Йде зерно! Куди зсипати?

/ Зберігання / Четвер, 27 вересня 2012 17:29

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для «АС»

 

Потужностей для зберігання збіжжя все ще не вистачає. Вони бувають стаціонарні й тимчасові, вітчизняного й імпортного походження. Які компанії-виробники елеваторного обладнання готові піти на зустріч аграріям, щоб було куди засипати й де комфортно тримати урожай?

 Нобелівський лауреат Джон Стейнбек побував у 1947 році в Україні. Їздив по селах. «Ми пішли на поле, де молотили пшеницю. Устаткування було напрочуд невідповідне: старий бензиновий двигун, від якого працювала стародавня молотарка, і повітродувка, яку треба було крутити вручну... Урожай пшениці отримали невисокий. Зерно сипалося із молотарки на широке полотно брезенту. По краях сиділи діти й підбирали кожну зернину, що, траплялося, падала у бруд, - адже кожне зернятко на рахунку».

altА нещодавно прем’єр-міністр Микола Азаров зауважив таке: «Урожайні роки довели, що в нас недостатньо потужностей для зберігання зерна. Потрібні сучасні елеватори для зберігання державних і регіональних запасів збіжжя. Треба будувати нові потужності або ж глибоко модернізувати старі». Тобто навіть сьогодні «напрочуд невідповідне устаткування» української зернової індустрії може здивувати не тільки приїжджого мандрівника, але навіть і керманича уряду. Що ж так вразило Азарова? По суті, те саме, що й Стейнбека - прикрі втрати урожаю. В цілому зараз по країні забезпеченість елеваторами тримається на рівні заледве 50%, причому від цієї половини 60% зерносховищ архаїчні, діють ще з часів «Заготзерна» - радянського монстра-монополіста.

 Експерти підраховують: цього року Україна зіштовхнеться із нестачею потужностей для зберігання зерна в межах 25-30 млн т. Як же розпорядитися урожаєм-2012, насамперед - куди зсипати гори збіжжя, які ми намолочуємо, незважаючи на погоду, політику, тяжкий історичний спадок й усілякі кризи?

 Зерносховища класифікують за багатьма параметрами. Важливим є період зберігання; їхні конструкційні особливості (ангари, елеватори тощо); види операцій, які проводяться там із зерном (сушіння та інша обробка); ступінь механізації; наявність установок для аерації насіння. Однак зараз звернімо увагу на аспект найголовнішій - на потужності зберігання.


Крупні гравці активізуються

Їздячи Україною, ми зараз повсюди бачимо нові елеватори, силоси, ангари, споруджені чи не у кожному морському й річковому порту або при залізничних вузлах. Навіть там, де, як здавалося б, регіон не зерновий. Тобто в останні роки ринок промислового зернозберігання розвивається активно й різноманітно. З'являються нові технології, вітчизняне й імпортне устаткування. Крупні агрохолдинги, мабуть, першими усвідомили, що без цього ніяк, що зерносховища, крім іншого, по суті є логістично-перевалочними центрами, без чого взагалі неможливий сучасний бізнес. Наприклад, «Миронівський хлібопродукт» нещодавно заявив, що вкладе понад $25 млн у будівництво елеватора в Сумській області (село Андріяшівка Роменського району) загальною потужністю зберігання 160 тис. куб. м. Ще два потужних елеватори цей агрохолдинг збирається побудувати у Вінницькій та Хмельницькій областях.

altАграрна галузь України сьогодні впевнено йде угору, намагається не пасти задніх і зернозберігаюча промисловість. Загалом цього року має стати в дію 66 нових великих елеваторів. Добре! Але чи достатньо? Прем’єр-міністр каже, що ні. Тим більше якщо врахувати, що ще з минулого сезону у виробників лежить у засіках і займає чимало місця приблизно 12-13 млн т збіжжя.

