Сучасні кормозбиральні комбайни (ВІДЕО)

/ Механізація АПК / П'ятниця, 22 липня 2016 11:00
Ростислав ПАНІЧЕВ, спеціально для "АС"
Процес заготовлення кормів є одним із ключових під час виробництва продукції тваринництва. Саме тут багато в чому закладаються смакові якості кормів, що в подальшому позначиться і на більших удоях та приростах маси тварин. Через це виробники кормозбиральної техніки приділяють свою увагу інноваціям. Сучасні машини більш економні, продуктивніші. Вони мають різні системи контролю процесу збирання врожаю та стану маси, що збирається.

 

Здається, що сучасні кормозбиральні комбайни самі визначають, як проводити збирання сільгоспкультур. Основними критеріями для них стали ефективність та рентабельність. Нові технології дозволяють зробити таке професійне обладнання значно потужнішим і більш економним. Інтелектуальні технології допомагають операторові, та розвантажують його, так що він повністю може сконцентруватися на своїй роботі. У той же час машина документує всі необхідні дані щодо врожаю, наприклад, врожайність, пропускна спроможність, витрата палива тощо, а також дає змогу проводити контроль обліку і якості інокулянтів.

Напрям на потужність
Самохідні кормозбиральні комбайни вже давно стали для вітчизняних сільгоспвиробників не розкішшю, а необхідністю. Адже в порівнянні зі своїми причіпними «колегами» вони мають велику продуктивність і дозволяють заготовлювати корми в стислі терміни. Можливості сучасних кормозбиральних дійсно вражають: вони здатні допомогти виготовити до 40 т силосу та сінажу на рік. Попри високу вартість такої техніки більшість аграріїв впевнені, що це найефективніше вкладення коштів.

Світовий ринок кормозбиральних комбайнів за останні роки збільшився практично вдвічі завдяки зростанню ринку біогазу. Хоч в Україні цей напрям пасе задніх, однак реальні проекти показують перспективність зеленої енергетики і 
в нашій державі.

Загалом на сьогодні ринок кормозбиральних комбайнів оцінюється в 3000 одиниць на рік. При цьому 70% світового ринку припадає на машини потужністю 500-600 к.с. Саме через це конструктори кормозбиральної техніки щороку збільшують потужність своїх машин. Наприклад, нові моделі кормозбиральних комбайнів компанії John Deere 8000-ї серії у середньому забезпечують збільшення продуктивності на 6% з розрахунку на кожну к.с. в порівнянні з попередньою — серією 7080. Не відстає й білоруський «Гомсєльмаш», який в 2014 році випустив кормозбиральні комбайни «Палєссє FS8060» з «мерседесівськими» двигунами ОМ 502 LA потужністю 600 к.с.

 
Компанія Claas також почала пропонувати надзвичайно потужні машини — Jaguar 970 (775 к.с.) і Jaguar 980 (884 к.с.). А от у кормозбиральних комбайнах New Holland серії Forage Cruiser (FR) максимальна потужність становить вже цілих 850 к.с. Однак це не найбільші машини: нещодавно фірма Krone представила найбільш продуктивний на сьогодні кормозбиральний комбайн Krone BiGX 1100 потужністю 1110 к.с.

Якісніші корми
Окрім тенденції до збільшення потужності виробники кормозбиральних комбайнів намагаються оснастити їх вузлами, що поліпшать кінцевий результат. Мова йде про подрібнювачі зерна, завдяки використанню якого збільшується поживність силосу. У багатьох західних виробників, наприклад, Krone, John Deere та в білоруських «Палєссє FS8060», подібне обладнання вже встановлено в базове оснащення.

Якщо зерно визріває тільки до молочно-воскової стиглості, коли його оболонка тільки формується, її необхідно руйнувати, оскільки травний тракт тварини не здатний її перетравити. Кукурудзяне зерно, що потрапляє у подрібнювальний вузол, плющиться, що істотно покращує бактеріальну ферментацію при силосуванні і перетравленні в рубці корови. І як наслідок, тварини більше споживають корму, а вихід молока зростає.

У комбайнів Claas для збільшення якості кормів використовується технологія подрібнення Shredlage. Її суть полягає у тому, що після грубого подрібнення кукурудзи на довжину 26-30 мм матеріал додатково проходить через спеціальний вузол, який повністю роздроблює стрижні качанів і розтирає зерно. При цьому стебла також ефективно розщеплюються на волокнисту масу.

 
Довжина різання
Відомо, що вміст сухої речовині в урожайній масі однаковий на полі не скрізь. Навіть на однорідних посівах різниця за цим показником може становити 16 % і більше. Окремі зразки з причепа або навіть візуальний огляд не дають точних даних і, отже, не можуть братися за розрахункову основу. З огляду на зростаючий дефіцит посівних площ і намагання отримати якомога більший урожай на одиницю площі, точна і надійна система вимірювання, якою обладнують свої машини виробники сільгосптехніки, становить основу для підвищення ефективності виробництва якісних кормів. Більшість сучасних машин мають в базовій комплектації трансмісію, що дозволяє змінювати довжину різання, не виходячи з кабіни.

Компанія John Deere першою на своїх машинах реалізувала можливість змінювати довжину різання, залежно від аналітичних даних вологості, що надходять у режимі реального часу. Для цього комбайни обладнуються трансмісією IVLOC і датчиком HarvestLab, які працюють в парі.

