Техніка для внесення рідкої органіки

/ Механізація АПК / Понеділок, 24 лютого 2014 16:09
altВіктор БОРЗНЕНКО, спеціально для "АС"
Ще не встигне станути сніг, як земля вже запрагне підживлення. Для транспортування і внесення у ґрунт рідких органічних добрив (гною, дефекату тощо) придумано чимало спеціальної техніки і пристосувань. На деякі з них ми хочемо звернути вашу увагу вже на початку сезону.

 

Дідька лисого з'їси,
як ниві гною не даси.
Народна приказка
Агрономи витрачають чималі кошти на мінеральні добрива, і ціни на них постійно зростають, бо у собівартість закладена ціна природного газу, який нині недешевий. Ну, а тваринники іноді не знають, як позбутися відходів свого виробництва - гною, пташиного посліду - технологічне забезпечення їх утилізації усе ще залишається чималою проблемою у сільськогосподарському виробництві. Рішення лежить в одному, так би мовити, місці. Інакше кажучи - в одній цистерні з рідкими органічними добривами або їх розчином із водою.
 
Польові весняні роботи для багатьох починаються із вивезення гною або органіки. Органічні добрива відомі людству здавен: це гній, одержуваний на скотарнях, коров’як (розчин коров'ячих екскрементів на воді), пташиний послід. Вони добре засвоюються рослинами й швидко чинять на них позитивну дію. Таке природне добриво містить азот, фосфор, калій у легкодоступній для рослин формі. Органічну рідину використовують зазвичай навесні й раннім літом. Основна його складова - сечовина, яка на свіжому повітрі швидко піддається амоніфікації, внаслідок чого губиться багато корисного азоту. При поверхневому внесенні більша частина корисних речовин випаровується, не приносячи бажаної користі, а додатковий прохід для їхнього закладення збільшує витрату палива й часу, ще й псує землю. Тому очевидна агрономічна умова застосування гнойової рідоти - швидке зароблення її у ґрунт за допомогою борін, культиваторів тощо.
 
Переваги саме рідких добрив перед сухими такі: їх можна вносити якісно, рівномірно, на задану глибину й на значних площах. Застосування розчинів дозволяє також краще механізувати трудомісткі процеси навантаження й розвантаження добрив, істотно зменшити поширення неприємних пахощів.
 
Є чимало компаній, що виробляють ємності для транспортування рідкої органіки (тобто відповідні цистерни) і обладнання для внесення рідкого гною чи органічного розчину. Серед них як вітчизняні виробники (завод Кобзаренка, «ЛКМЗ»), так і відомі зарубіжні компанії: Annaburger, Bergmann, Holmer, Joskin, Hawe, Strautmann, Bauer, Fliegl, Garant, Kotte та ін. Розглянемо деякі з них.
 
«Самсон» (Samson). Краплі данського короля
Сучасний рівень засобів утилізації рідкого гною демонструє техніка фірми Samson Agro (Данія). Це один з провідних у Європі виробників устаткування для розподілу добрив із річний оборотом близько € 30 млн відомий своєю якістю і високою продуктивністю. Samson Agro має більш ніж 60 років досвіду поставки встаткування по розливу органіки користувачам-аграріям. Тож комплекс машин Samson для механізованого транспортування й внесення рідкого гною у ґрунт можна вважати типовим.
 
Як правило, він складається з устаткування на базі цистерни для внесення рідкого гною, а також культиватора й системи комп'ютерного керування й дозованої подачі рідини. Встановлюється також система шлангів (робоча ширина смуги захвату - до 28 м), ще можлива як опція система запобігання зайвого крапання.
 
У цього виробника є кілька варіантів типорoзмірного ряду машин, виконаних із високоміцного сталевого профілю. Є пристрої для внесення добрив на різних полях і під різноманітні культури. Samson разом із замовником робить аналіз його конкретних потреб і пропонує найкраще рішення для кожного.
 
