Селекція колоритного француза Шавіньї в Україні дає перші унікальні результати

/ Актуальні статті / Понеділок, 19 жовтня 2015 11:46
Гібриди АСПРІЯ випробовують у реальних умовах на 200 демополях. Таким чином, спеціалісти селекційної групи ByFrederic намагаються врахувати найдрібніші особливості кожного окремого регіону України, зреагувати на потреби виробників.

 

Наталія АНТОНЕНКО, спеціально для "АС"
 
Точно для регіону
Ми розпитуємо у керівника групи компаній ByFrederic Фредеріка Шавіньї, як відважився він вийти зі своїми новинками на український ринок, де вже активно працюють поважні світові селекційні компанії? Адже власна селекція — це величезний клопіт і ризики, треба суттєво відрізнятися від конкурентів. Фредерік відповідає впевнено, що компанія має 10-річний практичний досвід роботи в Україні, отож, ринок знає добре. Саме з його потреб виходили, коли започатковували рік тому селекційний напрям. Випробували власні гібриди соняшнику й кукурудзи.
 
«Зараз завершуємо реєстрацію першого нашого гібриду у Франції, — гордиться Шавіньї. — Це буде перша українська селекція, яка зареєстрована в Європейському Союзі. Підкреслюю: не у будь-якій іншій країні ЄС, а саме у Франції, де найсуворіші вимоги і найскладніше пройти реєстрацію. Принципово ідемо на це, щоби підтвердити високу якість та чистоту нашої генетики».
 
Від конкурентів селекція АСПРІЯ відрізняється тим, що орієнтована найперше не на ринок ЄС, він другий у пріоритеті. А перевага надається Україні, Білорусі, Казахстану, Росії, усім країнам СНД. Береться до уваги, що тут особливі умови вирощування, великі масиви обробляють дуже крупні підприємства. Тож на величезні площі потрібні особливі гібриди, які не потребують щоденної уваги.

«Маємо справу з континентальними умовами, де мала кількість опадів і де може бути дуже висока температура під час цвітіння, спостерігається велика різниця температур за малий проміжок часу між передпосівним періодом і сходами, — пояснює далі Фредерік Шавіньї. — Приміром, 25 березня ще сніг лежить, а 15 квітня вже 25 градусів тепла. За таких умов у рослин попа мерзне, а голова болить — це дуже сильний стрес. Ми хочемо створити такі гібриди, які б змогли витримувати всі ці страшні умови: різкий перепад температур під час посіву, посуху, дуже високі температури під час цвітіння, суховії».
 
Ще один аргумент для нової селекції полягає у тому, що для кукурудзи стратегічно важлива швидка втрата вологи восени. Нині не так важко виростити врожай порівняно зі складностями збирання та доробки: шалені кошти ідуть на дороге сушіння. Часто зерно під час цього процесу втрачає якість. При тому, що для країн СНД ключовим є експорт, без високої стабільної якості годі й розраховувати на довгострокові контракти.
 
«Отакі параметри ми поєднуємо у нашій генетиці, щоб гібриди давали стабільний урожай, були ранньостиглими, не залежали від умов погоди та посіву, — підсумовує Шавіньї. — За короткий проміжок часу встигли внести такі зміни у генофонд — цеглина за цеглиною — і отримуємо зараз ті гібриди, яких немає у наших конкурентів. Говорю, зокрема, про ранньостиглий зубовидний гібрид із великим потенціалом стабільної урожайності і водночас незалежний від умов вирощування».
 
Минулого року творці АСПРІЯ спостерігали за розвитком посівів на 100 демополях у різних регіонах України. Тепер збільшили їх до 200. Зрозуміло, що це дає можливість відчути, як поводять себе нові гібриди в різних ґрунтово-кліматичних умовах. З такої кількості і повторення посівів мають наприкінці жовтня-початку листопада загальну відмінну картину за всією лінійкою АСПРІЯ, аналізують і діляться підсумками з партнерами. А отже, досягають головної мети — допомагають споживачу підбирати саме той гібрид, який дає гарний результат безпосередньо в його конкретних умовах.
 
Встоїмо проти хвороб, як солдати
Більшість виробників одразу запитують про стійкість нових гібридів до актуальних хвороб. «Розуміємо цю турботу, — говорить керівник компанії, — особливо з огляду на посуху та спеку нинішнього року. На полях було багато фузарію та вилягання. У цей же час на наших полях гібриди стояли, ніби солдати в очікуванні збору. Завдяки тому, що зубовидні, швидко позбувалися вологи». Цей рік у ByFrederic дав незвичайні показники. 20 вересня вже збирали кукурудзу з вологістю 15-16%. Саме селекція АСПРІЯ має особливо гарну віддачу вологи. У той же час на кременистих гібридах фіксували вологість на рівні 22-24%.
 
