Посівний комплекс Compact-Solitair від LEMKEN

Посівний комплекс Compact-Solitair від LEMKEN

/ Актуальні статті / Вівторок, 10 жовтня 2023 09:17

У ПП «Новатор Агро» та СТОВ «Лободіно» на Полтавщині скоротили витрати на виробництві сільськогосподарської продукції завдяки комплексному посівному агрегату LEMKEN Compact-Solitair 9/400 HD 167, що виконує кілька технологічних операцій за один прохід

Обидва господарства спеціалізуються на вирощуванні просапних культур, зокрема кукурудзи, соняшнику, сої, а також зернових культур — пшениці. Окрім того, нинішнього року посіяли ріпак.

Формування такої сівозміни тривало протягом багатьох років і було зумовлене багатьма чинниками. Серед них — відсутність продуктивного універсального посівного комплексу. Врешті-решт було зроблено вибір на користь LEMKEN Compact-Solitair 9/400 HD 167.

 

________________________

Основним аргументом на користь сівалки LEMKEN Compact-Solitair 9/400 HD 167 стало те, що за один прохід виконується комплекс технологічних операцій. Передня частина агрегата готує ґрунт, далі працює секція для внесення добрив, задня — засіває насіння та прикочує його

________________________

 

Підхід до вибору сівалки був виваженим і продуманим. Спочатку 2022 року орендували сівалку в компанії «Ерідон Тех», що є дилером LEMKEN, щоб побачити її в роботі.

Основним аргументом на користь саме цієї сівалки стало те, що за один прохід виконується комплекс технологічних операцій. Передня частина агрегата готує ґрунт, далі працює секція для внесення добрив, задня — засіває насіння та прикочує його. Не потрібно шукати додаткових тракторів та робітників.

17 18 504 505 13 1

— Просто налаштовуємо цей один посівний комплекс і їдемо в поле сіяти, — каже керівник і засновник ПП «Новатор Агро» та СТОВ «Лободіно» Валерій Мотрич.

 

Земля як засіб виробництва

ПП «Новатор Агро» з банком землі близько 3000 га та СТОВ «Лободіно» із близько 2000 га розташовані на околицях Гадяча на Полтавщині. Історія господарств сягає далекого 1999 року. Як розповів Валерій Мотрич, коли він навчався на четвертому курсі в університеті, то батько запропонував повернутися в село й здійснити давню мрію — мати власну справу. Майбутній аграрій зрозумів, що земля є засобом виробництва, і можна вже на ній працювати.

ПП «Новатор Агро» стало одним із перших в Україні підприємств, яке після земельної реформи взяло ріллю в оренду у вигляді приватних паїв. На той час їхній земельний банк складався з 1200 га.

17 18 504 505 13 2

«Українська економіка працювала тоді за бартерними схемами. Але кожен виробник пройшов цей шлях, коли брав кредит і відразу після продажу врожаю віддавав майже все, щоб розрахуватися. Приходила весна, і знову брали новий кредит. Пальне використовували під урожай, за його тонну віддали 5–10 т збіжжя. В той час урожайність сільгоспкультур була меншою, ніж сьогодні. Тому економіка виробництва не складалася, і це були надзвичайно кабальні умови. Тільки з 2006 року змінилася ситуація і аграрії почали отримувати прибутки. То були перші роки, коли, продавши ячмінь чи пшеницю, почали фермери та господарства отримувати живі кошти. Виробники зрозуміли, що виробництво зернових може бути прибутковим, бо вийшли на експорт», — згадує керівник підприємств.

 

________________________

З ПЕРШИХ ВУСТ

Олексій Шкарбаньрегіональний менеджер із продажу сільгосптехніки ТОВ «Ерідон Тех»

— Основний напрям компанії — це імпортні європейські й американські бренди, які є якісними, надійними та потужними. Якщо людина бачила суху інформацію про техніку, тобто комерційну пропозицію, фото, відео в Інтернеті, то це цікаво. У роботі з фермерами треба досконало знати свою техніку, її технічні характеристики й властивості, для чого конкретно вона розрахована. Потрібно показати й розказати, запропонувати саме те, що хоче отримати сільгоспвиробник. Треба також знати й порівнювати плюси та мінуси техніки конкурентів. У кожного виробника навіть в одному районі може бути різний агрофон і ґрунти. Якщо в одному господарстві сівалка буде працювати, то в іншому потрібна буде інша потужність трактора. У цьому підприємстві вистачить 220+ кінських сил, то в іншому — має бути 250+, бо тяжкий ґрунт. Тому компанія «Ерідон Тех» надає таку послугу, як демопокази. Ми привозимо агрегат у господарство, показуємо, як він працює. Як правило, після демопоказу техніка вже лишається, тобто її купують. За однакових умов із конкурентами ціна у LEMKEN не вища.