Цистерна Samson - основа технічного комплексу для внесення рідкої органіки. Вона виготовляється обсягом до 25 000 л. Стандартне встаткування включає насос, пристрої посекційного спорожнювання, оглядовий люк, вимірювач рівня рідини, гідравлічний клапан для перемішування, обов'язкове освітлення й гальма на кожній осі. Машина вносить рідкий гній точно на глибину 15–30 см по спеціальних шлангах, які розташовані позаду. Комп'ютери Slurry Master легкі в керуванні й програмуванні, і є вдалими пристроями для контролю застосування розчину органіки. Для чого, здавалося б, необхідне таке прискіпливе комп’ютерне дозування гнойової рідини? Бо це - добриво, яке нині коштує чимало у будь-якому вигляді. Гній - це, звісно, не коштовні «краплі данського короля», але він теж вартує грошей, які слід економити. Тож виходить: чим «комп’ютеризованіша» техніка - тим більша економія і вища продуктивність роботи.
 
Цистерни Samson мають відносно невеликий радіус повороту. Вони компактні й мають підвищену прохідність. Зазвичай вони використають гідравліку трактора. Однак додатково можуть бути укомплектовані незалежною гідравлічною системою, що забезпечує дуже високу наповнюючу здатність, ефективне завантаження й розвантаження.
 
Багато моделей цистерн Samson мають обмежувач заповнення ємності й ваги. Заповнення автоматично припиняється на встановленій оператором межі, дозволяючи повністю контролювати кількісні показники цистерни дозувальним комп’ютером. А легке буксирування цистерни дасть фермерові економію палива. Інше можливе додаткове встаткування ще більше полегшує роботу з органічною рідиною. Зокрема, це такі опції, як система відеоспостереження, регулювання ширини коліс, спорожнювання за допомогою зливу, завантажувальні труби для установки в муфту трубопроводу, комплект нічного освітлення, інжектор для насосної системи й централізована система змащення.
 
«Котте» (Kotte) котить бочку правильно!
 
Мудрий навіть з лайна
зробить золото.
Єврейське прислів'я
Німецьке сімейне підприємство Kotte Landtechnіk, засноване у 1892 році, є теж доволі відомим у Європі виробником техніки з роботи з рідким гноєм - одним із лідерів ринку в цій сфері. Фірма Kotte пропонує широку лінійку агрегатів і обладнання під торговельною маркою Garant.
 
altБочки й цистерни для рідкого гною вона має найрізноманітніші, починаючи від одновісних обсягом від 5000 до 12 000 л. Далі - двовісні, тривісні і насамкінець чотиривісні автоцистерни для рідкого гною на 33 000 л. Цистерни від виробника Kotte виконані з високоякісної сталі за новітніми технологіями. Товщина стінок становить 6 мм. Вони повністю обладнані як для зручного безпечного транспортування гною, так і для його швидкого перекачування. Зокрема, серійно усі резервуари Garant оснащуються вакуумними компресорами від виробника Jurop. Завдяки установці на усмоктувальному патрубку гідравлічного прискорювача, заповнення цистерни відбувається дуже швидко. Цистерна Garant оснащена двома перетинками-хвилерізами для зменшення коливань рідини під час руху. Конструкція ця не перешкоджає наповненню або спорожненню цистерни, а також дає можливість зачищення її внутрішньої поверхні при технічному обслуговуванні.
 
Швидкість руху цистерни Garant може досягати 60 км/год. Та навіть при русі з великою швидкістю вони дуже надійні. Центр маси розташований доволі низько, завдяки чому небезпека перекидання зведена до мінімуму.
 
Цистерни Garant оснащені шинами Trelleborg. Спеціальний протектор рівномірно розподіляє навантаження, тим самим зменшується тиск на поверхню ґрунту. Чудові тяглово-зчіпні властивості цих шин забезпечують гарну прохідність при будь-яких умовах роботи: цистерна вільно пересувається пагорбами при мінімальному пробуксовуванні коліс тягача (трактора).
 
