Інновації на ІнтерАгро 2018

Інновації на ІнтерАгро 2018

Машини та агрегати провідних світових виробників та ефективні технології їх застосування

MASCHIO GASPARDO: революція у точному висіві

Італійський виробник традиційно пропонує для українських аграріїв ті технології й агрегати, які ідеально підходять для нашого ринку. І, звичайно ж, це стосується головної новинки MASCHIO GASPARDO на ІнтерАгро-2018 — революційного висівного апарату CHRONO. Вперше світовому загалу ця розробка була представлена рівно рік тому у Ганновері. Сьогодні вона доступна для використання в Україні.

Технологія CHRONO дає змогу провадити точний висів культур без втрати якості на швидкості від 15–16 км/год, а за певних умов — значно вищій. Запатентована технологія забезпечує переміщення насінин всередині транспортера під високим тиском. Насіння спрямовується у борозну під потужним повітряним потоком, завдяки чому виключається потрапляння його убік. Швидкість падіння посівного матеріалу контролюється за допомогою спеціальних фотоелементів, а спеціальне м’яке пресувальне колесо довершує закладання насінин. Це дає змогу підвищити продуктивність сівби майже в півтора рази, причому технологія CHRONO доступна для встановлення майже на всіх моделях сівалок.

22 389 78

Відзначимо також причіпну 8-рядну сівалку із можливістю одночасного внесення міндобрив MASCHIO GASPARDO RENATA. Агрегат оснащений складаною рамою і призначений для точного висіву насіння соняшнику, кукурудзи, сої та інших просапних культур за традиційною чи мінімальною технологією обробітку ґрунту. Саме складана, а не жорстка рама є однією із ключових переваг конструкції RENATA, оскільки із робочої ширини 6 м вона легко переводиться у транспортне положення шириною 3 м. Такі агрегати сьогодні є особливо затребуваними в Україні.

На висівний апарат сівалки RENATA встановлений електропривод. Вакуумна система притискання насіння до висівного диску забезпечує найточнішу розкладку у рядку і мінімізує кількість двійників. Глибина висіву насіння становить від 1 до 12 см, при цьому регулюється досить зручним способом — механічно, за допомогою вентиля. Тиск сошника на ґрунт становить від 120 до 180 кг, чого цілком достатньо для висіву за будь-яких умов. Важливо також, що для нормальної роботи із MASCHIO GASPARDO RENATA достатньо трактора потужністю від 100 к. с.

Ще одна давно очікувана новинка українського ринку — високопродуктивна просапна сівалка MASCHIO GASPARDO JULIA. Агрегат має складану раму та розрахований на якісну сівбу за технологією нульового або мінімального обробітку грунту. Зокрема, цьому сприяє потужний тиск на кожен сошник (до 260 кг!), перед кожною секцією встановленні турбоножі, які забезпечують висів за будь-яких умов та з різною кількістю пожнивних решток на полі. Електропривод на висівних апаратах дозволяє працювати з відмиканням секцій під час роботи з перекриттям, цим самим економлячи посівний матеріал. При цьому агрегат за одне заправляння може нести 7000 л мінеральних добрив та 2000 л насіння, що прямо впливає на його високу продуктивність роботи. Швидкість сівби MASCHIO GASPARDO JULIA доходить до 15 км/год.

 

АМАКО: Під знаком S

Один із найбільших дилерів сільгосптехніки — компанія АМАКО продовжує просувати на ринку України широкий спектр машин і агрегатів бренду Massey Ferguson. Про ефективність цієї техніки свідчать як постійно зростаючі продажі техніки MF, так і поява нових та оновлених доступних моделей.

