Осінні прем’єри HORSCH

Осінні прем’єри HORSCH

/ Актуальні статті / Понеділок, 09 жовтня 2023 09:12

Один із найулюбленіших серед фермерів усього світу виробників сільгосптехніки продемонстрував свої новинки на заводі в Ландау

HORSCH — це компанія, до якої просто не можна бути байдужим. Міцне родинне підприємство з виробництва сільгосптехніки, що розташоване в Баварії, розвивається динамічно та якісно, миттєво реагуючи на запити аграріїв усього світу.

Тому не дивно, що на демонстрацію новинок HORSCH, що відбулася в останні дні серпня, прибули десятки журналістів з усього світу. Завжди цікаво, що ще вигадали Міхаель Хорш разом зі своїми однодумцями, а поготів якщо йдеться про вдосконалення і без того ефективних машин та агрегатів.

Цьогорічні демонстрації уперше відбулися на заводі в Ландау, що спеціалізується на виробництві обприскувачів, і наразі триває активна його добудова. Нагадаємо, що у Німеччині HORSCH має ще два заводи — у Роннебургу та Швандорфі. На виробничий майданчик у Ландау компанія покладає неабиякі сподівання, плануючи тут виготовляти ще й свої революційні штангові розкидачі міндобрив. У конструкторському бюро HORSCH тільки в самому Ландау працюють майже 60 кваліфікованих спеціалістів, і жоден із них не сидить без роботи.

 

______________________

ЦІКАВО, ЩО…

Історія компанії LEEB розпочалася ще 1928 року, однак на максимальні оберти цей бізнес вийшов уже 2011 року з об’єднанням своїх зусиль із HORSCH. Ці дві родини були знайомі впродовж поколінь, і результатом їх спільної роботи стали добре відомі нашим аграріям обприскувачі класу екстра.

______________________

 

Власне, як і всі працівники компанії. Оглянувши виробничі цехи заводу, ми вкотре переконалися, що обладнання й організація праці тут на висоті. В регіоні триває жорстка конкуренція за кваліфіковану робочу силу, адже поруч — велетенський завод BMW на 18 тис. робочих місць. Проте HORSCH жодним чином не поступається розкрученому авто бренду, добираючи до своєї команди найкращих молодих фахівців.

Міхаель Хорш і власник партнерської компанії LEEB Теодор Лееб не приховували, що останні років три-чотири були дуже непростими для виробництва. Спочатку — епідемія коронавірусу, потім — повномасштабне вторгнення росії в Україну вдарили по всіх європейських виробниках.

17 18 504 505 71 1

— Особливо болісним стало порушення ланцюжків постачання, через що на складах накопичувалася техніка. Був період, коли на вулиці у нас стояло по 300 фактично готових машин, у кожній із яких бракувало буквально кількох деталей. А такий простій — це дуже великі витрати, — зазначив Міхаель Хорш.

Поготів HORSCH не просто витримав складний період, а й істотно наростив свої показники. Зокрема, оборот заводу в Ландау втричі виріс протягом останніх трьох років. Самохідні та причіпні обприскувачі LEEB стали продаватися у всьому світі, що може підтвердити вже й чимало українських фермерів. Це машини з обсягом бака від 4 до 12 тис. літрів та з різноманітними корисними варіаціями, які так полюбляє HORSCH. Зокрема, широкими можливостями зміни колії та висоти кліренса — до 2 м. А розподілення різних видів штанг на секції досягає 162 (!) варіантів.

І, завершуючи розмову про обприскувачі, завважимо: HORSCH разом із LEEB не один рік тестували різноманітні системи модного нині селективного обприскування, яке передбачає автоматичне розпізнавання бур’янів і культурних рослин. Зрештою, їхні інженери й агрономи дійшли висновку, що ця технологія хоч і доволі цікава, однак далеко не завжди доцільна.

 

______________________

ДО РЕЧІ

Один із самохідних обприскувачів HORSCH LEEB у Казахстані відпрацював за один сезон… 97 тис. гектарів! Середнє напрацювання становило 1000 га/день.

______________________

 

Річ у тім, що бур’яни проростають постійно впродовж сезону, і якщо їх щоразу вицілювати стандартними плямами розпилу робочого розчину діаметром 50 см, то доведеться так ходити цілий сезон. З одного боку, точкове обприскування — це добре, але реальна його ефективність досягає поки що всього 60%. Працювати у цьому напрямі потрібно, проте без жодного «запаморочення від успіхів». Найбільші перспективи тут — на кукурудзі та цукрових буряках.

Цього року німецький виробник продемонстрував нову модель свого самохідного обприскувача — HORSCH Leeb VT. Перша літера в абревіатурі VT означає variable, тобто машину із ширшими можливостями, і зорієнтована вона якраз передусім на Західну Європу. Щоб мати змогу працювати обприскувачем як на посівах класичних культур, так і просапних або в овочівництві.