Фірма Kotte пропонує й великий вибір додаткових технічних засобів: причіпні шланги від 12 до 30 м, систему внесення добрива шириною захвату до 18 м, розбризкувач рідкого гною. Крім того, цистерни Garant серійно оснащені спеціальним кріпленням для швидкого й зручного навішування шлангового розбризкувача гною, що забезпечує рівномірний розподіл добрив через шланги безпосередньо по борознах. А на нещодавній виставці «Агрітехніка-2013» у Ганновері саме фірма Kotte відзначилася й отримала срібну медаль за розробку «Флоучек» (FlowCheck) - це засіб контролю прохідності шлангів розподільника гнойової рідини. Сенсорний датчик FlowCheck контролює протоки в кожному розподільному шлангу. Якщо потік десь переривається, водій отримує звуковий сигнал, а дисплей показує, у якому шланзі відбувся затор. Датчик FlowChec підходить також і для дооснащения техніки інших виробників.
 
«Хольмер» (Holmer). Дефекат та інші блага
Компанія Holmer випускає, крім бурякозбиральної техніки, багатофункціональну машину «Терра Варіант». На ній встановлено двигун від фірми Mercedes - це доволі знана у світі й в Україні марка. На потужну й надійну раму монтують змінні надбудови для різних застосувань цієї машини - вона універсальна. Один із популярних варіантів - це саме містка цистерна для гнойової рідини. Вона вміщує до 21 куб. м рідкого гною або, скажімо, бурякового дефекату. Однак, як відомо кожному агрономові, при поверхневому розбризкуванні більша частина рідких органічних речовин випаровується, не приносячи бажаної користі. Додатковий прохід агрегату для їхнього закладення (зароблення у ґрунт) теж навряд чи когось надихає. Якщо ж їх відразу вносити й приорювати, тоді вийде ефективніше і дешевше. Тож фірма Zunhammer оснастила Terra Varіant ще й спеціально розробленою технікою для внесення у ґрунт рідкого гною.
 
altКрім цистерни обсягом 21 куб. м, у машину вбудований потужний насос продуктивністю 9300 л/хв.: все перекачування займає приблизно 2,5 хв. Спеціальний уловлювач сторонніх предметів ефективно запобігає потраплянню у цистерну великих дрібок: каменів або соломи. Начіпний дисковий культиватор Zunhammer, а також трубчасто-шлангова система сприяють ефективному внесенню й заробленню у ґрунт рідкого гною чи іншої органіки. Можливе ін’єкційне внесення рідких добрив. Продуктивність супертягача у режимі розливача добрив становить до 6 га/год.
 
У нього є ще одна, цінна особливо ранньою весною, перевага. В умовах підвищеної вологості навіть гусеничні трактори, буває, не ризикують виїхати у поле. А от «Терра Варіант» сміливо їде по розкислому або мерзлоталому ґрунті, горбкуватій місцевості. Цьому сприяє його ходова система: здвоєні спеціальні Терра-шини - дуже широкі, вони правильно розподіляють вагу. Також машина може рухатися «крабовим» ходом, коли задні колеса спеціально не потрапляють у колію передніх, це також додатково зменшує навантаження на ґрунт. «Терра Варіант» відводить задню частину кузова вправо або вліво і в такий спосіб унеможливлює проїзд двічі по одній й тій же колії.
 
«Жоскін» (Joskin). Маневреність і купа опцій
Цистерни для транспортування і внесення рідкого гною робить також французька фірма Joskin - один із лідерів цього сегменту ринку агромашин, який випускає їх із 1984 року. Ця фірма робить кілька різновидів популярних цистерн для внесення рідкої органіки, наприклад Quadra, Euroliner, Win Pack та ін. На українському ринку вже відома така з них, як Modulo2 - її розповсюджує, зокрема, компанія АМАКО. Як стверджує менеджер з продажів фірми Joskin в Україні Жульєн Мажирон, саме Modulo2 найкраще агрегатується з популярними тут у нас тракторами - МТЗ, К-700 тощо.
 
