agro business 160 160

Очистити конкретно

/ Механізація АПК / Вівторок, 08 жовтня 2013 12:13
altВіктор БОРЗНЕНКО, спеціально для "АС"
Сучасні зерноочисні машини просіюють і перевіюють як свіжозібране збіжжя, так і зерно на току або елеваторі - у кілька стадій. Різні за типом сепарації й потужністю, ці агрегати роблять, по суті, одну справу: підвищують якість зернової продукції.
Кожний сільгоспвиробник прагне мати набір техніки не тільки для обробітку ґрунту й збирання урожаю, але й для обробки збіжжя. Післяврожайна очистка і сортування зерна - дуже важливий етап у його виробництві. Вартість зерна, що пройшло очистку, на ринку значно зростає.

 

Зернова маса, що надходить на зернотік, характеризується певною вологістю. Але вологість бур'янистих домішок у зерновій купі становить 40–45%, тобто значно більше від самого зерна. При зберіганні такого збіжжя у ньому йде перерозподіл вологості між домішками й зерном. Цей вологообмін завершується в основному в першу добу зберігання, тому попереднє очищення зерна повинно проводитися негайно, щойно зерно зібрали. А надто якщо воно вологе - бо інакше через 12 годин може нагрітися.
 
Урожай збирається в різних умовах: іноді під дощем, а то - у спеку, серед пилюки й піщаних вітровіїв. Серед факторів, що ускладнюють складування продукції рослинництва, є засміченість вихідного зерна і його підвищена вологість до 20–25%, а також наявність домішок дрібного пилу. Завдання селянина полягає у максимальному очищенні зерна від зайвих компонентів, які надходять від комбайнів або інших молотильних пристроїв та відрізняються від зерен основної культури геометричними розмірами (ширина, товщина) та аеродинамічними властивостями.
 
Є фермери, які самі конструюють машини для очищення зерна. Інженерні принципи тут прості: скажімо, кілька послідовних решіт плюс механізм для створення вібрації. Такий саморобний пристрій може бути вигідним, коли в обробітку маєш 50 га, але якщо більше - варто не винаходити велосипед, а замислитися над продуктивнішими засобами праці.
 
Традиційно технологія очищення зерна складається з кількох етапів. Сміття із зерносуміші видаляють скальператорами. Далі зерно проходить попереднє очищення, потім - вторинне, товарне, насіннєве… Щупле або бите зерно, домішки типу грудок землі, пилюка, усі зайві фракції, виділені очищенням, повинні йти у відходи. Режим очищення чи сортування господар визначає сам, відповідно підбирає й машину. Щоправда, є вже технології (й машини), які нібито очищують зерно одразу й стовідсотково. Але нам їх у роботі бачити ще не доводилося. Можливо, вони прибудуть в Україну дуже скоро - і тоді ми про них обов’язково розкажемо.
 
А поки що виробникові необхідні сепаратори, калібрувальні машини, аспіратори - словом, численна техніка для очищення того, що засипаємо у комору. Нею обладнанні усі сучасні елеватори. Але, щоб почуватися незалежними від них, нинішні фермери, коли треба підготовити зерно для довготривалого зберігання, дедалі енергійніше інвестують кошти у власну автономну зернообробку. Надто якщо займаються ще й переробкою (наприклад, мелють борошно).
 
З огляду на високі темпи жнивування у сільському господарстві, техніка повинна очищувати зерно й насіння різних культур із великою продуктивністю та ефективністю. За цільовим призначенням робочих органів зерноочисні машини діляться на прості, у яких зернова суміш розділяється по одній ознаці, і складні - де сепарація відбувається за декількома параметрами (розмір, вага і навіть колір - у фотосепараторах). За мобільністю розрізняють стаціонарні, пересувні й самопересувні очисні зернові агрегати. Деякі з них можна застосовувати самостійно, інші - у складі технологічних ліній. Зерноочисні машини зазвичай укомплектовуються різними органами, здатними забезпечити різноманітні режими (різні ступені) очищення.
 
Сьогодні взагалі-то важко собі уявити сучасні склади або токи без очисних установок. Однак кожен виробник має обирати цю техніку сам, виходячи зі своїх цілей і наявності коштів.
 
«Петкус» (Petkus). Точність і чіткість
altДуже відомий закордонний бренд на ринку зернообробної техніки - Petkus (Німеччина). У процесі попереднього очищення зерна повинно виділятися не менш ніж 50% бур'янистих решток й усі соломисті органічні домішки. Однак зерноочисна машина Petkus призначена також для подальшої підготовки до посіву насіння жита, ячменю, пшениці, проса, рису, кукурудзи тощо, а також і для олійних культур (ріпак, соняшник, гірчиця), для точного калібрування й очищення зернових та олійних, що їх агровиробник пускає у продаж в споживчі підприємства.
 
