Унікальне агрошоу в унікальному регіоні

/ Подія / Вівторок, 19 серпня 2014 12:16
altУ знаковому історичному місці компанія «Сингента» та корпорація «Степова» зібрали представників господарств семи областей південно-східної України. Саме тут, поблизу м. Синельникове, що на Дніпропетровщині, понад 100 років тому, в 1908-му, вперше у Російській імперії започатковані досліди з сортовипробування рослин. Фахівці «Степової» вважаються нащадками великої наукової школи, тому стали партнерами «Сингенти» в організації унікального агрошоу на спільному дослідному полігоні.

 

Нинішнє свято — продукт оновленої «Сингенти»
Відновленням традиції назвав цю знаменну подію директор Південно-східного бізнес-регіону компанії «Сингента» Сергій Бут. «Після 2006 року масових польових семінарів організовувати не вдавалося. Возили наших клієнтів за досвідом у центральний регіон. Але ж там зовсім інші погодні умови, тому і гібриди, і засоби захисту ведуть себе інакше, видовий склад шкідників і хвороб також інший, — пояснює Сергій Бут. — Тепер компанія якісно змінилася, нам є що продемонструвати в оновлених форматах». Захід проходив у концепції «Майстерня аграрія». Сільське господарство — це складний механізм, що складається з безлічі елементів, «шестерень», кожна з яких характеризує собою певний елемент пропозиції від «Сингента»: ЗЗР, насіння, фінансові рішення, технічні сервіси «АгроГід», сервісне обслуговування.
 
altКількість учасників підтвердила сподівання організаторів. Незважаючи на холодну дощову погоду напередодні, аграрії вже з раннього ранку зацікавлено оглядали демопосіви Агроцентру і активно спілкувалися між собою і науковцями «Сингенти». Господарі просто в полі пригостили їх кавою, чаєм з фірмовими пиріжками. Можна було поласувати дванадцятьма видами морозива, прохолодними напоями.
 
Гості заінтриговано допитувалися, чому при реєстрації отримують картузи різних кольорів. Виявилося, за кольорами утворили 4 групи, на які в польових і теоретичних класах вже очікували лектори. Дуже зручно було слухати виступи через навушники, налаштовані на хвилю кожної окремої групи: не треба перепитувати непочуте через сильний вітер чи проштовхуватися ближче до спікера. Можна було спокійно зайти прямо в поле і роздивитись цікавинки не переживаючи, що прослухаєш щось важливе. Чіткість організації заходу усіх приємно вразила.
 
«Ромашка» вчила захищатися від шкідників
Особливо динамічно відбувалося спілкування у польовому класі із симпатичною назвою «Ромашка». Така назва відповідає формі класу у вигляді квітки, де пелюстками виступають посіви сільськогосподарських культур навкруги палатки. Таку форму класу, як пояснив один із організаторів Агроцентру Андрій Лук’янченко, обрано тому, що саме з ромашки Далматської (Pyrethrum cinerariifolium) почалася історія великої групи інсектицидів-піретроїдів, які успішно використовуються у сільському господарстві вже не одне десятиліття. Вони є більш екологічними, ніж хлор- та фосфорорганічні інсектициди, які використовувались раніше.
 
altЧітко і злагоджено, немов швейцарський годинник, працювала команда кандидата біологічних наук Олександра Зозулі, керівника групи регіональних технічних експертів «Сингенти». Про ефективний захист від дротяників, найнебезпечніших грунтових шкідників, про особливості якісної та безпечної обробки насіння протруйниками розповідали не тільки демонструючи лабораторні зразки. Показували польові результати застосування «сингентівських» препаратів на різотронах та ділянках навколо навчального намету (наче справді рухалися за пелюстками «ромашки»). Учасники оглядали порівняльні посіви, ставили запитання і навіть встигали заробляти призи за швидкість реакції у дискусії з лектором.
 
«Для мене Олександр Зозуля — високий авторитет, не втомлююся слухати його, — встигає поділитися враженнями під час зміни лекторів головний агроном компанії «Клевер Агро» Іван Асауленко. — У нас господарства у Харківській, Черкаській, Хмельницькій областях. Часом доводиться просити консультації у вихідні дні, у свята, телефоном. «Сингентівці» Олександр Зозуля, Сергій Здор — завжди безвідмовні». Постійно треба підтримувати форму, говорить досвідчений агроном, тому охоче їздить на подібні заходи. Зараз слухає уважно про точні розрахунки норм та умови застосування препаратів. «Якщо правильно потрапляєш у фазу розвитку, продукти «Сингенти» можна брати за середньою та нижньою дозами. Суттєва економія, але ефект зберігається. З генериками такого ніколи не досягнеш, там завжди дози максимальні, а от результат — примарний».
 