Передусім згадаємо про нову причіпну пневматичну сівалку Massey Ferguson 9108, яка отримала Золоту медаль на ІнтерАгро-2018. Це 8-рядна сівалка точного висіву, призначена для сівби кукурудзи та соняшнику. Її ключовою перевагою, котра вирізняє цю модель від усіх конкурентів, є наявність технології точного висіву Precision Planting, встановленої безпосередньо на заводі. Зазвичай аграрії, котрі бажають встановити її на власні сівалки, мусять спочатку придбати агрегат будь-якого виробника, а потім уже звертатися за встановленням на нього Precision Planting. Що, ясна річ, потребує додаткових часу, коштів та зусиль. На відміну від цього Massey Ferguson 9108 та інші моделі серії приходять до свого власника вже оснащені цією технологією для максимально точного висіву.

Ще одна приємна для віт­чизняних аграріїв новина від АМАКО — затребувані сьогодні популярні моделі тракторів Massey Ferguson віднедавна доступні в Україні тепер уже в новому виконанні — із позначкою S. Це передбачає оновлений дизайн та покращений комфорт роботи із цими машинами, що, поза сумнівами, припаде до смаку палким шанувальникам тракторів бренду. Та, мабуть, не лише їм — трактори Massey Ferguson щороку набувають сотні нових прихильників завдяки оптимальному поєднанню продуктивності роботи, надійності й економічних характеристик цих машин.

Це твердження прямо стосується усіх трьох, представлених на ІнтерАгро-2018 тракторів Massey Ferguson: моделей MF 8737, MF 7722 MF 6713. Перші дві відтепер постачатимуться лише із позначкою S. 370-сильна машина MF8737 відмінно себе зарекомендувала у якості безвідмовної економічної робочої «конячки» у багатьох українських господарствах, причому вельми комфортної у роботі — з розкішною кабіною та підресореним переднім мостом. Ми неодноразово пропонували увазі читачів «АС» польові матеріали про досвід використання MF8737 в українських господарствах і маємо наголосити, що це дуже достойна машина, після тестування якої у робочих умовах власники найчастіше замислюються про придбання другої такої ж!

22 389 80

Дуже добре показує себе і 220-сильний трактор MF 7722. До речі, моделі цієї серії користуються статусом найбільш продаваних тракторів у Європі. Тут також стоїть вже знаменита трансмісія Dyna-6 з управлінням потужністю двигуна, що дозволяє працювати в автоматичному режимі саме із тією потужністю, яка потрібна у певний момент. В результаті це буквально виливається у повноцінні літри економії пального на кожному гектарі. Не кажучи, вже про зростання продуктивності роботи за рахунок зниження навантаження на людину в кабіні.

І нарешті, головна, на нашу думку прем’єра року, що минає, від бренду Massey Ferguson та компанії АМАКО — 132-сильний трактор MF6713. Буквально в «десятку»! Вітчизняні аграрії отримали трактор підвищеної потужності для виконання тих завдань, які раніше виконували пострадянські трактори. Однак справа в тому, що ця модель може незрівнянно більше, і при цьому споживає менше пального, набагато надійніша і комфортніша в роботі та обслуговуванні, та ще й по кишеню кожному фермеру, котрий обробляє бодай 150–200 га.

Достатньо сказати, що вантажопідйомність задньої триточкової навіски MF6713 становить 5200 кг! Перемикання передач у трансмісії Power Shuttle (12/12) здійснюється одним натиском кнопки. Тому не дивно, що ця модель стала справдешнім хітом ринку України, як і багато інших машин бренду Massey Ferguson.

 

KUHN: Stronger, Maxima 3 та інші

Жодна сільськогосподарська виставка в Україні не обходиться без масштабної експозиції техніки KUHN, що красномовно свідчить про її популярність. Французький виробник пропонує широкий вибір моделей практично у кожному сегменті причіпної техніки і не тільки. Адже увагу відвідувачів стенду KUHN була прикута до оновленого і вже добре знайомого самохідного обприскувача Stronger 4000.

Агрегат отримав нову алюмінієву штангу, ширина захвату якої сягнула 36 м. Тут стоїть фірмова підвіска KUHN EQUILIBRA, яка практично гарантує стійкість штанги під час серйозних сторонніх впливів. Також суттєво збільшився обсяг бака KUHN STRONGER, котрий, як можна здогадатися із назви, відтепер вміщує 4000 л робочого розчину.