Modulo2 може мати обсяг від 2 500 до 18 230 л. Особливості її конструкції такі: інтегральна рама. Цистерна для гною приварена по всій довжині й ширині рами, оцинкована усередині й зовні, виготовлена зі спеціальної сталі, що витримує тиск 55 кг/кв. см. Може укомплектуватися різними моделями насосів. При розробці цистерни Joskіn інженерами були ретельно продумані навіть, здавалося б, незначні деталі. Вона укомплектована двома індикаторами рівня рідини. Є клапан надлишкового тиску і клапан переповнення (він відключає насос), манометр. Задній люк і задні дверцята оснащені гідроприводом. Розбризкувач також є, так само й яскраві світлові прилади для роботи вночі.

alt

Ще одна популярна цистерна для рідкої органіки Quadra («Квадра») від того ж виробника Joskin завдяки своєму збільшеному шасі призначена для інтенсивних робіт з розливання добрив на полях. Довжина цистерни зменшена порівняно з іншими, а діаметр - збільшено, що дозволяє поліпшити загальну маневреність без зниження обсягів рідини. Її універсальне шасі дозволяє навішувати будь-який тип удобрювального агрегату.
 
Взагалі Joskin як мало яка інша компанія має велику кількість опцій і додаткового встаткування, що полегшує транспортування й внесення рідкого гною. Наприклад, нею виготовляється спеціальна розпилювальна гармата Garda. Її застосовують на нерівних ландшафтах. Передбачене вертикальне управління гарматою за допомогою гідравлічного циліндра. Як опція є також пристрій перемішування вмісту цистерни (примусова циркуляція) і подача рідини на заднє ґрунтообробне знаряддя за допомогою насоса.
 
Ще Joskіn пропонує таке зручне додаткове оснащення, як консоль на підвісних трубках Pendіtwіst, що навішується на цистерну ззаду й дозволяє осаджувати добриво при коренях рослин. Загалом же продукція фірми Joskіn забезпечує чудову продуктивність при внесенні, високу точність дозування, а також характеризується зручністю в обслуговуванні.
 
А що вітчизняні виробники?
 
Чиновник полюбляє хабарі, пияк - бухло, а земля - гній.
Кажуть у Бразилії
Відомий український виробник причепів «Завод Кобзаренка» теж виготовляє цистерни для рідкої органіки різним обсягом: 6, 10, 12, 16, 20, 26 куб. м. До них допасовується спеціальний культиватор - інжектор для внесення добрива. Комплектація цистерни (стандартна) така. Пневматична гальмівна система - одноконтурна. Корпус виготовлений з металу товщиною 6 мм, він має антикорозійне покриття полімерними фарбами. Є два люки доступу (нагорі та ззаду) діаметром 550 мм, два напівсферичних віконця, запобіжні клапани: на тиск та для захисту насоса. Вакуумний насос, манометр для контролю тиску та вакууму, сифон самоочисний - тобто усі основні вузли як у кращих виробників цього різновиду агротехніки.
 
Гідравлічний змішувач вмонтований у цистерну. Є адаптер для навіски культиватора, на який навішується агрегат для внесення органічних добрив у ґрунт. Його гнучка лапа дозволяє досягати глибини обробітку ґрунту 12–15 см. Він може оснащуватися ще подрібнювачем солом’яної маси (мульчі), або ж цей культиватор використовується без подрібнювача.
 
