Кукурудза і соняшник: нові гібриди, які пропонуються на ринку України

Кукурудза і соняшник: нові гібриди, які пропонуються на ринку України

/ Агрономія Сьогодні / Четвер, 02 квітня 2020 15:05

Вимоги до технології вирощування зростають із кожним роком. З одного боку, їх висувають мінливі погодні умови, а з іншого — економіка. Триває боротьба за кожну додаткову гривню рентабельності з гектара. Ситуація загострилася цієї осені, оскільки у переважній більшості регіонів України агровиробники були змушені класти насіння озимих культур у суху землю. Подекуди довелося взагалі відмовитися від сівби озимого ріпаку.

Це означає, що від весняної посівної буде залежати якщо не все, то багато чого. Саме на ярі культури ляже основна економічна роль сезону-2020. На виборі ефективної технології вирощування кукурудзи, соняшнику, сої та меншою мірою ярих зернових і ріпаку триматиметься фінансова стабільність багатьох господарств.

 

Економити не варто

Значним чином це стосується посівного матеріалу. Попри доволі розповсюджену практику на ньому якраз економити не доводиться, оскільки важливим буде кожен додатково зібраний центнер. Звісно, хтось за звичкою купуватиме насіння сумнівного походження, однак цей шлях навряд чи можна назвати перспективним.

На ринку України щороку з’являються нові сорти та гібриди сільгоспкультур. При цьому наш ринок істотно відрізняється від європейського, де агровиробники відразу отримують інтенсивний гібрид у комплексі з ефективною технологією вирощування. Більш сприятливі погодні мови дають змогу чітко планувати рентабельність виробництва, розраховуючи на гарантовані показники.

У нас ситуація виглядає інакше. Погодні умови перетворюють кожен новий сезон на сеанс гри в лотерею. Якщо раніше можна було відігратися на ціні вирощеного врожаю, то нині цей фактор відпав і, схоже, надовго. Тому українському фермеру потрібен не просто добрий сорт та гібрид, а поєднання високих характеристик стресостійкості і потенціалу врожайності. Понад те, насіння вирощеної кукурудзи повинно мати відмінну вологовіддачу, а соняшнику — високий вміст олії.

Справдешній ребус для виробників посівмату, який вони почали розв’язати не сьогодні, і не вчора. Такі ринки, як український спонукають найпотужніші селекційні компанії світу поєднувати, здавалося б, непоєднуване і творити якщо не диво, то близько того. Практично всі бренди орієнтуються на створення стійких до посухи та інших стресових факторів гібридів кукурудзи та соняшнику, котрі добре реагують на високий агрофон. При цьому, як уже згадувалася, збиральна вологість насіння новинок прямує до оптимального показника.

 

Що пропонує ринок?

Для прикладу оглянемо пропозиції новинок на 2020 рік декількох відомих виробників посівного матеріалу.

2019 року до Реєстру сортів рослин України внесено 5 нових високопродуктивних гібридів компанії «Сингента». Це СИ Пандорас (ФАО 250), СИ Імпульс (ФАО 280) і СИ Енермакс (ФАО 330), СИ Скорпіус (ФАО 290) і СИ Орфеус (ФАО 360). Два останні належать до елітної генетики «Артезіан», яка передбачає максимально ефективне використання вологи рослинами.

Ці та інші новинки гібридів кукурудзи «Сингента» мають низку спільних ознак. Зокрема, це поєднання холодо- та посухостійкості, що забезпечує швидкий старт рослин та формування ними потужної розгалуженої кореневої системи, яка дасть змогу закласти високий урожай та зберегти його навіть за несприятливих умов.

kukurudza limagreen 1

Також торік «Сингента» вивела на ринок нове покоління гібридів соняшнику у різних сегментах, що поєднують високий рівень урожайності, пластичності та стійкості до вовчка. Серед них для усіх зон вирощування придатні класичний гібрид зі стійкістю до 7 рас вовчка: СИ Честер, HTS-гібрид Суматра та CLEARFIELD ® PLUS-гібрид СИ Катана КЛП, а для посушливих регіонів HTS-гібрид Сузука, високоолеїновий СИ Арко та CLEARFIELD ® PLUS-гібрид СИ Розета КЛП.

Висока стійкість до ключових стресових факторів, висока врожайність та чітка спеціалізація гібридів дають змогу планувати вирощування соняшнику у всіх регіонах України.

Упевнено заходить на ринок насіння компанія BASF, презентувавши наприкінці року два нові пластичні гібриди соняшнику з високою адаптивною здатністю — ЕС Лоріс СЛП та ЕС Каприз СЛП. Серед їхніх особливостей слід відзначити стійкість до останніх рас вовчка (G) і можливість вирощування за технологією Clearfield® Plus.

Українська компанія LNZ пропонує нові гібриди кукурудзи канадської селекції лінійок Legend та Universeed.

У першій лінійці відзначимо силосний, ранній зубоподібний гібрид із ФАО 260, який характеризується швидкою вологовіддачею і раннім цвітінням. Insufle стійкий до стеблового вилягання, а також до гельмінтоспоріозу, фузаріозу і сажки.

Універсальний ранній гібрид Drivia із ФАО 240 відзначається розвиненою кореневою системою і стійкістю до вилягання, а також сажки, гельмінтоспоріозу і фузаріозу.