Універсальні машини Petkus - сучасні повітряно-решетні сепаратори надійної й міцної конструкції, спеціально спроектовані для роботи в сфері очищення й обробки зернових, а також у переробній промисловості. Ця техніка задовольняє усім сучасним вимогам до установок для обробки зерна - по продуктивності, зручності обслуговування, техніці безпеки й зовнішньому дизайну. Для будь-якого інвестора-аграрія вигідно купувати таку універсальну техніку з високими технічними характеристиками, бо вона якнайкраще вирішить максимум завдань в умовах конкретного підприємства. Такі сепаратори значною мірою підвищують продуктивність фермерських господарств - а це позитивно впливає на економічну діяльність будь-якого рослинницького підприємства, підвищує показники урожайності культур і загального прибутку аграріїв.
 
«САД»: хліборобам ХХI століття
Сепаратор «САД» - аеродинамічна машина для зерноочистки, розробником і виробником якої є науково-виробничий машинобудівний завод «Аеромех», що у Луганську. Це підприємство засноване вже у ХХI ст., тому випускає сучасні агрегати, які добре враховують як умови ринку, так і непросту специфіку українського агрогосподарювання. На підприємстві працює близько 150 людей - інженерів, сервісників, які завжди готові технічно супроводжувати свою техніку по всій Україні.
 
У сепараторах марки «САД» використана технологія високоточного калібрування зерна за питомою вагою. Робота цієї машини полягає у розподілі вихідного матеріалу на фракції за питомою вагою. Після сепарації зерно розводиться по приймальних бункерах або фасується у мішки. Працює «САД» як стаціонарно в ангарі чи на складі, так і на відкритому току. Добре пристосовується до будь-якої технологічної лінії з переробки зерна для первинного очищення і фінішної доробки.
 
«САД» має широкий модельний ряд: продуктивністю від 4 до 150 т/год. Тому вже набув широкого застосування як на великих елеваторах, так і у фермерських господарствах. Він здійснює очищення й калібрування багатьох вітчизняних культур: пшениці, ячменю, вівса, проса, соняшнику, кукурудзи, гороху, гірчиці, рису, сої, сорго, віки, люпину, кмину, льону, ріпаку, гречки, насіння трав, овочів, баштанних культур, бобів тощо. Взагалі цей сепаратор здатний очистити й відкалібрувати будь-які сипучі матеріали діаметром до 25 мм. Завдяки високоточному калібруванню зерна досягається однорідність зерен при сепарації ±3%, що дає можливість виділяти зерно з підвищеним вмістом клейковини, високим вмістом білка. Сепаратор «САД» працює із зерном будь-якого ступеня забруднення й вологості, не знижуючи якість сепарації й продуктивності. Має низьку споживану енергоємність.
 
«Арай» (Araj) для оратаїв
Діяльність польської фірми «Арай» (Araj) - це проектування й виготовлення зерносховищ. Для виконання цього комплексного завдання компанія робить різноманітне обладнання, у тому числі й машини для очищення зерна.
 
Наприклад, ситові сепаратори BS призначені для попереднього і інтенсивного очищення різного роду культур: ріпаку, пшениці, ячменю, жита, вівса та зерна злакових культур, а також насіння кукурудзи, соняшнику, гороху та бобових культур. Виготовляються ці машини з високоякісних матеріалів, що гарантує довготривалу їх експлуатацію.
 
Компанія Araj випускає також барабанні сепаратори продуктивністю очищення зерна від 20 до 240 т/год. Очисний барабан у них поділений на окремі секції, кожна з яких надає можливість встановлення довільного сита. Завдяки такій заміні сит можна пристосувати сепаратор до будь-якого типу зерна, а також досягати очікуваних параметрів очищеного матеріалу.
 
«Агросепмаш»: з небес на землю
altХарківське науково-виробниче підприємство «Агросепмаш» займається розробкою зерноочисного встаткування разом з… авіаконструкторами. Завдяки співробітництву із провідними вченими Харківського авіаційного університету була створена оригінальна машина - імпелерний аеродинамічний сепаратор. Це багатофункціональна техніка, на якій можна провести не тільки післязбиральне очищення зерна, але й наступне його калібрування, розподіл на класи якості. На одному такому сепараторі можна підготувати товарне зерно й відібрати посівний матеріал із високими показниками схожості й урожайності. Все це можливо завдяки способу поділу зерносуміші на фракції за вагою.
 
