Суперова зустріч з італійцями

Суперова зустріч з італійцями

/ Подія / Субота, 24 лютого 2018 11:58

У Торгово-промисловій палаті України 30 січня пройшов Українсько-Італійський бізнес-форум. Італійський бізнес продемонстрував великий інтерес до України, готовність розвивати взаємовигідне партнерство. Було представлено платформу Agricalture для сертифікації українських сільськогосподарських товарів за стандартами ЄС та організації їх збуту в Італію.

У форумі взяли участь понад 100 українських і 35 італійських компаній, два вітчизняних і два європейських міністри. Крім Міністра закордонних справ Павла Клімкіна, українська сторона для участі у Форумі відрядила чимало впливових урядовців. Зокрема, Міністра інфраструктури України Володимир Омеляна, віце-міністра аграрної політики й продовольства Ольгу Трофімцеву, заступницю Міністра енергетики та вугільної промисловості Наталію Бойко. Серед італійської бізнес-делегації, яку очолював міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії Анджеліно Альфано, були присутні банкіри, виробники автотехніки (тягачів для фур), підприємці у сферах відновлюваної енергетики, виробництва аграрної і харчової продукції, винороби.

Італія — один із найбільш активних партнерів України у зовнішньоекономічних зв’язках. Італійський бізнес проявляє великий інтерес до України, готовність розвивати взаємовигідне партнерство. Вітчизняні аграрії, зокрема й читачі «Агробізнесу Сьогодні», добре знають італійську сільгосптехніку: трактори «Ламборджіні», сівалки «Маскіо Гаспардо», жатки «Доміноні» і «Заффрані», сушарки «Агрекс», «Бонфатті», рулонні прес-підбирачі «Маскар» і багато чого іншого. Агровиробники давно використовують італійські технології, техніку, інвестиції, і це сприяє розвиткові нашого агропромислового комплексу.

 

04 371 20 1

Відкриття Форуму українсько-італійського економічного співробітництва

 

Економічна ситуація в Україні після кількох років спаду повільно покращується. За підсумками 2017 року внутрішній валовий продукт (ВВП) України зріс на 2,1%. Загальний оборот роздрібної торгівлі в Україні в 2017 році підвищився на 8,8% в порівнянні з 2016-м, повідомляє Державна служба статистики. Платіжний баланс України зведений з профіцитом $2,6 млрд, що вдвічі більше, ніж позаминулого року.

Світова рейтингова агенція Moody’s підняла наш суверенний рейтинг із позитивним прогнозом. Хоча відрив від країн із нормальною економікою все ще чималий, проте він скорочується. Без допомоги партнерів із Європи нам було б важкувато. Найбільш суттєво торік зросли поставки української продукції саме у країни ЄС — на 32%. Таким чином, Європа стала найбільшим торговим партнером України. З мірою просування реформ довіра до України підвищується, країна знову потрапила в зону зацікавленості іноземних інвесторів, вони шукають співробітництва з нами.

Одним із спільних з італійськими партнерами проектів, як повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, є розробка разом із фахівцями італійської залізничної компанії «Італферр» (Italferr) високошвидкісної євроколії сполученням «Одеса-Київ-Львів».

Заступниця Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Наталія Бойко висловила думку, що найбільш перспективними напрямами для інвестицій, у тому числі з боку італійських компаній, є відновлювальні джерела енергії та газовидобування.

04 371 20 2Програма форуму включала пленарну частину, у якій дебатувалися перспективи та пріоритетні напрями українсько-­італійського економічного та інвестиційного співробітництва, умови й «підводні камені» ведення бізнесу в Україні та Італії. Також інтенсивно відбувалися у форматі «В2В» (бізнес для потреб іншого бізнесу — Ред.) переговори між представниками ділових кіл України та Італії. Італійські бізнесмени презентували свої проекти та закликали українську сторону до співпраці. Представник Торгово-промислової палати України в Італійській Республіці Марко Тозон представив платформу спілкування українських та італійських підприємців Agricalture для сертифікації українських сільськогосподарських товарів та організації їх збуту в Італію.

Згідно з дослідженням впливового аналітичного центру Heritage Foundation (США), Україна за рік піднялася на 16 позицій у рейтингу економічних свобод, посівши 150 місце серед 180 країн світу. Це ніби гарні новини, однак, як вважають багато аналітиків, позитивні зміни в Україні проходять дуже повільно. Серед держав Європи наша країна у цьому рейтингу відстає навіть від таких своїх сусідів, як Молдова чи Білорусь. І загалом знаходиться у групі країн із переважно несвобідною економікою…

Найбільш проблемними для України компонентами цього індексу є: захист прав власності, якість судочинства та корупція у держструктурах. Бізнес, зокрема й аграрний, потребує захисту від зазіхань і рейдерства порушників прав власності, серед яких трапляються представники силових структур. Тим більше нам треба всіляко цінувати допомогу наших друзів — бізнесових і урядових кіл Євросоюзу.

