Інструменти органічної технології від БТУ-ЦЕНТР

Інструменти органічної технології від БТУ-ЦЕНТР

/ Актуальні статті / П'ятниця, 26 липня 2019 10:30

Нещодавно компанія БТУ-ЦЕНТР, більшість продукції якої сертифікована в «Органік Стандарт», на приладах дослідів у ПП «Агроекологія» (Шишацький район, Полтавська обл.), представила програми вирощування органічних кукурудзи (на зерно й силос), соняшнику та сої.

 

 

Про органіку з перших уст

Не нашкодь — головний постулат органічної технології виробництва культур, яка до абсолютно можливого мінімуму зводить вплив людини на природні процеси в ґрунті, а тому внесення додаткових речовин, у тому числі біологічних, жорстко регулюється. Та й потреби у цьому немає: здоров’я ґрунту підтримується правильною сівозміною, сидератами, багатим розмаїттям мікроорганізмів, а сильний імунітет, генетика та ентомофаги захищають культури від хвороб і шкідників. Утім, інколи (для збільшення розмаїття/активізації мікробіоти на деградованих ґрунтах, боротьби з засиллям комах-шкідників тощо) окремі сектори органічного виробництва доводиться посилювати біологічними препаратами. Цьогоріч їхню дію вирішили випробувати в ПП «Агроекологія», одному з провідних органічних агроформувань України.

14 405 48 2— Наше господарство працює виключно за органічною технологією, — розповідає Сергій Козин, головний агроном ПП «Агроекологія». — Обробляємо 7000 га і вже 40 років не застосовуємо ЗЗР та мінеральних добрив. В основу технології вирощування культур покладена 8-пільна сівозміна, а також використовуємо компост (маємо 7000 голів худоби) та сіємо сидерати.

 

  • Завдяки чому органічне виробництво є цікавим для Вас?

— Передусім можливістю виробляти продукти харчування, які не містять залишкових елементів живлення та пестицидів, і, відповідно, не мають негативного впливу на людський організм. З точки зору виробництва — тим, що органічний спосіб забезпечує стабільні результати. За інтенсивної технології у разі сприятливих погодних умов господарство має високу врожайність, за поганих — низьку. У нас сформувався рівень урожайності культур, який тримається з року в рік, майже незалежно від погоди. В органічному землеробстві треба вміти передбачати негаразди, але це не так важко, як здається. Правильна сівозміна, використання сидератів і компосту вирівнюють агрофон. Звичайно, на полях трапляються менш продуктивні «плями», але вони не настільки помітні, як за інтенсивної технології. Крім того, завдяки правильній сівозміні врожай має високу якість: якщо пшениця — то 1 клас, якщо соняшник — з високим вмістом олії/олеїну. Не менш важливо, що органічна технологія зберігає властивості ґрунту: він або збагачується, або принаймні лишається на сталому рівні. Я думаю, із часом більшість виробників прийде до цього, бо вже розуміють, що у майбутньому вони нестимуть суттєві витрати на реабілітацію ґрунтів.

 

  • Чому вирішили спробувати препарати ТМ «Жива земля» компанії БТУ-ЦЕНТР?

— Біологічні захист і підживлення — новий етап розвитку органічного виробництва. До їхнього випробовування нас спонукав — озимий ріпак, який ми вперше посіяли восени минулого року. Перед входом у зиму стало очевидним, що рослини потрібно підтримати, а до того ж захистити від шкідників, адже хрестоцвітими полюбляють ласувати майже всі види шкідливих комах. Тоді ми звернулись до БТУ-ЦЕНТР і разом склали програми підживлення та захисту. Добре спрацювали органо-мінеральні добрива Хелпрост® Ріпак, особливо Хелпрост® Бор. На початку та в кінці цвітіння ми зробили обробки біоінсектицидом Актоверм Формула®, який досить непогано зберіг ріпак: на контрольних ділянках шкідників було помітно більше, ніж на обробленій площі. Після отримання таких результатів ми вирішили випробувати біопрепарати на інших культурах, зокрема кукурудзі, соняшнику та сої.

 

  • Чи є видимі наслідки від їхнього застосування на розвитку культур?