Королем цього польового класу став протруйник від «Сингенти» Круїзер, який зберігає свої властивості на насінні тривалі роки. Фахівці доводять, що за масових атак шкідників, коли в засушливих умовах доводиться робити до 7 інсектицидних обробок, а отже, витрачати шалені кошти, застосування Круїзера, зокрема, скоротить такі витрати до 10 дол./га, що дорівнює 2–3 обробкам.
 
altНа власні очі гості побачили і дію нового інсектицидного протруйника для кукурудзи Форса® Зеа. Унікальність цього препарату полягає у тому, що завдяки вмісту тефлутрину він створює навкруги насінини та проростку газову хмару, яка навіть не дозволяє наблизитись шкіднику до рослини і він гине від вдихання інсектициду не завдаючи шкоду рослині. Для демонстрації роботи протруйника Форс® Зеа організатори створили спеціальний грунтовий ізолятор, в який штучно заселили личинок коваликів — дротяників із щільністю більше 6 шт/м2.
 
«Досі брав вже оброблене насіння лише фунгіцидом, але оце сьогодні мене переконали, що є сенс застосовувати препарат Круїзер», — ділиться керівник ФГ «Істок» Солонянського району Дніпропетровщини Євген Лях. — Я працюю на своїх 700 га без агронома, тому часто консультуюся зі спеціалістами таких крупних компаній, як «Сингента» і беру препарати тільки у них, для надійності».
 
Віталій Тимець з ТОВ «Гарант-Агро 4» Петропавлівського району каже, що придивляється до протруйника Селест® Макс, в якому підкупає цікава суміш діючих речовин, поряд з тіаметоксамом. Ціну теж обіцяють привабливу. А ще — перегляне розхід на 1 посівну одиницю звичного Круїзеру, який застосовує вже 6 років.
 
Не просто боротися з проблемою, а попередити її
Кандидат сільськогосподарських наук Світлана Чоні, технічний експерт компанії «Сингента», викладач одного з польових класів, роз’яснює особливості захисту зернових культур в умовах дефіциту вологи. «Ні, зовсім не втомилася! — посміхається, підсумовуючи цей насичений день. — І самій цікаво, адже учасники ставили багато конкретних запитань стосовно фізіології рослин, відповідної дії препаратів, про особливості різних симптомів на рослинах, про те, як правильно, у яких пропорціях застосувати фунгіциди і протруйники, як довго вони діють».
 
altНайголовніше, що господарники не просто намагаються сьогодні по-гарячому позбутися проблеми, а хочуть попередити її на майбутнє. Така тенденція помітна в багатьох областях.
 
Колега Світлани, кандидат сільськогосподарських наук Андрій Лук’янченко що відповідає за підтримку та розвиток напрямку кукурудзи в компанії каже, що найбільше тривожних запитань почув з приводу проблеми рясних дощів, які сталися весною цього року. Люди планували одну систему захисту кукурудзи, а виявилося, що не можуть втілити її через постійні зливи. «Використовуйте перевірений Елюміс, — радить фахівець. — У нього дуже широке вікно застосування. Фаза розвитку і розмір бур’янів для нього не принципові — знищує всіх: і злакові, і дводольні. І це не єдина «фішка» Елюміса. Цей препарат найлагідніший до кукурудзи, навіть коли «випадково» застосовується подвійна доза. Можете побачити це власними очами на демополі і переконатися, що в наших, жорстких умовах це найкращій гербіцид. Не дарма саме його застосовують на ділянках гібридизації кукурудзи, де ростуть дуже чутливі до дії гербіцидів батьківські лінії. Крім того, Елюміс контролює найбільший спектр бур’янів, навіть таких, що не бере жоден інший гербіцид. Скажімо, кінський щавель він перетворює на труху за два тижні, навіть коли той виріс вже до поясу, а осот рожевий заввишки по коліна за тиждень щезає. Важливою перевагою Елюмісу™ на Півдні та на Сході України є його здатність контролювати декілька хвиль такого розповсюдженого і злісного в цій зоні бур’яну, як амброзія полинолиста, або падалиця соняшника. Відмінно він справляється і з таким бур’яном, як нетреба звичайна».
 
Без теорії ніяк…
Микола Путря з Томаківського району Дніпропетровської області господарює з 1991 року, на своїх 500 га сам собі агроном. Захоплено вислухав лектора, кандидата сільськогосподарських наук Малину Геннадія, щодо захисту соняшнику від хвороб і шкідників. Давно співпрацює із спеціалістами «Сингенти», бо, каже, вони серйозні: «Візьмеш продукт, то маєш і якість, і результат. Ні на що не поміняю класичний гібрид НК Бріо. Гербіцид Примекстра™ TZ Голд беру — ефективний і не пригнічує культуру».
 
altОлексій Панченко — інженер-будівельник за освітою. Але є співзасновником господарства «Пальмера» в Куп’янському районі, що у 150 кілометрах від рідного Харкова. Обробляє понад 3 тисячі гектарів землі, затіяв будувати елеватор. «Мені теоретичної підготовки бракує, тому такі події не пропускаю, — зізнається. — Зараз от привіз із собою ще людину, яку готую собі в агрономи. Без теорії ніяк не обійдемося, вона тільки підтверджується практикою. А саме на таких заходах і можна побачити переваги того чи іншого продукту». Зауважує, що надзвичайно цінним був клас про хвороби та шкідників соняшнику в умовах їхнього регіону.
 
