На технології економити не варто

/ Актуальні статті / Вівторок, 12 серпня 2014 14:37
Тетяна ТИМОШЕНКО, спеціально для "АС"
Щорічні польові навчально-показові семінари компанії BASF, які відбуваються на базі Демо-Центру компанії у СФГ «Флоря А.В.», що у с. Велика Виска на Кіровоградщині, вже п'ять років поспіль збирають тих агровиробників, хто не економить на технології, а йде в ногу з часом, аби мати високорентабельне виробництво.

 

Тільки реальні умови
Отримати нові знання можна не з каталогу, не з розповідей, а просто з поля — ось у цьому переконані агровиробники, а тому і приїжджають на такі зустрічі регулярно, бо на демо-ділянках і погода така ж, як у регіоні, і все без прикрас. Підтверджує це і господар зустрічі Андрій Флоря: «Ми скрізь працювали в однакових умовах: ці демо-ділянки такі ж, як і наші виробничі посіви».
 

alt

Окрім технології вирощування озимого ріпаку (а ріпак вже достигав, то технологію можна було перевірити не на словах, а оцінити потенціал) та озимої пшениці, аграрії центрального регіону мали змогу ознайомитись із перевагами іноземної селекції, яку детально представили партнери заходу — насіннєві компанії DSV та Lembke.
 
«Під час цієї літньої зустрічі ми не ставили перед собою якогось єдиного завдання, навпаки — вирішили максимізувати наш показ, — зазначив Сергій Удоденко, керівник територіального підрозділу Кіровоградської та Вінницької областей компанії BASF, додавши: — Наша головна мета — завжди показувати реальні умови та реальні результати».
 
«Землю не обманеш»
Ще до початку заходу агровиробники зацікавлено самостійно проводили оцінку посівів: хтось заглядав у міжряддя, чи добре спрацювали гербіциди, хтось виривав рослини з корінням, аби простежити ефективність фунгіцидного захисту, а дехто обраховував потенційні прибутки, бо таки добре в цьому році розгілкувався озимий ріпак на демо-ділянках.
 
Місцеві зауважують: «Навесні й подумати не могли, що буде такий ріпак». Не приховували проблем із ріпаком і самі організатори. «Цей ріпак ми висівали у дуже пізні строки — аж 18 вересня, бо затяжна дощова погода не дозволила вчасно вийти в поле. Хоча для нашого регіону оптимальні строки посіву озимого ріпаку — 15–20 серпня, — розповів Андрій Кравцан, менеджер з технічної підтримки компанії BASF у Черкаській, Житомирській та Київській областях, презентуючи технологію захисту озимого ріпаку.
 

alt

Відтак, вже восени посіви озимого ріпаку на демо-ділянках були слабкими. Представники компанії BASF вирішили взяти в озброєння технологію: після посіву на другий день тут було внесено грунтовий гербіцид Бутізан® Стар у нормі 2,5 л/га, а у фазі 5 листків — фунгіцид-ретардант Карамба® Турбо у дозі 0,75 л/га, який, окрім фунгіцидного захисту, здійснює рістрегулюючий вплив. Власне, спеціалісти погоджуються: саме завдяки останньому перезимівля ріпаку пройшла успішно. До речі, весняне внесення препарату Карамба® Турбо зумовлює покращення бічного гілкування. Спеціалісти стверджують: якщо продукт застосовувати двократно, то проблем будь-якого переростання не виникає.
 
«Там, де є технологія, там завжди будуть кращі результати, які б умови не склались, тому не варто чогось видумувати — землю не обманеш», — запевнив Сергій Удоденко.
 
Нопасаран®, або «бур’яни не пройдуть»
Зазвичай в агрогосподарствах найпоширенішим попередником озимого ріпаку є злакові культури, не стали винятком і демо-ділянки: торік тут була озима пшениця. Повсюдно у таких ситуаціях у виробників є одна проблема — падалиця пшениці, яка інтенсивно розвивається на початкових етапах росту ріпаку і призводить до сильного пригнічення рослин, а також спричиняє зниження зимостійкості. Аби позбутись цієї проблеми на демо-посівах ріпаку у фазі 3–4 листків був застосований гербіцид Нопасаран® у дозі 1–1,5 л/га.
 
«Головним болем аграріїв, які вирощують озимий ріпак, часто стають зимуючі хрестоцвіті бур’яни — кудрявець, талабан та грицики, — пояснив Сергій Удоденко. — Відтак, вирощуючи озимий ріпак за виробничою системою Clearfield®, яку пропонує компанія BASF, ви матимете чисті посіви озимого ріпаку — як від падалиці зернових, так і від хрестоцвітих бур’янів».
 