— Так, зміни помітні: на дослідах рослини мають краще розвинену кореневу систему та більш насичене забарвлення, оброблена пшениця є стійкішою до хвороб, а сою, крім іншого, ми захистили Актовермом Формула® від гусені чортополохівки, яка полюбляє айстрові, але за великої чисельності їсть практично все. Я був досить здивованим роботою біоінсектициду: ввечері покропили — вранці побачили зниження активності гусені, а до вечора її загибель становила 95%.

 

  • Яким є очікуваний ефект від біопрепаратів?

— Ми покладаємо надію, що біопрепарати допоможуть рослинам краще засвоювати елементи живлення із ґрунту, посприяють їхньому розвитку, зроблять стійкішими до патогенів — допоможуть підвищити планку стабільної урожайності культур. Тобто якщо біоінсектицид прибрав шкідника, і ми отримали 1-ий клас пшениці тоді, де раніше мали 3-ій, — його застосування буде виправданим. Потенційно — цікаві технології, але дочекаємося урожаю, щоб оцінити економічну доцільність.

 

14 405 49 1

Озимий ріпак у ПП «Агроекологія»

 

14 405 49 2

Озимий ріпак у ПП «Агроекологія»

 

Інструменти органічної технології від БТУ-ЦЕНТР

За час своєї діяльності БТУ-ЦЕНТР розробила технологічні карти для органічного та інтегрованого (поєднання хімічних і біологічних продуктів) способів вирощування культур, які доступні на офіційному сайті виробника. Тут представлена максимальна економічно доцільна програма, яка використовується не дуже часто, тому що агрономи БТУ-ЦЕНТР пристосовують технологічні карти до умов і завдань кожного окремого господарства. На дослідних ділянках ПП «Агроекологія» технологія мала такий вигляд.

 

Робота з пожнивними рештками

Для активної деструкції стерні тут було використано біо­деструктор стерні Екостерн®. Цей препарат складається із кількох груп мікроорганізмів у високому титрі 2,5х109 КУО/мл: до першої входять ті, що розкладають целюлозу та хітин; до другої — антагоністи патогенів: гриби Trichoderma lignorum та Trichoderma viride та бактерії Bacillus subtilis; третю утворюють бактерії Azotobacter, Enterobacter та Enterococcus, що мобілізують азот, таким чином, прискорюючи розкладання решток.

«Наші препарати постійно вдосконалюються, — зазначає агроном БТУ-ЦЕНТР Дмитро Черненко. — Кілька років тому перші формуляції Екостерн® ми рекомендували заробляти в ґрунт одразу після внесення, а сучасну версію можна лишити на поверхні до 3-ох днів. Це стало можливим завдяки вдосконаленій формуляції, до якої входять менш чутливі до ультрафіолету штами мікроорганізмів, поліпшене живильне середовище та більш дієві елементи, що захищають мікроорганізми від прямого УФ-випромінювання».

 

14 405 50 2

Органічна кукурудза

 

14 405 50 1

Кукурудза на контролі та досліді

 

На дослідних ділянках соняшнику та сої ефект Еко­стерн® посилив новий біофунгіцид Склероцид®, основний компонент якого — гриби Coniothyrium minitans, — харчуються склеротиніями збудників білої гнилі: Sclerotinia minor та Sclerotinia scleurotiorum. Дію Coniothyrium minitans посилюють гриби Trichoderma harsianum, які контролюють низку насіннєвих, кореневих, ґрунтових, плодових і листових інфекцій, а також бактеріями Bacillus subtilis та Bacillus licheniformis, що виділяють антибіотики проти широкого спектра патогенів. Титр мікроорганізмів від 3х109 КУО/мл. Склероцид® використовується під час підготовки ґрунту до посіву озимого ріпаку, сої та соняшнику та по рослинних рештках цих культур з одночасною зарубкою у ґрунт, але також його можна застосовувати для протруєння насіння і позакореневого внесення. На дослідах в «Агроекології» цей препарат вносився під час вегетації.