І ще трохи адреналіну на додачу!
Те, що аграрії — народ захоплений, можна було переконатися під час численних конкурсів та розваг, якими організатори не обділили учасників професійного агрошоу. Доки знайомилися і у перервах між заняттями можна було позмагатися у настільний футбол, досхочу нафотографуватися в спеціально облаштованій фотозоні, взяти участь в ігрових лотереях просто серед кукурудзяного поля, зняти стрес, стріляючи в ігровому тирі «Капторою» по «вовчку». Закінчення навчань відсвяткували шаленим розіграшем численних призів — десятки щасливців отримав на згадку фірмові рюкзаки, інструменти, намети тощо. Сюрпризом став і унікальний денний салют з різнокольорових стрічок та димів.
 
«Ми щороку очікуємо від землі чогось нового, — сказав один із учасників події. — Вона ж випробовує наші можливості у умовах, що постійно змінюються». Адаптуватися до випробувань допомагають такі лідери як «Сингента» і «Степова», котрі додають агровиробникам впевненості у тому, що саме вони подолають труднощі і витягнуть економіку з кризи.

Коментарі
 
altМикола РЕВЕНКОрегіональний менеджер «Сингенти» по Кіровоградській області
- Тішуся, що багато наших клієнтів приїхало на таке зібрання в Агроцентрі. Різка зміна клімату змушує їх шукати нові підходи в господарюванні і адаптувати технології вирощування сільськогосподарських культур до цих мінливих умов. У нас на Кіровоградщині ще не траплялося у червні таких сильних дощів. Незрозуміло, як рослини переживуть потужний стрес. Ситуація потребує неабиякої вправності від агрономів та підвищення їх рівня освіти. Маємо з чим порівняти: у господарствах, де агрономи залишаються на старих засадах, вважають себе класиками і відмовляються вчитися, ситуація досить плачевна. Мені відверто шкода їхні поля. В господарствах же, де агрономи не стоять на місці, а постійно вчаться і використовують передові розробки таких компаній як наша, лани немов «лялечки» — любо-дорого глянути, очі тішаться.

altЛюбов МАКСИМОВАзаступник з наукової роботи Інституту аграрного бізнесу агрокорпорації «Степова»
- Дуже цікаво і вигідно працювати з «Сингентою» як світовою, брендовою фірмою. Ми партнери ще з 2002 року. Ми, сумісно з «Сингентою» вирощуємо ділянки гібридизації кукурудзи та соняшнику. «Сингента» орендує у нас найбільший в регіоні склад ЗЗР та насіння, де круглий рік підтримується за допомогою кондиціонерів особливий мікроклімат із заданою температурою та вологістю. Ми у виробництві і дослідах використовуємо їх високоякісні продукти. Дуже розумію цікавість агровиробників до такої події, яку маємо зараз. Селяни повинні мати вибір хороших продуктів — ми їм надаємо можливість такого вибору. Розважливо, грамотно вибирають. Навперейми запитують про сорти, захист, терміни, норми внесення, особливо з урахуванням індивідуальних особливостей зони. Дуже помітно, як виріс рівень спеціалістів-господарників. Кожен намагається оптимізуватися за принципом ціна-якість. Не хочуть дешевих продуктів, бо знають, які проблеми потім отримають. Вибирають результативність і гарантії. У «Сингенти» це є. А ми добре знаємо українську специфіку, тому отримуємо гарний спільний результат.

altОлексій ПАНЧЕНКОспівзасновник ТОВ «Пальмера», Харківська область
- Широко застосовуємо фунгіциди та інсектициди «Сингенти», експериментуємо з різними сумішами, орієнтуючись вже не на прояв симптомів, а перш за все на профілактику. Маю чіткі висновки після польового класу на «Ромашці». Раніше міг дозволити собі зігнорувати обробку інсектицидом-протруйником, от і цього року залишив необробленими 20 % насіння. Сам собі пояснював, що нібито різниця «відсутня» виходячи з досвіту минулих років. Але цей рік продемонстрував всю хибність такого підходу, оскільки відсутність інсектицидного протруйника суттєво вплинула на густоту кукурудзи та соняшника на полях з необробленим насінням. Тепер знаю: ризикувати не можна! Відносно фунгіцидного захисту я обираю 2–3 разові обробки. Надаю перевагу «сингентівським» препаратам Альто Супер, Тілт®, Амістар Екстра і Амістар Тріо®.
 
Люблю експериментувати. Вирощували нут, доки не було проблем зі збутом, спробували себе навіть на кабачках. Але основну економіку господарство робить на «Цариці полів» — кукурудзі та на соняшнику, насіння для яких принципово і свідомо беремо лише «Сингентівське». Задоволені гібридами НК Бріо, НК Рокі, НК Конді, НК Неома. Щодо захисту кукурудзи, то цього року вже опробував для себе гербіцид Елюміс і дуже задоволений результатом.
 

 

 27 квітня 2024
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
27 квітня 2024
 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.