У лінійці Universeed відзначимо ранній гібрид EXPM032 із ФАО 220, котрий характеризується високою початковою енергією росту та посухостійкістю. Крім того, він стійкий до фузаріозу та сажкових хвороб і має гарну вологовіддачу. EXPM032 може вирощуватися фактично у всіх кліматичних зонах України.

EXPI143 ФАО 320 — це середньостиглий зерновий гібрид кукурудзи із зубоподібним типом зерна та високою вологовіддачею. Він має високу початкову енергію росту та є дуже стійким до фузаріозу та стеблового вилягання.

KWS торік представив нові гібриди кукурудзи KWS Кашемір і Карпатіс, а також гібрид соняшнику КВС Асер КЛ.

Ремонтантний гібрид із зубовим типом зерна Карпатіс із ФАО 340 має вражаючий потенціал урожайності — до 18 т/га. Він рекомендований для вирощування за інтенсивною технологією і на зрошенні. При цьому стійкий до вилягання і має швидку вологовіддачу.

KWS Кашемір із ФАО 390 — це високоврожайний пластичний гібрид з великим зерном зубоподібного типу та високою масою 1000 зерен. Може вирощуватися як за інтенсивною, так і екстенсивною технологіями. При цьому його потенціал врожайності досягає 19 т/га.

Новий середньостиглий гібрид соняшнику KWS Асер КЛ призначений для вирощування за технологією Clearfield в усіх грунтово-кліматичних зонах України. Рослини мають висоту 160–180 см, а насіння — 50–52% олійності. Гібрид стійкий до нових рас несправжньої борошнистої роси, фомозу та фомопсису, а також до рас вовчка А-Е. Потенціал урожайності його становить понад 5 т/га.

sonyashnik 27

2020 року компанія «Євраліс» пропонує українським аграріям низку нових гібридів кукурудзи. Це ЄС Перспектив із ФАО 240 — високоврожайний гібрид кукурудзи для інтенсивної технології вирощування, та ЄС Хемінгуей із ФАО 280 — гібрид із чудовою стійкістю до посухи, який характеризується високою стабільністю рівня урожайності.

Також «Євраліс» пропонує гібриди з відмінною адаптацією до посушливих умов вирощування, такі як Мейфлавер із ФАО 330 та Олкані із ФАО 340. Обидва мають зубоподібну форму зерна та адаптовані до вирощування у лісостеповій та степовій зонах України.

Вітчизняна компанія ВНІС презентувала минулого року три нові гібриди кукурудзи. Це універсальний Амарок 290 із ФАО 320, який чудово реагує на високий агрофон та відзначається високим виходом зерна та зеленої маси. При цьому він є водночас стійким до посухи. Цей адаптивний гібрид підходить для вирощування у різних грунтово-кліматичних умовах. Середня урожайність за роки випробування новинки сягнула 11 т/га.

Амарок 300 із ФАО 330 стійкий до вилягання, гельмінтоспорозу і пухирчастої сажки. Гібрид має високу стійкість до посушливих умов вегетації та відрізняється стабільністю виходу зерна в різних кліматичних зонах.

Тесла із ФАО 350 — це стабільний гібрид подвійного напряму використання. Характеризується поєднанням високої урожайності та швидкої вологовіддачі. Відрізняється дуже високою посухостійкістю і є кращим за цим показником у своїй групі стиглості.

Лінолевий гібрид соняшнику ДСЛ402 селекції Brevant Seeds характеризується відмінним стартовим ростом і підходить для всіх грунтово-кліматичних зон вирощування. При цьому ДСЛ402 стійкий до 7 рас вовчка, а також фомопсису, несправжньої борошнистої роси, вертицильозу й інших захворювань.

За роки випробувань гібрид показав середню урожайність від 2,56 т/га в Луганській області до понад 3 т/га на Вінниччині.

Високопродуктивний лінолевий гібрид П64ХЕ133 стійкий до гербіциду Експрес, а також до цілого ряду хвороб, демонструючи врожайність до 4,5 т/га в умовах Київської області.

Як бачимо, дедалі більшу роль відіграють гібриди соняшнику, котрі водночас є стійкими до максимальної кількості рас вовчка і можуть вирощуватися із використанням потужних гербіцидів.

 

Головне не упустити найважливішого

Перелік цікавих гібридів кукурудзи та соняшнику, доступних на ринку у 2020 році, можна ще продовжувати. Ми ж акцентуємо вашу увагу на наступних моментах.

По-перше, кожен новий гібрид, як правило, демонструє урожайність на 5% вищу у порівнянні з попереднім. Для того щоб перевірити, чи це відповідає дійсності, потрібно не стояти на місці, а закладати експериментальні ділянки із новинками. За рік-два можна буде накопичити достатній обсяг інформації і зробити відповідні висновки.

По-друге, кожен гібрид відомого виробника — це окрема, ретельно напрацьована технологія вирощування. Введення нових гібридів до структури посівних площ господарства обов’язково повинно бути комплексним — із належним технологічним супроводом. Лише у цьому разі можна вести мову про реалізацію їх потенціалу.

 

Василь ЧЕРКАС, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.