Варіантів сівалок є багато. Але в конкретному господарстві було завдання мінімізувати затрати й пришвидшити процес. Посівний комплекс Compact-Solitair 9/400 HD 167 виконує кілька робіт за один прохід. Для збереження вологи й мінімізації витрат цей агрегат заїхав, одразу підготував ґрунт і у свіжу землю посіяв насіння.

________________________

 

24 лютого 2022 року стали серйозним випробування для всіх вітчизняних аграріїв і ПП «Агро Новатор». Цьогоріч господарства, за словами Валерія Мотрича, фактично борються за виживання.

Аграрій розповідає: 2022 рік був роком виживання, а 2023-й — не менш складний, бо експорт зерна заблоковано. Однак українські аграрії шукають можливості для виживання. Допомагають державні програми кредитування.

17 18 504 505 14 1

«2022 року брали кошти під 0% річних, а нинішнього взяли кредит — під 7% річних. Завдяки цьому придбали самохідну та ґрунтообробну техніку. Звісно, відпрацьовуватимемо два-три роки. Розраховуємо, що це дозволить нам збільшити ефективність виробництва продукції», — наголосив агровиробник.

Серед новинок у господарствах одне з важливих місць посіла техніка LEMKEN, зокрема сівалка Compact-Solitair 9/400 HD 167.

? У Ваших господарствах маєте багато техніки іноземного виробництва. Як познайомилися саме з компанією LEMKEN?

— Знайомству з цією технікою завдячуємо компанії «Ерідон Тех», котра є дилером LEMKEN, і запропонувала нам цей посівний комплекс. У техніки LEMKEN робочі органи є одними з найкращих і найвитриваліших на ринку. Можливо, є конкуренти, що мають такі самі характеристики, але за співвідношенням «ціна-якість» вони програють. На мій погляд, плуги та дискові борони цього німецького виробника — найкращі у світі. Маємо у господарстві п’ять їхніх агрегатів, якими користуємося більше як чотири роки, і вони працюють із великими навантаженнями. У сезон вони працюють вдень і вночі, обробляють тисячі гектарів. За ці чотири роки нічого не зламалося, і тільки тепер починаємо міняти окремі вузли чи робочі органи. Загалом усі деталі в агрегатах LEMKEN зносостійкі.

17 18 504 505 14 2

? Чому виникла потреба придбати саме посівний комплекс?

— Нам потрібно було зменшити витрати на сівбі. Хотіли об’єднати різні технологічні операції й придбати універсальну сівалку, що виконує за один прохід обробіток ґрунту й сівбу. Відповідно, звернули увагу на посівний комплекс LEMKEN Compact-Solitair 9/400 HD 167 за рекомендацією регіонального менеджера ТОВ «Ерідон Тех». Спеціалізацією наших господарств є вирощування просапних культур, зокрема кукурудзи, соняшнику і культур суцільного висіву, таких як пшениця, соя. Не маючи змоги одразу придбати посівний комплекс, звернулися до «Ерідон Тех», щоб привезли його на наші поля для демопоказу. За його результатами переконалися в перевагах агрегата, вирішили його придбати.

У господарстві стратегічною культурою є соя, що має найбільші посівні площі. На наступний рік очікується, що з 5000 га полів під соєю будуть близько 2000. Одне з наших господарств перейде на північноамериканську сівозміну — тільки кукурудза і соя. То все навантаження на сівбу сої ляже на цей посівний комплекс. Його основна перевага полягає в універсалізмі та якості сівби насіння, щоб робити все за один раз. Водночас питання збереження вологи в ґрунті також є надзвичайно важливим для нас, і ця сівалка оптимально використовує її, мінімізувавши кількість проходів агрегата по полю.