285 кінських сил потужності двигуна більш ніж достатньо для того, аби працювати на солідній швидкості — до 30 км/год і вище. Втім, ширини захвату штанги і місткості бака і без того буде достатньо, аби забезпечити солідну продуктивність роботи. Свого часу журналісти «АС» мали змогу особисто ознайомитися із можливостями цієї моделі, а тому підтверджуємо зі свого боку її високу ефективність та продуманість конструкції.

Ще один довгоочікуваний хіт від французького виробника — сівалка точного висіву Maxima 3 TRR. Враховуючи успішний досвід експлуатації попередньої моделі, гадаємо, на «третю» Maxima очікує ще вищий попит.

22 389 82 1

Концептуально тут покращено конструкцію рами та підвіску висівних секцій, що, з одного боку, підвищує надійність конструкції, а з іншого — спрощує експлуатацію агрегату. Також звернено особливу увагу на те, що більшість українських аграріїв змушені працювати за умов нестачі вологи, а тому вдосконалено систему прикочування грунту з метою збереження вологи. Також збільшено обсяг бункера для сухих добрив, що додатково позитивно впливає на продуктивність сівби, що є особливо важливим навесні.

Ще одна затребувана багатьма вітчизняними аграріями функція Maxima 3 TRR — можливість підключення електроприводів до висівних секцій, тобто виконувати диференційовану сівбу зі змінними нормами висіву. Новий агрегат від KUHN забезпечує оптимальний секційний контроль, а відповідно — гарантовану якість сівби й економію посівного матеріалу і добрив.

Відзначимо також високі експлуатаційні характеристики та якість сівби, які продемонструвала минулого сезону пневматична сівалка ESPRO 6000. Складана модель 6000 RC шириною 6 м дає змогу здійснювати висівати насіння та вносити добрива за один прохід. Агрегат оснащений двома рядами культивуючих дисків, за якими йде один ряд прикочувальних котків діаметром 900 мм. Бункер обсягом 5500 л розподілений за принципом 60:40, що забезпечує високу продуктивність роботи. При цьому дуже широким є спектр розподілення насіння та добрив, які можна вносити у різних варіаціях.

Хочемо також звернути увагу на можливості лінійки грунтообробних агрегатів KUHN-KRAUSE, зорієнтованих на здійснення таких волого- та ресурсозберігальних технологій обробітку поля як стрип-тілл, міні-тілл та вертикальний обробіток. Це по-справжньому надійні та високопродуктивні агрегати, такі як EXCELERATOR, які відмінно зарекомендували себе у різних регіонах України.

 

GREAT PLAINS: урожайна вертикаль

Популярний в Україні американський виробник ґрунтообробної та посівної техніки представив на ІнтерАгро-2018 уже добре відомий вітчизняним аграріям оновлений модельний ряд агрегатів. Як відомо, справжньою «родзинкою» техніки GREAT PLAINS є енергоощадне виконання грунто­обробних операцій з акцентуванням уваги на збереженні вологи.

Зокрема, це стосується таких відомих моделей американського виробника, як агрегати для вертикального обробітку грунту Турбо-Макс та Макс-Чизель. Вертикальний обробіток грунту передбачає якісне рихлення з одночасним подрібненням пожнивних решток та перемішуванням їх із землею без перевертання пласта. Це дає змогу не просто ідеально підготувати поле до сівби, але й виконати цілу низку сприятливих для майбутнього врожаю умов. Це максимальне насичення грунту вологою, її збереження, а також прискорена якісна мінералізація рослинних решток у землі разом із повноцінним своєчасним засвоєнням мінеральних добрив.