Такі новітні зерноочисні машини мають чотири режими роботи: підготовче очищення зерна; початковий етап очищення; калібрування насіння; комплексний режим (коли очищення й калібрування відбуваються одночасно).
 
Очищення зерна й кукурудзи в машині здійснюються завдяки відомій технології розподілу сипучих продуктів повітряним потоком. Але харківські фахівці винайшли новаторський спосіб створення повітряного струменя. Замість класичного у таких випадках радіального вентилятора інженери вирішили використовувати імпелерний нагнітач повітря. Результати такого інноваційного підходу виявилися позитивними: щоб з однаковою швидкістю розігнати повітряний потік, імпелер споживає приблизно утричі менше енергії від пропелерного електродвигуна.
 
«Кімбрія» (Cimbria): сепаратизм у дії
Широкий спектр очисних машин під маркою Cіmbrіa (Данія) забезпечує високу ефективність і якість очищення усіх видів зернових культур, насіння садових рослин, трав, квітів, кукурудзи, бобових і т. д. Крім соломистих домішок, на поверхні зерен завжди є у якійсь кількості пил і бруд, від яких теж необхідно по можливості позбутися. Ретельне й дбайливе очищення - це ключові характеристики машин Cіmbrіa. Залежно від цілей сепарації, цей виробник пропонує різні типи агрегатів: сепаратори попереднього й тонкого очищення, комбіклінери, сортувальні машини. Це десятки моделей різного розміру, які щодня підтверджують якість техніки Cіmbrіa, із площею просівання від 1 до 38 куб. м Тому продуктивність цієї техніки становить від 1 т/год. (тонке очищення) до 360 т/год. при попередньому очищенні.
 
Сепаратор Cіmbrіa застосовується для сортування за питомою вагою будь-якого виду продукції (у тому числі гранул), зерна якого мають приблизно однаковий розмір. Гравітаційний сепаратор використовується при обмеженості аспіраційної системи, а також після просіювання. Однак такий гравітатор не замінює попередні стадії сортування, але є додатковим устаткуванням для більш точного сортування. Крім того, гравітаційні сепаратори Cіmbrіa відомі у світі завдяки своїй особливій системі всмоктування й розподілу повітря.
 
«Шмідт-Зеєґер» (Schmidt-Seeger): супергут!
Протягом більш ніж 50 років фірма «Шмідт-Зеєґер» (Schmіdt-Seeger) є однією з провідних фірм з розробки, конструювання й виготовлення машин для очищення і сортування. Минулого року німецька компанія Schmіdt-Seeger злилася зі світовим машинобудівним гігантом - швейцарською компанією Buhler. Багато аграріїв вибирають техніку Schmіdt-Seeger для попереднього й основного очищення зерна, кукурудзи, олійних та бобових культур, солоду, рису, сої і навіть кави, хто її вирощує. Наприклад, зерноочисне обладнання цієї фірми, а саме сепаратор і скальператор використовує відомий агрохолдинг «Нібулон».
 
Техніка Schmіdt-Seeger призначена для первинного очищення колосових, круп'яних, зернобобових культур, кукурудзи, сорго, соняшнику. Ці високопродуктивні установки застосовуються при зборі врожаю і на прийомних майданчиках млинів, елеваторів та складських приміщень.
 
Серія TAS цієї фірми - відомі у Євросоюзі сепаратори. Розроблені насамперед для важких продуктів, наприклад для ріпаку, застосовуються в основному на елеваторах і складах для зберігання зерна. Зерноочисна машина іншої серії від Schmіdt-Seeger, а саме SMA - порівняно недорогий сепаратор для первинного очищення зерна, кукурудзи, олійних, бобових культур, солоду, рису, бобів кави й сої. При трохи меншій продуктивності придатна також і для основного очищення, добре підходить фермерам. Обидва типи машин переконують своєю якістю й високою продуктивністю: як кажуть німці, техніка «супергут».
 
«Клєвер» (Klever) від Ростсільмаш
Звернімо увагу також на зернопереробну техніку фірми Klever, що входить у групу компаній «Ростсільмаш». Зручний і компактний причіпний очищувач зерна ОЗБ цієї фірми призначено для двоступінчастого первинного очищення зерна (пшениця, овес, ячмінь, кукурудза, насіння соняшнику та ін.) від домішок, полови, сміття тощо.
 

alt

Очищувач ОЗБ комплектується змінними зовнішніми й внутрішніми решетами, які дозволяють максимально якісно здійснити нетравматичне очищення будь-якого зерна, чи то пшениця, соняшник, кукурудза, соя або льон. Він здатний видавати 28–70 т чистого зерна за годину - обсяг залежить від конкретної моделі.
 
