Розведення нової популяції м’ясних комолих сименталів: 25 років успіху

Розведення нової популяції м’ясних комолих сименталів: 25 років успіху

/ Сучасне тваринництво / Понеділок, 31 жовтня 2022 12:34

Буковинські селекціонери святкують 25-річчя створеного унікального стада нової популяції буковинського зонального типу м’ясного комолого симентала худоби за технологією м’ясного скотарства.

Виведення вперше в Україні створюваного нової популяції буковинського зонального типу м’ясного комолого симентала худоби розпочато було в 1998 році з впровадженням нової галузі м’ясного скотарства, яка була започаткована вперше на Буковині в ДПДГ «Чернівецьке» колишнього Буковинського Інституту агропромислового виробництва УААН.

 

Програми створення м’ясних комолих сименталів для зони Карпат

Початковим етапом створення нової генерації м’ясного комолого симентала худоби було завезення 1998 року продуктивних чистопорідних бугаїв-плідників американського та канадського походження й перетворення на новий тип буковинський зональний тип м’ясного комолого симентала нової популяції сименталів жуйних.

 

Породотворний процес і його реалізації

Головним у створенні нового типу м’ясної худоби є розроблення власної вперше принципової схеми використання в селекційному процесі чистопородних м’ясних комолих сименталів бугаїв — плідників закордонної та власної селекції для племінної реалізації іншим господарствам різним регіонам України та дочірніми базовими господарствами суспільного сектору різних форм власності регіону Буковини.

Цікавою є схема схрещувань, запропонована в результаті — вивести два генотипи буковинського зонального типу м’ясного комолого симентала: симентал комбінований 1/16 симентал канадський 13/16 симентал австрійський 1/8 та симентал комбінований 1/16 симентал канадський 7/16 симентал австрійський 1/16 німецький 7/16.

Неперевершеним є те, що виявлено ефективність селекції з виведення буковинського зонального типу м’ясного комолого симентала худоби нової генерації за однією або кількома господарсько-корисними ознаками, які залежали від таких самих головних селекційно-генетичних параметрів, як мінливість, спадковість, повторюваність і кореляція між основними прийнятими важливими селекційними ознаками.

 

Продуктивні базові стада з розведення м’ясних комолих сименталів

На сьогодні в Буковині розводять новий тип комолого симентала худоби в кількості 950 голів, зокрема 470 корів, а на Прикарпатті — 155 корів нової генерації, які мають високу молочну продуктивність із живою масою нащадків 225–235 кг у 7-місячному віці.

 

Цільові стандарти бажаного зонального типу м’ясної худоби

Розроблений власний цільовий стандарт за основними корисними ознаками нової популяції м’ясних комолих сименталів худоби, які визначено з урахуванням нових розроблених вимог «Положення про апробацію селекційних досягнень у тваринництві» і природно-кліматичних умов зони розведення, що ґрунтувались на об’єднанні в нащадків домінантних генів, які визначають м’ясну продуктивність жуйних, за принципом адитивного успадкування, результатах досліджень вітчизняних і закордонних учених зі схрещувань місцевих районованих сименталів худоби з бугаями-плідниками м’ясного напряму продуктивності та їх ролі в породотворному процесі на майбутнє.

Так, буковинський зональний тип м’ясного комолого симентала худоби, який характеризується сильним урівноваженим типом нервової діяльності й властивістю стійко передавати основні ознаки м’ясної продуктивності своїм нащадкам, а також добре використовувати природні, культурні та гірські полонини Українських Карпат, грубі, соковиті корми та відповідати розробленим вимогам цільового стандарту для виведених уперше тварин.

За подальшої селекційної роботи з буковинським зональним типом м’ясного комолого симентала худоби потрібно орієнтуватися на цільовий розроблений стандарт: жива маса корів — 550–600 кг, бугайців у віці 18 місяців — 600–650 кг і телиць у 18 віці — 400–450 кг. Середньодобові прирости за весь період вирощування — 900–950 г, маса туші — 350–370 кг і забійний вихід — 60–61,2%.

Сьогодні на основі соціального попиту в регіоні на створений буковинський зональний тип м’ясного комолого симентала худоби з урахуванням специфіки зони Карпат і розроблений цільовий стандарт, який зумовив низку вимог, відповідно до яких вихідна порода повинна мати такі цінні якості, що бажані для нової генерації тварин. Передусім ті, що більшою мірою за низкою селекційних показників відповідали вимогам розробленого стандарту для майбутнього зонального типу м’ясної худоби.

 

Селекційне обґрунтування вибору вихідної породи

Так, добір породи розпочинали з їх детального вивчення на основі племінних свідоцтв і літературних джерел та ролі в породотворному процесі з урахуванням поєднаності з місцевою акліматизованою буковинською симентальською худобою.

У зв’язку з цим науковці-селекціонери Буковини проаналізували результати серій дослідів із поглинальним схрещуванням сименталів з м’ясними комолими сименталами різної селекції та ліній, які проводили протягом 2000–2010 рр. в племінних базових і дочірніх господарствах Буковини. Особливу увагу звернули на переваги та недоліки створеного зонального типу симентала, його поєднання з місцевою худобою та здатність до акліматизації в лісостеповій, передгірській та гірській зонах Карпат. Ураховували також і те, що в період розробки методики з виведення зонального типу в господарствах суспільного сектору різних форм власності Чернівецької й Івано-Франківської областей, де було достатньо кількості помісних м’ясних телиць, яких одержували в результаті поглинального схрещування місцевої худоби з плідниками м’ясного комолого симентала американської Лінії Ахілеса 369 та канадської селекції лінії Абрікотта 58311.

