Соняшник. До кожного гібрида свій підхід

/ Актуальні статті / П'ятниця, 16 березня 2012 12:45
Олександр Зозуля, канд. біолог. наук
Соняшник - основна олійна культура в Східній Європі. Вона адаптована до умов континентального клімату. Завдяки інноваційним селекційним досягненням соняшник компанії «Сингента» є визнаним еталоном урожайності, технологічності та олійності, поєднуючи це з відмінною стійкістю до посухи та хвороб.
Головним чином соняшник використовується для одержання олії, яку вживають у харчових та технічних цілях. З олії отримують маргарин, лаки, мило та каучук. Відходи виробництва служать високобілковим кормом для тварин. Насіння соняшнику містить багато вітамінів РР та Е, а також полінасичені жирні кислоти (особливо, лінолеву), фосфоліпіди, лецитин, рослинні воски та інше.
Сингента особливу увагу приділяє високоолеїновим гібридам із підвищеним вмістом вітаміну Е. Це природне джерело антиоксидантів, які підвищують імунну систему, зменшують ризик виникнення ракових та серцево-судинних хвороб. Високоолеїнову олію також використовують як основне джерело для одержання біопалива. Такі гібриди, як НК Ферті, НК Камен є лідерами з вирощування на полях України. В найближчий час очікується реєстрація гібрида Тутті, який є високоолеїновим аналогом до гібрида НК Конді.
У сільськогосподарському виробництві соняшник є однією з найважливіших та прибуткових культур. Останнім часом зростає інтенсифікація його виробництва. Якщо ще декілька років тому виробників задовольняла урожайність до 20 ц/га, то зараз більшість ставить за мету одержати понад 30-40 ц/га. Такий різкий ріст пов’язаний, у першу чергу, з появою нових гібридів соняшнику, і безумовним лідером у їх виробництві є компанія «Сингента».

Динаміка росту площ та продуктивності вирощування соняшнику в Україні
alt

У своєму асортименті компанія має понад 20різноманітних гібридів для будь-якої зони вирощування соняшнику із різним рівнем стиглості - від ранніх до пізньостиглих. Водночас інтенсифікація виробництва потребує виконання певних особливостей ведення господарювання, про які далі піде мова.
Всі гібриди компанії «Сингента» можна умовно поділити на високо інтенсивні, помірно інтенсивні та екстенсивні. Це пов’язано з тим, що умови вирощування на кожному полі різні. Вони можуть різнитися агротехнікою, родючістю ґрунту, рівнем внесення добрив та багатьма іншими факторами. І якщо не витримати абсолютно всі умови агротехніки, одержати високий урожай не вдасться. Більш того, Ви можете мати меншу врожайність при посіві високо інтенсивних гібридів, у разі, якщо не будуть дотримані всі вимоги агротехнології культури порівняно з екстенсивними гібридами. Тому не слід сіяти високо інтенсивний соняшник на полях при використанні екстенсивної технології. Там, де умови вирощування не відповідають необхідним умовам (низький рівень удобрення, дуже високий рівень забур’яненості, погані попередники, посередній обробіток ґрунту тощо), краще посіяти екстенсивні гібриди.
Більшість гібридів компанії «Сингента» невимогливі до умов виробництва. Для них підходять традиційні технології, рекомендовані для відповідних регіонів. Але кожен гібрид соняшнику має свої особливості, що дає змогу сільгоспвиробнику підібрати найбільш оптимальний асортимент, для того щоб одержати максимальний прибуток.
Отже, гібриди компанії «Сингента» умовно можна поділити на такі категорії.
Інтенсивного типу - гібриди з найбільшим потенціалом урожайності, але вимогливі до умов вирощування. Ми рекомендуємо розміщувати їх по кращих попередниках, з повною нормою добрив, на кращих ґрунтах. Ці гібриди максимально реалізують свій потенціал при дотриманні всіх технологічних вимог. До них відносяться НК Долбі, НК Бріо, НК Конді, НК Неома, НК Ферті, Тутті.
Помірно інтенсивного типу - гібриди з високим потенціалом урожайності, який можна одержати не у найбільш сприятливих умовах для культури. Ці гібриди помірно вимогливі до агрофону та не допускають різкого зниження урожайності, на відміну від гібридів інтенсивного типу. Водночас вони досить чутливо реагують на покращений агрофон. Це - Савінка, НК Рокі, НК Фортімі, Арена ПР, НК Алего, НК Делфі, Рігасол ОР, НК Армоні, Санай.
Помірно екстенсивного типу - гібриди, які в несприятливих умовах (бідні ґрунти, малі дози добрив, погані попередники тощо) не знижують урожайність так, як інтенсивні гібриди. Але й потенціал урожайності у них нижчий, ніж у вищезгаданих гібридів. До цього типу можна віднести Джазі, Трістан, Опера ПР, НК Камен, НК Мелдімі, Казіо.

