Перспективи ринку ріпаку і соняшнику

/ У правовому полі / Вівторок, 24 травня 2011 13:34
Олена ПАСТАРНАК, директор ODA Україна
Напруження на світовому олійному ринку продовжує утримувати ціни на олійні культури на високому рівні. У новому сезоні ситуація з ріпаком і американською соєю не буде легкою, хоча збільшення пропозиції насіння соняшнику і пальмової олії повинні заповнити брак сировини на світовому олійному ринку.

Ріпак
У ЄС-27, Канаді і на світовому ринку ріпаку кінець кампанії 2010-2011 буде напруженим. У цю пору року поступово підвищується інтерес до нової кампанії. У Євросоюзі урожай може виявитися нижчим за середні показники останніх років у багатьох країнах, зокрема в Англії. Можливо, збільшаться площі під посіви каноли в Канаді, проте погодні умови, що склалися на сьогодні, додають сумнівів щодо обсягу урожаю. Стабілізація на світовому ринку ріпаку в ході нової кампанії малоймовірна.
Графік: Еволюція цін на олійному ринку (Євросоюз, Канада, Україна)
У квітні перспектива доброго врожаю 2011 року в ЄС-27 неабияк похитнулася. Переробній промисловості доведеться зважати на великий обсяг експорту в ході нової кампанії. У багатьох основних країнах Європи зростає занепокоєння через несприятливі погодні умови. Зокрема, у Франції і Німеччині серйозні побоювання висловлюються з огляду на засушливу погоду, що тримається у цих країнах. На заході й інколи в центральних районах Франції аграрії побоюються наслідків сухої погоди, якщо в найближчі тижні не піде дощ. На півночі і сході ситуація нерівнозначна. Часто культури розвиваються швидше (до 15 днів) у порівнянні з минулим роком. У багатьох регіонах відсутність вологи обмежує поглинання добрив, що містять азот. На півдні країни кампанія йде своєю чергою. Таким чином, ситуація з ріпаком у Франції далека від ідеальної, а побоювання, пов'язані із засухою, зростають.

Так само йдуть справи і в Німеччині, де ситуація у квітні ще більше погіршалася. До цього німецька асоціація сільгоспкооперативів (DRV) знову знизила прогноз обсягів виробництва. Асоціація оцінює майбутній урожай на рівні 5,2 млн т, що на 10% менше, ніж торік, який і сам по собі не можна назвати вдалим. На сьогодні існує вірогідність, що загальний обсяг виробленої продукції становитиме менш ніж 5 млн т!

У Великій Британії до цього моменту розвиток площ відбувався своєю чергою. Проте дослідження нашої команди в Кембріджі свідчать про хвилювання аграріїв стосовно браку вологи. Хоча на сьогодні серйозних побоювань у зв'язку з цим не виникає, на відміну від пшениці.

Польща, як і раніше, розділена на дві частини: на півночі спостерігаються численні втрати урожаю, а на півдні країни стан посівів ріпаку оцінюється як задовільний. Як би там не було, обсяг урожаю в Польщі буде нижчий за торішній рівень.
В Україні втрати не такі істотні, як торік, але різниця в оцінках експертів дуже велика. За інформацією уряду, втрати озимини становили лише 4,1%, тоді як аналітики говорять про 30%. Дощі, які пройшли в країні після 30 березня, дали змогу відновити водні запаси, проте різка зміна температур (від -6° до 21°С) негативно позначається на рослини. Одеське представництво Offre & Demande Agricole відзначає нерівномірну ситуацію у різних областях. Проте очікувані втрати будуть нижчі за рівень минулого року, вони становитимуть майже 20%. Наразі ще передчасно робити які-небудь точні прогнози, але урожай 2011 року в Україні може становити 1,9 млн т. Це оптимістичний прогноз, зважаючи на нинішню оцінку посівів ріпаку в країні. До збору урожаю доволі далеко, і багато чинників ще можуть вплинути на нього.
Стосовно ситуації у Німеччині, Франції та Польщі, то перспективи доброго урожаю в ЄС-27, на жаль, невеселі. Оцінки урожаю в Україні можуть бути знижені через кліматичні несприятливі умови. Але де ЄС-27 знайде ріпак у достатній кількості? Ймовірно, попит зростатиме через планований запуск заводу з переробки ріпаку в Манхеймі. Така ситуація дуже вибухонебезпечна…
У Канаді вирішальним чинником відтепер буде погода, оскільки починається посівна кампанія, а тут наразі як і раніше волого і холодно. Очікується непоганий урожай із великих площ, але погода може внести свої корективи. За даними Міністерства сільського господарства, очікується збільшення площ на 10%, загальний обсяг виробленої продукції підвищиться за прогнозами на 1 млн т (до 12,9 млн т). Приватні аналітики говорять про 13,5 млн т. Всі ці цифри ще необхідно уточнювати й коригувати. Пізня посівна означає затримку і при зборі урожаю. Особливо уважними слід бути до ранніх заморозків! Як би там не було, для задоволення зростаючого попиту необхідний дуже добрий урожай.
У Китаї все ще висловлюються сумніви з приводу перспектив урожаю 2011 року. Деякі експерти знов зазначають збільшення на 20% площ у 2010-2011 МР у порівнянні з минулим роком, що не перестає нас дивувати, оскільки в Китаї не спостерігається щорічного істотного приросту площ. За офіційними прогнозами, обсяг урожаю становитиме лише 8-9 млн т.
Врешті-решт, аналіз цього місяця підтверджує наші побоювання щодо напруженої ситуації на ринку напередодні нового маркетингового року. Враховуючи очікуваний обсяг урожаю в Європі на середньому рівні, ЄС-27 зазнаватиме певних труднощів із постачанням. Ціна зростатиме, спочатку аби залучити імпортерів, а потім - щоб збалансувати обсяги споживання.
Яку ціну варто чекати сільгоспвиробникам України на ріпак у новому сезоні 2011-2012 роках?
Взаємозалежність ринку України з ринком Євросоюзу обумовлюється чітко, оскільки Україна експортує велику частину свого урожаю ріпаку в країни ЄС. Відтак, ціни в Україні залежать від тих цінових позицій, які встановлюються на європейському ринку. Це ми можемо спостерігати згідно з наведеним графіком.
Якщо ви знаєте середньозважену різницю між цінами на українському і європейському ринках і володієте ситуацією про цінові котирування на біржі Euronext, то орієнтовну ціну в Україні визначити не складно. На 12 травня цього року ф'ючерси з терміном постачання у серпні підвищилися до 443 евро/т, відповідно вираховуючи різницю між цінами (або базис), що спостерігалася останніх три кампанії (-41 евро/т), отримуємо орієнтовну вартість ріпаку в Україні на рівні 4570 грн/т СРТ-порт. На сьогодні трейдерські компанії озвучують ціни на ріпак нового урожаю у межах 4800-5000 грн/т СРТ-порт, що ще раз підтверджує напружену ситуацію на ринку олійних, коли покупці потребують сировину, знаючи про її обмежену пропозицію, і готові підвищувати закупівельні ціни для її придбання. Така ситуація спостерігається і на ринку Франції: готівковий ринок на 15 евро/т вищий за біржові котирування. Ціни з умовами постачання FOB Мозель із терміном постачання у жовтні 2011 року обумовлені на рівні 461 евро/т, тоді як ф'ючерсні контракти котируються по 441 евро/т (термін постачання листопад 2011 року). Хоча при збалансованому попиті і пропозиції ціни на фізичному ринку нижчі за ціни на фьючерсному. Таким чином, стартову ціну на ріпак нового урожаю на рівні 4500 грн/т (за умови самовивезення із господарств) можна вважати адекватною, враховуючи кон’юктуру світового ринку.