Турбо-Макс обладнаний двома рядами турбодисків діаметром 508 мм, розташованими на відстані 19,5 см один від одного. При цьому задня батарея робочих органів зміщена відносно передньої, що забезпечує (на швидкості від 10 км/год) стовідсоткове перекриття площі та відсутність необроблених ділянок. Після проходу агрегату лишається правильно вирівняне поле без нерівностей та гребенів. До речі, кут атаки дисків гідравлічним способом регулюється від 0 до 6 градусів, що надає широкий простір для здійснення оптимальних налаштувань агрегату в різних умовах. У задній частині Турбо-Макс шарнірно закріплені ротаційні борінки з планчастими котками, які забезпечують розбивання крупних грудок та вирівнювання (зачищення) обробленої дисками поверхні. Котки, своєю чергою, прикочують і вирівнюють поверхню поля для збереження вологи і створення ідеальних умов для посіву.

Дисколаповий агрегат Макс-Чизель оснащений двома рядами злегка вигнутих дисків діаметром 610 см, які закріплені на індивідуальних С-подібних стійках. Відстань між ними становить 38 см. Конструктивно задній ряд дисків зміщений по відношенню до переднього, що забезпечує проміжок між проходами у 19 см. Диски обертаються на необслуговуваних підшипниках із досить високим ресурсом.

22 389 82 2

Родзинкою машини є те, що передній ряд дисків встановлений без кута нахилу, а другий, навпаки, має нахил 10 градусів, але в протилежний від класичної схеми бік. Такої конструкції у конкурентів немає. Диски Макс-Чизеля здатні проводити вертикальний обробіток грунту на глибину до 10 см, себто створювати однорідний зрихлений прошарок грунту, перемішаного з подрібненими рослинними залишками, у якому комфортно почуватимуться майбутні посіви. В задній частині агрегату встановлені лапи з інтервалом у 45 см, які можуть працювати на глибину до 30 см. Ширина наконечника лапи становить 19 см. Крім того, конструкція її забезпечує підняття грунту з метою розпушування без створення ущільненого шару. Лапи підпружинені пружинами із зусиллям на спрацювання до 1100 кг. Додатково конструкцією передбачено запобіжні болти. Фінішний обробіток забезпечується чоперними котками, які, своєю чергою, розбивають великі грудки, частково подрібнюють сухі пожнивні рештки та вирівнюють поверхню поля.

Агрегат встановлено на тандемні колеса, які забезпечують краще копіювання рельєфу, прохідність та горизонтальне вирівнювання його для дотримання заданої робочої глибини обробітку.

Відзначимо також в експозиції GREAT PLAINS цьогорічну українську новинку — 8-рядну просапну сівалку PL5500. Серед її головних конкурентних переваг слід передусім наголосити на електроприводі висівних апаратів. Зокрема, це дає змогу провадити диференційований висів та здійснювати відмикання окремих секцій, що економить насіння, оптимально розміщує його під час поворотів, обсіву поля та забезпечує роботи на геометрично неправильних формах полів. Одночасно це спрощує конструкцію приводу висівних апаратів. При цьому модель дозволяє паралельно вносити сухі гранульовані міндобрива в задану зону за бажанням агронома. Баки під посівний матеріал мають ємність близько 105 л, що дає змогу зменшити кількість зупинок на дозаправку.

Транспортна ширина PL5500 становить лише 3 м.

 

KVERNELAND: інновація за інновацією

Відомий європейський виробник широкого спектра інноваційних надійних агрегатів виступив на ІнтерАгро-2018 особливо яскраво, запропонувавши широкий вибір різноманітної техніки. Цікаво, що в Україні пропонуються винятково агрегати, котрі виготовлені на заводах, розташованих на території Європейського Союзу.

Передусім відзначимо, без перебільшення, уже знамениті плуги KVERNELAND. Їх вирішальними перевагами виступає полегшена конструкція, яка позитивно впливає на споживання пального, а також інноваційна термічна обробка металу, що забезпечує виняткову міцність цих агрегатів. Рама та стійки не мають жодних зварних швів. Представлений у Києві на виставці напівнавісний 8-корпусний плуг RN100 OnLand здатен працювати як у борозні, так і поза нею. Також агрегат має мінімальну кількість шарнірів на рамі та точок змащування, що робить конструкцію більш надійною та простою в експлуатації.