alt

Кожен гібрид соняшнику унікальний. Він має свій набір сильних ознак, який дає змогу отримувати врожай за певних умов погоди та агротехніки. Тому для запобігання ризиків залежно від умов вирощування рекомендується вирощувати 3-4 гібриди з різними характеристиками.
Наступним кроком при виборі гібрида треба оцінити стан сівалок, здатність їх витримувати задану норму висіву. Особливо це стосується перевищення норми. Деякі гібриди при загущенні схильні до вилягання. До них відносяться НК Рокі, Трістан, Савінка, Арена ПР. Відповідно не можна допускати їх загущення.
Такі гібриди, як НК Армоні, НК Конді, Рігасол ОР, Джазі відносяться до середньочутливих, які не бажано загущувати, але вони не схильні до вилягання. Проте можливе незначне зниження урожаю у разі, якщо норма висіву була більша за рекомендовану. Такі гібриди, як НК Неома, НК Ферті, НК Бріо, НК Делфі стійкі до вилягання та не знижують урожайність при збільшеній щільності рослин.
Слід пам’ятати, що оптимальна щільність рослин перед збиранням знаходиться на рівні 45-50 тис. рослин/га. При вирощуванні соняшнику при загрозі посухи густоту стояння рослин слід знизити до 40-45 тис. рослин/га. Стійкі до полягання гібриди добре переносять щільність рослин до 60 тис. рослин/га.
Тепер давайте поговоримо про строки сівби. Наразі багато господарств починають сівбу якомога раніше. Але не варто забувати, що посів у холодний ґрунт призводить до нерівномірних, ослаблених сходів, а в деяких випадках - до втрати сходів. Ослаблені сходи більш схильні до ураження хворобами, чутливіше реагують на внесені гербіциди та інше. Все це веде до зниження урожайності. Але практика господарювання не завжди дає змогу витримати оптимальні строки посіву. Це пов’язано з наявністю техніки, швидким висиханням ґрунту та іншими факторами.
Також календарні строки посіву несталі у зв’язку зі зміною клімату та погодними умовами. Компанія «Сингента» пропонує гібриди з різною реакцією на ранні строки посіву. Так, наприклад, сучасні високоолійні гібриди з тонкою оболонкою дуже вибагливі до тепла. Їх потрібно висівати в добре прогрітий ґрунт, коли температура на глибині посіву (8-10 см) досягне 10-12°С. У цьому випадку насіння проростає швидко з високою польовою схожістю, рівномірно дозріває. При посіві в холодний ґрунт насіння цих гібридів довго не проростає, частково втрачає схожість, посів стає зрідженим. Все це призводить до втрати врожайності.
«Сингента» пропонує сільгоспвиробникам гібриди, які мають високі початкові темпи росту стебел та кореневої системи. До цього типу відносяться Савінка, Джазі, Казіо, Санай, Рігасол ОР, НК Делфі, НК Конді, НК Армоні, НК Мелдімі, Трістан.
У підготовці до посіву треба звернути увагу ще на один момент - це переущільнення ґрунту, яке називають «плужною підошвою». При багаторічному обробітку ґрунту на одну глибину формується переущільнений горизонт ґрунту, через який коренева система не може проникнути. Це призводить до формування кореневої системи у верхньому ґрунтовому шарі. Що, в свою чергу, призведе до зниження урожайності, особливо при посушливих умовах. І, навпаки, при дощовій погоді рослини масово вилягають. Тому для соняшнику важливо мати рихлий орний горизонт на глибину, що досягається шляхом глибокого рихлення або оранки.
Звертаємо Вашу увагу на те, що потрібно враховувати посухостійкість або здатність рослин формувати урожай в умовах нестачі ґрунтової вологи. Градація гібридів по мірі посухостійкості від більш стійких до менш представлена нижче:
Казіо, Санай, НК Армоні, Опера ПР, Мелдімі, Арена ПР, НК Рокі, Джазі, Трістан, Савінка, НК Конді, НК Делфі, НК Ферті, НК Неома, НК Бріо.
altЩе кілька слів щодо обробки насіння протруйниками. Одержання здорових сходів неможливо без надійного захисту насіння та проростків від хвороб та шкідників. З цією метою насіння обробляють спеціальними препаратами - протруйниками. Базовим препаратом для обробки насіння є Максим XL 035 FS, т.к.с.(6 л/т). Він забезпечує надійний захист від комплексу хвороб (пліснявіння насіння, фузаріозні кореневі гнилі, фомопсис тощо). Цей препарат стримує розвиток переноспорозу при передпороговому рівні інфікування. У разі високої загрози ураження цією хворобою слід збільшити кількість металаксилу-М шляхом додавання протруйника Апрон XL 350 ES, т.к.с. (3 л/т). У цій суміші норму витрати Максима XL 035 FS, т.к.с. можна знизити до 3 л/т.