Також відтепер усі самохідні обприскувачі HORSCH отримають нову покращену кабіну. Всередині кабіни на А-колоні розташовано модифікований термінал із можливістю індивідуально конфігурувати інтерфейс. Рульову колонку й джойстик оптимізували спеціально для застосування ЗЗР. У серійному оснащенні кабіна має фільтр салону Kat. IV для захисту від пилу й аерозолів. Також у майбутньому буде доступною пневматична чотириточкова амортизація кабіни — як опція.

17 18 504 505 71 2

Обов’язково слід згадати про напрямок розкидання добрив, яке HORSCH реалізує на базі своїх високоефективних самохідних обприскувачів. Адже точність унесення гранул за допомогою штанги завжди буде вищою, ніж розкидання тарілками. До того ж якість добрив тут не має такої великої ваги. Відповідно, вже наступного року на ринку з’являться досерійні штангові розкидачі з показною робочою шириною 48 м. Цікаво, що обсяг бункера для гранул у такої машини становить не менш показні 14 кубометрів.

Напередодні довгоочікуваної виставки «Агрітехніка» у Ганновері HORSCH традиційно представив повномасштабну лінійку своїх новинок в обробітку ґрунту. Годі все перелічувати в межах однієї статті, тому обмежимося найактуальнішими для ринку України моделями.

Зокрема, згадаємо про лущильник/передпосівний культиватор HORSCH Cruiser 9 XL із новими стійками FlexGrip. Агрегат ідеально підходить для лущення стерні й оптимального розподілення пожнивних решток після збирання попередника. І нова 9-метрова модель чудово пристане для багатьох українських аграріїв.

17 18 504 505 71 3

Нові стійки FlexGrip культиватора Cruiser 9 XL захищено блоком із зусиллям спрацювання 180 кг, що гарантує витримування робочої глибини навіть за дуже складних умов. Це забезпечує точне ведення за глибиною й ідеальне перемішування органічної маси. Нові опорні колеса в передній частині машини ідеально копіюють поверхню ґрунту.

Завдяки 6-балковій конструкції Cruiser відмінно перемішує й розподіляє пожнивні рештки, а тому добре пристає для лущення стерні й передпосівного обробітку з максимальною робочою глибиною до 15 см. Широкий асортимент котків дає змогу підібрати оптимальне оснащення для будь-яких умов і типів ґрунтів. Це дає змогу забезпечити оптимальне дотримання глибини обробітку, а також ідеальне прикочування.

 

______________________

Cruiser XL має повністю інтегровану систему підсилення тягового зусилля, яка під час роботи здатна передавати 1200 кг на задню вісь трактора

______________________

 

Культиватор може бути оснащений усіма чотирма різними видами лап — на вибір доступні лапи шириною 5, 8 та 10 см із твердосплавним напиленням або без нього. Нові крила лап завширшки 24 см гарантують суцільне зрізування верхнього шару.

Cruiser XL має повністю інтегровану систему підсилення тягового зусилля, яка під час роботи здатна передавати 1200 кг на задню вісь трактора. Активується ця система просто шляхом натискання важеля для підіймання й опускання машини — без жодного додаткового пристрою керування чи циліндра.

Один із сегментів ґрунтообробної техніки, що має сьогодні найбільший попит, — агрегати для міжрядного знищення бур’янів, щоб мінімізувати витрати й хімічне навантаження на ґрунт. Відповідно, HORSCH презентував новий просапний культиватор Transformer VS з робочою шириною захвату 6, 9 і 12 м та міжряддям від 25 до 30 см.

17 18 504 505 72 1

Характерною рисою Trans­former VS є коротка конструкція машини з центральною рамою і бічними секціями, що втягуються. Компактна конструкція дає змогу заощаджувати підіймальне зусилля, добре копіювати рядки культури й працювати з малими тракторами.

Цей просапний культиватор краще повторює нерівності ґрунту й забезпечує оптимальний результат роботи. Лапи доступні на вибір шириною 150, 180 та 230 мм.

Точність роботи контролюється за допомогою камер. Завдяки зміні робочого режиму можна обирати між кольоровим розпізнаванням рядків у форматі 2D та чорно-білим розпізнаванням рядків у форматі 3D. Це забезпечує широкий спектр застосування, коли система може розпізнавати навіть малі рослини заввишки від 2 см. Керування через сигнал GPS може порядно підіймати й знову опускати просапну секцію у потрібній зоні. Це до того ж зводить до мінімуму перекриття й пропуски на розворотах.