«Агробізнес Сьогодні» звернувся також до одного з найбільших власників елеваторів - групи «Агротрейд», що входить у ТОП-10 українських зернотрейдерів. Олександра Саєнко, PR-директор групи компаній «Агротрейд», повідомила нам: «На сьогодні до складу групи входять 11 елеваторів загальною потужністю зі зберігання 530 тис. т. Усі бетонні. У червні 2012 року розпочато будівництво нового елеватора у Борзнянському районі Чернігівської області. У листопаді планується введення в експлуатацію першої черги. Будівництво другої черги заплановане на 2013 рік. Елеватори групи «Агротрейд» надають послуги зі зберігання як власним сільгосппідприємствам, так і іншим виробникам зерна».

Але ж навіть потужний «Агротрейд» - це усього лише 3% експортного ринку зернових, тоді як весь цей експорт - менше половини усього українського намолоту. А якщо згадати про «малих цих» - тих, у кого немає елеваторів і силосів, і хто зберігає-сушить, майже за Стейнбеком, свій урожай на примітивному току? Наприклад, на Одещині, за даними прес-служби обласної держадміністрації, цього року зібрано близько 1,5 млн т ранніх зернових. З них лише 200 тис. т потрапили до елеваторів, решта ж лежить на складах, токах і в ангарах у сільгоспвиробників. І це ще не найгірший варіант. Бо, згідно зі статистичними даними, в Україні через нестачу зерносховищ щороку близько 25% урожаю взагалі бездарно гине.

Відчуваючи проблему - а, відтак, і бачачи ринок, на якому можна заробити - зберіганням зернових перейнялася навіть усім відома група компаній «Ростсільмаш». Ми їх знаємо як продавця різноманітної сільгосптехніки, насамперед зернозбиральних комбайнів, але також «Ростсільмаш»придбав активи американської компанії Feterl Manufacturіng Corp для розвитку встаткування з переробки й зберігання зерна. Їм треба поспішати: на українському ринку вже вкоренилося чимало іменитих європейських (італійських, німецьких, шведських) фірм, окремі з них ми згадаємо нижче. Більшість із цих зарубіжних компаній є крупними гравцями на ринку зернових і пропонують широкий спектр обладнання для сушіння, аерації, охолодження зерна, його транспортування, перевантаження тощо. Але наразі виокремимо один аспект і розкажемо про відомих виробників потужностей для зерносхову.

Tornum

Шведські силоси Tornum - це простий монтаж, висока міцність і оптимальний захист зерна від впливу навколишнього середовища. В асортименті Tornum - широкий вибір зерносховищ різних типорозмірів із розвантажувальними лійками або із пласким дном. Конструкції стінок і дахів розроблені з урахуванням високої стійкості до корозії.

altЕлектроніка тепер вже рулить усюди, у тому числі й в елеваторах. Кожний силос від Tornum обладнаний датчиками, які розміщені на різних глибинах бункера. Сигнали з датчиків про стан зерна надходять у комп'ютер. Якщо треба, оператор бачить на моніторі проблему і включає вентиляцію/охолодження у відповідному силосі. Програма також показує загальну схему елеватора, на якій в інтерактивному режимі відбиваються усі дії з устаткуванням, які здійснюються на поточний момент. Така інтерактивна схема дозволяє бачити й управляти всіма процесами з комп’ютера. Контроль за сушінням і рівнем вологості зерна здійснюється також з операторського пункту (сушарка обладнана спеціальним програмним забезпеченням).

Чи багато цих «розумних елеваторів» є нині в Україні? Поки що обмаль. Наприклад, елеватор Tornum потужністю 50 тис. т збудували на ВАТ «Монастирищенське хлібоприймальне підприємство», що в селі Сатанівка на Черкащині. У його зведення було інвестовано 45 млн грн Такий самий Tornum діє й у селі Поташ Маньківського району тієї ж області

Petkus

Одним із помітних постачальників устаткування з переробки й зберігання зерна є компанія Petkus (Німеччина). Офіційним її дилером на території України є ТОВ «Агро-Темп». Керівник регіонального підрозділу «Агро-Темпу» по Полтавщині і Черкащині Олекандр Зіненко повідомив «Агробізнесу Сьогодні», що Petkus використовує силоси як звичайної циліндрично-конічної форми, так і прямокутні іспанського виробництва від субпідрядника, які можуть бути або оцинкованими, або пофарбованими. Сама ж Petkus спеціалізується насамперед на очисному і протруювальному обладнанні, а також на сушарках зерна.

