Перспективи ринку зерна врожаю 2016 року

/ Економічний гектар / П'ятниця, 16 вересня 2016 11:06
Олександр МАСЛАКканд. економ. наук, 
керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
Світове виробництво зерна збільшується. Ринкової пропозиції достатньо для забезпечення зростаючих потреб країн Азії та Африки. Як наслідок, ціни на основні види зерна мають тенденцію до зниження. Тож головним завданням для аграріїв є зберегти зібраний урожай та отримати максимально можливі доходи від його продажу.

 

Виробництво
За оперативними даними регіональних підрозділів Мін­агрополітики України, валовий збір зерна у 2016 році в Україні очікується в межах 61 млн т. При цьому науковці з УкрНДІПВ ім. Л. Погорілого НААН України оцінили урожай основних видів зерна на рівні 62,8 млн т. Підтвердженням таких прогнозів є дані про фактично зібране збіжжя. Станом на 17 серпня 2016 року з площі 9,6 млн га зібрано 37 млн т ранніх зернових культур. При цьому урожайність становила 39,4 ц/га га.

Аграрний сектор України вже чотири роки поспіль забезпечує валове виробництво зерна в обсягах понад 60 млн т. Для порівняння: ще десять років тому українські аграрії не долали відповідний рубіж на рівні 50 млн т. Як наслідок, Україна наразі займає третє місце в світі за експортом зерна, поступаючись лише США та Європейському Союзу. При внутрішній потребі до 24 млн т та формуванні мінімального рівня кінцевих запасів можливості експорту в новому маркетинговому році становитимуть 38,7 млн т.
 
Виробництво зерна в Україні
Джерело: Держстат, 2016, прогноз — USDA

В Україні скорочуються запаси зерна. Станом на 1 серпня 2016 року країна мала 23,9 млн т зерна всіх видів, що на 2,5% менше, порівняно з аналогічною датою минулого року. Так, запаси пшениці скоротилися на 5%, до 16,6 млн т, ячменю — на 5%, до 3,9 млн кукурудзи — 18%, до 1,6 млн т. Проте прогнозоване збільшення виробництва зерна в новому сезоні дозволить забезпечити внутрішні потреби, розвивати внутрішню переробку та утримувати обсяги експорту на високому рівні.

Світовий ринок
У 2016–2017 маркетинговому році (МР) прогнозується збільшення світового виробництво зерна. За прогнозами USDA, світове виробництво зерна усіх видів досягне 2,6 млрд т, що на 4% перевищить попередній сезон. При цьому очікується збільшення врожаю пшениці на 1,2%, фуражного– 6%, рису — на 2%.

У новому сезоні знизиться міжнародна торговельна активність. За прогнозами американських експертів, загальний обсяг експорту зерна становитиме 383,6 млн т, тобто на 7,2 млн т менше попередньому сезону. Разом з тим, світові запаси зерна збільшаться. На кінець 2016–2017 МР вони досягнуть 622 млн, що на 4% перевищить попередній рівень.

У світовій торгівлі пшеницею зростає вплив Причорноморського регіону. Уже два сезони поспіль Росія, Україна та Казахстан реалізують на зовнішніх ринках рекордні обсяги пшениці, які перевищують обсяги продажів таких топ-експортерів, як США та країни ЄС. За підсумками минулого зернового сезону поставки пшениці цих країн на світові ринки становили майже третину від обсягів світових продажів цього виду зерна.
 
Прогноз структури експорту пшениці у 2016–2017 МР
Джерело: USDA, серпень 2016

Так, у 2015–2016 МР Росія суттєво збільшила обсяги зовнішнього продажу пшениці та зайняла друге місце серед лідерів світового експорту. Минулого сезону експорт пшениці з Російської Федерації становив 25,5 млн т, що більше порівняно з попереднім періодом на 11% та перевищує обсяги зовнішніх продажів таких країн як Канада та США.

Минулого зернового сезону Україна зайняла п’яте місце серед лідерів світового експорту пшениці. До того ж, нарощує свою присутність на азіатських ринках, потіснивши в цьому географічному сегменті Канаду та країни ЄС. За цей період поставки української пшениці на зовнішні ринки порівняно з попереднім сезоном збільшилися на половину.

Своєю чергою, Казахстан наростив продажі пшениці на зовнішньому ринку на третину до 7,6 млн т. При цьому збільшилися поставки як на традиційні ринки збуту, так і до Туреччини, Китаю та Ірану. Зібравши рекордний урожай пшениці в 2016–2017 сезоні, країни Причорноморського регіону зможуть постачати додаткові обсяги пшениці на традиційні ринки країн ЄС та заповнити прогалину пропозиції цього зерна на світовому ринку, що виникла через низькі врожаї, зокрема у Франції. Загалом зростаючі потреби світового ринку в пшениці та інших видів зерна нового зернового сезону будуть забезпечені за рахунок виробництва та наявних запасів продукції.

