Новий погляд на глибоке розпушення, або польова практика Cultiplow®

Новий погляд на глибоке розпушення, або польова практика Cultiplow®

/ Механізація АПК / П'ятниця, 10 листопада 2017 16:01

Глибокорозпушувач Cultiplow® від французького виробника Agrisem, ексклюзивним дистриб'ютором якого є «Волинська Фондова Компанія», інтригує все більше сільгоспвиробників. Причина проста: Cultiplow® знищує підплужну підошву і здійснює розпушення без перемішування шарів ґрунту. Завдяки чому це є можливим, і які результати дає на практиці? Відповіді на ці та інші питання ми шукали в ФГ «Аннушка» (Первомайський р-н, Миколаївська обл.), де вже другий сезон працює цей агрегат.

Виклики старих часів

Ущільнення ґрунту — через кліматичні зміни наслідки цієї проблеми стають усе відчутнішими для багатьох господарств. Як писав Артур Кушнарьов у праці «Механіко-технологічні основи обробітку ґрунту», ущільнення — це перш за все руйнування великих некапілярних пор у ґрунті, якими значні обсяги вологи поширюються і транспортуються в глибокі шари.

Так, якщо в доброму ґрунті такіпори мають розмір 100 і понад 300 мк, то в ущільненому — 10 мк і менше. Загальна пористість ущільненого від 1,25 до 1,62 г/см³ ґрунту зменшується від 52% до 39%. Перший наслідок ущільнення — порушення водного обміну: волога погано проникає у глибокі шари ґрунту, а та, що таки проникла, є важкодоступною для рослин. Друга не менш серйозна загроза — в ущільненому ґрунті коренева система рослин не може нормально розвиватися: вона не проникає вглиб — розростається у поверхневих шарах, що призводить до сильного браку вологи влітку та гіршого засвоєння корисних елементів з ґрунту. Разом із тим, у такому ґрунті порушується повітрообмін, температурний режим і, зрештою, знижується його біологічна активність, що тільки посилює проблему (діяльність біоти сприяє гарній структурі ґрунту). Зрозуміло, що в такому середовищі навіть найкращому сорту/гібриду складно сформувати гарну врожайність.

З проблемою ущільнення ґрунту кілька років поспіль зіштовхувались у ФГ «Аннушка». «Наші поля розташовані на границі ґрунтів, де глибокі високогумусні чорноземи сходяться із глибокими середньогумусними. Це гарні ґрунти, але вони важкі й досить швидко ущільнюються, — розповідає голова ФГ «Аннушка» Максим Максименко. — Пам'ятаю, як одного року після збирання кукурудзи я відкопав одне стебло. Дивлюсь — корінь рослини, як лопата: плоский, сплюснутий і широкий — наче праскою розгладили! Відкопали далі — кожен третій корінь такий. Тобто коренева система кукурудзи не розгалужувалась навсібіч, вона знайшла вузьку щілину і розвивалась у ній. По факту коренів рослин у міжряддях практично не було, а ми вносили туди добрива тоннами!».

Ситуація ускладнилась у другій половині 2015 року, під час сильної посухи. «Ми взагалі не могли обробити ґрунт: дискові знаряддя не справлялися, а після плугу страшне отримували», — наголошує він. У господарстві потребували нового рішення, і вони знайшли його під час «Битви Титанів-2015». «Тоді я вперше побачив роботу глибокорозпушувача Cultiplow®, — згадує Максим Максименко. — Після офіційної презентації сам сів у трактор і обробив цим агрегатом розташовану на схилі ділянку поля — обробіток якісний, навантаження на трактор оптимальне, неважливо на гору ти їдеш, чи з гори. Мені сподобалось — і за два тижні ми придбали Cultiplow®».

Лапи Cultiplow

Ризикований крок

Зі слів пана Максима, глибокорозпушувач від Agrisem виправдав очікування, добре попрацювавши восени 2015 та навесні 2016 рр. Але особливо цінний досвід застосування Cultiplow® господарство отримало поточного сезону. «В другій половині 2016-го через посуху ми не змогли підготувати поле під кукурудзу. Опадів дочекались лише у жовтні, але дощі затягнулись, і обробляти ґрунт стало неможливо, — ділиться голова ФГ «Аннушка». — Зрештою, ми вимушені були навесні зробити розпушення ґрунту Cultiplow® на глибину 35 см. Це дуже ризикований крок, який в принципі заборонений в агрономії. Колись ми так зробили диско-лаповим глибокорозпушувачем (який перемішує шари землі) — і геть пересушили ґрунт. Тільки завдяки дощу тоді вдалося отримати сходи». Але чому господарство знову пішло на такий ризик?

Грунт із живими коренями в міжрядді

Новий погляд на глибоке розпушення

Якщо дивитись на це з точки зору традиційної технології обробітку ґрунту, то ясна річ, що в сьогоднішніх умовах було б божевіллям робити глибоке розпушення навесні. Проте, якщо придивитись до Cultiplow®, цей крок підприємства виглядає цілком логічно. Причина криється в одному з численних патентів Agrisem — спеціальній формі лап Cultiplow®. Під час роботи вони на заданій котком глибині (25-45 см) роблять суцільний зріз ґрунту, який спочатку підіймається вгору, а потім опускається. Тобто «…шари ґрунту не перемішуються, вони просто підіймаються та опускаються, за рахунок чого у землі, від поверхні і до нижніх шарів, утворюються порожнини, в які добре проникає волога та повітря, в котрі гарно розвиваються корені рослин і ґрунтова біота — створюється гарна структура ґрунту», — пояснює Максим Максименко. — Не менш важливо, що під час роботи форма робочих органів (шириною 20 см) направляє зрізаний шар ґрунту в центр відстані між лапами (в нас 70 см) — утворюється тиск, під дією якого з'являються порожнини, цебто обробіток ґрунту відбувається рівномірно всією шириною захвату».

