Інновації буряківництва на полях «Астарти-Київ»

/ Актуальні статті / Четвер, 08 жовтня 2015 14:32
Аграрний світ швидко змінюється: вчорашні найкращі технології зараз стають безпорадними та безжально скидаються на купу досягнень минулого. Особливо це бачать вітчизняні виробники цукрових буряків, окремі з яких, попри складні політико-економічні умови, обирають шлях розвитку, примножуючи цим свої врожаї та збільшуючи рентабельність виробництва. 8 вересня у рамках Дня поля ми побували на одному з полів такої компанії.

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для "АС"
Цього ранку Вінниччину неочікувано накрив холодний циклон, який приніс довгоочікуваний дощ у самий розпал збиральної кампанії 2015. Ми стоїмо на одному з полів підприємства ТОВ «Хмільницьке», підпорядкованого багатогалузевому агропромисловому холдингу «Астарта-Київ», який представлений на ринку з 1993 року. В своєму розпорядженні він має 9 цукрових заводів сукупною продуктивністю у понад 43 тисячі тонн солодких коренів на добу. П’ять із них розташовані у Полтавській області, два — у Харківській, по одному — у Він­ницькій та Хмельницькій областях. «Астарта-Київ» є одним із найбільших виробників цукру в Україні з власною сировинною базою.
 
Тому і не дивно, що до виробництва буряків в агрохолдингу ставляться особливо ретельно. Зрозуміло, що такий підхід не буде зайвим на численних, розкиданих по Україні, полях «Астарти-Київ», кожне з яких має свої ґрунтово-кліматичні умови та проблеми. Загалом для сільгоспвиробників з усієї України особливо відчутною цього року стала проблема зміни клімату, зокрема посухи. А ще є хвороби, шкідники тощо. Одним з інструментів боротьби з цими чинниками є використання ефективних гібридів буряків, які будучи стійкими до екстремальних умов і хвороб, є врожайними, або мають гарний вихід цукру. Для «Астарти-Київ» такими гібридами вже понад 10 років є продукція компанії СЕСВАНДЕРХАВЕ, яку до агрохолдингу постачає великий дистриб’ютор компанії Лебединський насіннєвий завод.
 
Чому вибір агрохолдингу впав саме на СЕСВАНДЕРХАВЕ? Тому що при вирощуванні гібридів фахівці компанії враховують ґрунтово-кліматичні особливості та умови окремих країн. При цьому гібриди мають різні ступені стійкості до хвороб та шкідників, а також вирізняються високим рівнем урожайності та цукристості. Найкращим підтвердженням цього є те, що СЕСВАНДЕРХАВЕ широко відома в 60 країнах світу, зокрема, в Україні, США, Франції, Італії, Іспанії, Туреччині, Японії, Китаї, Росії, Єгипті, Ірані тощо. Щороку вона продає 1,5 млн посівних одиниць культури, а її загальна частка в виробництві цукрових буряків у світі становить 35%.
 
«У нас повний цикл виробництва: від розробки генетичного матеріалу і до продажу насіння, — розповідає технічний представник Представництва СЕСВАНДЕРХАВЕ в Україні Василь Козій. — При цьому гібрид повинен мати підвищену продуктивність (урожайність або вихід цукру) та відповідати європейським вимогам чистоти, бути стійким до хвороб, адаптованим до певних кліматичних умов, а його насіння повинне мати високу схожість».
 
Щодо останнього, то спеціально для господарств, які на час проростання бурякового насіння мають зазвичай несприятливі кліматичні умови, СЕСВАНДЕРХАВЕ пропонує свою технологію Start-up. Вона представляє собою попередню обробку насіння для підвищення енергії його проростання в польових умовах. У компанії говорять, що таке насіння є особливо популярним у країнах Західної Європи, зокрема у Франції, Бельгії, Нідерландах, Великобританії та інших.
 
СЕСВАНДЕРХАВЕ працює над створенням таких гібридів, які були б більш стійкими до ризоманії та декількох хвороб одночасно. Особлива увага сьогодні приділяється стійкості гібридів до кореневих гнилей. «Ця проблема є дуже важливою та складною, адже ґрунтові шкідники мають різне походження, наприклад, гриби, бактерії та нематоди», — зазначає Василь Козій.
 
На сьогодні в Україні представлено 24 гібриди СЕСВАНДЕРХАВЕ, які мають різні властивості та належать до різних типів (урожайних, урожайно-нормальних, нормально-цукристих і цукристих). Компанія не втомлюється демонструвати на полях вітчизняних господарств весь перелік продукту, щоб аграрії обрали собі той гібрид, який гарно показує себе саме в їхніх умовах.
 
Великою увагою з боку виробників цукрових буряків користуються нові гібриди від СЕСВАНДЕРХАВЕ.
 