17 18 504 505 15 1

? Наскільки зручно та як часто проводите налаштування та калібрування у LEMKEN Compact-Solitair 9/400 HD 167? На скільки легко встановити налаштування?

— LEMKEN Compact-Solitair 9/400 HD 167 працює на наших полях уже другий сезон. Спеціаліст компанії-дилера налаштував роботу посівного комплексу, і відтоді ми туди взагалі не втручалися. Таку техніку називаю «стійка до дурнів». Людина з мінімальними розумовими здібностями може без проблем працювати з цією технікою. На наших тракторах використовується система паралельного водіння, що працює з посівним комплексом. Калібрування є, але його роблять один раз. Берете за основу певну порцію насіння, вводите в його комп’ютер, і далі він сам розуміє. І тракторист спокійно працює, не виходячи з кабіни трактора.

 

________________________

Посівний комплекс торік у господарстві посіяв 800 га сої за 10–12 діб, що цілком вписується в оптимальні строки сівби

________________________

 

? Як здійснюється завантаження сівалки, якою технікою? Чи зручно завантажувати з біг-бегів?

— Заправляємо сівалку насінням навантажувачем. Дуже зручно, що там є один великий бункер, який ділиться пропорційно 60 : 40, 50 : 50, 40 : 60 на добрива та посівний матеріал: хочете менше того або більше іншого — все регулюється. Завантаження як добрива, так і зерна виконується із бегів. Ця пропорція у нього така грамотна, що, зокрема, в посіві сої за умови 100–120 кг/га добрив і в середньому 70–90 кг/га насіння одночасно закінчуються і добрива, і насіння десь приблизно через 20 га. Його продуктивність — це 40 га за 12 робочих годин, тобто одна зміна і одне завантаження. Через шість годин завантажили, і їх відпрацювали. Потім міняється друга зміна. Нічна зміна — це ще 12 годин усього з одним завантаженням. Відповідно, за дві зміни по 12 годин, звісно з перервами та обідами, можна засіяти 80 га. Посівний комплекс торік у нас посіяв 800 га сої за 10–12 діб, що цілком вписується в оптимальні строки сівби. Наголошую, що йдеться про чотириметровий комплекс. Наше завдання — вкластися у сівбу за 15–20 днів. І комплекс Compact-Solitair 9/400 HD 167 має цю здатність.

17 18 504 505 15 2

? Ви перевірили його продуктивність буквально цієї весни?

— Агрегат нам поставили навесні цього року. А познайомилися з ним 2022 року — побачили демонстраційну сівбу на структурі наших ґрунтів. Не всі дилери пропонують такі умови продажу. «Ерідон Тех» надає можливість перед придбанням випробувати техніку на полях. Так би мовити, грамотно залицяється до аграрія. Робимо цій компанії комплімент. Вони за власний кошт доставляють техніку, на кілька днів дають можливість подивитися і спробувати на ній попрацювати. У них бездоганні спеціалісти, у мене немає жодних нарікань до сервісу ТОВ «Ерідон Тех».

17 18 504 505 16 1

? З яким трактором працює агрегат?

— Працює цей агрегат із тракторами потужністю понад 220 кінських сил. Поломок за цей час не було взагалі. Якщо не трапляється форс-мажору з вини тракториста, який на щось наїде, то ми цих поломок і не зазнаємо. Електроніка проста і надійна. Робочі органи в агрегаті, дякуючи їх пружинності, стійкі до механічних пошкоджень і стирання. Цьогоріч комплексом Compact-Solitair посіємо озимі на кількох сотнях гектарів. А ще велике навантаження його знову чекає навесні в посівах сої.

17 18 504 505 16 2

? Чи задоволені зменшенням витрат пального?

— Цей агрегат разом із трактором у 220 + кінських сил споживає від 4 до 7 л/га. Якщо ж опускаєте робочі органи тотально, то це буде 6–7 л/га. Умовно кажучи, на 200–250 л пального можна посіяти 40 га. Для порівняння: якщо робити оранку, культивацію і сівбу класично, то треба витратити до 30 л/га. А якщо використовувати ще й серйозне дискування, культивацію, сівбу та боронування для закриття вологи, то витрати становитимуть понад 30 л/га. Буде шалена амортизація та зношення багатьох видів техніки. Цей комплекс дає можливість вийти в поле тоді, коли готові, а не тоді, коли цього потребує земля. Ми сіяли сою по необроблених полях соняшнику і прекрасно це зробили.