Соняшник
Ціна на цю культуру тримається на високому рівні, що свідчить про високий попит на олійне насіння та значну вартість рослинної олії, попри уточнені дані стосовно великих запасів насіння в Україні та Аргентині. Очікується збільшення площ під новий урожай у Чорноморському регіоні. Ще досить рано робити якісь прогнози щодо обсягів урожаю 2011 року, але оптимістичні перспективи зі збільшення валового збору соняшнику в Росії і Україні можуть стати стримувальним чинником для високого стрибка цін на цю олійну культуру.
У країнах, що відіграють провідну роль із вирощування соняшнику (див. табл.), спостерігається неідентична ситуація за рівнем виробництва культури.
Так, в Євросоюзі непогана рентабельність соняшнику в 2010-2011 МР повинна сприяти збільшенню площ у новому сезоні. Проте вибір культури під сівозміну у Франції або Болгарії ще не зроблений. Зі слів аташе Міністерства сільського господарства США, очікується істотне зростання площ в Угорщині, Італії, Румунії й Іспанії. У результаті можна очікувати на урожай 7 млн т. Все залежить від погодних умов.
В Аргентині збиральна кампанія закінчується за графіком. Рівень урожайності, який вже був непоганим на самому початку жнив, попри надзвичайно суху погоду, збільшувався у міру просування робіт на полях. За оцінкою зернової біржі в Буенос-Айресі (Больса) обсяг виробництва становитиме 3,4 млн т у 2011-2012 МР. Цей індекс поступово зріс у квітні. Обсяг переробки також збільшився, за нашою оцінкою, на 0,2 млн т. Існує попит на внутрішньому ринку, крім того, Аргентина планує наростити експорт у США. Кінцеві запаси соняшнику в Аргентині аналогічні рівню минулого року, тобто 0,39 млн т, що замало.
В Україні соняшник є традиційною культурою, а її рентабельність повинна підштовхнути аграріїв засіяти великі площі.
У Росії висока рентабельність соняшнику також наводиться як основний аргумент на користь збільшення площ під ним. Крім того, наразі країна сильно відстає із посівною ярових культур. Оскільки зима тривала довго, температура залишається низькою, посівна ярових сильно запізнюється навіть порівняно з минулим роком. На Кавказі, Центральному і Приволзькому федеральному округах разом із зерновими вирощують також олійні культури, а соняшник сіють пізніше за зернові. Тому якщо посівна зернових не наздожене відставання від графіка, є ймовірність прийняття рішення російськими фермерами додатково посіяти соняшник. Погодні умови, що склалися, можуть стати додатковим аргументом на користь зростання площ під цією культурою в Росії.
Збільшення площ посіву в Росії та Україні можуть чинити тиск на ринок у перспективі. Але поки через стабільно високі постачання соняшникової олії з України до Євросоюзу і Єгипту спостерігаємо підвищення цін на ринку соняшнику. Постійно зростаючий попит на олію у світі спонукав переробні підприємства нарощувати її виробництво та постачання на світові ринки. Таким чином, як результат у березні цього року відзначаємо рекордну кількість обсягу переробки соняшнику на олію - 773 тис. т проти 669 тис. за аналогічний період минулого року і експорту соняшникової олії - 311 тис. т проти 199 тис. т в березні 2010-го.
Напруження на ринку ріпаку і невизначеність із прогнозами виробництва соняшнику цьогоріч сприятимуть тому, що ціни на культуру в Європі й Україні найближчими місяцями залишаться на такому ж рівні.

 

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.