17 18 480 481 43

Так, на перших порах американська та канадська селекції, які розв’язували завдання об’єднати в новому типові симентальської худоби найкращі якісні ознаки вихідної породи — насамперед високу енергію росту в усі фізіологічні періоди розвитку, велику живу масу, невибагливість і витривалість, міцність, здатність добре нагулювати у важких умовах випасу на полонинах зони Карпат, схильність до нарощування масивної мускулатури, високий забійний вихід, повном’ясність і не жирність туш та природну комолість.

Тому головним завданням із розведення нового зонального типу м’ясного комолого симентала для України було легкість отелення, добрі материнські якості, плодючість, довговічність, міцність конституції, спокійний норов, витривалість, добре використання грубих і соковитих кормів та природних й культурних пасовищ і полонин, стійкість проти туберкульозу та пристосованість до різних кліматичних умов зони місцевої худоби.

 

Екстер’єрні й конституційні особливості

Корови нового буковинського зонального типу комолої симентальської худоби в племінних і дочірніх господарствах за висотними промірами, глибиною грудей та довжиною тулуба мають перевагу перед коровами інших провідних племінних господарств України. Обстежені корови нового типу м’ясного комолого симентала худоби за загальною власною схемою проведення робіт мають більшу ширину в клубах, кульшових зчленуваннях, а також косу довжину заду й тулуба стрічкою, ніж корови місцевого симентала в Чернівецькій області.

Визначено, що зональний тип м’ясного комолого симентала, одержаний від плідників симентальської породи худоби, за екстер’єром, формами будови тіла мали чітко виражені ознаки батьківської породи, які за порівняння з ровесниками материнської породи мають краще розвинені груди, спину, поперек і задню частину тулуба.

Аналіз показників промірів статей тіла свідчить про те, що телиці, одержані від поглинального схрещування корів зонального типу симентальської породи з бугаями американської й австрійської селекції мали ширший та глибший тулуб, як порівняти з ровесниками материнської породи.

 

Фінальний етап роботи з новим типом м’ясної худоби

У період розведення помісей «в собі» селекційно-племінна робота буде спрямована на одержання й розмноження худоби з високими показниками м’ясної продуктивності, які стійко передають свої корисні ознаки продуктивним нащадкам в умовах підконтрольного регіону Карпат.

Тому ефективність селекції на майбутнє буде залежати від того, як обрані нові сформовані тварини нової популяції вплинуть на удосконалення наступних поколінь. Поряд зі штучним добором у зональному типові симентальських м’ясних стадах є й природний, який спрямований на збереження створеного нового виду тварин. Тут мають перевагу ті тварини, що найкраще виживають в умовах навколишнього середовища різних кліматичних зонах Карпат. Вони, як правило, міцної конституції з високою репродуктивною здатністю, за сукупністю продуктивних ознак наближених до популяційної середньої. Продуктивний створюваний зональний тип худоби нової генерації є стійким до змін середовища, і в таких умовах перевагу мають нащадки із середньою продуктивністю для розведення в цьому регіоні Карпат.

 

Зоотехнічна характеристика нового типу м’ясного комолого симентала худоби

Для створеного нового зонального типу м’ясної худоби характерна вираженість дуже цінної генетичної природної комолості з палевим і червоним забарвленням волосяного покрову та яскраво вираженою міцною будовою тіла, особливо задньої третини тулуба. Новий тип м’ясного комолого симентала худоби є високо продуктивним, а саме молодняк на підсисі отримує середньодобові прирости від 950 до 1150 г, а за весь період вирощування від дати народження до здачі на м’ясокомбінат має живу масу 500–550 кг за 450 кормоднів в умовах Карпатського регіону Буковини.

У створенні нових комолих сименталів не можна обійтись і без економічної ефективності. Так, м’ясний комолий симентал нової генерації за рік має 850–950 грн економічного ефекту без державної підтримки з рентабельністю 13–17% із собівартістю влітку 850 грн, а за рік — 950–1100 грн в умовах передгірської зони регіону Буковини. Це дуже хороший економічний показник для цього створеного типу м’ясної худоби, що не можна сказати про інші м’ясні худоби, яких розводять у Західному регіоні України.

Отже, виходячи з актуальності проведеної 25-річної селекційно-племінної роботи, обґрунтованості одержаних результатів, практичного значення виконаних досліджень, можна рекомендувати експертній державній комісії з апробації на нове селекційне досягнення у тваринництві нової популяції буковинського зонального типу м’ясного симентала для розведення в зоні Карпат.

 

Андрій КАЛИНКА, канд. с.-г. наук, ст. наук. співроб.,
завідувач відділу селекції, розведення, годівлі та
технології виробництва продукції тваринництва
Буковинська державна с.-г. дослідна станція ІСГ КР НААН

 

 27 квітня 2024
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
27 квітня 2024
 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.