Новаторські технології ADAMA для південного регіону

/ Подія / Середа, 25 травня 2016 11:05
Наталія АНТОНЕНКО, спеціально для "АС"
Більше 150 учасників із південних областей України зібрала 23 лютого у Кіровограді науково-практична конференція «Південний старт ADAMA — 2016». Учасники, серед яких більшість аграрії-практики, отримали цінні знання щодо захисту основних сільськогосподарських культур з урахуванням особливостей регіону, а також мали можливість особисто поспілкуватися з науковцями та фахівцями компанії ADAMA, обмінятися досвідом.

 

Прості технологічні рішення
для складних завдань
Перед початком робочих сесій колег і партнерів привітав директор Південного регіону ТОВ «Адама Україна» Андрій Андрійченко. Він зазначив, що старт сезону викликає оптимізм, оскільки аграрії регіону вже активно закуповують різні препарати компанії.
 
«Нині спостерігаємо за наслідками перезимівлі озимих, мусимо не втрачати пильності, бо примхи погоди можуть і в березні принести несподіванки, — говорить пан Андрійченко. — Окрім того, хочемо запропонувати учасникам чіткі технологічні рішення на культурах, які нинішнього сезону мають стати складовою економічного успіху, насамперед — це кукурудза, соняшник, соя і пшениця».
 
Зрозуміти і захистити динамічно
зростаючу сою
Отож, кожен учасник міг обрати найбільш актуальну для себе тематику. В одному з «навчальних класів» менеджер з культур ТОВ «Адама Україна» Роман Горбань детально представив засновану на висновках наукових досліджень та численних практичних дослідів технологію успішного вирощування сої. Одним із головних складників цієї технології є комплексний захист культури.
 
Спеціаліст нагадав, що компанія ADAMA має у своєму портфелі 120 діючих речовин, котрі дозволяють формувати препарати для різних локальних умов окремих регіонів. В Україні на сьогодні зареєстровано 53 продукти ADAMA, вироблені переважно в Ізраїлі. Шість новинок компанії, спеціально орієнтовані на особливості умов вирощування культур в Україні, доступні вже в нинішньому сезону.
 
Повне та збалансоване портфоліо компанії ADAMA дає можливість забезпечити захист сої на всіх етапах вирощування. Особливий акцент фахівець зробив на грунтовому захисті: «Якщо забезпечимо захист сої на ранніх, особливо вразливих стадіях росту, то в результаті культура віддячить значним підвищенням урожайності. Нарешті і в Україні є можливість повністю реалізувати потенціал сої та отримати врожайність на рівні європейських країн».
 
Йшлося, зокрема, про поєднання гербіцидів Містральта Каліф. Ця композиція дає бій головному конкуренту сої — лободі білій, навіть за умов сильного засмічення. Дана гербіцидна композиція найбільш адаптована до спектру бур’янів, що докучають посівам сої. Поєднання ефективних препаратів різних груп підсилює дію кожного з них, а, до того ж, дозволяє економити значні кошти.
 
Характерною ознакою системи захисту сої продуктами ADAMA називають високу ефективність, поєднану із селективністю.
 
«Універсальні солдати» на зернових
Зрозумілим був і інтерес аграріїв до традиційних зернових культур. Ефективний захист для них ADAMA готова забезпечити на всіх етапах. Це потужний фунгіцидний захист упродовж всього розвитку, раннє весняне внесення, періоди прапорцевого листка, робота по колосу. Є продукти, на котрі можна повністю покластися у боротьбі з викликами на кожному з етапів, щоб врешті вийти на кращий кінцевий результат — високу врожайність.
 
Вже у цьому сезоні ADAMA пропонує унікальне і водночас просте рішення — новий фунгіцид Кустодія, один продукт проти багатьох хвороб. Його можна застосовувати для подолання найнебезпечніших грибкових інфекцій. Препарат дуже швидко зупиняє розвиток хвороби, знищує наявні спори та утворює бар’єр для захисту від нових наступів хвороб. По суті поєднує лікувальну та профілактичну дії. З ним можна розраховувати на 28 днів контролю. Кустодія також вирізняється широким вікном застосування, може використовуватися на 5 культурах.
 
Для захисту зернових — пшениці та ячменю — компанія ADAMA представила ще одну цьогорічну новинку: селективний післясходовий гербіцид системної дії Елегант. У нього широкий термін використання: від кущення до другого міжвузля. Серед переваг — також відсутність післядії на наступні культури в сівозміні. Елегант призначений для боротьби з однорічними та деякими багаторічними дводольними бур’янами, у тому числі слабочутливими до групи сульфонілсечовин.

