арилекс™ Актив), що стрімко зайшов на ринок України у 2018 році, контролює у посівах пшениці та ячменю такі бур’яни, як амброзія полинолиста, підмаренник чіпкий, види ромашки, лобода біла, падалиця соняшнику, мак дикий, волошка синя тощо, а також пригнічує осоти та ряд інших важко контрольованих бур’янів.

Молекула Арилекс™ Актив стала основою для кількох нових гербіцидів. Зокрема, спільноті нагадали про Паллас™ Екстра, який одночасно контролює широкий спектр як широколистих, так і злакових бур’янів у посівах пшениці. Про ефективність дії цього препарату (було продемонстровано відео) розповів головний агроном Володимир Нестеренко (агрогосподарство «Матрос», Херсонська обл.): «Препарат себе виправдав».

Ще один інноваційний продукт, який у цьому сезоні вийшов на ринок агрохімії, — N-Lock™ Max, створений також науковцями Corteva Agriscience™. Це стабілізатор азоту в ґрунті, інгібітор процесів нітрифікації, виготовлений на основі інноваційної формуляції OPTINYTE™. N-Lock™ Max — хімічна молекула, яка впливає на бактерії Nitrosomonas, а саме уповільнює їх активність, при цьому сповільнюється перетворення у ґрунті амонійної форми азоту у нітратну. Це забезпечує кращу доступність і пролонгацію споживання азоту рослинами, сприяє формуванню вищого врожаю та показників його якості. На кукурудзі, наприклад, прибавка врожайності може сягати 650-850 кг/га. Такі результати показали випробування у господарствах Угорщини та Польщі, які проводилися фахівцями Corteva Agriscience™ протягом кількох років поспіль.

06 397 50 1

N-Lock™ Max використовується з усіма типами азотних добрив: гранульованими (карбамід, сульфат амонію тощо) та рідкими (КАС, аміачна вода), тобто з тими, які містять азот в амідній та амонійній формах. А також можливе застосування N-Lock™ Max із рідким гноєм. Інгібітор нітрифікації варто заробити в ґрунт (культивація, полив, опади 10-12 мм). Оптимальними строками внесення вважається пізня осінь та рання весна. Керівник відділу маркетингу в Україні Corteva Agriscience™ Руслан Ткачук запевнив сільгоспвиробників: «N-Lock™ Max уже доступний в Україні, і ми пропонуємо Вам його до застосування».

Звісно, на конференції було анонсовано про щойно зареєстровані гербіциди та новинки наступних сезонів. Уже доступний аграріям гербіцид Слаш™ для весняного застосування у посівах ріпаку озимого, а саме для контролю широкого спектра однорічних та багаторічних дводольних бур’янів. Препарат матиме покращену селективність та розширене вікно застосування. Аграрна публіка почула також про наступну новинку — гербіцид на основі молекули Арилекс™ Актив, що контролюватиме восени широколисті види бур’янів у посівах озимого ріпаку, а саме підмаренник чіпкий, волошку синю, мак польовий, різновиди ромашки, талабан польовий та ін. Його реєстрація очікується на літо-осінь 2019 року.

Ну й велике зацікавлення аграрної спільноти не міг не викликати перспективний новий гербіцид на основі тієї ж таки молекули Арилекс™ Актив, який буде застосовуватися у посівах соняшнику з мінімальною нормою Арилекс™ Актив. Основна його мета — контроль амброзії полинолистої, а також інших злісних дводольних бур’янів у посівах соняшнику як звичайного, так і стійкого до гербіцидів . Це має бути ідеальний гербіцид для Півдня і Сходу. Але не аж так негайно: його реєстрацію обіцяно лише на 2020 рік.

 

Спочатку — клопітка робота

Чому усе, пов’язане з соняшником, викликає підвищений ажіотаж агроспільноти? Бо це одна з найбільш рентабельних культур. У нас його вирощують на території 6,2 млн га. Ми навчилися виробляти «сонячну квітку» ефективно, в Україні зростають також переробні потужності, і ми — експортер №1 у світі з соняшникової олії.

Портфоліо менеджер із соняшнику Сorteva Agriscience™ Юрій Коняєв розповів про найбільш популярні, економічні й цікаві з точки зору олійності гібриди соняшнику бренду Pioneer, а Володимир Андрущенко, портфоліо-менеджер із кукурудзи — про кращі гібриди цариці полів, улюблениці вітчизняних фермерів. Також вони обидва цікаво розповіли про те, що відбувається перед виведенням якогось гібриду на товарний ринок у масовий продаж. Демонстраційні ділянки закладаються на десятках гектарів. Насіння тестується, вирощується у господарствах різних країн, у холод і спеку, за різноманітних агрокліматичних умов. А інколи його випробовують зі спеціально підвищеною кількістю шкідників і негативних факторів, тобто рослини проходять такий собі «стрес-тест».

Щодо того ж таки соняшнику — було згадано також і новий фунгіцидний протруйник соняшникового насіння Лумісена™ Corteva Agriscience™, який потужно контролює пероноспороз. Наприкінці 2018 року було отримано реєстрацію цього ЗЗР. До традиційних протруйників-попередників хвороби вже мають певну резистентність, тому поява нового рішення значно покращить контроль пероноспорозу. Зроблено препарат на основі інноваційної молекули Зорвек® (див. «Агробізнес Сьогодні»). Насіння, оброблене Лумісена™, у сезоні 2019 року буде постачатись в агрохолдинги, а щодо невеликих фермерських господарств — це завдання для 2020-го.