Насіння та сходи соняшнику можуть пошкодити різноманітні шкідники: дротяники, довгоносики, попелиці, мідляки та інші. Для захисту від цих шкідників насіння обробляють Круїзером 350 FS, т.к.с. (6-10 л/т). Діюча речовина цього препарату має високий рівень системності та захищає сходи та молоді проростки протягом 40-45 днів. Крім того, цей препарат має так званий «вігор»-ефект, або стимулюючу дію на кореневу систему. Рослини більш розвинені, сходи рівномірні, краще переносять посуху. При високій чисельності ґрунтових шкідників до Круїзеру слід додати препарат Форс 200 CS, с.к. (2 л/т). Особливістю цього протруйника є можливість не допустити пошкодження насіння та проростків за рахунок фумігаційних властивостей діючої речовини. Довкола насіння та молодих коренів утворюється захисна сфера, попадаючи в яку шкідник гине, не пошкодивши їх. Також Форс можна вносити в ґрунт при посіві, використовуючи спеціальну гранульовану формуляцію. Норма витрати її - 6 кг/га.
Інтенсифікація виробництва соняшнику змінила і підхід до захисту від бур’янів. Якщо при вирощуванні культури за екстенсивним типом особливо не звергали увагу на фітотоксичність гербіцидів, то з появою інтенсивних гібридів стало проблематично одержати високий урожай при пригніченні рослин соняшнику на початкових стадіях розвитку.
Тому вибір гербіциду також залежить від типу вирощування та очікуваного врожаю. На екстенсивних полях можна використати суміш Трофі 90 ЕС, к.е. та Гезагарду 500 FW, к.с. Ця комбінація забезпечить комплексний захист від однорічних злакових та дводольних бур’янів протягом місяця. Але слід пам’ятати, що не можна допускати перевищення норми витрат Трофі, позаяк це може призвести до виникнення фітотоксичності.
А як же бути з захистом при інтенсивному типі вирощування соняшнику, де ризик виникнення фітотоксичності ацетохлорних препаратів може призвести до суттєвого зниження урожайності?
altВ такому випадку є ще одне комплексне вирішення цієї проблеми - обробка полів Примекстрою TZ Голд 500 SC, к.с.(4,0-4,5 л/га). Це двокомпонентний гербіцид, який досить ефективно знищує практично всі розповсюджені на соняшнику однорічні бур’яни. Серед злакових - це мишії, просовидні, пальчатки та інші. Ще більший спектр контрольованих дводольних бур’янів: щириці, гірчиця, грицики, гірчаки, лобода, амброзія, кропива, лутига розлога, дурман звичайний, портулак городній, фіалка триколірна, кропива (види) та ще багато інших.
Таким чином, Примекстра TZ Голд має найширший серед зареєстрованих гербіцидів спектр бур’янів, що знищуються. При цьому ефективність дії цього гербіциду проти більшості бур’янів вища за 90%. Вона обумовлена не тільки відмінною дією кожного з компонентів, але і синергічним ефектом від їх поєднання.
А як бути з фітотоксичністю - виникає слушне питання. І тут Примекстра TZ Голд випереджає своїх «колег-гербіцидів» за рівнем своєї безпеки до соняшнику.
Тепер кілька рекомендацій для ефективного використання ґрунтових гербіцидів, які є основою захисту соняшнику. Норма використання залежить від кількості абсорбційної властивості ґрунтів та кількості бур’янів. Чим їх більше, тим вища норма. Навіть якщо Ви використовуєте гербіцид на легких ґрунтах, а рівень забур’яненості в кілька разів перевищує поріг шкодочинності, слід застосовувати максимальні норми витрати. Вносити Примекстру TZ Голд слід до сходів культури, бажано із заробкою в ґрунт, але не глибше 3-5 см. Це пов’язано не тільки з необхідністю перенести гербіцид у вологий шар ґрунту, але і запобігти знесенню препарату разом із ґрунтом при пилових бурях. Ґрунт, на який вноситься гербіцид, повинен бути дрібногрудочкуватий, щоб препарат міг рівномірно покрити захисним екраном всю поверхню поля, а не потрапив на грудки, з-під яких безпечно проростуть бур’яни.
altГоловними ознаками фітотоксичності ацетохлорів на соняшнику є слабий розвиток бічної кореневої системи, деформування рослин культури, відставання в розвитку.
Розглянемо шляхи запобігання фітотоксичності гербіцидів. Можна зменшити норму внесення препаратів ацетохлорної групи до 1,5-2,0 л/га, але при цьому й ефективність дії цих гербіцидів також значно знижується. Для посилення дії можна добавити Дуал Голд (близько 1,0 л/га). Це посилить гербіцидну дію проти злакових бур’янів, але цього буде не достатньо для досить широкого спектра однорічних дводольних. До цієї суміші, як і при застосуванні тільки ацетохлорів, необхідно додавати Гезагард, щоб забезпечити повноцінний захист.
Тому для комплексного контролю однорічних злакових та дводольних бур’янів у посівах соняшнику компанія «Сингента» пропонує гербіцид Примекстра TZ Голд 500 SC, к.с. (норма внесення - 4,5 л/га; обприскування до або після посіву, але до сходів культури). До складу цього гербіциду входить S-метолахлор, найменш фітотоксична сполука з усієї великої групи хлорацетомідів та тербутилазин (ТЕРБА) із групи триазинів, який, на відміну від атразину, має більш швидкий мікробіологічний розпад у ґрунті. Препарат швидко завойовував високий авторитет у споживачів завдяки високій ефективності та широкого спектра контрольованих бур’янів. Цей гербіцид не мав ознак фітотоксичності, що також впливало на на урожайність культури.
   