Спільно розставити акценти
У рамках конференції виступи мали й представники насіннєвих компаній. Так, учасники почули поради щодо особливостей вибору насіння кукурудзи для кожної агрокліматичної зони від компанії Лімагрейн. Деталі сортової агротехніки, які важливо знати виробникам, доповів заступник директора з наукової роботи та розвитку ТОВ «Прогрейн Укр» Петро Василюк. «Сучасне виробництво глибоко спеціалізоване, — зауважив пан Василюк. — ADAMA спеціалізується на виробництві ЗЗР, ми — селекційна компанія. Нам усім потрібне поєднання, комплекс зусиль і досвіду на ринку. Фахівцям, які тут зібралися, щоб поспілкуватися, важливо спільно розставити акценти, отримати зворотну реакцію. Я почув сьогодні тренди, характерні для хімічних компаній, а, зі свого боку, наголосив, чого бракує системам захисту у певний період розвитку рослин. Мене запевнили, що мої поради врахують. Цікаві запитання ставлять фермери, агрономи-практики. Вони дуже змінилися останніми роками. Глибоко, фахово підходять до кожного етапу технології. Мають доступ до глобальної інформації і стараються отримати максимум знань».
 
Соняшникова дискусія
Жвавою дискусією та численними запитаннями учасників вирізнялася сесія, присвячена технологічним особливостям вирощування та захисту соняшнику. Організатори зізналися, що ось на таку атмосферу і розраховували. Адже вважають, що не тільки консультаційна допомога, а й фахова дискусія дає найкращий результат. Площі соняшнику невпинно збільшуються, разом з тим, наступають і хвороби. Скажімо, учасники конференції колективно дійшли висновку, що невчасний фунгіцидний захист призводить згодом до втрат значної частки врожаю. «Тому, пропонуючи свої продукти, ми завжди питаємо: ви хочете втрачати чи заробляти, — говорять в ADAMA. — Немає сенсу сіяти соняшник, допускаючи втрати».
 
З 2016 року, крім класичних соняшників, ADAMA працюватиме з гібридами, стійкими до імідазолінонів, адже на ринок виходить новий післясходовий гербіцид ВідблокПлюс. У нього висока біологічна ефективність проти злакових та дводольних бур’янів. Однієї обробки цим продуктом достатньо на весь вегетаційний період. Він забезпечує подвійну дію на бур’яни — через листя та грунт. Відблок™ Плюс буде ефективним також проти всіх рас вовчка на соняшнику.
 
Стратегія успіху на кукурудзі
Економічна складова була й в основі дискусії щодо вирощування кукурудзи. Приміром, учасники підрахували, що гербіцидний і страховий захист коштуватиме в межах 25 дол./га, зате убезпечує виробника від усіх негативних наслідків через наступні ймовірні втрати.
 
Вдалий старт в інтенсивній технології, зокрема, забезпечує рекомендований не тільки для кукурудзи інсектицидний протруйник Сідопрід. Продукт, окрім прямої дії, демонструє надійне утримання на поверхні насіння. Ще один партнер у технології захисту кукурудзи з’явився нинішнього сезону спеціально для ринку України. Це гербіцид для післясходового захисту з високою біологічною ефективністю. Препарат використовується у суміші з ад’ювантом. До речі, його спеціально розробили на замовлення ADAMA для застосування в Україні, і найближчим часом він стане активним гравцем у захисті кукурудзи. Композиція ефективно діє на засмічених бур’янами ділянках навіть за несприятливих погодних умов.
 
Щоб хвороби 
не вимивали кошти
Відомого вченого-фітопатолога Олександра Акулова давно знають та поважають агровиробники. До науковця було безліч питань про особливості сезону й оптимальні можливості боротися з ризиками. Вчений пояснив, які лінії оборони можна вибудувати у господарствах регіону, аби не допустити втрат. Йшлося про вибір якісного насіння, відповідного до зони гібриду, стійкого до певних хвороб. Обов’язковою ланкою є протруйники і, як останній форпост — застосування препаратів по вегетуючій рослині.
 
Одночасно і на полі, 
і в мережі
«А чи безкоштовний ваш новий сервіс? Чи усі мають право підключитися?», — одразу засипали організаторів запитаннями учасники конференції на презентації абсолютно нового надсучасного мобільного сервісу ADAMA Lab. Тепер дуже просто можна встановити на свій смартфон чи планшет унікальний визначник бур’янів, шкідників та хвороб. Виявивши бур’ян, шкідника або уражену хворобою рослину у себе на полі, потрібно сфотографувати її та порівняти знімок з існуючою базою даних програми. Якщо ідентифікувати шкідливий об’єкт не вдалося, то за допомогою додатку є можливість відправити запит фахівцю і протягом 24 годин отримати рекомендації щодо вирішення своєї проблеми. Наразі ADAMA Lab доступний для таких культур, як соняшник, ячмінь, пшениця та соя.
 
Напружений робочий день конференції закінчився розіграшем призів і дружньою вечерею, де у неформальній обстановці продовжувалось спілкування учасників, організаторів та науковців.