17 18 504 505 72 2

Не оминули увагою інженери HORSCH і сегмент штригельних борін, що також нині має попит, створивши унікальну причіпну модель Cura 18 ST HORSCH із показною шириною захвату 18,20 м. Утім, у модельному ряді HORSCH є і ще більша Cura 24 ST. Cura ST має міцну конструкцію завдяки монолітній рамі з прямокутних труб. Максимальна висота рами 450 мм дає змогу обробляти навіть високі посіви.

Кожен зуб борони Cura ST має незалежне кріплення з окремою пружиною, завдяки чому притискне зусилля можна налаштовувати довільно в діапазоні від 300 до 5000 г. Це робить спектр застосування універсальним: від сліпого боронування до подрібнення грудок чи «підтримання» чорного пару. Кут атаки зубів регулюється за допомогою гідравлічного керування висотою опорних коліс. Товщина зубів становить 8 мм, а ширина кроку — 28 мм.

У серійному оснащенні ця штригельна борона має спеціальне положення для розворотів, яке полегшує роботу оператора завдяки невеличкому підійманню крил й допомагає уникати пошкодження рослин на краях поля. Залежно від типів ґрунтів зуби штригельної борони можна налаштовувати з кутом атаки 100° для ущільнених і важких ґрунтів або з кутом атаки 125° для легких та піщаних ґрунтів. Опційно Cura ST може бути оснащена додатковою бороною для вичісування притиснутих бур’янів позаду основної конструкції з кріпленням до опорних коліс.

17 18 504 505 72 3

Не забули в HORSCH і про універсальні культиватори, презентувавши нове покоління Fortis 9 AS. Під час конструювання інженерам було поставлено завдання розробити такий культиватор, який би, з одного боку, відповідав тракторам вищої потужності й з іншого — забезпечував ширший діапазон регулювання робочої глибини. В результаті з’явився новий Fortis 9 AS, який має робочу глибину до 30 см і якнайкраще підходить для глибокого розпушування й основного обробітку ґрунту. З робочою шириною захвату 8,75 м (між центрами крайніх стійок) він забезпечує високу продуктивність у поєднанні з потужними стандартними тракторами. Відомі стійки TerraGrip можуть бути оснащені всіма відомими лапами й наконечниками.

Як майже всі моделі культиваторів HORSCH, Fortis має інтегровану систему підсилення тягового зусилля, яка переносить до 1,2 т ваги на задню вісь трактора, ефективно запобігаючи таким чином пробуксовуванню. Як заявляє виробник, HORSCH Fortis AS — це новий рівень універсальних культиваторів, що відповідає вищим запитам аграріїв і зростанню потужності тракторів. З допуском агрегатування для тракторів до 700 к. с. й універсальним застосуванням у діапазоні робочої глибини від 4 до 30 см він започатковує нове покоління культиваторів з численним опційним оснащенням.

Ще одна новинка HORSCH — дискова борона Joker 12 RT, що оптимально підходить для лущення стерні, перемішування пожнивних решток й ефективної підготовки посівного ложа. Модель відмінно подрібнює ґрунт у верхньому шарі й чудово справляється навіть із великою кількістю соломи, органічних добрив або сидератами. Новою моделлю 12 RT компанія розширює дотеперішній модельний ряд Joker ще однією дисковою бороною з шириною захвату 12,25 м.

17 18 504 505 73 1

Joker може бути оснащений зубчастими дисками або дисками CoverCrush. Зубчасті диски діаметром 52 або 58 см мають універсальне застосування й оптимально підходять для перемішування з ґрунтом великої кількості пожнивних решток. З вагою до 1,3 т на кожен метр робочої ширини захвату диски надійно проникають у ґрунт на глибину до 15 см. Натомість диски CoverCrush діаметром 52 см призначено для поверхневого обробітку до 8 см. Завдяки великій площі контакту вони здатні подрібнювати велику кількість решток із незначним їх перемішуванням.

Звісна річ, що окрасою лінійки HORSCH став вкотре оновлений універсальний посівний комплекс HORSCH Avatar SD, доступний відтепер із меншою робочою шириною. Зазначимо, що німецький виробник постійно вдосконалює свою революційну машину, бо справедливо вбачає в ній майбутнє.

 

______________________

Відтепер Avatar доступний у восьми-, дев’яти- та десятиметровому варіантах. Можливості оснащення майже однакові для всіх чотирьох моделей

______________________

 

Відтепер Avatar доступний у восьми-, дев’яти- та десятиметровому варіантах. Можливості оснащення майже однакові для всіх чотирьох моделей. Тобто можна обрати як двосекційний бункер на 6300 л, так і трисекційний на 6400 л. Опційно можна встановити MiniDrill на 400 л.

Також тепер можна замовити машину з очисниками ряду, щоб без проблем засівати поле з великою кількістю пожнивних решток. Кожен очисник ряду можна індивідуально налаштовувати на задану робочу глибину й ідеально копіює поверхню ґрунту.