06 397 50 2

 

Переможці конкурсу врожайності

Насамкінець відбулося нагородження переможців конкурсу врожайності «Pioneer Максимум 2018». Добре відомі в Україні кукурудзяні та соняшникові гібриди бренду Pioneer належать Corteva Agriscience™, Сільськогосподарському підрозділу DowDuPont. Близько 200 заявок було подано на конкурс протягом минулого року від тих господарств, які вирощують «царицю полів» і «сонячну квітку» у шести агрокліматичних зонах України — на зрошенні і без нього. Серед них визначено 33 переможці, які отримали відзнаки, а також насіння інноваційних гібридів того-таки бренду Pioneer.

У номінації «Кращий урожай гібриду кукурудзи Pioneer» рекорд у національному масштабі показав гібрид P0216 — 191,7 ц/га. Цей результат забезпечило господарство СТОВ «Дніпро» (Черкаська обл.). Найбільше соняшнику зібрало СФГ «Ганна» (Харківська обл.) з гібридом P63LL06 — їх показник сягав 53,0 ц/га. Відмітимо, що рекордсмени 2018 року в обох категоріях перевищили показники переможців попередніх років. Однак рекорди «українського чемпіонату» з кукурудзи усе ще відстають від світових, які демонструють фермери США чи Австралії.

Переможців привітали на гала-фуршеті. Аудиторія конференції — власники та провідні фахівці господарств — дискутували у кулуарах, обмінювалися спостереженнями, спілкувалися та ділилися планами на поточний рік. Цікава тенденція: із соняшнику прекрасні результати показала не лише східна Харківщина, а й західна Волинь. Там в одному з господарств зібрали 5,1 т/га! От що таке правильно підібраний гібрид. Як запевнив Григорій Колісниченко, координатор регіонального агрономічного відділення із насіння Corteva Agriscience™, спеціалісти завжди готові у будь-якому найвіддаленішому селі України допомогти аграрієві підібрати саме те насіння і ЗЗР, які найбільше підійдуть кожному конкретному господарству.

Співробітники Corteva Agriscience™ стверджують, що приблизно 60% їхнього світового бізнесу (або у грошовому вимірі $ 8,2 млрд) — це саме бізнес-насіння (основні культури: кукурудза, соя і соняшник), а решта 40% — ЗЗР. Втім, сільськогосподарський підрозділ прагне не лише фінансово зростати, а й втілювати у життя цінності ресурсозбереження, захисту довкілля й розвитку сільських територій.

І фермери це цінують. Наведемо, до прикладу, думку Ярослава Процайло, директора ФГ «Захід Птиця» (Львівська обл.): «Уже протягом п’яти років вирощуємо гібриди кукурудзи бренду Pioneer. Цього сезону вони займали 90% площ, урожайність бункерна — 128,4 ц/га. Для отримання стабільних урожаїв і надалі планую співпрацювати з компанією Corteva Agriscience™».

 

Коментарі

06 397 49 1Юрій КОНЯЄВпортфоліо-менеджер із соняшнику Corteva Agriscience™

— Соняшниковий пояс в Україні за рахунок зміни природних умов піднімається на Північ. Його почали сіяти багато на Сумщині, на Західній Україні площі соняшнику також поступово зростають. Останні роки аграрії не раз бачили складні погодні умови. Ми усе відстежуємо, накопичуємо велику базу даних. У нас є багато регіональних агрономів. Вони вивчають наші гібриди у різноманітних умовах. І якщо дають якусь пораду, то всебічно обґрунтовану. На нашому заводі в Стасях на Полтавщині ми відкрили нову сучасну лабораторію, визначаємо там основні параметри якості соняшнику – зокрема, і його олійність. В Україні починається нова ера, коли аграріям будуть доплачувати за олійність соняшнику. А в Європі вже давно так є. Деякі гібриди демонструють, можливо, дещо меншу врожайність, але велику олійність. Відповідно, і більшу економічну рентабельність.

 

06 397 49 2Рафаель ГОДІНОглобальний портфоліо-менеджер із розвитку фунгіцидів Сorteva Agriscience™

— Сам я із Бразилії, за освітою – агроінженер. В Україні вперше, і вражений розвитком аграрного сектору у вас. Наша команда Corteva Agriscience™ активно працює над тим, аби не лише застосовувати усі ті наші продукти, про які ви чуєте багато добрих слів, але й щоб розробляти нові. Однією із речовин, на базі яких досягаються найкращі результати у захисті рослин, є пікоксістробін. Він у поєднанні з іншими компонентами дозволяє досягати неймовірних результатів. Наразі Corteva Agriscience™ є єдиним виробником препаратів на основі пікоксістробіну. Він має винятковий широкий спектр застосування до багатьох культур проти різноманітних хвороб. Показує відмінні позитивні якості, допомагає зберегти врожай. Застосовується у різних регіонах світу і на різноманітних культурах. Зокрема, цікаво себе проявив на кукурудзі, сої, пшениці. Ну, й на соняшнику -- це культура, яка вас точно цікавить. На основі цієї молекули виник ринок препаратів загальним обсягом близько $ 0,5 млрд. Ми збираємося і надалі розвивати цей портфель.

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.