Невеликі розміри й мобільність цих машини роблять їх зручними в експлуатації. Очищувач легко вивезти в поле, або перевезти на склад, швидко запустити у дію. Робота цього агрегату не потребує наявності висококваліфікованого персоналу. Ще однією позитивною особливістю очисника ОЗБ є також те, що дилерська й сервісна мережа компанії Klever нараховує більше 80 партнерів. Плюс до цього - широко розвинена мережа сервісних центрів компанії «Ростсільмаш», готових також прийти на допомогу в екстрених випадках. Тобто якщо буде потреба, ремонт не забариться.
 
«Дамас» (Damas). Рекордна продуктивність
Компанія Damas (Данія) - теж доволі відома в Європі фірма, що виготовляє техніку, призначену для очищення зерна від домішок, його калібрування за вагою або розмірами, для підготовки насіннєвого матеріалу до сіяння. Дистриб’ютором цих датських машин в Україні є відома компанія широкого профілю АМАКО.
 
Зокрема, Damas виготовляє сімейство сепараторів Omega, які розрізняються комплектацією решіт. Найбільш оснащені моделі мають до 30 кв. м решітної поверхні й рекордну продуктивність - до 300 т/год. на попередньому очищенні.
 
Машини Omega є універсальними. Тобто вони можуть виконувати щонайширший спектр робіт з очищення зернового матеріалу, починаючи від операцій попереднього очищення й закінчуючи очищенням насіннєвого матеріалу. Продуктивність агрегатів, залежно від модифікації, становить від 90 до 300 т/год.
 
Аераційні системи всмоктування повітря і його викиду відділені одна від одної, що дозволяє регулювати й налаштовувати їх окремо і, як наслідок, спрощує експлуатацію. Вібросита відрізняються підвищеною зносостійкістю. Позитивною рисою зерноочисної машини Omega є й те, що вона працює тихо.
 
Інші сепаратори цього ж виробника - барабанні серії Sіgma працюють навіть із дуже вологим зерном. Тобто у випадках, коли будь-які інші зерноочисні машини демонструють лише свою неспроможність. Тому ця серію - флагманська, основна у продукції компанії Damas. Для відокремлення легких домішок і запобігання пилоутворення служать пилові фільтри Jet-Aіr. Втім, це додаткове, опційне устаткування, фільтри треба дозамовляти.
 
Коментар дилера
altАндрій ЯНУШкомерційний представник компанії Stela
- Ми дилери в Україні німецького виробника ситових сепараторів Ruberg, які призначені для попереднього й кінцевого очищення зернових, бобових і олійних культур. Це ситові сепаратори, які мають постійний кут нахилу сит 3° та їхню велику площу. Рух сит у наших сепараторах круговий. Завдяки цьому зерно рівномірно проходить через усю їх поверхню. Маємо два модельних ряди: для фермерів та елеваторів (тип RUV), а також сепаратори, які більше призначені для насіннєвих заводів та великих елеваторів (тип RVS). Останній тип має додатковий ряд сит для тонкої очистки зерна від піску, пилу тощо. А звичайні сепаратори Ruberg фермер може купити й окремо. Найменший з таких очищувачів має продуктивність 40 т пшениці на годину при вологості 18%, або ж 20 т кукурудзи при вологості 35%. Коштує такий агрегат близько € 30 тис. Найбільші сепаратори мають продуктивність 600 т/год. пшениці (18%), або 300 т кукурудзи (35%). Сепаратори повністю закриті, 90% повітря у них використовується повторно і тільки 10% направляється на очищення за допомогою рукавних фільтрів або циклонів. Можливість швидкої зміни сит та налаштувань гарантує універсальність цих сепараторів для будь-яких потреб. Гарантія на них становить 2 роки. Вже є успішний досвід експлуатації цих сепараторів українськими компаніями.

Коментар користувача
altОлімпій ІВАНОВагроном ТОВ «Агрофірма Евріка» (Овідіопольський район Одеської обл.)
- Ми збіжжя не очищуємо, бо його в нас завжди забирають одразу «з коліс», тобто ще від зернозбиральних комбайнів - беруть таке, яким воно є. Однак у цьому році ми придбали сепаратор Petkus. Використовуватимемо для себе: хочемо відбирати краще зерно на насіння.

 

 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.