Для соняшнику спектр хвороб є ширшим, аніж для кукурудзи. Увага селекціонерів особливо щільно прикута до вовчка — намагаються прищепити стійкість до всіх існуючих зараз рас на рівні генофонду. Дуже сильне ураження вовчком реєстрували, зокрема, у Ростовській області — там дослідники ByFrederic проводили наукові дослідження. 3-4 гібриди АСПРІЯ є стійкими до всіх рас вовчка як у Росії, так і, скажімо, в Іспанії. Розширюють свої дослідження від наукових до комерційних. Спостереження ведуться і у Туреччині, та Румунії. Високостійкі гібриди можна буде придбати для України вже з 2016 року, обіцяє Шавіньї: «Упевнені, що на великих обсягах виробництва побачимо те саме, що і в наукових дослідах. Ми також багато працюємо над тим, щоб гібриди нашої генетики були стійкі до імідазоліну, давалися до вирощування за CLEARFIELD® -технологією, були стійкими і до гербіциду Гранстар».
 
Фінансові програми пропонуватимуться й надалі
Зрозуміло, що таке високоякісне насіння не продаватиметься задешево. Тому цікавимось у виробника-селекціонера, чи запропонує своїм клієнтам зручні фінансові програми? У Шавіньї до ціни підхід психологічний: «Для мене, наприклад, важливіше якість генетики і якість насіння, а вже на третьому місці — ціна. У нас надзвичайна генетика та якість насіння, тому що ретельно контролюємо усі процеси від «а» до «я». І як товаровиробники, крім генетики, повністю керуємо процесом договорів, переговорів із нашими клієнтами. Усвідомлюємо, що багато хто ще остаточно не відійшов від кризи 2008 року. Скажімо, банківського нормального фінансування не знайдеш. Тому протягом 2 років ми вирішили пропонувати різні пільгові програми, фінансові інструменти для наших партнерів. Багато працюємо над зменшенням ціни та надаємо нашим постійним партнерам сезонний товарний кредит для того, щоб вони почувалися комфортно, використовуючи нашу високоякісну генетику».
 
У ByFrederic вважають показовим, що споживачі їх гібридів АСПРІЯ на сьогодні вже розрахувалися за отримане насіння на 98% . «Для мене це велика підтримка і оцінка результатів нашої співпраці. Будемо розвивати програми підтримки і надалі», — запевняє Шавіньї.
 
Яку технологію обрати
Звичайно, у Шавіньї, який відомий своїми експериментами з різними технологіям обробітку грунту, запитують про вплив грунтообробітку на поведінку гібридів АСПРІЯ.

«Кожен господар переконаний у тому, що він все робить правильно, — розмірковує Фредерік. — Я не можу впливати на переконану людину. Можна тільки відкривати очі споживачам, аби вони побачили переваги іншого. Головне усвідомити, що 60% потенційного врожаю — це правильний підхід до обробітку землі та внесення гербіциду на перші фази вегетації. Гарний обробіток грунту та чистий посів — це вже фундамент для високого врожаю».
 
Маючи 7-річний досвід застосування no-till, Шавіньї намагається упередити від помилок: «Не можна вважати, що no-till, наприклад, це просте розкидання насіння полем, а не технологія на багато років вдумливого застосування. При однобокому ставленні нічого путнього не вийде. Якщо не знаєш правильного підходу, краще використовувати мінімальний обробіток, тоді ви застраховані, що будуть нормальні сходи та гарний розвиток по вегетації».
 
На виробничих площах компанія повернулася до мінімальної технології. Цього року з 15 тис. га за технологією no-till було посіяно 250 га. На решті працювали з дискатором на 5-7 см і дисковою бороною на глибину 10-12 см.
 
Експериментатори запевняють, що завжди відкриті для запитань своїх клієнтів: можна приїздити на усі підприємства компанії, постійно отримувати консультації фахівців.
 
Оптимальні ФАО
На усіх зібраннях агровиробників так чи інакше виникає запитання: які ж оптимальні ФАО обирати для своєї кукурудзи? У ByFrederic радять, наприклад, для Черкаської області застосовувати наступні пропорції: 30% посівів кукурудзи сіяти з ФАО 250-300, 40% — 300-360 і 30% — 360-420. Ця розбивка ідеальна для отримання високого потенціалу врожайності, страхування для пізнього посіву та раннього збирання. «Ми даємо можливість споживачам рано починати збирати, коли кукурудза на ринку коштує ще дорого», — пояснює Шавіньї. Сьогодні можливості АСПРІЯ задовольняють потреби у ФАО 160-480, і можуть забезпечити всі регіони України своїми лінійками соняшнику та кукурудзи з урахуванням кліматичних особливостей кожної області.
 