Особливо добре на описуваному етапі програми спрацьовує гумат калію Гуміфренд®. Він складається із солей гумінових (130 г/л у д.р.) і фульвокислот (від 80/50 г/л у д.р.), а також бактерій, що поліпшують доступність P, K та S у ґрунті, бактерій, виділення яких сприяє росту рослин, антагоністів патогенів, а також мікроорганізмів, які розкладають пожнивні рештки та ксенобіотики. Гуміфренд® — викосоконцентрований препарат — титр до 5,0х108 КУО/мл. Також він використовується для протруювання насіння і під час вегетації культур.

 

14 405 50 3

Органічна соя у ПП «Агроекологія»

 

Підготовка ґрунту

Під час передпосівного обробітку на дослідних ділянках застосовувалось органічне грунтове добриво Граундфікс®. Воно складається із силікатних та активних штамів Azotobacter chroococcum, Enterobacter та Bacillus megaterium var. phosphaticum — бактерій, які фіксують N і переводять P і K у рухомі форми. При цьому агресивні штами бактерій Bacillus subtillus та Paenibacillus polymyxa чинять фунгіцидний ефект. Мікрооранізми містяться у титрі 0,5-1,5х109 КУО/мл.

«Граундфікс® вноситься під час передпосівного обробітку ґрунту в нормі 3-5 л/га за інтегрованої технології та 5-8 л/га — за органічної, — каже Дмитро Черненко. — Якщо у господарстві є відповідне обладнання — біодобриво в невеликій нормі можна вносити в рядок через аплікатор. Цьогоріч у нас завершуються трирічні дослідження післядії Граундфікс®, його ефективності в посівах наступних культур. Один із дослідів: 2017 року він був внесений під кукурудзу й забезпечив їй додаткові 3-5 ц/га, наступного року на цьому ж полі без повторного внесення Граундфікс® сприяв формуванню додаткових 3-4 ц/га у ярого ячменю. І таких прикладів є доволі багато. Підсумки досліджень будуть підбиті наприкінці року».

 

Обробка насіння

Фунгіцидний захист насіння зернових, технічних і бобових культур забезпечує препарат МікоХелп®, який складається переважно зі штамів грибів Trichoderma та бактерій Bacillus subtilis, які разом знищують широку низку патогенів: Fuzarium, Phytophthora, Pythium, Rhizoctoria, Sclerotinia, Verticillium тощо. Поруч із природними фунгіцидами до складу препарату входять N-фіксувальні бактерії Azotobacter, Enterobacter й Enterococcus, також біологічно активні продукти життєдіяльності: ферменти, вітаміни, фітогормони, амінокислоти, фунгіцидні речовини тощо. Титр мікроорганізмів — 1,0х109 КУО/мл. Крім протруєння насіння, МікоХелп® використовується по вегетації та для кореневого підживлення.

 

14 405 51 1

Органічний соняшник

 

14 405 51 2

Соняшник на контролі та досліді

 

Насіння дослідних культур було оброблено й препаратом Мікофренд®, який чине комплексну дію на майбутні рослини. Головна діюча речовина препарату — два штами гриба Glomus VS, який утворює симбіоз (мікоризу) із корінням основних культур (крім ріпаку: хрестоцвіті не утворюють мікоризу). Він облітає/вживлюється у коріння рослини, отримуючи звідти продукти фотосинтезу та кисень/вуглекислий газ. Натомість убезпечує рослину від патогенів, надає їй дозоване та збалансоване живлення, затримує вологу навколо коренів і розростається від них навсібіч, збільшуючи цим площу живлення рослини. Дію Glomus VS посилює комплекс бактерій Streptomyces sp. та Pseudomonas Fluorescens, а, крім того, препарат містить гриб Trichoderma Harzianum і бактерії Bacillus Subtilis, а також N-фіксувальні Enterobacter sp, К-мобілізуючі Bacillus Muciloginosus і P— мобілізуючі Bacillius Megaterium var. phosphaticum. Титр мікроорганізмів — 1,0-1,5х108 КУО/мл.

«Ефект Мікофренд® добре видно з розвитку кореневої системи соняшнику та кукурудзи, — зазначає агроном БТУ-ЦЕНТР. — Як бачимо, кукурудза на досліді має довші й потужніші корені, зокрема повітряні, ніж на контролі. Соняшник під дією Мікофренд® сформував більшу кількість верхніх волосків, які є грубими та товстими, — загалом на 20% потужнішу кореневу систему, ніж на контролі».