Компанія Petkus Technologіe Gmb була заснована ще у 1852 році саме як виробник механічної очисної техніки для насіння - і на сьогодні є одним із провідних постачальників такого устаткування. Усі процеси, як і у Tornum та інших передових західних виробників, проходять у зерносховищах Petkus під контролем систем автоматичного керування, для чого компанія надає повний комплект приладдя.

Agrex

Один з основних елементів сучасного елеватора - зерносховище (силос), що дозволяє тривалий час зберігати зерно, вентилювати або охолоджувати його. Циліндричні металеві силоси - найпоширеніша форма зернозберігання. Вони можуть бути більшими й меншими за розміром, а також комбінаційно об’єднуватися. Скажімо, зерносховища виробництва Agrex зручні своєю модульністю: тим, що можна підібрати для будь-якого господарства зручний розмір за кількістю бункерів і обсягом. Найменший міні-елеватор Agrex складається з одного бункера на 1000 т. У комплекс також входить зерносушарка Agrex PRT 250FE. Проміжні за розміром сховища можуть бути найрізноманітнішими. Наприклад, складатися із п’яти бункерів на 2000 т кожний. Кількість бункерів і обсяг їх можуть збільшуватися згідно з потребами. А максимальної величини елеватор цієї фірми складається із 24 бункерів на 3000 т кожний.

Agrex — це італійське крупне підприємство, що поставляє на ринки Європи власні запатентовані розробки й технології, зокрема, згадані елеватори й зерносховища. Офіційний ексклюзивний дилер Agrex в Україні - «Волинська фондова компанія».

Neuero

Вже більше 100 років фірма Neuero є партнером сільськогосподарських підприємств, що спеціалізуються на зберіганні й переробці зернових культур. Найпопулярнішими є силоси великої ємності компанії Neuero в оцинкованому виконанні, зроблені з якісної сталі Thyssenkrupp - тієї самої, яка також використовується багатьма автомобільними фірмами Німеччини.

Крім циліндрично-конічної форми, Neuero пропонує квадратний силос SBX - зручне зерносховище для зберігання й постійної аерації (провітрювання) зернових.

За бажанням клієнта двері й люки можуть бути встановлені в будь-якому місці силосу. Вентиляційна підлога може бути додатково змонтована поблизу основи силосу, що дозволить здійснювати беззалишкове спустошення ємності.

Гладкосекційний силос Neuero може бути змонтований також в існуючих будівлях - елеваторах або складах - без додаткового статичного навантаження на стіни

Scafco

Корпорація Scafco (США) виготовляє системи зберігання зерна з 1961 року і продає їх у більш ніж 70 країнах світу. Цей виробник теж надає великий вибір моделей сховищ для зберігання зерна. За допомогою різноманітних силосів/бункерів ємністю від 21 т до 32856 т і силосів/бункерів із конусним днищем ємністю від 3,6 т до 1515 т Scafco забезпечує проектні рішення як для дрібних індивідуальних ферм, так і для більших підприємств. Сховища невеликого обсягу ідеальні для використання у фермерському господарстві. Вони мають діаметр від 3,66 до 14,63 м. Силоси Scafco міцні: конструкція передбачає широкі рифлені сталеві аркуші, виготовлені з високоміцної сталі, надпотужні гальванізовані сталеві ребра жорсткості й посилені ребра дахів.

altКомпанія також поставляє опорні конструкції, які дозволяють підняти силоси над під'їзними залізничними коліями або під'їзною дорогою для прискореного завантаження зерновагонів або вантажних автомобілів.

Scafco є виробником і прямим постачальником повних асортиментів виробів і аксесуарів для сталевих каркасів, має у своєму розпорядженні також повний спектр допоміжного устаткування, необхідного для повного укомплектування зерносховищ. Дилером Scafco в Україні є, зокрема, підприємство «Аіко» (Аграрна індустріальна компанія). Силоси фірми Scafco уже відомі українським аграріям. Наприклад, вони були використані підприємством «Нібулон» для зведення на Житомирщині сучасного елеваторного комплексу «Тетерів».