Зокрема, гібрид нормального типу Вапіті, який, попри толерантність до церкоспорозу, має високий вихід цукру у всіх зонах бурякосіяння. Для південних регіонів фахівці компанії радять використовувати гібриди цукристого типу Жираф та нормально-цукристого типу Скорпіон, які вирізняються гарною посухостійкістю. «Жираф дуже гарно себе показав у спекотних умовах цього року. Він споживає мало води та має при цьому велику цукристість. Скорпіон також має низький показник водоспоживання та дає при цьому гарний урожай. Рано накопичує цукор, вихід якого становить більше 18%. Урожайність коренеплодів становить понад 80 т/га. Але варто враховувати, що за нормального зволоження чи на поливі продуктивність значно вища», — пояснює експерт.
 
Іншу новинку, гібрид Предатор ми змогли оцінити безпосередньо на полі площею у 118 га. Разом з іншими новинками наразі він проходить випробування в українських умовах, а тому його реальна врожайність ще невідома. Але вже зараз видно, що станом посівів буряківники задоволені. Якщо враховувати, що збирати його почнуть не раніше 10 жовтня, то коренеплід сформований достатньо великий. Загалом «…це толерантний до церкоспорозу гібрид врожайного типу придатний практично для всіх зон вирощування буряків. Його потенційна врожайністьу наших умовах досягає 100 т/га і більше», — розповідає Василь Козій.
 
Групу нематодостійких гібридів презентували на іншому полі з високим рівнем зараження круглими червами. Відкриває її новинка СЕСВАНДЕРХАВЕ гібрид Бізон. Його головна перевага полягає у тому, що він демонструє високу врожайність, незалежно від того чи вражені поля нематодами, чи ні. Він також є більш толерантним до церкоспорозу. За ним йдуть більш старі, але все ще ефективні та популярні гібриди Федеріка і Балу. Всі вони мають дуже корисну особливість: після посіву цих гібридів на полі спостерігається зменшення як кількості нематод, так і їхніх яєць. Це працює двома способами: гібриди викликають у шкідників генетичну видозміну, через яку змінюється співвідношення між самцями та самками (стають стерильні або гинуть), завдяки чому розмноження не відбувається. Другий спосіб — після того, як нематода вкусила буряк, у неї блокуються щелепи, і вона з часом гине.
 
Стан гібридів на полі хороший. Здорове листя, а коренеплід, зокрема в гібриду Бізон, великий і важкий. Щодо технології, то, зі слів головного агронома Олександра Шмаля, тут було проведено глибоку оранку (27-30 см), використано 500 кг діамофоски, стільки ж аміачної води. «Опадів було мало: за вегетаційний період у травні випало 70 мм, а влітку — взагалі не було. В ріст піднявся завдяки весняно-зимовій волозі та дощам у травні», — повідомляє він, додаючи, що цукристість буряку в середньому становить 18-20%.
 
«В цьому господарстві традиційно, ще з радянських часів, вирощують буряки, а тому рівень зараження нематодами досить високий. Якщо використовувати звичайні сорти, то це стане великою проблемою. Тому ми вирощуємо тут нематодостійкі гібриди, які дозволили нам підняти врожайність у середньому на 30-40%», — розповідає голова дослідницької групи «Астарти-Київ» Алішер Нурмухаммедов.
 
Фотогалерея

Коментарі
 
Андрій ПОЛТАВЕЦЬдиректор компанії «ЛНЗ»
 Ми є дистриб’ютором ТОВ «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна» з 2002 року. В кращі часи, коли Україна сіяла 400-500 тис. га буряків, обсяги продажів у нас доходили до 120-130 тис. посівних одиниць. Сьогодні ж, враховуючи що наразі країна сіє у межах 220 тис. га буряків, а наші продажі продукції СЕСВАНДЕРХАВЕ становлять 90 тис. посівних одиниць,це майже третина ринку насіння буряків України. Загалом ТОВ «Астарта-Київ» більше бере продуктивні гібриди з високим виходом цукру. Зокрема, в останні роки вона облюбувала гібриди Бакара та Федеріка, які є оптимальним поєднанням високого виходу цукру і врожайності. А на Вінниччині велику популярність мають нематодотолерантні гібриди.
 
Володимир РЕНКАСголовний агроном з насінництва ТОВ «Астарта-Київ»
 Із СЕСВАНДЕРХАВЕ ми працюємо вже понад 10 років. Також давно співпрацюємо з ЛНЗ. Завдяки роботі з цими компаніями я забув, що таке проблема з насінням за якісними показниками, схожістю, енергією тощо. СЕСВАНДЕРХАВЕ є лідером у виробництві насіння цукрових буряків, яке дає хороший результат. У нашому виробництві частка її продукції може становити і 60-70%. Під цьогорічні площі, які становлять 37,5 тис. га, ми придбали 30 тис. посівних одиниць гібридів СЕСВАНДЕРХАВЕ. Раніше ми сіяли гібриди Орікс та Крокодил, однак зараз з’явилися новіші та кращі розробки. Так, сьогодні користуємось гібридами Бакара, Федеріка, Контіненталь, Талтос і нематодостійкими.
 

ТОВ «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна»
Тел./факс +38 (044) 502 93 66
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.