Польові знайомства з новачками АСПРІЯ
Представляючи широку польову лінійку гібридів кукурудзи АСПРІЯ, господарі наголошують, що їх основна сила — зубовидні гібриди з ранніми ФАО від 160 до 300. Активно аналізують свіжу інформацію про підсумки збирання. Скажімо, клієнти з України, Казахстану та Росії вже дзвонять і замовляють насіння на наступний сезон, тому що дуже задоволені першими результатами збирань. Деяке насіння навіть не потрібно сушити.
 
Дуже перспективним спеціалісти називають гібрид AS14315 з ФАО 350. У нього зубовидний тип насіння, багато рядів на качані. Наприкінці вересня вже стояв сухим, демонструючи вологість 16-18%.
 
Невеличкий на зріст AS14250 з ФАО 300-310 усе, що може взяти із землі, концентрує у качанах, дає високу масу тисячі насінин. До того ж, стійкий до вилягання і має високу посухостійкість.
 
А от зубовидному гібриду AS12290 автори радять приділити особливу увагу. Саме цей представник бренду АСПРІЯ має честь першим зареєструватися у престижній Франції, а разом з тим і в кількох інших країнах. На жаль, його досить важко розмножувати, тому 2016 року AS12290 продаватимуть небагато, тож пощастить лише найоперативнішим замовникам. Гібрид дуже гарно запилюється, має високу масу тисячі, широкі багаторядні качани, він швидко втрачає вологу. Утім, недалеко від лідера відійшов і його маленький брат — AS12280, котрий має таку ж генетику.
 
AS13291 зареєстрований як гібрид зернової кукурудзи, має дуже рівномірні великі качани. За результатами випробувань у Бельгії він є одним із найкращих у силосній групі, адже надзвичайно легко засвоюється коровами.
 
Особливості нової генетики, котрі відповідають насущним потребам агровиробників, втілилися і у нових гібридах АСПРІЯ AS13270 (ФАО 230), AS13281 (ФАО 250) та AS13291 (ФАО 270). У них знижена потреба до вологи — і це за високої урожайності. Крім того, гібриди мають хорошу вологовіддачу наприкінці циклу, що, звісно, знижує витрати на сушіння.
 
Перспективний соняшник АСПРІЯ
У портфелі АСПРІЯ вже є три гібриди соняшнику, стійкі до всіх існуючих рас вовчка, вони заплановані для продажу на 2017 рік. До них приєднуються їхні родичі, на яких можуть застосовуватися сульфат мочевини або технологія CLEARFIELD®.
 
А от дуже стабільний і стійкий до вовчка гібрид AS 15504 з високою олійністю можна буде придбати вже 2016 року, автори саме очікують на його реєстрацію. Термін його вегетації — 103 дні. Так само стійкий до хвороб AS 15507 вегетує упродовж 98 днів.
 
Попри несприятливі погодні умови сформував повні зерна та дуже високу масу тисячі гібрид АСПРІЯ Хорнет, який господарі шанобливо охрестили всюдиходом. У нього 52% олійності. Навіть нинішнього складного року підтверджують свій високий потенціал 4 ІМІ-стійкі гібриди 33101 КЛ, 33102 КЛ, 33103 КЛ, 33104 КЛ. На жодній із ділянок вони не схибили перед конкурентами і в багатьох місцях навіть показали кращі результати. Вирізняються гарною виповненістю насіння та високою масою тисячі.
 
Коментарі
 
Сергій СІЛІНкерівник відділу реклами та маркетингу групи компаній ByFrederic
 Ми працюємо в усіх регіонах України. Найбільше демополів закладали у Вінницькій області — 15-16, поки що найменше на Івано-Франківщині. Починаємо збирати результати з південних регіонів. Я об’їздив більшість з демопосівів, на власні очі побачив цілісну картину потенціалу АСПРІЯ. Нинішній рік дуже порадував, адже наша селекція гідно показала себе навіть за умов посухи. Мені телефонують партнери, мовляв, соняшник АСПРІЯ показав урожайність 25-27 ц/га, а інші світові бренди — 22-23 ц/га. І це на одному і тому ж полі, з однаковими системами захисту та добривами. Така ж ситуація з кукурудзою. Хоча загалом вважаю, що кукурудзяний пояс не проявиться в Україні цього року на повну потужність, мабуть, буде на 20-25% нижче врожайність від запланованої. Але і у важких умовах гібриди АСПРІЯ дуже добре себе проявили.
 