Avatar 12.25 SD на запит може бути оснащений селективним прокладенням шлангів, щоб поперемінно подавати посівний матеріал двох різних культур до сошників. Причому дрібнонасінні культури можуть бути посіяні мілко, а великонасінні — глибше. Крім того, ця опція робить можливою сівбу з подвійним міжряддям. Наприклад, зернові з міжряддям 25 см і, сою — на 50 см.

Своєю чергою, Avatar 10.25 SD буде представлено на виставці Agritechnica 2023. Цю машину оснащено системою AutoForce, завдяки якій притискне зусилля сошників змінюється в автоматичному режимі залежно від щільності ґрунту. Це закладає основу розвитку рівномірних і дружних сходів уже на етапі сівби.

Сівалка Maestro SV/SX — це друге покоління просапних сівалок HORSCH із робочою шириною захвату 9– 18 м. Maestro SV / SX можуть оснащуватися двома видами бункерів. Центральний двосекційний напірний бункер у стандартному оснащенні має об’єм 2200 л для насіння та 5400 л для добрив. Співвідношення секцій бункера 50 : 50 є опційним і часто цікаве для господарств з великою питомою вагою бобових у сівозміні. У такому варіанті місткість бункера для добрив і насіння становить по 3800 л відповідно.

Обидва види бункерів оснащено центральною системою MTS (Main Tank Supply, подача матеріалу на вимогу). При цьому як подача добрив, так і насіння з бункера здійснюється за допомогою пневматики. Добрива вносяться у традиційний спосіб за допомогою перевіреної дозувальної техніки HORSCH та одно- або дводискових тукових сошників. Насіння транспортується за допомогою пневматики спеціальними шлангопроводами до висівних модулів і вже в них дозується за допомогою дозаторів AirVac або AirSpeed.

17 18 504 505 73 2

Висівний модуль має широку стабільну паралелограмну підвіску й серійно оснащений гідравлічним циліндром для створення притискного зусилля на сошник. Притискне зусилля до 350 кг у кожному рядку можна регулювати вручну через термінал або ж у повністю автоматичному режимі за допомогою інновативної системи AutoForce. Активне автоматичне регулювання притискного зусилля сошників гарантує закладання насіння на однакову глибину на будь-якій ділянці поля. Вага бункера переноситься на висівну шину для створення притискного зусилля на всю робочу ширину захвату машини, одночасно розвантажуючи колеса бункера й зменшуючи ущільнення ґрунту. Завдяки цьому Maestro підходить також для прямої сівби.

Модельний ряд Pronto також цьогоріч отримав оновлення новинками, а також нові варіанти оснащення. HORSCH Pronto 7 DC забезпечує точний висів і появу надійних дружних сходів навіть за високої робочої швидкості. Окрім класичних культур, таких як пшениця, ріпак або ячмінь, можна без проблем висівати також проміжні культури або трави, а з оптимізованою пневматикою — й неочищену спельту.

Завдяки новій конструкції рами Pronto 7 DC дещо легша за моделі попереднього покоління. Малий тяговий опір машини сприяє зменшенню ущільнення ґрунту. З робочою шириною захвату 7,20 м сівалка швидко й продуктивно справляється із сівбою. Налаштування машини також просте й зрозуміле й не потребує багато часу.

Нова Pronto 7 DC оснащена сошниками TurboDisc і новими сошниками ParaDisc, які поки що встановлюють тільки на модель 7 DC. Мала конструкція паралелограмної підвіски сошника ідеально підходить для безвідмовної експлуатації на дуже важких і кам’янистих ґрунтах.

Двосекційний бункер із системою G&F дає змогу вносити два різні компоненти в один посівний горизонт, наприклад, закладати на однакову глибину насіння й добрива. Компоненти дозуються окремо й через розподільну башту разом подаються до насіннєвого сошника. Таким чином, добрива швидкодоступні для молодих паростків, що сприяє швидкому старту й розвитку культури.

Можна ще довго розповідати про новації HORSCH, зокрема й про нові монітори для роботи, а також унікальну систему створення власного профілю кожної виробленої машини та ведення його для клієнта. Підсумувати наші враження від відвідання пресконференції німецького виробника на заводі в Ландау можна так: HORSCH не просто динамічно розвивається, а й передусім цікавиться тим, що конкретно потрібно фермеру, в тому числі — українському фермеру. І вже на підставі інформації, отриманої з перших рук, удосконалює свою техніку. Тому ми наполегливо радимо тим вітчизняним аграріям, які зможуть відвідати «Агрітехніку-2023», відвідати стенд HORSCH і детально оглянути їхні новинки. Там є з чого вибрати й підібрати саме те, що буде справді ефективним в умовах конкретного господарства.

Ігор Павлюк,
Київ — Деггендорф — Ландау

 27 квітня 2024
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
27 квітня 2024
 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.