Експорт
За даними профільного міністерства, Україна експортувала в 2015–2016 маркетинговому році (МР) понад 39 млн т зерна, що на 13,5% перевищує попередній період. Зокрема, експорт пшениці становив 17,4 млн т, кукурудзи — 17,39 млн т, ячменю — 4,4 млн т, інших зернових культур — 256 тис. т. У поточному сезоні, за більш оптимістичними оцінками аналітичних компаній, обсяги експорту зерна можуть досягнути 41 млн т. Проте американські експерти з USDA оцінили експортний потенціал України нового сезону близько 36–37 млн т.
 
Прогноз структури експорту кукурудзи у 2016–2017 МР
 
Джерело: USDA, серпень 2016

Однак немає сумнівів у тому, що за п’ять останніх років Україні вдалося розширити канали збуту агропродукції на світовому ринку та переконати міжнародних партнерів у надійності виконання контрактних зобов’язань. Тож довіра до України як аграрного партнера сприятиме в подальшому розвитку внутрішнього виробництва зерна та продуктів його переробки.

Логістика
Основне постачання українського зерна на світовий ринок здійснюється морськими шляхами через порти Чорного моря. Тому товарні партії зерна формуються на лінійних елеваторах та перевозять залізницею або автошляхами до припортових елеваторів для подальшої перевалки та фрахту суден.

У нинішньому сезоні підвищилися витрати на автоперевезення зерна. Суттєвий вплив на це мало введення в дію обмежень щодо обсягів перевезення вантажів дорогами місцевого значення. Зокрема, дозволена загальна вага машини з вантажем відтепер становить до 24 т. Тобто до однієї машини можна завантажити не більше 22 т зерна. Раніше обсяг вантажних перевезень був удвічі більшим. Відповідно зросла й вартість перевезень автошляхами та, як наслідок, збільшився попит на перевезення залізницею.

За спостереженнями експертів аграрного ринку, на початку нового зернового сезону в Україні відчувається підвищений попит на залізничні перевезення зерна у південному напрямку. В результаті обсяги навантаження зерна за перший місяць маркетингового року виросли до рекордного рівня.

За оперативними даними «Укрзалізниці» в липні 2016 року обсяги навантаження зерна для перевезень залізничним транспортом досягли 2,1 млн т, що стало найбільшим показником цього періоду року за весь час проведення таких спостережень. Для порівняння: обсяги завантаження залізниці зерном зросли в півтора рази порівняно з попереднім місяцем та в на 10,5% до відповідного періоду минулого року. Загалом впродовж січня-липня 2016 року завантаження зерном залізничного транспорту становило 14,9 млн т, що на 4,2% перевищило аналогічний період минулого року.

Економіка
Світові ціни на пшеницю досягли найнижчого рівня за останні десять років. Котирування основних ф’ючерсів цього виду зерна на світових біржових майданчиках із початку 2016 року знизилися до 20%. Так, ціна м’якої червонозерної озимої пшениці опустилася до $144,8 за 1 тонну, що є найнижчим рівнем з вересня 2006 року. На зниження цін вплинуло збільшення виробництва пшениці в основних країнах-експортерах цього виду зерна, а саме Австралії, Канаді, Росії і США.

За оперативною інформацією Мінагрополітики про рівень середньозважених закупівельних цін в Україні станом на 19 серпня 2016 року, пшениця 3 класу коштувала від 3,4 до 4,25 тис. грн/т, пшениця 6 класу — від 3,0 до 4,2 тис., кукурудза 3 класу — від 3,65 до 4,65 тис., ячмінь 3 класу — від 3,2 до 4 тис. грн/т. При цьому дешевшим було зерно в Західному регіоні, а найвищі ціни сформувалися у Південних та Центральних областях. Порівняно з відповідним періодом минулого року пшениця продавалася дорожче від 24 до 27%, ячмінь — на 17%, кукурудза — 36%.

Світові ціни на зерно мають безпосередній вплив на доходи аграріїв від експорту продукції, а також на цінову ситуацію внутрішнього ринку. У 2015 році кожен третій долар надходив в Україну від продажу за кордон агропродукції. У першому кварталі 2016 року агросектор забезпечив 43% зовнішніх валютних надходжень. Проте попри незначне домінування агропродукції у загальнодержавних надходженнях від експорту через зниження світових цін реальні доходи аграріїв у попередні періоди суттєво зменшувалися.

Вже стало звичним для виробників зниження цін на зерно на початку нового сезону. Це пов’язано з надходженням значної пропозиції зерна на внутрішній ринок, потребою у проведенні розрахунків за взяті протягом року фінансові зобов’язання. Тож на початку нового зернового сезону порівняно з останнім місяцем минулого маркетингового року відбулося суттєве зниження цін. Разом з тим, експерти оцінюють рентабельність цьогорічного виробництва зерна щонайменше 25%.

 

 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.