Розуміємо, що ситуація з фінансами буде дуже складною. Особливо у тих, хто зібрав кукурудзу по 20 ц/га, ось, скажімо, в Одеській області. А сіяти щось треба. Сподіваюся, зможемо допомогти своїм партнерам, клієнтам, застосовуючи кредитні програми на гібриди АСПРІЯ.
 
З 1 жовтня стартували продажі насіння, можна робити попередні заявки з поставкою насіння вже наприкінці грудня-на початку січня.
Нас часто запитують, чи будемо ми за різних катаклізмів на ринку переходити на розрахунки в іноземній валюті. Запевняємо: не уявляємо наші угоди з партнерами в якійсь іншій валюті, окрім національної. Тільки у гривні.
 
Юрій ЩЕТИНІНголова ФГ «Одарочка», Вінницька обл., канд. с.-г. наук
 Нинішнього року брали на демовипробування гібриди соняшнику та кукурудзи АСПРІЯ. Соняшник вже встигли зібрати і здати на місцевий олійний комбінат. Урожайність нам сподобалася — під 40 ц/га. Практикуємо ранній посів, завдяки цьому культури встигли хапнути вологи. Застосували подвійну фунгіцидну обробку. Хоча, зрештою, було сухо і особливих факторів для розповсюдження хвороб не спостерігалося. Експериментуємо і з гібридами інших брендів. Соняшники АСПРІЯ, порівняно з усіма, дозріли набагато раніше. Завдяки цьому ми змогли на 2 тижні раніше висіяти озиму пшеницю, то вона вже й встигла нам дати сходи. Плануємо на наступний сезон замовити насіння АСПРІЯ по 10 га соняшнику і кукурудзи на товарні посіви.
 
Юрій КОРЕНЕЦЬКИЙфермер, Полтавська обл.
 Цього року сіяли 5 різних гібридів соняшнику АСПРІЯ. Усі вони достигли приблизно однаково, думаю, через особливі погодні умови. Порівняно з тими гібридами, які ми використовували раніше, АСПРІЯ показали відчутно більшу урожайність, тому буду брати їх на весь свій соняшник. Застосовував звичайну оранку, сіяв по пшениці. Друзі, сусіди приїздили дивитися, сподобалося, то тепер замовили таке ж насіння і собі. Кукурудза АСПРІЯ гарно скинула вологу, обіцяє від 100 і більше ц/га. Засіватиме нею наступного року свої 100 га.
 
Василь ГОНЧАРТОВ «Авангард», Одеська обл.
 Ще минулого року випробовував гібриди АСПРІЯ, взяв їх на виробничі посіви і не помилився. 9 гібридів соняшнику і 11 гібридів кукурудзи показали себе чудово, навіть у цьогорічних посушливих умовах. Усі рівномірно дозрівали, вирівняні по висоті — приємно було дивитися. Соняшники дали по 26 і навіть понад 28 ц/га. Це навіть значно більше, ніж на наших же ділянках торік. Насіння додатково ще протруюємо у себе в господарстві Круїзером. Даємо 3 листкових підживлення. Принципово застосовуємо тільки поверхневий обробіток грунту, глибоке рихлення та чизелювання. Переконані, що класик мав рацію, коли казав, що рослини потерпають не через брак вологи, а через варварське ставлення до землі.
 
Михайло КОЗАКголовний агроном ДП «Дослідне господарство «Відродження» Національної академії наук України», Запорізька обл.
 Надзвичайно задоволені гібридами соняшнику АСПРІЯ. Для нашої зони отримали чудовий урожай — у середньому по 20 ц/га, хоча раніше отримували не більше 15. Спостерігали і за тривалістю вегетації, для нас це важливо. Зокрема, гібриди AS33102 КЛ і AS33103 КЛ дали по 19,90 ц/га, перший вегетував 112 днів, другий — 108. Гібрид AS33106 КЛ має термін вегетації 97 днів і показав урожайність 20,6 ц/га, а гібрид AS33112 КЛ — 95 днів і забезпечив урожайність 21,1 ц/га. Нам поставили дуже якісний посівний матеріал, належно протруєний. Під соняшник завжди застосовуємо глибоку оранку, робили також 2 культивації із внесеннями в другу грунтового гербіциду. Ось, власне і весь захист. Випробовували 6 гібридів по 4 га. Вирішили і далі працювати з таким насінням. У тому числі знову закладатимемо і нові демополя, випробовуючи й новинки АСПРІЯ.
 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.