Зі слів господаря, після глибокого весняного обробітку ґрунту та сівби останні суттєві опади (до 7.07 — ред.) на цьому полі були 20 квітня — випав сніг. Тож, чи був ризик, на який пішло підприємство, виправданим?

Результат

«Великі тріщини — результат зруйнованої структури ґрунту — на цьому майже відсутні (є у незначній кількості в місцях, де пройшов трактор), всередині поля, між рядами кукурудзи, легко відкопати розсипчастий ґрунт заважають хіба що живі корені рослин, — підкреслює пан Максим. — Тут усе так само, як і коли ми з батьком оцінювали кукурудзу на полі, яке обробили тоді ще новим Cultiplow®. Розкопали міжряддя 70 см, бачимо: багато коренів. Спочатку подумали, що то минулорічні залишки (кукурудза після кукурудзи), але то було не так: все міжряддя було в живих коренях кукурудзи — я вперше таке бачив!». Отже, верхній шар оброблений добре, а як щодо нижніх? «А ми це зараз і перевіримо!», — каже голова ФГ «Аннушка», втикаючи щуп у міжряддя. Одна локація, друга, третя — без зайвих зусиль пенетрометр входить у ґрунт на глибину 80 см.

«Тому і не дивно, що після весняного глибокого обробітку, в умовах тримісячної посухи ми отримали невисокі (в районі взагалі немає високої кукурудзи), але рівномірні рослини, які сформували потужну кореневу систему, що входить у нижні шари гнуту, та мають товсте стебло, — оцінює Максим Максименко. — Більше того, кукурудза заклала по два качани і відкинула пасинки: вона знайшла поживні речовини і почала накопичувати їх у цих утвореннях із тим, аби забирати з них мікроелементи під час формування зернин. Загалом, якщо не буде повітряної посухи, думаю, ми отримаємо на цьому полі врожайність на рівні 8 т/га».

Розвиток кореневої системи кукурудзи

Оптимізоване живлення, або

наголос на більшу ефективність

«Колись ми порахували, скільки азоту візьме один колосок пшениці, якщо ми вносимо селітру в нормі 200 кг/га, — це лише 0,0018 г мінус 30% неминучих утрат. Цей результат змусив нас замислитись, як можна підвищити ефективність добрив, — розповідає Максим Максименко. — В результаті ми створили систему для внесення сухих добрив на глибину 20-25 см і дообладнали нею Cultiplow®. Система дає три ключові переваги: вищу дієвість добрив (активізація за рахунок контакту з вологою у глибоких шарах, а, крім того, коли карбамід почне виділяти газовий азот — більшість цього обсягу зачепиться в ґрунті), ефект, коли корені рослин тягнуться за живленням вниз, а також економію на проходах техніки. Вона неодноразово доводила свою ефективність, зокрема на цій кукурудзі. Зараз думаємо над створенням системи для внесення рідких добрив».

Висновки

«Під час останніх ґрунтообробних робіт Cultiplow®, роблячи на глибину 30-35 см, і закриваючи близько 60 га за 20-годинну зміну, витратив 13 л/га на круг — це економія 20 л/га в порівнянні з традиційною технологією, — резюмує Максим Максименко. — Але головне не це. Ми зрозуміли, що повинні не готувати ґрунт під техніку, а техніку — під ґрунт. Можна сьогодні зорати поле й отримати 10 т/га кукурудзи, але завтра і післязавтра ця ж технологія в умовах посухи може дати тільки 3 т/га. Ми не можемо собі це дозволити, для нас важливо розуміти, що ми працюємо в одній технології і з року в рік отримуємо за нею врожайність не нижчу певного рівня. Cultiplow® дає нам цю стабільність: ми знаємо, що завдяки ньому збережемо вологу, земля не трісне, і ми отримаємо бажаний урожай. Це як порівнювати суцільний і точний висів соняшнику: врожайність та сама, але за останнього ризиків менше. Саме тому наші плуг, культиватори та диско-лаповий розпушувач другий сезон стоять без роботи (цей сезон постоять, і я продам їх, купивши натомість ще один Cultiplow®), а ми активно впроваджуємо ґрунтоощадну технологію вертикального обробітку, до якої прийшли тільки завдяки Cultiplow® від Agrisem».

Дмитро РАДІОНОВспеціально 

для газеті "Агробізнес Сьогодні"

«Волинська фондова компанія»
Ексклюзивний офіційний дистриб’ютор з продажу
техніки та запасних частин Agrisem в Україні

43006, м. Луцьк, вул.Вахтангова,16

Безкоштовні телефонні лінії:

0800 21-11-99 (Продаж техніки)

0800 21-11-88 (Продаж запчастин)

0800 21-11-22 (Сервісне обслуговування)

* Дзвінки зі стаціонарних та мобільних 

телефонів у межах України безкоштовні

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.