Агровиробники відзначають, що дуже виручає зручність і простота застосування гербіциду Нопасаран® — одна обробка після сходів дозволяє позбутись проблеми як однорічних злакових бур’янів, так і дводольних. Єдиним, але дуже суттєвим технологічним нюансом застосування цього препарату є гібриди, які повинні бути придатними до вирощування за технологією Clearfield®.
 
Пшеничний комплекс
Окремою темою польового семінару став захист озимої пшениці. І якщо, зі слів аграріїв, ріпак — це культура не для цього регіону через часті весняні засухи, то озимина поки тут нікого не підводила. «Минулого року на цих демо-ділянках було зібрано врожай озимої пшениці на рівні 86 ц/га», — поділились результатами представники компанії BASF. Цьогорічний урожай обіцяє бути не гіршим, головне — не економити на технології. Сьогодні спеціалісти рекомендують особливу увагу приділяти осінньому захисту від бур’янів.
 
alt«Цей рік наочно показав, що внесення страхового гербіциду можливе тільки в середині квітня, адже температурний режим раніше не дозволяв. У той час бур’яни вже активно розвивались та споживали вологу, елементи живлення тощо. Науковці підрахували, що з осені до квітня бур’яни виносять стільки поживних речовин, що можна було б отримати додаткових 10 ц/га врожаю пшениці», — розповів Павло Материнський, менеджер із технічної підтримки компанії BASF.
 
Відтак, спеціалісти запевняють: щоб поле було чистим аж до збирання — є проста технологія: з осені внести гербіцид Марафон®, який контролює однорічні дводольні та злакові бур’яни, а до початку виходу рослин у трубку варто застосувати Серто® Плюс проти багаторічних бур’янів.
 
Щодо фунгіцидного захисту, то представники компанії BASF рекомендують використовувати у період вегетації на озимій пшениці фунгіцид Капало®, який завдяки трьом діючим речовинам дозволяє перемогти найпоширеніші хвороби: борошнисту росу, септоріоз, види іржі тощо. Також, в технології використовувались Абакус® для захисту прапорцевого листка та Осіріс Стар для захисту колоса. Здорове колосся озимини на демо-ділянках стало еталонним свідченням ефективності фунгіцидного захисту від BASF.
 
«Такі випробовування у реальних виробничих умовах для нас дуже цікаві, адже те, що компанії проводять у себе в лабораторіях, то одне, а тут досліди відбуваються безпосередньо на наших очах», — ділились враженнями про польовий семінар аграрії, які не менш цікаво слухали теоретичну частину — все-таки і технологію можна пригадати, і все, що за сезон «наболіло» можна обговорити. «Варто йти в ногу з часом, завжди треба щось нове випробовувати, дізнаватись. Бо якщо людина зупиняється на місці, вона деградує, так само і господарство», — кажуть фермери.

Коментарі
 
altВіктор РОМАНЮКдиректор СФГ «Романюка» (1000 га землі)
- Ми ніколи не експериментуємо на своїх полях, а користуємось тільки перевіреною якістю. Сіємо гібриди озимого ріпаку іноземної селекції. Цей рік видався дощовим — випало з весни 200 мм опадів, а тому ріпак озимий маємо, як ніколи, у доброму стані. Хоча торік за два дні до збирання град із ріпаку зробив силос. Тому на цей сезон менше посіяли, а вже наступного плануємо взагалі вивести озимий ріпак із сівозміни, все-таки дощів у нас мало. Основною культурою у структурі наших посівів є соняшник, цього року засіяли ним 600 га, і вирощуємо його за виробничою системою Clearfield®. До речі, у нас в районі усі, хто вирощує соняшник із застосуванням Євро-Лайтнінг®, очікують урожай на рівні 3 т/га.

altАндрій ФЛОРЯдиректор СФГ «Флоря А.В.» (1800 га)
- BASF — це стабільна та професійна компанія, з якою дуже приємно працювати. Ще більше приємно те, що компанія не стоїть на місці, а постійно перебуває у пошуках інноваційних технологій. Життя змінюється, і вони змінюються. А тому продукція BASF відповідає вимогам часу. Колеги-аграрії завжди цікавляться нашим досвідом: як ми робимо, що ми робимо, іноді нарікають — кажуть, дорого. Але треба розуміти, що коли все порахувати, то виходить, що від дорогої технології зиск більше, ніж від економії. Так, завдяки продукції компанії BASF можна стати не просто рентабельним, а високорентабельним агропідприємством.

altВіталій ЛАНЕЦЬКИЙАФ «Славутич» (1500 га)
- Другий рік поспіль відвідую День поля компанії BASF і маю тільки позитивні враження. Цього року я особливо цікавився виробничою системою Clearfield® на ріпаку. Як на мене, таку систему треба впроваджувати на усіх культурах. Вперше у себе випробовуємо гербіцид на озимій пшениці Серто® Плюс — вирішили подивитись, які будуть результати, тому обробили тільки частину посівів. Наразі результатом задоволені.
 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.