Коментарі
 
Олександр НОВІКОВагроном групи компаній «УкрАгроКом», Кіровоградська та Дніпропетровська обл.
 Особливо цікаві новинки щодо соняшнику та сої, тому що, думаємо, нинішнього року ці культури будуть успішними. Але ще сіємо й зернові, бобові, кукурудзу, маємо цукрові буряки, трохи овочів на зрошенні. На цих культурах застосовуємо надійні препарати компанії ADAMA. Переважно беремо їхні гербіциди за гарні діючі речовини. І, звичайно, за цікавішу ціну.
 
Олексій ЖУШМАНагроном сімейного фермерського господарства «Алан», Петрівський р-н, Кіровоградська обл.
 Ми на 600 га сіємо соняшник, сою, кукурудзу, пшеницю, ячмінь озимий. Плануємо цього року ввести овес і горох. Сюди приїхали, щоб більше дізнатися про технологію вирощування сої. Особливо з наголосом на захист. Досі використовували дешевші препарати, але отримуємо післядію. Рослини через стрес дають десь на тонну менше врожаю, у грошах, в середньому, втрачаємо по 4 тис. грн/га. Треба шукати якісніші продукти, придивляємося до ADAMA. Озимі зійшли погано, думаємо, чим пересівати, тому цікаво було почути про перспективи культур, а також про можливі хвороби.

Андрій АНДРІЙЧЕНКОдиректор Південного регіону компанії «Адама Україна»
 Ми практикуємо у господарствах під час конструктивної дискусії разом складати план захисту на цілий сезон. Так, приміром, вже працювали зі СТОВ «Агрофірма «Нива» Ульянівського району, з ТОВ «Агроконтракт-Н» із Кіровограду та багатьма іншими. Наша команда тільки рік як сформована на півдні. Цей семінар — перша масштабна зимова подія. На Заході і в Центрі у компанії дуже стійкі позиції, а ми тільки розвиваємося. Зате у нас більша можливість росту, тому усі спостерігають за нашою динамікою. Хочеться виправдати найкращі сподівання.
 
Олег ДОБРОВОЛЬСЬКИЙгенеральний директор «Адама Україна»
 Південний регіон і так є надзвичайно різноманітним, особливим за агрокліматичними умовами, а ще й спостерігаємо суттєві зміни саме зараз. Зона Степу поширюється на північ. Агровиробники не зважають на якійсь норми чи приписи, а приймають рішення про сіво­зміну відповідно до своїх умов. Ми намагаємось допомогти їм зробити обгрунтований вибір і отримати оптимальний результат. Для цього нещодавно сформували нову професійну команду на Півдні, яку зараз я теж приїхав підтримати.
Проблеми нинішнього сезону, бачимо, будуть пов’язані із тим, що отримуємо менше сходів двох основних культур — пшениці та озимого ріпаку. Вже стоїть питання: чим досівати? Раніше без вагань обирали кукурудзу, але тепер вона не така стабільна. Думки стосуються двох олійних культур — соняшнику та сої. Зацікавленість ними на цій конференції підтверджує такий прогноз. За сою візьмуться навіть ті, хто досі її не вирощував. Звичайно, не втрачатиме позицій і соняшник. На нього попит сталий. Наука вже пропонує новий соняшник, котрий витримує насиченість площ, та й посуха для нього не настільки небезпечна.
 
Валерій ЛАГАНОВСЬКИЙагроном ТОВ «Дніпрянка», Криворізький р-н, Дніпропетровська обл.
 Слухав особливості технології вирощування кукурудзи і сої. У нас тисяча гектарів землі, вирощуємо озиму пшеницю, ячмінь ярий, соняшник. Спробуємо цього року поекспериментувати із соєю через те, що вона гарний попередник і добре продається. Дуже сподіваємося на доступну ціну на продукти ADAMA, а про їх якість знаємо.
 
Іван ЖИДЕЛЬголовний агроном СТОВ «Відродження», Миколаївська обл.
 Добре, що ми тут технології обговорюємо. Бо 90% результату залежить від правильної технології. Тоді й вплив погоди не такий критичний. Тому я постійно вчуся, хоча вже 35 років у сільському господарстві. Мені цікаві інноваційні продукти ADAMA. Їм, як постпатентній компанії, вдається з готових ДР скласти такі комбінації, яких ні у кого більше нема. Якістю ми ніколи не ризикуємо. Моє керівництво взагалі надзвичайно прихильне до продуктів з Ізраїлю.
 
Петро ВАСИЛЮКзаступник директора з наукової роботи та розвитку ТОВ «Прогрейн Укр»
 Оці люди, що приїздять на подібні обміни знаннями, є справжніми провідниками нових технологій. ADAMA вміє зібрати навколо себе передових господарників, ентузіастів, новаторів. Вони разом допрацюють елементи технологій, щоб усі отримували вигоду завдяки їх застосуванню.

 

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.