SiouxSteelCompany

SiouxSteelCompany (Су СтілКомпані) була заснована в 1918 р. Чарльзом Райсдоном у місті Су Фолс, штат Південна Дакота, США і є сімейним бізнесом. Компанія має багаторічний досвід виробництва високоякісного обладнання для зберігання зерна. Враховуючи потреби невеликих фермерських господарств і потужних агрохолдингів, SiouxSteelCompany робить усі типорозміри зерносховищ від металевих силосів до мішкоподібних тимчасових сховищ та обладнання для них, використовуючи при проектуванні останні досягнення науки і техніки. Всі зерносховища і супутнє обладнання для них, а також багатоцільові споруди Pro-Tec, котрі швидко зводяться, перевірені часом і виробляються із найкращими показниками в індустрії.

Araj

Польська фірма Araj на своєму рахунку має понад 3000 реалізованих об'єктів у Європі, у тому числі й в Україні. Циліндричні металеві силоси Araj виготовляються двох типів: із пласким дном (вони оснащені перфорованою підлогою і дозволяють за допомогою вентиляторів кондиціонувати зерно), а також з конусним дном. Ці в основному застосовуються для накопичення і тимчасового зберігання вологого зерна перед сушінням або ж сухого - для перевантаження його в основні зерносховища чи для накопичення перед подальшим відвантаженням.

Всі зерносховища Araj можуть обладнуватися датчиками наповнення (рівня) і системами контролю температури з термопідвісками на базі процесорів відомої німецької фірми Siemens.

Крім іншого, Araj активно пропонує зернові експедиційні силоси місткістю від 18 до 32 т. Вони використовуються для навантаження зерна на автомобільний або залізничний транспорт. Монтуються на високих ногах і обладнуються розвантажувальною лійкою.

RIELA

В серпні цього року торгова марка RIELA відсвяткувала своє 40-ка річчя. Проїжджаючи від заходу до сходу України все більше можна побачити елеваторного обладнання з написом RIELA.

Оцинковані сталеві силоси з хвилястої жерсті місткістю від 11 до 22 112 м? призначені для зберігання всіх типів зернових, олійних, бобових культур, кукурудзи, посівного матеріалу, комбікормів, та гранул, у яких хороша сипучість. Важливим показником міцності є дотримання вимог з вітрового та снігового навантаження.

Силоси торгової марки RIELA витримують силу:

  • вітру 31,24 м/с, 112,5 км/год., при встановленні на висоті до 1000 м над рівнем моря;
  • снігу 336 кг/м?, або 3360 Па.

Всі силоси статично перевірені, листи силоса виготовлені зі сталі S 350 G, мають двостороннє оцинковування у кількості 450 г/м2. Всі гвинтові з’єднання (клас міцності 8.8) і стики між листами ущільнені.

Оцинковані силосні галереї відрізняються стабільною конструкцією. Вони виготовлені з оцинкованих сталевих профілів, зі спеціальними захисними поручнями. Галереї в стандартному виконанні пристосовані до дії навантажень до 190 кг/м.п.

Згідно з розрахунками навантажень, у виробництві силосів торгівельної марки Riela, використовують опори двох типів: C і W подібні. Використання опор двох типів по висоті, значно збільшує міцність і витривалість силосу, притому, що виготовляються вони на листогинах, з подальшим приварюванням опорних стоп і гарячою гальванізацією. Опори мають цинкове покриття до 600 г/м?.

Дахи силосів постійно знаходяться під впливом шкідливих атмосферних факторів, тому для їх захисту торговою маркою RIELA пропонується покриття Solano (Соляно). Solano - це відштовхуючий на дію ультра-фіолетових променів шар, товщиною 0,2 мм, накладений на оцинковану сталь, який оберігає її від дії шкідливих атмосферних впливів. Шар Соляно утворює дуже міцне сполучення з оцинкованим листом і має практично необмежену тривалість експлуатації.

Крім силосів для зберігання зернових, торгова марка RIELA пропонує повний перелік елеваторного обладнання: зерносушарки, очисні машини, зерно транспортне обладнання, устаткування для комбікормових заводів.

 

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.