17 18 504 505 16 3

? Сівалка має міжряддя 167 мм, що крім зернових культур добре підходить для висіву сої з можливістю сіяти через один сошник. Чи практикуєте такий спосіб сівби на господарстві?

— Хочу наголосити, що цей агрегат має дуже цікаве міжряддя — 167 мм, яке надто зручно можна блокувати через один отвір фірмовими оригінальними пробками. Так можна отримати дуже потрібні аграрію міжряддя 33 см. Це прекрасно для сої, ріпаку і в окремих випадках — для пшениці

? Враховуючи те, що агрегат має транспортну ширину чотири метри, чи зручним є його транспортування дорогами (польовими, загального призначення)?

— На дорогах посівний комплекс поводиться дуже компактно й зручно. Він не складається, його ширина дозволяє переїжджати, а кліренсу достатньо для маневрів. Працюємо в радіусі 10 км, тому дуже зручно переїжджати.

17 18 504 505 17 1

? Чому тільки цього року почали користуватися таким посівним комплексом?

— Раніше працювали за класичною технологією. Але кон’юнктура ринку змушує шукати шляхи економії. А раніше цього не робили, бо не могли дозволити собі цю покупку. Якщо ж порівняти разом узяту ціну плуга, дискової борони, культиватора й класичної сівалки, то покупка такого агрегата є дешевшою.

? Як Ви думаєте, чи будуть надалі перспективними такі посівні комплекси, як Compact-Solitair?

— Абсолютно переконаний у цьому. Відвідуючи різні виставки й спілкуючись із колегами, бачу, як усі переходять на технології mini-till, no-till та strip-till, тобто мінімальне втручання в ґрунт і максимальне збереження вологи. Мета бізнесу ПЕРЕДУСІМ — це отримання прибутку. Всі шукають шляхи економії витрат і збільшення прибутку. Кожен аграрій — сам собі господар. Ми вже 50% площ не орали, а сіяли посівним комплексом. І на цьому зупинятися не збираємося. Ще більше будемо йти в цьому напрямі. Хоча, на мою думку, перевертати ґрунти все-таки потрібно один раз на кілька років і зривати плужну підошву. Мені дуже подобається такий комплекс, бо дає можливість заощадити вологу, час і ресурси.

17 18 504 505 17 2

? Чи вдалося заощадити, якщо порівнювати з класичною сівбою і коли використали посівний комплекс?

— Цьогоріч виробничі витрати в собівартості вирощування сої у нас становлять 19–20 тис. грн/га. У цю цифру входять оренда, пальне, посівний матеріал, понад 1 ц складних добрив і 20% амортизації із загальновиробничими витратами. Натомість класична технологія забрала б 25 тис. грн/га. За умови економії 5 тис. грн/га, то 800 посіяних гектарів уже зекономили підприємству 400 тис. грн. Також цей агрегат здатен посіяти стільки ж і озимого клину. Якщо є чим навантажити цей посівний комплекс, то можна зекономити понад 1 млн гривень на рік. За нашими підрахунками вкладені кошти мають окупитися за 3–4 роки. І ще не беремо до уваги витрачений час та пошук додаткових трактористів. Це також дорого обходиться.

? Що будете сіяти далі цим комплексом і коли?

— Чекаємо дощів і з кінця вересня будемо сіяти озимі. У нас ще не зібрана соя. По ній будемо сіяти цим комплексом, не готуючи ґрунт. Класична технологія передбачала б дискування, культивацію і сівбу класичною сівалкою. А зважаючи на дефіцит вологи, то може ще й коткування. Натомість посівний комплекс зайде відразу в рештки сої, де є волога, не будемо сушити ґрунт і отримаємо дружні сходи. Підприємству поки що вистачатиме Compact-Solitair 9/400 HD 167. Звісно, 6-метрова ширина була б ліпшою.

 

Підготувала Тетяна Ковальчук

 27 квітня 2024
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
27 квітня 2024
 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.