Важливим елементом цього етапу технології є Азотофіт®— р, який містить бактерії Azotobacter chroococcum, макро— та мікроелементи, а також вітаміни, фітогормони, фунгіцидні речовини й фітогормони, зокрема ауксини, гібереліни та цитокініни, які відповідають за ріст і розвиток рослин, а також сприяють формуванню сильного імунітету.

На сої до цих препаратів додається інокулянт Різолайн®, який містить штами бульбочкових бактерій у суттєвому титрі 4,0-6,0 х109 КУО/мл. Завдяки такій високій концентрації витрата препарату становить 2,0-3,0 л/т. Види бактерій відрізняються залежно від обраної культури, наприклад: Bradyrhizobium japonicum утворюють симбіоз із соєю, а Rhizobium leguminosarum — із горохом. Також є специфічні формуляції для нуту та вики. Різолайн® застосовується разом із протектором Різосейв® (1,0 л/т), завдяки якому насіння без помітної втрати ефективності інокулянту можна висівати впродовж 7 днів після протруєння.

 

Вегетація

Під час вегетації кожна з дослідних культур отримала підібраний спеціально для неї комплекс органо-мінеральних (хелатовані органічними кислотами мікро-макро-мезоелементи + біологічно активні речовини) добрив із лінійки ХелпРост®, яка сертифікована в «Органік Стандарт».

«Переважна більшість препаратів ХелпРост® вноситься на листову поверхню, яка поглинає 95-98% від норми — суттєво більше, ніж коріння, — звертає увагу агроном БТУ-ЦЕНТР.

Інсектицидний захист дослідних ділянок у «Агроекології» забезпечує Актоверм Формула®. До його складу входять бактерії Bacillus thuringiensis у титрі 2х109 КУО/мл. «У процесі життєдіяльності ці організми продукують екзотоксини, що мають вигляд гострих кристалів, — пояснює механізм дії Дмитро Черненко. — Потрапивши разом із листям до організму шкідника, вони ранять шлунок та спричиняють сепсис. Впродовж 2-3 діб після зараження комаха лишається живою, але через запальні процеси мало рухається, не може їсти та, зрештою, гине». Актоверм Формула® ефективний проти личинок та імаго широкого спектра комах, зокрема попелиці, прихованохобника, п’явиці, хлібного жука, павутинного кліща, колорадського жука, трипсів, біланів, совок, білокрилок, плодожерок, молі, листовійок, п’ядунів тощо.

 

14 405 51 3

Порівняння кореневої системи соняшнику

 

Пріоритет — органіка

Такою є технологія вирощування кукурудзи, соняшнику та сої на дослідних ділянках у ПП «Агроекологія». Як вона себе розкриє з економічної точки зору — покаже врожай, але, як зазначив Сергій Козин, використання окремих біопрепаратів на ріпаку було виправданим. Загалом зацікавленість органічних підприємств до біопрепаратів зростає, адже мінімально порушуючи баланс мікробіоти (зі скороченням численності патогенів зменшується і кількість антагоністів, що харчувались ними) вони дозволяють вирішити низку проблемних моментів.

Сьогодні на полегшення ведення органічного виробництва БТУ-ЦЕНТР спрямовує суттєву частину своїх ресурсів. «Так, зокрема, в нашому Інституті прикладної біотехнології виробники органічної продукції можуть безкоштовно зробити аналіз 3-ох зразків ґрунту і 5-ти — насіння, замовити виїзд спеціаліста для оцінки фітосанітарного стану та отримати суттєві знижки на інші послуги, — наголошує комерційний директор БТУ-ЦЕНТР Тетяна Хоменко. — Разом із цим, ми продовжуємо усіляко сприяти швидкому переходу господарств від хімічної до органічної технологій виробництва. В цьому виробникам сприяє наша агрономічна служба, яка допомагає знайти найкраще вирішення тої чи іншої проблеми, навчає використовувати біологічні методи вирощування культур тощо. І при цьому за рекомендації наших агрономів та ефективність роботи біопрепаратів ми беремо на себе повну відповідальність».

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.