Ще один наш виробник, Лозовський ковальсько-механічний завод («ЛКМЗ», Харківська обл.) відомий тим, що виготовляє мости для тракторів сімейства Т-150, тяглово-зчіпні пристрої й начіпні системи. Віднедавна почали тут також випускати комплекси «Реал» для внесення у ґрунт рідких мінеральних добрив і засобів захисту рослин. Ним також можна вносити й органіку - за певних умов. До складу агрегату входять пружинна борона, причіпна ємність для діючої речовини й комплект устаткування на борону для розпилення рідини перед її робочими секціями. Усе це разом завдяки швидкому закладенню (заробленню) у ґрунт дозволяє найбільш ефективно вносити органіку й мінімізувати її витрати.
 
Перевагою використання «Реала» у порівнянні з іншими агрегатами для внесення добрив на базі культиваторів: можливість роботи по ранніх сходах рослин. Є й переваги використання у порівнянні з обприскувачами: значне зниження втрат діючої речовини завдяки його одночасному заробленню; зниження експлуатаційних витрат завдяки внесенню діючої речовини і його закладенню за один прохід. Для безпеки експлуатації агрегат «Реал» обладнаний гальмівною системою.

Коментарі
 
altОлександр МАМВРОСЕНКОменеджер з продажу техніки компанії «Хольмер Україна»
- Наш «Терра Варіант» випускається вже приблизно 25 років. І хоча це багатофункціональна універсальна машина, але агровиробники, які його придбали, на 90 % використовують «Терра Варіант» як засіб для внесення рідких органічних добрив. Яких? Це може бути буряковий дефекат, або ж суспензія від біогазових установок. У Німеччині їх багато, а у нас біогаз тільки почали використовувати - в основному крупні холдинги. Можна брати й гній корів або свиней, але він повинен бути відповідної рідкої консистенції. «Терра Варіант» оснащується бочкою обсягом до 21 куб. м. Всмоктуючий рукав, шланги теж входять у базову комплектацію. Є також потужний роторний насос, який закачує суспензію у цистерну зі швидкістю 9 тис. л на хвилину. «Терра Варіант» також має позаду триточкову навіску, куди ставиться культиватор для приорювання органіки - будь-який, наприклад, Catros виробництва компанії Amazone.

altКрістофер ЛАУМАННкерівник відділу підтримки продажів компанії Amazone
- Співробітництво компаній Amazone й Vogelsang призвело до появи спеціальної адаптерної рами SynCult для культиватора Catros. Це пристосування служить для закладення рідкого гною при одночасній операції внесення рідких добрив й обробітку ґрунту. Безпосереднє закладення рідкого гною під час його розподілу дає величезні переваги щодо ефективності живильних речовин і запобігає забрудненню довкілля.
При безпосередньому впливі органічної речовини рухомі деталі агрегатів підпадають додатковому хімічному впливу. Тому компанія Amazone запропонувала pro-пакет для борін Catros. Спеціальні ущільнення підшипників і додаткові точки змащення, які при звичайному використанні не потрібні, істотно підвищують тривкість запчастин.
І ще. Звичайна рама компактної борони не розрахована на збільшену вагу розподільника й заповнених шлангів. Тому у рамках цього спільного проекту була розроблена посилена адаптерна рама. Перевагою цієї системи є її простий модульний принцип. Жодних складних конструктивних змін на Catros не потрібно.

Олександр МАЦУЄВкерівник продажів сільгосптехніки індустріальної групи «УПЕК» (Харків)
- За допомогою комплексу «Реал» можна вносити рідкі мінеральні добрива поверхово на ґрунт, а також засоби захисту рослин по зелених сходах, якщо вони не вищі за 30 см. До складу комплексу входять стандартна пружинна борона, причіпна ємність для діючої речовини та комплект встаткування для розпилення рідини перед робочими секціями борони. Ємність цистерни для різних модифікацій становить 2500 та 5000 л. Насос - італійський, форсунки виробництва Польщі. Подібного агрегату в Україні ніхто не робить. Якщо ви запитаєте: чи можна вносити «Реалом» органічні добрива? Відповім: так, можна вносити все рідке, що здатна пропустити крізь себе щілинна форсунка.

 

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.