Рівень фітотоксичності гербіцидів на соняшнику
alt

Отже, використання Примекстра TZ Голд 500 SC, к.с. на соняшнику є запорукою отримання високого врожаю.
Ще на один момент слід звернути увагу - це захист соняшнику від хвороб. Висока щільність культури в сівозміні сприяла різкому росту хвороб та потреби проводити фунгіцидні обробки в боротьбі з ними. Основними хворобами, які дошкуляють цій культурі, є фомоз, фомопсис, іржа, переноспороз. У період епіфітотії вони можуть призвести до повної втрати врожаю. Проти них високу ефективність демонструє фунгіцид Амістар Екстра 280 SC, к.с. (0,75-1,0 л/га) у період від 4-5 пар листків до розкриття кошиків.
Обробку фунгіцидами слід поєднувати з іншими захисними заходами. Одним з таких є використання гібридів толерантних або стійких до тих чи інших хвороб. Так, за рівнем стійкості до фомопсису можна розташувати від більш стійких до менш у такому порядку: НК Делфі, НК Долбі , НК Конді, НК Армоні, НК Мелдімі, Арена ПР, Рігасол ОР, НК Бріо, НК Неома, НК Ферті, Джазі, Трістан, Савінка, Опера ПР, Санай, Казіо.
altalt
Соняшник також сильно уражується збудниками сірої та білої гнилі. Боротьбу з ними найкраще проводити шляхом поєднання вирощування стійких до білої гнилі гібридів та обробкою фунгіцидом Хорус 75 WG, в.г. Толерантність гібридів до ураження білою гниллю (склеротинією) можна градуювати наступним чином: НК Армоні, Опера ПР, НК Мелдімі, Джазі, Трістан, НК Конді, НК Делфі, Рігасол ОР, НК Бріо, Казіо, НК Рокі, НК Неома, Савінка. Найстійкішиим є Арена ПР, а найменш стійким - НК Ферті. Обробка Хорусом (0,75 л/га) дасть змогу попередити ураження кошиків сірою гниллю.
Таким чином, ми бачимо, що технологія вирощування соняшнику потребує ретельного підходу до вибору гібридів, обробітку ґрунту, внесення добрив, строків посіву, обробки насіння, внесення гербіцидів, фунгіцидів та інших засобів захисту. Вмілий вибір технології, правильне обрання необхідних гібридів (пристосованих до тих чи інших умов вирощування), препаратів захисту та інше дасть змогу одержати стабільний прибуток навіть у складних погодних умовах. Сподіваємось, що викладений у цій статті матеріал допоможе Вам розробити найбільш оптимальну схему вирощування соняшнику в Вашому господарстві.   
 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.