22 389 83

Відзначимо також конструкцію сівалки точного висіву Monopill, призначену для якісного висіву дрібнонасінних культур, передусім ріпаку та цукрових буряків. Залежно від комплектації вона може мати як механічний (Monopill S), так і електричний приводи (Monopill e-drive II).

Як відомо, налагодити точний висів дрібного легкого насіння досить непросто, оскільки існує його високий ризик знесення. Зокрема, з цією метою у конструкції сівалки KWERNELAND реалізоване максимальне приближення висівного отвору до поверхні грунту — усього лише 3 см. Насіння відразу ж спрямовується у посівне ложе. При цьому периферійна швидкість висівного диска збігається зі швидкістю руху машини, але тим не менш у насіння зберігається «ефект нульової швидкості», який виключає ймовірність відскакування його. Водночас висівні секції гарантують точний контроль глибини. Жорсткі рами стоять на моделях Monopill із робочою шириною 3, 6, 9 і 12 м. Разом із тим, зручне гідравлічне складання доступне в агрегатах із робочою шириною 6 та 9м. Транспортна ширина таких сівалок не перевищує 3 м.

 

HORSCH: удосконалюючи кожен елемент

HORSCH традиційно знайшов чим здивувати своїх українських прихильників, продемонструвавши на ІнтерАгро-2018 низку оригінальних модифікацій уже добре відомих моделей. При цьому німецький виробник отримав срібну нагороду в конкурсі InterAGRO Innovation Award за сівалку Maestro з гідравлічною системою AutoForce.

Втім, ми спочатку хотіли б звернути увагу на бюджетну модифікацію без перебільшення крутого причіпного обприскувача HORSCH Leeb — модель Leeb 4AX. Це машина із мембранним насосом, 30-метровою штангою та майже 4000-літровим баком для робочого розчину. Автоматична система контролю штанги BoomControl із двома сенсорами по краях — основна перевага обприскувачів Horsch Leeb над машинами інших виробників. Тут встановлено автономну гідравліку, а також доступно чимало інноваційних функцій, розроблених HORSCH. При цьому причіпний обприскувач Leeb 4AX пропонується за дуже демократичною ціною, яка перебуває у межах 60–70 тис. євро, що можна назвати вельми привабливою пропозицією для агрегатів такого високого класу.

22 389 84

Радимо також звернути увагу на своєрідну комбінацію, у якій поєднано переваги грунтообробного агрегату Tiger та оригінального посівного комплексу Focus — це модель Focus 7МT. Агрегат може працювати в парі із ємністю, обсягом до 21 м3 і виконувати декілька завдань. По-перше, провадити якісне рихлення грунту водночас із внесенням сухих гранульованих добрив. По-друге, готувати грунт та здійснювати одночасний висів не тільки дрібнонасінних культур, таких як ріпак та сидерати, а й зернових (пшениця, ячмінь)

Модель отримала нові напівкільчасті пружинчасті котки для більш якісного прикочування поверхні грунту, і, як бачимо, володіє достатньою універсальністю для того, аби експериментувати з різними технологіями.

Загалом нам імпонує специфічний підхід команди HORSCH до власної лінійки моделей. Замість того, аби продукувати «на-гора» величезну кількість нових і «сирих» розробок, як це іноді трапляється, Міхаель Хорш разом із колегами вдосконалюють та модифікують уже наявні розробки, підлаштовуючи їх під нагальні потреби аграріїв, у тому числі і українських. І, як ми бачимо, у випадку із бюджетною моделлю причіпного обприскувача Leeb німецький виробник надає доступ до власних ефективних розробок навіть тим фермерам, які обробляють відносно невеликі площі. А, як відомо, правильне застосування якісної техніки неодмінно забезпечить гідну фінансову віддачу!

 

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.