«Ми зацікавлені в італійських технологіях, ноу-хау, інвестиціях. Італія є одним із найактивніших європейських партнерів України у зовнішньоекономічних зв’язках, вона традиційно посідає одне з перших місць серед країн-членів ЄС за обсягами нашого експорту», — відзначив президент ТПП України Геннадій Чижиков. На думку українських бізнесових кіл, для поліпшення ділового клімату треба створити незалежний від інших гілок влади Антикорупційний суд. Це дасть Україні приплив іноземних інвестицій та вагомі шанси економічного зростання.

Заступник директора департаменту з питань стратегічного планування та координації державної політики Кабінету міністрів Сергій Ніженський згадав про українських заробіт­чан в Італії. «Ми повинні думати і про наших працівників там, і про бізнесменів, що створюють закордоном свої компанії», — сказав урядовець. Зараз Кабмін намагається знайти шляхи визнання трудового пенсійного стажу наших мігрантів, але поки що маємо лише визнання їхніх водійських прав.

Також у форумі взяв участь голова представництва ЄС в Україні Хюґ Мінгареллі. Ми знаємо його як послідовного ворога корупції. «Торговий обмін між ЄС і Україною за останні роки виріс більш ніж на 30%. Є підстави думати, що це продовжуватиметься, — сказав Мінгареллі. — Ми маємо просувати вперед конвергенцію (сходження, уподібнення — Ред.) наших стандартів. Слід долати корупцію, бюрократичні перешкоди, посилювати децентралізацію. 20 років тому ми почали робити це в інших країнах Центральної Європи і домоглися позитивних змін. Отже, і в Україні це цілком можливо».

Зустріч була важливою, зокрема, ось чому. З 1 січня 2018 року новим головою Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) став саме міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії. І, крім зустрічей з підприємцями, він разом із Павлом Клімкіним з’їздив у зону АТО. «Ми — у перших рядах тих, хто послідовно підтримує Україну», — ці слова Анджеліно Альфано додають снаги не лише бізнесменам.

 

Коментарі

04 371 22 1Еміліо ПАРАТОдоктор техн. наук, регіональний директор компанії «Івеко» у країнах Центральної та Східної Європи

— За минулий рік ми відчували ознаки пожвавлення бізнесу в Україні. «Івеко» працює на багатьох ринках, тож маємо змогу порівнювати. Попри труднощі, розвивалися не лише міжнародні транспортні перевезення, а й технічний сервіс. Ми за участі українських підприємців наростили свій транспортний парк найрізноманітнішого призначення. Тут в Україні він дещо застарілий, тож ми додали зусиль щодо його оновлення. Також «Івеко» — провідний гравець з точки зору чистої енергії: у нас є чимало транспортних засобів, що функціонують на біогазі. Надалі ми б хотіли разом із вами збільшувати присутність «Івеко» у транспортній і виробничій сферах.

 

04 371 22 3Павло КЛІМКІНміністр закордонних справ України

— Ця зустріч з італійцями — суперова. Італія — наш третій за величиною торговельний партнер у Європі і чи не шостий — у світі. Наші італійські друзі — багато з них — вже знають Україну. Ми, як і будь-яка країна з пострадянських, не є ідеальними. І наші інституції також. Але ви знаєте, що з нами можна і потрібно (!) робити бізнес. Вже працює зона вільної торгівлі України з ЄС, Канадою, невдовзі запрацюють з іншими країнами.

Італія — наш важливий торговельний партнер у Європі, наш експорт до неї більший, ніж до інших європейських країн. Італійські інвестиції, технології, досвід нам дуже потрібні. Наразі італійський бізнес дуже цікавиться великими енергетичними й інфраструктурними проектами. Європейський і, зокрема італійський, бізнес поступово включають нас у ланцюжки доданої вартості у світовому масштабі. У цьому сенс нашої співпраці. Ми любимо говорити про наш потенціал — давайте ж його використовувати.

 

04 371 22 2Анджеліно АЛЬФАНОглава ОБСЄ, Міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Італійської Республіки

— Потрібно долати старе бачення зовнішньої політики. Бо це не тільки відносини між державами, а й економічна дипломатія. Кожен з наших підприємців — наш амбасадор. Він поглиблює зв’язки між нашими народами. До вас є велика зацікавленість з боку італійських підприємців. Наш експорт в Україну протягом 2017 року зріс на 26,8%, а імпорт звідси збільшився на 23,5%. Це чимало: йдеться про помітний ривок уперед у нашому діловому обміні. Чи можна це покращити? Звісно, що так. Ми хочемо спрямувати зусилля на енергетичну та продовольчу галузі. І прагнемо діяти в італійському стилі. Тобто: ми передаємо свій досвід, ноу-хау. Створюємо в інших країнах команди однодумців, причому робочу силу теж беремо на місцях. І перемагаємо разом.

Ми з Президентом Петром Порошенком неодноразово спілкувалися. Маємо спільний погляд на багато речей. Звісно, живемо у світі, де не лише янголи літають. Але за будь-яких проблем ви можете розраховувати на нашу підтримку. Користуйтеся послугами нашого посольства, контактуйте з ним. Розпочатий в Україні процес реформ є прагненням поставити Україну в один гурт з успішними країнами, щоб вона відповідала всім європейським стандартам.

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.