Безступенева трансмісія IVLOC змінює довжину різання з кроком 1 мм в діапазоні 6-26 мм (діапазон залежить від конфігурації подрібнювального барабана і використовуваного комплекту ножів), а HarvestLab визначає зміст сухої речовини 17 раз у секунду з точністю до 2%. Відповідно до показників вологості комбайн сам вибирає довжину подрібнення культури, автоматично оптимізуючи заготовку. Це дозволяє перш за все управляти якістю корму, а також економити близько 10% на паливі, збільшуючи термін служби витратних матеріалів (ножі, протирізальний брус і т.д.) і підвищуючи продуктивність машини в цілому.

До речі, датчик Harvest Lab може застосовуватися стаціонарно для вимірювання не тільки вологості, але і вмісту білка, крохмалю, цукру, клітковини та інших складників у заготовленому кормі. Цей прилад передбачається також використовувати для визначення хімічних елементів (фосфор, калій, азот) на машинах для внесення рідких і органічних добрив.

 

У комбайнів Big X фірми Krone вже в серійному виконанні встановлена система AutoScan — фотооптичний датчик, вбудований у жатку для збирання кукурудзи, який за кольоровим балансом автоматично розпізнає ступінь стиглості подрібнюваного матеріалу. Виходячи з цього, електронний пристрій визначає оптимальну довжину подрібнення.

У кормозбиральних комбайнах виробництва Claas датчики системи Cebis для вимірювання вологості подрібненого матеріалу також розташовуються у силосопроводі, а безступеневий привід подавальний вальців Comfort Cut дозволяє операторові з кабіни регулювати довжину різання (від 4 до 37 мм). Завдяки іншій системі, Claas Nirsensor, дані про стан маси із зазначенням семи параметрів (у тому числі кислотність, зольність і тощо) можна роздрукувати або передати в електронному вигляді агроному, зоотехніку або директору.

Схожими системами оснащені й кормозбиральні машини серії FR компанії New Holland. Серед усього іншого вони забезпечені системою вимірювання вологості культури з датчиками резистивного типу, призначеної для роботи як із кукурудзою, так і травами. Вона інформує оператора як про вологість скошеної маси, що надходить у комбайн в той момент, так і про її середню вологість, виводячи відповідні дані на монітор IntelliView™.
 

 
Окрім цього, вони оснащуються цікавою системою ActiveLoc™, яка взаємодіє із системою вимірювання вологості культури. Вона автоматично регулює довжину різання за попередньо заданими параметрами, залежно від поточних показників вологості збираної рослинної маси. Це дозволяє покращити якість і збільшити питому вагу силосної маси для підвищення поживних властивостей кормів.
 
Зручність для управління
Робота з кормозбиральним комбайном потребує великого досвіду та високого рівня зосередженості. Адже навіть найдосвідченіший оператор може допускати помилки, в результаті з'являються втрати подрібненої маси при завантаженні транспортних засобів, огріхи на поле, неповне використання ширини жатки. Аби комбайнер міг максимально зосередитись на подачі матеріалу в машину та на її переміщенні полем, на тих же комбайнах фірми New Holland існує система IntelliFill з «розумною» тривимірною камерою. Вона автоматично визначає край бортів причепа і стежить за його наповненням. Система автоматично зміщує силосопровід для ідеально повного завантаження причепа будь-якого розміру чи форми без втрат.

На кормозбиральних комбайнах Jaguar широко застосовуються електронні системи EASY, які призначені для контролю як за полем, так і за машиною, крім того, їх наявність дозволяє знизити вплив людського фактора і тим самим підвищити продуктивність. Для спрощення процесу завантаження транспортних засобів Claas пропонує оснащувати кормозбиральні комбайни системами для автоматики управління силосопроводу, де початковим рівнем є система Opti Fill — під час повороту всього силосопроводу кут нахилу його козирка змінюється автоматично таким чином, що подрібнена маса укладається по прямій лінії.

Дедалі більшу популярність в Україні набувають телематичні системи контролю. Приміром, свої кормозбиральні комбайни оснащують такими системами компанії John Deere та Claas. Особливо корисними такі системи є для агрохолдингів з великим машино транспортним парком. За допомогою цих систем, які також встановлюються на кормозбиральну техніку, керуючий персонал може дистанційно спостерігати за переміщенням машини, її розташуванням, часом роботи, переглядати коди несправностей машин, дистанційно діагностувати її стан, спостерігати рівень палива в баках, виводити дані про режими роботи, складати рекомендації для операторів тощо.

 
Що кому потрібно
Проте середньостатистичному українському господарству такі системи та потужність техніки будуть не актуальними. Це пов'язано не тільки з високою ціною самих машин, але й з тим, що під високопродуктивну техніку необхідно грамотно підібрати всю лінійку для кормозаготівлі. Та це вимагатиме додаткових грошових витрат. Однак для тих, кому важлива якість корму і дотримання строків, таке придбання буде завжди виправданим.

Під час вибору моделі кормозбирального комбайна важливо оцінити умови, в яких він буде працювати. Слід зважити на площу, урожайність полів і тип культури, а також на польову логістику. Адже комбайн здатен закидати повну вантажівку за 3-4 хвилини роботи. Тому для ефективності його використання треба забезпечити транспортний ланцюжок від поля до траншеї. З огляду на ці фактори можна підібрати оптимальну за потужністю машину з відповідними допоміжними системами.

 

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.